Moduly OstraMo

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Moduly OstraMo

Příspěvekod zdeno » pon 07 zář, 2015 1:09 pm

asi tak, mas jine vysvetleni montaze ??
zdeno

Příspěvekod milan ferdián » pon 07 zář, 2015 1:31 pm

zdeno píše:asi tak, mas jine vysvetleni montaze ??

Takto může být namontována patka pro zasunutí nohou.ale je to jen můj dohad.Chtělo by to fotku. :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod veteran » úte 08 zář, 2015 5:31 am

Ahoj
Panove ,nahodou velmi hezka prace.Kdyby tak byly udělane všechny moduly v Zababove.
Sice Milan Č. a Marek T zvedli hodně vysoko ,,latku kvality,, (a odvažuji si řict že už to hraniči z uměleckou činnosti než z modelařinou.)
Dle foto ,vypada modul stolarsky velmi povedeny.Nohy? Neni co komentovat hlavne at je vyška 130cm.A stromy vyrostou :D .
Ahoj
Honza G
veteran

Příspěvekod zdeno » úte 08 zář, 2015 9:59 am

veteran píše:Nohy? Neni co komentovat hlavne at je vyška 130cm. Honza G

Ahoj Honzo.
Ja jsem nenapisal nic proti provedeni, ale casove hledisko pri montazi je taky dulezite.
Druhy problem je moznost zapomenuti maticek doma. Coz se taky nekolikrat stalo. A pokud jsou maticky na module, tak je to dalsi zdrzeni.
On je obrovsky rozdil namontovat nohu za 30 vterin anebo za 3 minuty. Pri 40 nohach (10 modulu) je to citit.
Napriklad toto jsem stavel na zakazku a byla naprosta spokojenost.
http://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2012040001
Ahoj
zdeno

Příspěvekod milan ferdián » úte 08 zář, 2015 10:15 am

Zdeno,beru,též velmi šikovné řešení.Ale vývoj jde dál,uchycení nohou do dřevěných pouzder nebo do kovových,pouhým vsunutím.Stejný sytém vsunutí nohou,ale bez fixace péra nebo šroubu "magnetické pouzdro".
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod zdeno » úte 08 zář, 2015 1:02 pm

milan ferdián píše:"magnetické pouzdro".

problem je, kdyz ti tam spadne neco magneticke ;-)
potom je opravdu problem to vyndat. Jedine reseni je opacna montaz, teda magnet do nohy a zelezo do pouzdra.
---
Jinak je dost problem s toleranci a opotrebenim (viklani modulu pri manipulaci), kdy se diry postupne zvetsuji a casem to bude jen horsi a horsi. To ale plati pro vsechny nohy, ktere nejsou natvrdo pritahnute.
Proto nejsem zastance jen vsunutych noh, myslim si, ze by mely byt dobre zafixovane.
Jinak jsem zkousel i jiny zpusob a ten je taky bezkonkurencne rychly. Ale je problem, ze nohy se musi vozit extra a nedaji se nastavit ruzne vysky, proto ho povazuji za horsi nez to prvni reseni.
http://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2008050001
zdeno

Příspěvekod D » úte 08 zář, 2015 4:18 pm

zdeno:
A já si myslel, že jsme na tohle téma dostatečně prezentovali své pozitivní zkušenosti.

Prvopočátky našich magnetických držáků noh počítaly s dřevěným ostěním šachty, aby se dala zabudovat do stávajících modulů vyrobených metodou krabice. Nové moduly však už máme rovnou konstrukčně přizpůsobené. Téma jsme samozřejmě ještě dál rozvíjeli do dalších variant, třeba s kulatou nohou. Také prodlužování noh ze 100 cm na 130 cm už máme i ověřené, ale takhle každým spojem a délkou navíc dost trpí stabilita modulu.

A musím dát za zdenovi pravdu, že při stavění jednoho modulu na nohy mě čas netrápí. U desítky modulů je však každá operace navíc citelně poznat. Zatím nejdále s rychlostí vybalení je u nás mirektt, vytáhne moduly z krabice, nacvaká magnetické nohy a má postaveno. Nejpomalejším článkem sestavování layoutu se tak stává přesné spojování modulů, ale i v tomto směru bádáme.
D

Příspěvekod veteran » stř 09 zář, 2015 5:56 am

Ahoj
MirkuTT
Pěkne reportaže až na to TT :D .Kde jste byli? Když jsem tvořil nohy na sve moduly? :D
Ja mam nohy provedene z pocvtiveho ,,joklu,,z Třinecke oceli.Mužu řict na osm modulu asi 100kg vaha. :x
Ano časově montaž noh neni ta nejdelši položka .Nejdelši položka pro mně je rozborka z přepravnich ,,beden,,.
Ale to magneticke uchyceni je dobry napad.
Tvorba krajiny pomoci toho perlitu taky dobry napad,hodlam nasledovat.
Ahoj
Honza G H0-ČSD
veteran

Příspěvekod Mcx » stř 09 zář, 2015 6:00 am

Ahojte, ze zkušeností mohu říci, že stavění modulů na nohy je sice činnost, která potřebuje svůj čas, ale rozhodně to není čas rozhodující při stavbě moduliště a že jsem jich organizoval již požehnaně. Je to totiž většinou činnost nevyžadující žádné odborné znalosti, zkušenosti a tudíž stavění modulů na nohy a stavění jednotlivých větví moduliště probíhá kontinuálně, rychlejším postavením na nohy neurychlím celkovou stavbu, pouze část lidí bude mlet palcem v době, kdy malé skupinky pracují jak šroubci na sestavení a spojování jednotlivých větví neb tam se příliš lidí prací neuživí a navíc musí vědět co činí.
Proto v OstraMo zůstáváme u spojení "vratovými šrouby" v modulu a dvě díry v noze. Navíc pevné spojení je důležité pro zamezení "kývání" celých sestav modulů při nechtěném žďuchnutí do moduliště. Rovněž vypadávající a viklající se nohy v modulu jsou při přenášení větší opruz než přitažení nohy dvěma křídlovými maticemi a že těch opadnutých, kývajících se noh jsem již viděl řadu a vždy to bylo vsunutím do nějakého pouzdra s různým zajištěním.
Mcx

Příspěvekod Mcx » stř 09 zář, 2015 6:03 am

veteran píše:Tvorba krajiny pomoci toho perlitu taky dobry napad,hodlam nasledovat

Honzo, ty nesleduješ co a jak kamarádi dělají? Brněnští jsou rozhodně inspirativní již dlouho.
Mcx

Příspěvekod Tkadlec Jaroslav » čtv 15 říj, 2015 1:37 pm

zdravím mám dotaz tohle je jaký vůz http://ostramo.parostroj.net/vozidla/nv ... h.php?id=4

Glm/Ztr tzv paklák určený pro vojsko? Díky moc za info
Tkadlec Jaroslav

Příspěvekod Mcx » sob 17 říj, 2015 12:57 pm

Označení v rohu dveří neznamená určení pro vojsko, je to informace a možnosti vystrojení vozů různým vozovým výstrojem, podle druhu trojúhelníku a umístění.
Mcx

Příspěvekod Tkadlec Jaroslav » sob 17 říj, 2015 1:32 pm

a je někde popis pro a jaké vystrojení díky
Tkadlec Jaroslav

Příspěvekod Mcx » sob 17 říj, 2015 7:50 pm

Tak to bude trochu problém, informace se někde zatoulaly, snad to najdu.
Mcx

Příspěvekod Tkadlec Jaroslav » ned 18 říj, 2015 7:15 am

Mcx píše:Tak to bude trochu problém, informace se někde zatoulaly, snad to najdu.

díky
Tkadlec Jaroslav

PředchozíDalší

Zpět na Moduly