Ahoj všem.
Sice jsem nezaznamenal žádnou reakci na svůj minulý příspěvek o konstrukci a drobné úpravě převodů podvozků, přesto bych přidal pár dalších informací o konstrukci šestikoláka, tentokrát o motoru. V pár příspěvcích jsem četl, že model je dost hlučný.
Protože se chystám lokomotivu ozvučit, věnoval jsem tomuto jevu (který se potvrdil i u mého modelu) patřičnou pozornost.
Podvozky (i když jejich převody nejsou vyrobeny s dokonalou přesností) se mi hlučné nezdály. Plastové kardany vypadají také dobře bez velkých vůlí, ani tam problém není. Když jsem totiž vyndal samotný motor z rámu a připojil ho na trafo, bylo hned jasno. Motor se rozvibroval a při různých otáčkách vydával různě intenzivní vrčivé zvuky. V první řadě je potřeba říct, že motor je pouze třípólový, což jsem u modelu této cenové kategorie vcelku očekával. Motor má sice mosazná ložiska, ale ta jsou uložena v plastových čelech poněkud zvláštním způsobem. Jsou jakoby vložena v nějaké gumové hmotě typu silikonu a pak z vnitřní strany zajištěna proti zasunutí do motoru dalším plastovým dílem. Samotná čela motoru drží v plechovém plášti dost špatně, byla částečně vysunuta a tím pádem seděla nakřivo. Magnety motoru nebyly zasunuty k dorazům uvnitř plechového pláště, takže rotor uvnitř přesahoval přes konce magnetů. Vzduchová mezera mezi rotorem a magnety je hodně velká, magnety jsou poměrně slabé. Sběrací plíšky jsou dost pevné a i když jejich výměna je prakticky nemožná, pokud vydrží komutátor, předpokládám jejich dlouhou životnost.Tolik tedy k jakémusi zhodnocení motoru.
Teď pár slov o tom, co jsem provedl na motoru za úpravy : V první řadě je před sejmutím krytů motoru nutné sejmout
setrvačník opatrným vyklepnutím hřídele motoru. Pak sejmout čelo na straně setrvačníku a nakonec vyjmout čelo s kartáči
a rotorem. Posunul jsem magnety v plechovém obalu k dorazům. Ze zadního čela mně po rozebrání motoru odpadlo plastové
černé víčko ložiska (viz přiložené foto), které jsem zalepil zpět a prohlubeň mezi tímto víčkem a čelem motoru jsem zalil
epoxidem. Přebrousil a přeleštil jsem komutátor (jen pro jistotu) a trochu snížil napružení sběracích plíšků. Pak jsem,ač nerad, zalepil zadní víko motoru do kovového pláště vteřiňákem, aby se zase nevysunulo. Vrátil jsem rotor s čelním krytem
do pouzdra,namazal ložiska,vyzkoušel volné otáčení rotoru a zakápl jsem vteřiňákem i druhé čelo. Motor je stejně prakticky
"na jedno použití" a v případě nutnosti by šla čela vypáčit, protože vteřiňák na mastných plastech bůhvíjak nedrží. Narazil
jsem opatrně zpátky setrvačník.
A světe div se, chod motoru se značně zklidnil a po vložení zpět do podvozku je rozdíl opravdu znatelný.
Tož tak

Alda