Novinky H0 2015

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Novinky H0 2015

Příspěvekod horak » čtv 17 zář, 2015 2:12 pm

FloP píše:Ad Tillig nové kotlové vozy - shodnou okolností jsem měl dva modely se zcela uvolněným vnitřní závažíčkem a řešil jsem, jak kotel otevřít a nepoškodit jeho barvu a plast - pak mne napadlo "barbarské" řešení - tím uvolněným závažíčkem ukončení kotle "vyťukat" a povedlo se... (ťapky původního úchytu závažíčka byly zcela zlomené... teď už bezpečně přilepeny na svém místě) a tak jsem viděl i vnitřní část kotle, a byl "originálně" potříštěn lepidlem... takže ochozy jsou originálně přilepeny (tedy u mého konkrétního vozu).

Už aj ja som majiteľom "hrkálky" od TILLIGa... :( Dúfam, že tá vyššie spomenutá metóda bude fungovať aj u mňa.
Nerád by som niečo zdevastoval... :?

P.S. Nakoľko musím byť násilný, aby to povolilo? :?:
Obsah príspevku je bez môjho súhlasu iba na NEKOMERČNÝ účel. Zásah do SW/HW je Vaše vlastné riziko!
horak

Příspěvekod RadekTandler » čtv 17 zář, 2015 7:19 pm

horak píše:
FloP píše:Ad druhá jakost Bardotek - no, pár modelů Bardotek ve výprodeji jsem měl poškozeno i z Německa... (asi reklamované, probrané kousky... u Roco?), nicméně reklamace byla výborně vyřešena - obratem mi poslali štítek na balík Deutsche Post, a já mohl zdarma odeslat reklamované zboží zpět k výměně, takový servis jsem nečekal...

Predstava, ze budem posielat komplet lokomotivu na reklamaciu do nemecka kvoli chybajucemu dieliku velkosti spendlikovej hlavicky... No neviem... Asi by bolo jednoduchsie, keby mi poslali chybajuci dielik v obalke. Stalo by to menej casu aj penazi. A to este clovek netusi co sa mu vrati... :?

Pre porovnanie predna a zadna strana Bardotky a na nej chybajuci "DZINDZIK" (ake pekne slovo :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ) :

20150914_122230_resized.jpg

20150914_122327_resized.jpg

Co se týká stupaček pro posunovače, ty tam drží na dobré slovo, jsou jen nasunuté. Trochu se to dá zlepšit tím, že se sundá karoserie. Začne se stáhnutím nádrž změrem dolů, pomoci si kýváním, pak nehty zespoda karoserie ji zhruba v místě nádrže rozehnout a zároveň zvedat, podvozek s pluhy by měl zůstat na stole. Pak je dobrý přístup k malým i velkým stupačkám. Malé zatlačit do karoserie tak, aby co nejlépe lícovaly se spodní hranou karoserie, nejde to ale úplně. Někdy je lepší je vytáhnout a zkontrolovat otřepy, případně odstranit. Velké stupačky jsou pouze natlačené do rámu a poté přitlačené zvenku karoserií, dají se snadno vyšprtnout třeba skalpelem a pak nějak lépe zkombinovat. Já jsem z nich přitom odstranil nálitky, které ve výrobě odčistili dost ledabyle. Pak mašinu složit tak, že se karoserie nasune zvrchu na rám. Občas se zadrhne na jednom z konců u pluhů, tak je tomu třeba pomoct jemným posunutím k druhé straně. Když se to udělá přesně, malá stupačka je pak zespoda držená pluhem. Pokud nechcete ladit velké stupačky do kabiny, pak alternativou je odšroubovat pluhy, poladit malé stupačky a našroubovat pluhy zpět.
RadekTandler

Příspěvekod Hloubkar » pát 18 zář, 2015 3:11 pm

Nevíte, jak na tom je ten Vectron European Lokomotive Leasing od PIKO? Už ho vydali, nebo ještě ani nevyšel? Slibovali ho původně na červen.
H0- měřítko králů! těm se to do hradu všechno krásně vejde
VI. epocha ČR Analog
Hloubkar

Příspěvekod horak » stř 23 zář, 2015 7:36 am

horak píše:
FloP píše:Ad Tillig nové kotlové vozy - shodnou okolností jsem měl dva modely se zcela uvolněným vnitřní závažíčkem a řešil jsem, jak kotel otevřít a nepoškodit jeho barvu a plast - pak mne napadlo "barbarské" řešení - tím uvolněným závažíčkem ukončení kotle "vyťukat" a povedlo se... (ťapky původního úchytu závažíčka byly zcela zlomené... teď už bezpečně přilepeny na svém místě) a tak jsem viděl i vnitřní část kotle, a byl "originálně" potříštěn lepidlem... takže ochozy jsou originálně přilepeny (tedy u mého konkrétního vozu).

Už aj ja som majiteľom "hrkálky" od TILLIGa... :( Dúfam, že tá vyššie spomenutá metóda bude fungovať aj u mňa.
Nerád by som niečo zdevastoval... :?

P.S. Nakoľko musím byť násilný, aby to povolilo? :?:

Málo násilia a povolilo...
Vnútri je uchytenie závažia zlomené. Neostáva nič, iba prilepiť a poskladať. Mali tam byť uchytenia aspoň dve - jedno je málo.

20150922_163035_resized_1.jpg
Obsah príspevku je bez môjho súhlasu iba na NEKOMERČNÝ účel. Zásah do SW/HW je Vaše vlastné riziko!
horak

Příspěvekod horak » stř 23 zář, 2015 7:48 am

RadekTandler píše:
Co se týká stupaček pro posunovače, ty tam drží na dobré slovo, jsou jen nasunuté. Trochu se to dá zlepšit tím, že se sundá karoserie.

Ja som roztiahnutím bokov kasne Bardotku rozobral. Na kasni sú osadené aj stupačky posunovača, na ráme pojazdu sú uchytené pluhy.
Stupačky som vyrovnal a zatlačil do kasne a následne kasňu nacvakol na rám. A všetko je OK.
Celý problém je v tom, že Číňan keď to skladal, tak mal zlé poradie skladania.
Najskôr nacvakol kasňu na rám, a potom osádzal stupačky - ZLE !!!!
Celý fígel je v tom, že keď je osadená stupačka na kasni a následne je celá kasňa nacvaknutá na rám, tak vlastne samotný pluh fixuje výstupok na stupačke, čím stupačka pevne drží... Keď sa to spraví čínskym spôsobom, tak je výstupok stupačky vytláčaný pluhom von, stupačka je nakrivo a časom sa stratí v kolajisku.
horak

Příspěvekod horak » stř 23 zář, 2015 8:38 am

Akurát som mal obavu pred kúpou, čo sa mi dostane do rúk - aký odfušovaný kus. Keď som si tu na fóre počítal tému Bardoka, mal som husiu kožu... :lol:
Na štastie to dopadlo dosť dobre - iba ten chýbajúci "dzindzík" (miesto pre uchytenie lana žeriavu na hlavnom ráme) ma štve...

Na túto tému: ktorá z ROCO Bardotiek ČD má rovnakú (alebo aspoň približne rovnakú) farbu hlavného rámu ako tá celočervená ČSD ROCO 72929?
Ide o to, že ten náhradný diel 131562 nie je skladom... Prípadne by som použil iný ND (aj keď by farba úplne nesedela).
Ďalšia možnosť: prefarbiť sa to dá, aj keď nebude potlač tampónom... Lepšie ako dierka v kasni.
Alebo ak má niekto v krabičke jeden kus naviac... neodmietnem... :mrgreen:
horak

Příspěvekod jarnotrulli » stř 23 zář, 2015 12:46 pm

Tak ten "Dzindzik" by snad měl dodat prodejce ne?
jarnotrulli

Příspěvekod horak » stř 23 zář, 2015 1:24 pm

Ten predajca je ELRIWA.de. Moja nulová znalosť nemčiny a nechuť dostať späť ešte horší kus od ROCO ma odradili riešiť to reklamáciou. Preto radšej kúpim ND.
Tu som to obšírnejšie riešil:
viewtopic.php?f=15&t=8708&start=1275#p182171
viewtopic.php?f=15&t=8708&start=1290#p182244
Naposledy upravil horak dne stř 23 zář, 2015 2:01 pm, celkově upraveno 1
horak

Příspěvekod greenery » stř 23 zář, 2015 1:32 pm

greenery

Příspěvekod FloP » stř 23 zář, 2015 2:46 pm

FloP

Příspěvekod FloP » čtv 24 zář, 2015 6:23 am

Ad Tillig kotlový vůz 76531 ("Mléko") - tento týden jsem dostal další kotlový vůz Tillig "se štěrcháním" uvnitř (trochu mi to připomíná "štěstíčko" nebo Kinder překvapení - copak asi bude uvnitř...) a nebyl jsem dlouhou dobu schopen vyťukat kotel (uzavření čela kotle) pro přilepení volného závažíčka a nakonec vyskočilo opačné čelo u plošinky... (trochu komplikované, ale podařilo se vše bez poškození). A co mne překvapilo - uvnitř byly obě kotvící "pacičky" ulomeny, nicméně jsem našel jen jednu volnou, druhá chyběla... trochu mi to připomíná záhadu zamčeného pokoje - buď byl model již "opravován" nebo byl dodán s poškozením už z výroby s jednou chybějící kotvičkou... sice je to maličkost, ale asi by měl Tillig trochu zapracovat na "kapce" lepidla - když jsem toto téma otevřel u svého nejbližšího modelářského obchodu, bylo mi sděleno, že všechny nové kotlové modely Tillig ČSD byly dodány (tomuto obchodu) s uvolněným závažím... :!:

Trochu jsem opět prohlédl i vnitřek kotle a to co jsem výše (dříve) popisoval jako stopy lepidla uvnitř kotle jsem teď lépe prozkoumal - není to lepidlo, je to pouze barva zateklá do kotle, to jen pro zpřesnění - takže je možné, že Tillig u těchto modelů zcela vynechal lepidlo (na rozdíl od Brawy - ta má u nového zavřeného vozu Zsr ČSD 48708 drobná potřísnění lepidlem u instalovaných doplňků) - model kotlového vozu Tillig tak vypadá "čistěji" :wink:
FloP

pmt H0 T 435.0

Příspěvekod sidlo » čtv 24 zář, 2015 7:32 am

greenery píše:už jste to někdo u nás viděl?
https://www.elriwa.de/neuheiten/pmt/neu ... csd-ep.iii

Ono to není ani tady http://www.pmt-modelle.de/2011/seiten/u ... liste.html a tam by to měli vědět jako první. Jinak tento stroj ohlašují jako novinku už od roku 2012 http://www.pmt-modelle.de/pdf/pmt-flyer-2012.pdf
Taky na něj čekám.
sidlo

Příspěvekod greenery » čtv 24 zář, 2015 7:36 am

...já mám všechny tři kotle Tillig (Beran) v pořádku. Jen poslední černý (Závody ČSSP) má mírně do stran vychýlené kinematiky.
Podle toho co píšeš, mám pocit, že závaží se v kotli utrhlo při nešetrné manipulaci s celou dodávkou modelů, asi někomu spadla krabice s modely z rudlu :D
Jen mě zaráží, že prodejce ti takový model dodá, když o tom ví.

Je ale fakt, že v posledních letech roste počet modelů, které mají chyby v kompletaci a povrchové úpravě. Modely kupuju už téměř výlučně osobně, a i tak se stane, že si člověk všimne chyby až v klidu doma (i když každý má nastaven jiný práh citlivosti, který se ale s rostoucími cenami ostří). Záleží pak na postoji prodejce, jak reaguje. Koneckonců podle toho si ho vybírám.
Příčiny vidím v rostoucím množství dodatečně osazovaných i lisovaných filigránských detailů daných dnešními možnostmi výroby + montáž v Číně nebo jiné levnější destinaci s narychlo zaučenými amatéry.
greenery

Re: pmt H0 T 435.0

Příspěvekod greenery » čtv 24 zář, 2015 7:37 am

sidlo píše:
greenery píše:už jste to někdo u nás viděl?
https://www.elriwa.de/neuheiten/pmt/neu ... csd-ep.iii

Ono to není ani tady http://www.pmt-modelle.de/2011/seiten/u ... liste.html a tam by to měli vědět jako první. Jinak tento stroj ohlašují jako novinku už od roku 2012 http://www.pmt-modelle.de/pdf/pmt-flyer-2012.pdf
Taky na něj čekám.

Divné je, že Elriwa uvádí 2ks skladem.
greenery

Re: pmt H0 T 435.0

Příspěvekod sidlo » čtv 24 zář, 2015 7:50 am

greenery píše:Divné je, že Elriwa uvádí 2ks skladem.

Divné to je. Přiklonil bych se k názoru, že je to chyba.
sidlo

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)