Lokálka TT 110x75

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Lokálka TT 110x75

Příspěvekod Rocky_MK » pon 28 zář, 2015 5:19 pm

Zdravím všechny, sleduje to tu vůbec ještě někdo? :D
Začátkem září mě postihl zánět spojivek a angína, což mě totálně vyřadilo z jakékoli tvůrčí (a bohužel i výdělečné) činnosti.
Tak si to konečně vynahrazuju a sklízím plody svého úsilí :) Mám již pojezd na M152 od p. Bártka a po prvním nakolejení mi spadla sanice, jak to krásně jezdí - splnil se mi velký sen z dětství, tehdy jsem v dobách vláčkodrah s Nohabkou toužil po tomhle motoráčku a teď ho mám!! :) Poprvé jsem si na kolejišti zajezdil s dvěma soupravami a po hodině jsem toho nerad nechal, čas tlačí a práce je ještě dost. Ale klidně bych u toho ještě vydržel. M152, ploužící se pomalu po trati, to je příjemný relax a odměna.
Také se mi podařilo vypořádat se s vykolejováním některých vozů při sunutí na vlečku. Příčina velmi prozaická, kolej byla trochu prohnutá dolů v místě spojky...
Pořídil jsem dvě lampičky Deltax, začal jsem stavět skladiště z balsy. Posuďte sami.

P.S.: Jistě znáte ten pocit - nic není zlé, dokud nezkusíte něco lepšího. Teď, když vidím, jak jezdí nová M152 a srovnám to s tím Zeuke Hektorem, pohrávám si s myšlenkou pořídit nějaké to ,,posunovadlo" z modernější produkce. To bych ale musel 1-2 měsíce nežrat :D
Naposledy upravil Rocky_MK dne pon 28 zář, 2015 6:42 pm, celkově upraveno 1
Nemám na kolejišti sedmivozový RailJet v N a stále ještě dýchám
Rocky_MK

Příspěvekod MirekTT » pon 28 zář, 2015 6:20 pm

Rocky_MK píše:Zdravím všechny, sleduje to tu vůbec ještě někdo? :D

Já ano :wink:
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod cipisekmp » pon 28 zář, 2015 7:00 pm

Ahoj, ja mam jen drobnejsi otazku. Jak dlouho tohle kolejiste uz stavis? Kdyz se clovek podiva na nektere projekty tu na foru to by jeden musel met dva zivoty.
S pozdravem Cipisekmp.
H0/MODULY SLOVÁCKO

www.kzmslovacko.cz
cipisekmp

Příspěvekod Rocky_MK » pon 28 zář, 2015 7:34 pm

Jak se to vezme. Tohle TTčko v podstatě někdy od března 2015, s tím, že za první měsíc jsem toho udělal minimum - odstranění staré N krajiny, rozšíření desky, nalepení základové desky EPS. Od půlky dubna do začátku července vždycky tak 3 víkendy v měsíci - průměrně tak 3-5h/víkend. V červnu jsem na to sice chtěl vlítnout intenzivně (měl jsem od 28.5. prázdniny...), ale nakonec jsem dal vyšší priority brigádám - přece jen člověk musí za něco žít a navíc já mám nákladný sen. Během července a srpna už to bylo o dost lepší, když nepočítám 2 týdny pryč, kapelu, jiné zájmy a občas práci, dělal jsem na kolejišti. No a od září - viz můj poslední příspěvek. Celkově to odhaduju na 100-160h čistého času bez zasychání lepidel apod., přestože samotnému se mi to nechce věřit - co jsem na tom takovou dobu dělal? :D
Je mi jasné, že jiný by to zvládl do tohoto stádia klidně za 50h. Já ale musím zefektivnit svou práci, většinou dosahuju poměru práce/kochání (nebo ježdění) tak 2-2,5:1. A taky mám i jiné zájmy, které jsou náročné na čas a peníze. Plus ještě škola a brigády. Nevymlouvám se, vím, že to není nic moc a že každý má své povinnosti apod. :) Stačí to takhle?

A abych ještě nezapomněl - samozřejmě jsem si to zkomplikoval x chybami, které jsem musel odstraňovat a dělat to znovu. Některé věci jsem dělal zbytečně. A leccos jsem změnil v průběhu stavby, což s sebou neslo další úpravy. Takže tak. Sice jsem se trochu rozepsal, ale aspoň jsem to vysvětlil kompletně :D
Rocky_MK

Příspěvekod cipisekmp » úte 29 zář, 2015 6:00 pm

Ahoj, jo staci uplne. V celku me to zajimalo bo ja delam jedno nadrazi uz snad 5 let a stale neni hotovo.
Mej se Cipisekmp.
H0/MODULY SLOVÁCKO

www.kzmslovacko.cz
cipisekmp

Příspěvekod Rocky_MK » úte 29 zář, 2015 6:12 pm

Máš-li na mysli to nádraží vycházející z Jablonného v Podještědí, tak to se ani nedivím. Navíc to je úplně na jiné úrovni, než to patlám já...:P
Rocky_MK

Příspěvekod cipisekmp » stř 30 zář, 2015 4:27 pm

Ahoj, ono kdyz mas bydliste psano Hodonin a ja z M.Pisku, tak to neni tak daleko na kus reci. Nemyslim si, ze ja bych byl zrovna nejakym modelarskym odbornikem, ale trebas by se dalo neco poradit. Myslim ze dost veci se da resit i za relativne malo penez. Ahoj Cipisekmp.
H0/MODULY SLOVÁCKO

www.kzmslovacko.cz
cipisekmp

Příspěvekod Rocky_MK » stř 30 zář, 2015 5:34 pm

Chystám se do UH na vaši výstavu...
A jinak tohle
cipisekmp píše:Myslim ze dost veci se da resit i za relativne malo penez

je svatá pravda. Nepřestává mě udivovat, kolik lidí je ochotných utratit okolo 100Kč za stavebnici záchodků, když se něco takového dá vyrobit za naprosto zlomkové náklady a za dobu, za kterou spoustu lidí tu stovku ani nestihne vydělat. Vadí mi, že se modelářství stává rozestavováním nakoupených věcí namísto vlastních výrobků z různých materiálů. Samozřejmě ale zase netvrdím, že je nutné vyrábět všechno osobně a už vůbec ne na velkých projektech a la Milostt, Houmr, apod. Také titěrnosti jako přejezdové kříže apod. bych asi sám taky kloudně nevyrobil - leda z papíru nebo hoodně tenkého plastu. Lampičky jsem si taky koupil, protože se mi líbily a takhle bych je asi dokázat neudělal, resp. trvalo by mi to takovou dobu, za kterou bych udělal na kolejišti víc nutnějších věcí. Ale něco jiného je postavit budovu...
Rocky_MK

Příspěvekod Adam96 » pát 02 říj, 2015 9:12 pm

Vidíš, já bych si ty hajzlíky ( třeba od Igry ) klidně koupil. Ono je hezké dělat všechno od nuly sám a tito lidé mají můj obdiv.... ale mám ještě další časově velmi náročný koníček - silniční cyklistika - a samozřejmě taky studium a třeba teď autoškola. Takže jdu cestou takovou, že vozidla výhradně kupuju a věci na kolejiště jako lampy, výměnové přestavníky, tunelový portál apod. si klidně koupím, pokud budou odpovídat mým představám. A čas, který bych strávil bastlením těchto detailů, investuji raději do stavby samotného kolejiště. Kdybych si měl všechno stavět sám, tak se asi nehnu z místa :wink:
TT, DCC, ep. IV/současnost. Brejlovec je nejhezčí lokomotiva !
Adam96

Příspěvekod cipisekmp » sob 03 říj, 2015 6:07 am

Ahoj, ono je potreba si rici co je cilem. Jestli postavit kolejiste a jezdit nebo je cilem spis ta stavba a vyplneni casu.
Cipisekmp.
H0/MODULY SLOVÁCKO

www.kzmslovacko.cz
cipisekmp

Příspěvekod Rocky_MK » sob 03 říj, 2015 1:18 pm

Kazdemu jeho chut, no. Jinak Adame, dival jsem se na tve kolejiste a musim rict, ze ti to jde krasne od ruky. Radost pohledet.
Rocky_MK

Příspěvekod workous » ned 04 říj, 2015 10:34 am

Mně se taky záchodky líbí a koupil jsem ......zkoušel jsem vyrobit např. PNS neb stavebnička za 500,- mne přišla ulítlá,ale výsledek nic moc už mám asi třetí verzi a pořád to není ono a to dělám v HO kde je dost místa a je dobře vidět :D ....Jak tu někdo psal radši věnuji čas pokud je stavbě kolejiště.
Roco Geoline/DCC DR5000 + RocRail/JMRI momentálně v pauze..
workous

Příspěvekod Adam96 » ned 04 říj, 2015 2:35 pm

Jak psal Cipísek, záleží co je cílem. U mě je to vyloženě to ježdění a sledování provozu v krajině. Samozřejmě kolejiště nechci odfláknout, protože by pak nebylo co sledovat :wink: Jinak díky za pochvalu. Jde to pomalu, ale jistě.
TT, DCC, ep. IV/současnost. Brejlovec je nejhezčí lokomotiva !
Adam96

Příspěvekod Rocky_MK » ned 18 říj, 2015 6:15 pm

Po 2 týdnech nemodelaření aspoň malý pokrok...mám z toho radost.
Rocky_MK

Příspěvekod hopeter » ned 18 říj, 2015 7:47 pm

Hezký... Ten plot z balzy vypadá zajímavě - zas mám něco pro inspiraci... :wink:
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
hopeter

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště