pcipov:
> Ale nechce sa mi veriť, že by som sa mohol vyhnúť optočlenom.U stanice
Mutěnice se mi to povedlo. Záleží na počtu výhybek, já to zpracovával pro 11 adres s tím, že adresy byly dané autorem stanice dopředu. Náhodou to vyšlo, ale ukázalo se, že párové výhybky mohly mít rovnou společnou adresu.
> Tvoj návrh počíta s týmtoJedno tlačítko v nádraží by ovládalo jen jednu polovinu zhlaví. Takhle:
- tlačítko na 2. koleji ovládá 3 výhybky (stačí dvě adresy) - ovšem jen na svém zhlaví - levé tlačítko pro levé zhlaví, pravé zase pro své
- tlačítko na 1. koleji ovládá 3 výhybky - ty stejné, jako na 2. koleji
- tlačítko na 3. koleji ovládá 4 výhybky - narovnává také 1. a 2. kolej
- tlačítko na 5. koleji ovládá 4 výhybky - jako na 3., navíc vlevo narovnává odbočnou výhybku na depo (
až 5 výhybek)
- tlačítka v depu ovládají 3 výhybky
- tlačítko pod depem by mohlo být ještě spojeno s tlačítkem nad vlečkou 1, spolu by ovládaly 3 výhybky
- tlačítka ve vlečce 1 by ovládala 2 výhybky
- tlačítka ve vlečce 2 nejvýše 3 výhybky
- tlačítka ve smyčce nejvýše 3 výhybky (tj. nepárovat vjezd a výjezd)
> prístup na koľaj 2a a 2b nechápemKolejové spojky mezi první a druhou kolejí na každém zhlaví chodí spolu - v páru. Při vjezdu vlaku na kteroukoliv dopravní kolej (předpokládám 1, 3, 5) musí být spojka vždy přímo, aby nedošlo k ohrožení tratě vozy na manipulační druhé koleji. Z toho důvodu všechna tlačítka na dopravních kolejích musí kromě nastavení svého směru přestavit i spojku na příslušném zhlaví na přímý směr. Takže do
2a se dostaneš z
2 po stisku libovolného tlačítka jiné koleje na levém zhlaví. Pro pravé zhlaví obdobně.
> Tie koľaje sú vetvené symetricky. Vetvené sú vždy vonkajšie koľaje.Ano, spodní smyčku jsem viděl jinak.
> eby som mal pridať aj smer vstupnej, musel by som ovládať až 5 výhybiek naraz.Ne, jen tři. Jen by ty ve smyčce musely mít vlastní adresy - každá zvlášť.
> Máš tip, ako to urobiť?Dle obrázku vlevo bych řezal úseky pro ježdění na ruku - pro přehlednost kreslena jen jedna (zřejmě vnější) kolejnice.
Vpravo osazení na panelu - tlačítka a kontrolky. Třeba zelené kontrolky pro obsazený úsek, oranžové, že vlak je na konci úseku a červené, že blokuje zhlaví, takže není radno přestavovat výhybky. Zelené kontrolky jsou pro přehlednost zdvojené.
Napojení na sběrnici zpětného hlášení S88/RS-Bus nebo nejméně 21 žilový kabel analogu společný pro obě smyčky nechám na tvé volbě.
Pro inspiraci:
moduly zpětné vazby a
zobrazení zpětné vazby