Malá železnice - stavebnice - stavba vozů

Stavba a přestavba nákladních a osobních vozů všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Malá železnice - stavebnice - stavba vozů

Příspěvekod statistik » pát 26 čer, 2015 8:50 pm

Koukám, že jsem to číslo z fotky asi přečetl špatně. Správně tedy 31 54 995 2002. Ono to holt na fotce vypadá spíš jako devítka. Tak se omlouvám za dezinformaci.
Kontakt: stat (zavináč) email (tečka) cz
Do soukromé zprávy prosím dejte svůj e-mail, děkuji.
statistik

Příspěvekod Tempotaxi » ned 12 črc, 2015 7:53 am

Ve vitríně ve vagonářském muzeu ve Studence je tato pěkná fotka vanového vozu.
Obrázek
Zde je krásně vidět, že i brzdařská budka je černá. Ale další zádrhel je, že některé popisy jsou zase na fotce nečitelné.
Na voze bude tohle číslo.
31 RIV MC
54 ČSD
999 0 103-3
Uaai

Detail čísla:
Obrázek
Prosím má někdo doplňující poznatky, informace o tomto vanovém vozu.
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » ned 12 črc, 2015 8:06 am

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » sob 18 črc, 2015 1:20 pm

Od firmy Malá železnice jsem zakoupil další vanový vůz a podvozky typu 26-2.8 a pokusím se polský vanový vůz předělat na vanový vůz, který vyráběla vagónka Studenka v letech 1973-1976.
Rozměrově jsou oba vozy podobné a nebudu řešit některé rozměrové rozdíly.
Zde je pak nákres vozu řady Uaai (zdroj. Parostroj).
Obrázek
Fotky vozu jsem sem dával nedávno a jsou o pár řádek výše.
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » sob 18 črc, 2015 5:58 pm

Sestavíme vanu podle návodu. Ale nebudeme sestavovat čelo mostu.
Obrázek
Na sestavené čelo mostu jsou právě ve stavebnici tyto díly. Výška sestavených dílů v jeden celek jsou 4 mm.
Obrázek
Ale vana je zakončena úplně jiným čelem.
Obrázek

Na zvětšeném snímku je to špatně vidět. Ale na internetu je několik pěkných záběrů. Zdroj:http://matespavel.rajce.idnes.cz/Uaais9945054/

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » sob 18 črc, 2015 9:58 pm

Na čelech vany jsou zhotovené nová čela. Není to přesně podle fotek, ale musím mít nepamětnou, že do čela se bude muset dát čep na otáčení vany. A ten musí někde pořádně držet.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » ned 19 črc, 2015 12:58 pm

Dále upravíme (zkrátíme) původní čelní čepové ložisko a přilepíme vzpěry. Pak vše napasujeme do vany a přilepíme.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » ned 19 črc, 2015 3:33 pm

Vzpěry, které jsou uloženy v čepovém ložisku, nemají uložení do obdélníkového tvaru, ale podle fotek jsou plechy do písmene „W“. Vyřezat to bude problematické a tak jsem tento profil vypiloval krásně do obloučku. Není to přesné, jako u velkého vozu, ale vypadá to lépe než obdélníkový tvar.
Dále pod čepovým krytem je podložka, která má tvar matky. Počítač a papír to svedl znázornit.
Obrázek

Ve stavebnici je pak sestava krakorce, která má základnu opřenou o bočnici. Ale zde je díl špatně zhotoven. Do krakorce vedou šrouby, které pak přidržují bočnice. Na první fotce je původní provedení, tak jak jej prezentuje stavebnice. Výztužné papírové plechy ukrývají tělo krakorce, které má tvar půlměsíce a do takového tvaru hlavy šroubů se špatně umisťují.
Obrázek

Ze stavebnice je plno odřezků. Jedna část se právě hodila na ztvárnění desky, ve které se pak lehce můžou naznačit hlavy šroubů a výztužné papírové plechy jsou už součástí stavebnice.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » pon 20 črc, 2015 11:16 am

Pak jsem nastříkal vanu černou barvou. Vyrobil jsem si obtisky a aplikoval jsem je na model vany.
Obrázek

Dalším postupem stavby bude úprava pojezdového rámu. Skládá se ze čtyř dílů. Prostřední díl, je slepen ze dvou dílů. Prostřední díl má na bočnici dva výstupky a tyto výstupky se musí obrousit.
Obrázek

Tím že obrousíme výstupky, tak dostaneme celistvé boční profil „U“
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » pon 20 črc, 2015 9:19 pm

Na pojezdový rám postupně přidávám díly podle návodu. Jen jsem vynechal díly, kde se usazuje vana.
Ve stavebnici jsou špatné typy nárazníků, tak jsem je musel vyměnit za jiné. Na brzdařskou plošinu jsem pak umístil brzdařskou budku, která je můj odlitek. U schodů jsou pak tažné kotvičky. Které jsou od f. Bramos. Dále podle návodu je brzdařská tyč u vnitřního zábradlí, ale na tomto voze je brzdařská tyč u čelního zábradlí.
Obrázek

Ještě na fotce vanového vozu je vidět přestavovače. Jsou zde jen dva přestavovače. Tak stavebnicové jsem musel upravit. Při zvětšení fotky a udělaném výřezu, který je výše, tak celá konstrukce přestavovačů vypadá asi tahle.
Obrázek
Naposledy upravil Tempotaxi dne pon 20 črc, 2015 9:29 pm, celkově upraveno 1
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » pon 20 črc, 2015 9:26 pm

Dále se bude budovat brzdová soustava. Zde je pak fotka brzdové soustavy u polského vanového vozu řady Uaais.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » pon 20 črc, 2015 9:42 pm

Bohužel na černobílé fotce je vše dosti nečitelné a zde je fotka podobného vozu. Zde je celá brzdová soustava zase jiná, ale pro představu jak to bude vypadat je krásně vše vidět.https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/89/Uai2011plzen3.jpg?uselang=cs a https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/93/Uai2011plzen4.jpg?uselang=cs
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » úte 21 črc, 2015 8:17 am

Další příklad je zde. Zdroj. parostroj.
Obrázek
A další sestava brzdové soustavy.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » úte 21 črc, 2015 1:09 pm

Na zmíněném výřezu, kde je přestavovač a brzdový válec je vidět část vzduchového válce, který je usazen směrem od bočnice k bočnici. Podle knížky „Nákladní vozy ČSD“ ( F.Kouba,L. Zedník, NADAS 1989), jsou na každé pojezdové jednotce 3 vzduchojemy. Pokud je dám napříč, tak se tam opravdu nevejdou, pokud není jeden vzduchojem položen na jiný vzduchojem. Ale vše zase záleží na velikosti a průměru vzduchojemů. Tak jsem je umístil podélně. Snad to nevadí. Dále jsem naznačil drátem průběžné potrubí tlakové brzdy.
Pokud se budu pitvat v náčrtku, tak zjistím, že jeden vzduchojem je mezi přestavovači, ale ten se tam do modelového prostoru nevejde. To pak musí být celá konstrukce na umístění přestavovačů daleko širší. To znamená, že ze stavebnice nejde tento díl použít. Další možnost je jinak umístit přestavovače tak, aby se vzduchový válec tam vešel.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » stř 22 črc, 2015 6:57 am

Pojezdové rámy jsem stříknul černou barvou. Vyrobil jsem odtisky a pak aplikoval na model. Vše se pak stříklo bezbarvým matným lakem.
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

PředchozíDalší

Zpět na Stavba osobních a nákladních vozů