Stanice M.Branice - Oslavany TT Kuehn/Tillig

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Stanice M.Branice - Oslavany TT Kuehn/Tillig

Příspěvekod Tomáš » ned 09 srp, 2015 4:54 pm

HonzaM píše:Já jsem u svého nového modulu zvolil ovládání Traincontrollerem, je to naprogramováno jako imitace RZZ, ovládání se uskutečňuje touchpadem, myší nebo dotykovou obrazovkou. Cesty lze zvolit kliknutím na "tlačítka" začátku a konce cesty, automaticky se nastaví všechny výhybky. Na obrázku jsou vidět nastavené cesty (zeleně), posunová cesta (bíle), obsazená kolej (červeně). Obdobně mám ovládáno i domácí kolejiště.

:lol: :lol: :lol: Pěkné
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Příspěvekod Tomáš » pát 11 zář, 2015 3:48 pm

Od začátku září mám konečně zase relativně čas. A tak pokračuji. Teď se morduju s elektrikou,zatím mi všechno funguje. až se divím. A taky to jezdí a to je nejdůležitější :wink:

http://tauvec.rajce.idnes.cz/STAVBA#WP_20150911_002.jpg
Tomáš

Příspěvekod workous » pát 11 zář, 2015 4:53 pm

No pěkně to rozjíždíš.... :D dráteničina je úmorná
Roco Geoline/DCC DR5000 + RocRail/JMRI momentálně v pauze..
workous

Příspěvekod Barbucha » pát 11 zář, 2015 5:38 pm

Začíná mi šlapat na paty :-).
DR, H0, epocha III c, v neplánované pauze.
Barbucha

Příspěvekod Tomáš » pát 11 zář, 2015 6:08 pm

No původně jsem nechtěl o tomto psát nic,abych nepobouřil,protože v tom nejsem bůhví jak zručnej. Napíšu jen něco málo.
Nakonec jsem pro svorkování drátů,od kolejí a příslušenství zvolil Wago svorky. Kupuji pytlík 25kusů za něco kolem 100kč.Úplně obyčejný s pěti vstupy. Byl problém ovšem do toho natlačit lanko. Tot jsem vyřešil nákupem elektrikářských dutinek různých délek. Lanko nasunu do dutinky,rozmáčknu kleštěmi a pohodlně zasunu do Wago svorky. Dutinky používám mimo jiné i ke spojování různých průměrů vodičů a taky když potřebuji lanko nastavit. Někde to kombinuji pájením na čtverečky kuprexitu.
Snažím se to vše zaznamenávat do manuálu a používám různě barevné vodiče.
Nic složitého nevymýšlím,výhybku ve smyčce nechávám,bez přestavníku řezat lokomotivou. Směr vjezdu je mi jedno. Doufám,že to vexle vydrží.
No snad se mi do konce října podaří to spodní patro elektricky doladit,zapojit všechny ovládací prvky a postoupit o patro výš.

Jinak co se týče provozu: Osobní vlak je ideálně tvořen z 5ypsilonů nebo jeden čtyřdílný patrák. Pak už to není ono a musel bych mašiny asi osadit bandážemi. Náklad tvořím buď 10x dvouosý nebo 8x čtyřosý.

Jo a ještě abych nezapomněl,mám problém se Sergejem Roco. (žádná jiná lokomotiva to nedělá) nechce mi projíždět vratnou smyčkou. Po najetí se pořád zastavuje a rozjíždí. To je ten úsek,který je zapojen přes modul vratné smyčky. Napadlo,mě jestli to nemůžou dělat kolečka,ale raději bych se poradil. Zvláště v oblouku se problém vyskytuje.
Tomáš

Příspěvekod workous » pát 11 zář, 2015 6:47 pm

Modul vratné smyčky je kapitola sama pro sebe najdi si někde v DCC jak se to řeší je tam na to vlákno mám pocit, že naposled to řešil Míra třeba ti poradí pokud né zkus Fuldu.To, že něco napíšeš a lidičky tu nadskakují :D na to si zvykni holt mi amatéři to tu máme těžký :D :lol:
Roco Geoline/DCC DR5000 + RocRail/JMRI momentálně v pauze..
workous

Příspěvekod Tomáš » sob 12 zář, 2015 6:00 am

No mě bylo hned jasný,že nemůže jít všechno tak hladce. Je to však divný. Budu muset nějak zjistit proč zrovna Sergej a jestli bude problém u obou smyček stejný
Tomáš

Příspěvekod fulda » sob 12 zář, 2015 1:32 pm

Tomáš píše:Jo a ještě abych nezapomněl,mám problém se Sergejem Roco. (žádná jiná lokomotiva to nedělá) nechce mi projíždět vratnou smyčkou. Po najetí se pořád zastavuje a rozjíždí. To je ten úsek,který je zapojen přes modul vratné smyčky. Napadlo,mě jestli to nemůžou dělat kolečka,ale raději bych se poradil. Zvláště v oblouku se problém vyskytuje.

Ano, problém je to známý a vyřešený v modulu vratné smyčky verze 3 a novější.
Od koho máš modul? Třeba TENTO se bude chovat korektněji.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Jirka_US » sob 12 zář, 2015 3:39 pm

to Tomas:
Doporucuji se podivat po modulu vratne smycky, ktery ma nastavitelny "zkratovy proud" napr. AR1 od Digitraxu. Vyrobcu je vice, vcetne modulu bez rele, ale tento je cenove zajimavy a je vyzkouseny pro bezproblemovy chod modelu TT.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod Tomáš » sob 12 zář, 2015 4:25 pm

Modul vratné smyčky mám tento:
http://dcckoleje.marekiss.cz/smycka.html
Bohužel není potřeba psát o tom,že já tomu nerozumím. Tento modul mi vyráběl kamarád. Budu tedy muset někoho oslovit,aby mi to opravil. :?
Tomáš

Příspěvekod Tomáš » sob 12 zář, 2015 4:39 pm

Jinak dneska hned po práci jsem slavnostně "vstyčil" druhé patro v oblasti Oslavan,Tam to bylo konstrukčně nejsložitější,tak mi to dalo celkem zabrat,než jsem to vyladil.

Nicméně vrátím se trochu časem zpět a řeknu vám o jedné neplánované změně.Nebudu to rozebírat do podrobna,ale jak už jsem psal,vláčky mi sousedí s nepřátelským územím kuchyně a tak jsem pořád poslouchal,že mi tam něco smrdí.. :evil: To,že mi tam de smrad z kuchyně nikomu nevadí. :twisted: A protože chci mít klid,musel jsem od tam vyhodit malý pracovní stůl,který tam byl od začátku plánován. No,ale i špatné věci jsou k něčemu dobré,podařilo se mi naplánovat rozšíření Oslavan o celých 80cm. Na obrázku to béžové místo. Myslím,že to je k prospěchu věci,protože budu moct ty Oslavany "líp" naplánovat,rozšířit.
Fotky přikládám

http://tauvec.rajce.idnes.cz/STAVBA#DSCN0287.jpg
http://tauvec.rajce.idnes.cz/STAVBA#DSCN0288.jpg
http://tauvec.rajce.idnes.cz/STAVBA#DSCN0289.jpg
http://tauvec.rajce.idnes.cz/STAVBA#DSCN0291.jpg
Přílohy
Oslavany II.jpg
Tomáš

Příspěvekod fulda » sob 12 zář, 2015 5:09 pm

Tomáš píše:...není potřeba psát o tom...
Přesně tak, o tomto webu už bylo napsáno dost. Přeji příjemnou zábavu.
fulda

Příspěvekod Tomáš » sob 12 zář, 2015 6:15 pm

fulda píše:
Tomáš píše:...není potřeba psát o tom...
Přesně tak, o tomto webu už bylo napsáno dost. Přeji příjemnou zábavu.

Co se dá dělat,já se v tom nevyznám a do ruky jsem dostal toto. Zadání znělo . potřebuji dva moduly vratné smyčky. Dostal jsem toto. Asi to bylo na webu nejlíp dostupné.
Co s tím? Pomůže toto?
Pokud by smyčka přehazovala pozdě, nebo by mašinka při přejezdu cukala. Lze odpory R7, R8 o hodnotě 0.22R vyměnit za slabší. Tím snížíte zkratový proud potřebný k přehození.
Tomáš

Příspěvekod fulda » sob 12 zář, 2015 7:35 pm

Většině lidí to nepomohlo.
Ale třeba ti pomůže, pokud si tady na fóru projdeš jak co kdo řešil. Já se obecně k některým věcem spíše nevyjadřuji.
fulda

Příspěvekod miroslav lengyel » sob 12 zář, 2015 8:48 pm

Tome pořádně tu mašinu prohlídni,sebemenší problém dělá ve smyčce obří problém.Podívej se na sběr proudu,zda není zasviněný komutátor atd.Důležitá je též čistota kolejí,tam kde běžně drobné zašpinění nevadí,tak ve smyčce dělá peklo.
Jindro,při použití těch nových modulů se to o dost zlepšilo,ale občas se také stane,že se modul postaví takříkajíc na zadní.Mně přijde,že tyhle reverzní moduly obecně jsou dost citlivé na kolísavý odběr proudu.Myslím tím třeba nabíjení kondíků nebo pokud není perfektní sběr proudu z kolejí. :idea: Koukal jsem na to několikrát a výsledek je tentýž,jakmile dojde ke krátkodobému výpadku napájení,tak se za chvíli stojí. :D
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště