Mmaus možnosti připojení z více míst

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Mmaus možnosti připojení z více míst

Příspěvekod kuba_THX » ned 03 bře, 2013 12:33 pm

Zdravím, nejsem guru v DCC a tak se ptám. Mám doma multimaus s centrálou 10764 a dvěma ovladači. Jde udělat to, že na kolejišti udělám více zdířek pro připojení kabelu s myší a budu se moct libovolně připojovat odkudkoliv budu chtít a to i za provozu lomotivy?
Jedná se o rozsáhlé kolejiště a tak i řešení ovládání, případně jestli má někdo jiný návrh jak tyhle požadavky zrealizovat?
Děkuju všem za nápady :)
Raději technika...
kuba_THX

Re: Mmaus možnosti připojení z více míst

Příspěvekod ondras » ned 03 bře, 2013 12:47 pm

Jasně,že to jde.Stačí mít stále napojený jeden multimaus v master zástrčce a ze sleve zástrčky vytáhnout kabel a udělat si rozbočky.Takto to používám já a plná spokojenost :D
H0 , DCC , III. a IV. ep. , ČSD , Segmentovka
1:8 - SDŽ, o.s. 310.017 a 275.021
ondras

Příspěvekod fulda » ned 03 bře, 2013 1:05 pm

Někdy je to slovíčkaření, ale tady se hodí vědět, že máš centrálu MultiMaus se zesilovačem 10764.
Čili:
- MultiMaus z konektoru master nemůžeš vytáhnout nikdy, to by kolejiště bylo bez centrály a tím pádem nejelo
- Píšeš že máš dvě, takže tu ze slave můžeš vytáhnout a na kolejiště to nemá moc velkej dopad,
ALE, jak už jsem tady několikrát psal, telefonní konektor není koncipovanej jako hot-plug, takže se nemá vytahovat "pod proudem". V praxi si to ověřil třeba Jarda Vaněk tady, dá se tím ovladač slušně rozházet až poškodit.

Takže správné řešení je použít dostatek ovladačů, nebo použít třeba bezdrátovej ovladač. (tady)
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod D » ned 03 bře, 2013 7:06 pm

Nebál bych se toho, standardně to používáme na modulech. Deset ovladačů, třicet zásuvek, stovky zapojení a rozpojení za námi na několika setkáních. Všechny ovladače přežily ve zdraví.

Souhlasím s fuldou, že při nahrávání software a podobné meziovladačové výměně dat je třeba zvýšit pozornost.

Rozdělovat se může jen Slave výstup. Je třeba dodržet, že vedení je jen jedno a z něj vystupují odbočky co nejkratší, tedy hned k rozbočce připojovat kabel od myši. Vedení sběrnice nad deset metrů délky doporučuji terminovat vhodnou odporovou zátěží.
D

Příspěvekod kuba_THX » ned 03 bře, 2013 10:54 pm

Díky za informace, nakoupim konektory,ovladač a vyzkoušim co to bude dělat. Dost mě zajímá jak funguje ten moment, kdy lokomotivu nikdo vlastně neřídí :D a pak následně, když se připojim ovladačem jinam a nalistuju onu lokomotivu.
Ještě by mi mohl někdo poradit jak na mmaus udělat přípřež jiné lokomotivy bez společného programování. Někde jsem četl že to jde, ale v manualu to není :D
Jinak, děkuji za užitečné informace :)
Raději technika...
kuba_THX

Příspěvekod fulda » stř 07 říj, 2015 7:56 pm

Dostal jsem SZ od člověka, který si "vytáhl" černého petra a jeho MM se dostala do stavu Err 99 (to je podle roco poškozený obsah flash paměti).
Snad sem napíše co se mu stalo.
fulda

Příspěvekod davideček » stř 07 říj, 2015 8:09 pm

zdravím mám problem s myší
píše mi erorr 99 a není podsvícený displej
ta to chyba mi vznikla při ježdění na modulovce po přepojení z místa na jine místo
po konzultaci s FULDOU ktery mě sem odkázal se na vás obracím prosím o radu co s tím provést
za rady a náměty předem dík

s pozdravem davideček

ps:za hrubky se předem omlouvám
davideček

Příspěvekod JendaTT » stř 07 říj, 2015 8:36 pm

fulda píše:Dostal jsem SZ od člověka, který si "vytáhl" černého petra a jeho MM se dostala do stavu Err 99 (to je podle roco poškozený obsah flash paměti).
Snad sem napíše co se mu stalo.

A co zkusit MM připojit k centrále Z21 (nebo z21) a znovu do MM flashnout FW? I když ROCO v manuálu píše, že od Err 90 je MM zralá na servis....
JendaTT

Příspěvekod davideček » stř 07 říj, 2015 8:42 pm

bohužel ja k ani jedné přístup nemám ale zkusím se poptat
dik za radu
davideček

Příspěvekod zdeno » čtv 08 říj, 2015 3:21 pm

kupte si Loconet veci, ty nemaji vubec zadne problemy s prepichnutim ovladace ;-)
zdeno

Příspěvekod HonzaM » čtv 08 říj, 2015 4:17 pm

zdeno píše:kupte si Loconet veci, ty nemaji vubec zadne problemy s prepichnutim ovladace ;-)

Mohu jen doporučit, v Zababově samozřejmě LocoNet používáme, používá se i v evropskěm FREMO a používá ho i řada modulářských klubů v ČR. Já ho používám i doma. Na českém trhu je centrála Z21, která LocoNet podporuje. Pozor, ne bílá z21!
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod komori » čtv 08 říj, 2015 4:51 pm

Tato závada se objevila asi v roce 2013 na jedné z mých MM2. 2x jsem ji znovu nahrál FW a vždy večer fungovala a ráno nahlásila Err 99. Nevím jak se to stalo poprvé, protože vnoučata ji poslali z ciziny, ale podruhé a potřetí jí nikdo nepřepichoval v konektorech. Měj jsem jí doma a měla označení že tato manipulace je zakázaná. Po druhém výpadku jsem jí dokonce znovu celou proletoval. Po třetím výpadku jsem jí za odměnu rozebral na náhradní díly. Ale vnoučata MM2 přepichují na kolejišti stále, protože má každý svou a tak mohou jezdit každý se svou mašinkou. Zásuvek je v rámu kolejiště celkem 6.
TT, DCC, NanoX-Paco, YaMoRC, TC9 Gold a TP9
komori

Příspěvekod fulda » pát 09 říj, 2015 8:20 am

zdeno píše:kupte si Loconet veci, ty nemaji vubec zadne problemy s prepichnutim ovladace ;-)

Použiji slova klasika - Jen blbni.
Ani jedno to rozhraní nemá žádnou ochranu pro hot plug, to je fakt a s tím nic nenaděláš. Vzhledem k tomu, že v práci hot plug testujeme a máme s tím nějaké zkušenosti, tak si s dovolením budu myslet svoje, ačkoli mi tu hodně lidí bude tvrdit něco jiného.
fulda

Příspěvekod zdeno » pát 09 říj, 2015 10:02 am

fulda píše:Použiji slova klasika - Jen blbni.

nebud osobni,
pokud mas nejake fakta, tak je sem dej, pokud nemas, tak bud zticha.
---
Centraly Roco a Lenz jsou hrackoidni a na tom nic nezmenis.
Kdo jednou presel na Loconet, uz se na Roco (Lenz) nikdy nevrati.
---
Jinak jsem to myslel jako podpichnuti, nechtel jsem nikoho nastvat.
Je iluzorni, ze by nekdo menil system, kdyz uz do toho dal hafo penez.
Zas Roco neni az tak spatne, aby se nedalo doma pouzivat.
zdeno

Příspěvekod HonzaM » sob 10 říj, 2015 7:51 am

fulda píše:

Použiji slova klasika - Jen blbni.
Ani jedno to rozhraní nemá žádnou ochranu pro hot plug, to je fakt a s tím nic nenaděláš. Vzhledem k tomu, že v práci hot plug testujeme a máme s tím nějaké zkušenosti, tak si s dovolením budu myslet svoje, ačkoli mi tu hodně lidí bude tvrdit něco jiného.

Myslet si svoje samozřejmě můžeš, zda LocoNet má či nemá ochranu pro hot plug nevím, vím ale, že se mi doma ani v klubu nikdy nestalo, že by ovladač po připojení nefungoval. Mám na mysli ovladače FRED a FREDi, Digitrax DT402 a Digitrax UT4.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Další

Zpět na DCC v praxi