Stanice M.Branice - Oslavany TT Kuehn/Tillig

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Stanice M.Branice - Oslavany TT Kuehn/Tillig

Příspěvekod milan ferdián » úte 28 črc, 2015 7:50 pm

Tomáš píše:Dopoledne jsem musel věnovat čas všem restům,co se za těch 14dní nakupilo a taky se nachystat na další pracovní nasazení.
Odpoledne jsem se konečně po dlouhé době mohl věnovat kolejišti ..HURÁ.. Byl čas na poslední dodělávky,zapojování a taky konečně udělat první testovací jízdu. :) na kterou už jsem se moc těšil. Jízdy dopadly na výbornou.Nikde žádná chyba na trati. Z čehož mám velkou radost.

Tomáši,gratuluji.První část máš hotovou :wink: .
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Tomáš » pát 07 srp, 2015 5:14 pm

Než špatně skončím (dnes v kabině 69,2stupňů) zeptal bych se na jednu věc.

Můžu na ovládání Conrádů použít tyto tlačítka ? Elegantní zapojení s diodami a jedním vodičem je také reálné?
http://www.ges.cz/cz/b-6811-GES06503715.html

Pořád se nemůžu rozhodnout,zda páčkové přepínače a jedno "bezpečnostní" tlačítko,nebo pro každou vexli dvě tlačítka. :idea:
Mě to elektro společně s tím vederem bude stát život. :|
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Příspěvekod fulda » pát 07 srp, 2015 7:05 pm

Namaluj si velikost tlačítka na čtverečkovanej papír a nebo si ho dojdi rovnou do obchodu půjčit.

Je strašně mrňavé a špatně se bude zabudovávat do panelu.
Podívej se raději po tlačítkách do panelu.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod MiG » pát 07 srp, 2015 7:09 pm

Podle mého ta tlačítka nejsou vhodná ani pro ovládání individuální, natož pak skupinové.
Proud 50mA je sice stejný jako katalogový proud Conradu, ale psalo se zde, že Conrady berou víc.
A 12V stejnosměrných je taky méně, než u modelů používaných cca 16V ale střídavých. Nic na tom nezmění udávaná krátkodobá odolnost 250VAC.

Je dost velká naděje, že relativně brzy začnou tlačítka "blbnout" a to jak špatným spínáním, tak je i možnost, že se nebudou kontakty chtít "rozlepit".

Uznávám, že cena je lákavá.
MiG

Příspěvekod Barbucha » pát 07 srp, 2015 7:15 pm

Tome, mikro zdvih nepotřebuješ a aby to něco vydrželo, díval bych se po spínačích na 230V a nějakou tu "ampéru", ať to chvilku vydrží a nevypálí se kontakty. O zabudování už psal Jindra. S tím bych si nevěděl rady.
DR, H0, epocha III c, v neplánované pauze.
Barbucha

Příspěvekod miroslav lengyel » sob 08 srp, 2015 4:17 am

Leda bys ovládací panel vyrobil z desky plošného spoje. :D Nešetři na nesprávných místech. :idea:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod Tomáš » sob 08 srp, 2015 4:46 am

Dobrá,dobrá. Tady,ale přeci nejde o šetření. Já jen nevím co zvolit za systém. Myslel jsem,že na ovládací pultík k obrázku vexle použiji tyto dvě mikrotlačítka aby to moc netrčelo. Jsem původně počítal s těmi páčkovými přepínači.
Je tedy vhodnější použit přepínače a jedno tlačítko na jedno zhlaví a nebo to rovnou celý udělat z tlačítek. Právě se spíš přikláním k tlačítkům pro každou vexli. Necham si ale proradit,tak daleko jsem se ještě nikdy nedostal. Naposled před 20.léty s klavesnicemi Zeuke.
Naposledy upravil Tomáš dne sob 08 srp, 2015 5:33 am, celkově upraveno 1
Tomáš

Příspěvekod fulda » sob 08 srp, 2015 8:15 am

A jak je tam asi přiděláš? Když tady čtu o tvých schopnostech a vynálezech, tak ti poradím, aby jsi se vrátil k těm klávesnicím zuke, nebo aby jsi si pořídil pořádnej digitál, kterej tě zachrání od starostí s elektrikou.

Pokud chceš dělat panel, tak si kup tlačítka do panelu nebo přepínače do panelu a nevymejšlej hovadiny. Na to aby jsi na každou radu napsal, že to nezvládneš a pak vymejšlel montování něčeho k něčemu co k sobě není určeno se těžko odpovídá.
fulda

Příspěvekod Barbucha » sob 08 srp, 2015 9:10 am

Panel jsem řešil nedávno. Je to naprosto primitivní záležitost. Pár elektrikářských krabic, tlačítka, vrtačka, pájka a na layout si vytiskneš na průhlednou fólii na tiskárně.
Vpravo je ovládání jedním tlačítkem pro zhlaví, vlevo je ovládání každé výhybky (z důvodu členitosti). Neosazený je připravený pro vedlejší trať.
https://lh3.googleusercontent.com/-YHYE ... CN4381.JPG (tady si to rozklikni celý)
Obrázek
Tady už i svítí, používal jsem diody na vyšší napětí, aby si nezatápěl v pultu odpory.
Obrázek
Možností je spousta, ale tato je pro takový nemehla jako jsem já ideální.
Barbucha

Příspěvekod Tomáš » sob 08 srp, 2015 10:43 am

Jindro mrzí mě,že tě to tak pobuřuje,ale kdybych věděl co a jak,tak by se neptal. Vím,že tobě tyhle dotazy připadají naprosto idiotsky,ale musím ti říct,že jsem to tlačítko nikdy neviděl. Stačilo napsat,tohle použit nejde.....použi toto.... Hotovo.
Zaráží mě jedna věc,některé témata se tu omílají 100x dokola a nevadí to,ale když se ve svém vlákně konkrétně zeptam je z to halo.
Třeba jsou věci,který zase umím líp já,ale nikdy bych si nedovolil osočovat toho druhýho,že to neumí taky. Teorie je na webou spusza,mě spíše zajímá ta praxe. Viz Barbucha
Tomáš

Příspěvekod MiG » sob 08 srp, 2015 12:01 pm

Některá praxe se bez teorie dělá špatně, některá praxe se bez teorie nedá dělat vůbec.
MiG

Příspěvekod fulda » sob 08 srp, 2015 12:07 pm

MiG píše:Některá praxe se bez teorie dělá špatně, některá praxe se bez teorie nedá dělat vůbec.
Myslíš řezníka vegetariána? :mrgreen:
fulda

Příspěvekod Tomáš » sob 08 srp, 2015 12:58 pm

MiG píše:Některá praxe se bez teorie dělá špatně, některá praxe se bez teorie nedá dělat vůbec.

no souhlasím,ale mě nejde o to pochopit proč to tak je.Mě úplně stačí "okopírovat" něco,co už jiní přivedli k životu.
Je zajímavé,že když se tu někdo ptá,jak spojit dvě koleje,tak se mu normálně odpoví. P.Němeček mi tu dal návod jak zapojit ty čidla s výhybkou. já to tak udělal a funguje to. Nepotřebuju vědět proč to tak má být.
Tak jsem se ptal,jestli je výhodnější použití tlačítek nebo přepínačů. ..jeden typ tlačítka jsem zde prezentoval v domění,že by mohlo vyhovovat,kvůli úspoře místa na ovládacím pultu. . a místo odpovědi tohle tlačítko je blbost použij tohle...jsem dostal odpověď,co že jsem to za vola,že chci použít toto tlačítko. :?
Tomáš

Příspěvekod Barbucha » sob 08 srp, 2015 1:26 pm

Nebuď cíťa, vždyť ti odpověděl, ale tys myšlenku ještě rozvedl :-). Já vím, že je vedro, ale ber to s humorem, víš že se tu vzájemně občas dobíráme a nikdo to nemyslí zle.
Barbucha

Příspěvekod HonzaM » ned 09 srp, 2015 4:16 pm

Já jsem u svého nového modulu zvolil ovládání Traincontrollerem, je to naprogramováno jako imitace RZZ, ovládání se uskutečňuje touchpadem, myší nebo dotykovou obrazovkou. Cesty lze zvolit kliknutím na "tlačítka" začátku a konce cesty, automaticky se nastaví všechny výhybky a návěstidla. Na obrázku jsou vidět nastavené cesty (zeleně), posunová cesta (bíle), obsazená kolej (červeně). Obdobně mám ovládáno i domácí kolejiště.
sklene3.jpg
Naposledy upravil HonzaM dne pon 10 srp, 2015 6:54 am, celkově upraveno 2
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště