Stanice M.Branice - Oslavany TT Kuehn/Tillig

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Stanice M.Branice - Oslavany TT Kuehn/Tillig

Příspěvekod FrantaHO » pon 13 črc, 2015 8:08 am

pepiknemecek píše:Funkce následující: Vlak jede do smyčky, výhybka je postavena rovně. Přes rozepnutý kontakt relé se nedostane signál ze senzoru A na relé, to nespíná a výhybka je v klidu. Vlak odjede ze senzoru A a pokračuje smyčkou. Po najetí na senzor B sepne relé, výhybka se přestaví a vlak může pokračovat, najíždí na senzor A, který podrží relé po celou dobu pohybu vlaku po výhybce. Po odjetí ze senzoru A relé odpadne, výhybka se přestaví do polohy rovně a smyčka je připravena na další soupravu.

No nevím, ale pan Němeček to vysvětlil zcela srozumitelně. A nákres tu je taky. Přehození výhybky pod vlakem nehrozí.
FrantaHO

Příspěvekod Tomáš » pon 13 črc, 2015 9:29 am

A odpovídá to i tomuto?
Přílohy
file.phpt.jpg
file.phpt.jpg (54.57 KiB) Zobrazeno 3913 krát
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Příspěvekod sidlo » pon 13 črc, 2015 9:52 am

Jestli tomu dobře rozumím tak:
Snímač A není třeba. Relé v základní poloze je odpadlé a výhybka je postavena na vjezd (rovně).
Snímač B je velmi blízko výhybce. Při výjezdu ze smyčky vlak zacloní snímač B, ten sepne relé, relé přestaví přestavník do polohy výjezd (odbočka). Po projetí posledního vozu přes snímač B je časová pauza 2 sec. Za tu dobu musí vlak opustit výhybku. Poté odpadne relé a vrátí výhybku do výchozí pozice na vjezd (rovně).

Je potřeba to napřed otestovat.
sidlo

Příspěvekod FrantaHO » pon 13 črc, 2015 10:17 am

sidlo píše:Snímač A není třeba. Relé v základní poloze je odpadlé a výhybka je postavena na vjezd (rovně).

Oba snímače přehazují výhybku na stejnou stranu. Snímač A právě zabrání nechtěnému přehození výhybky když vlak opouští smyčku a až 2 vteřiny po uvolnění snímače A je výhybka přehozena zpět na směr "rovně".
FrantaHO

Příspěvekod sidlo » pon 13 črc, 2015 10:25 am

Tak potom při vjezdu a zastínění snímače A dojde k přehození výhybky do odbočky a to je nechtěné chování. Takto to fungovat nemůže.
sidlo

Příspěvekod milan ferdián » pon 13 črc, 2015 10:29 am

Tomáš píše:Stále marně čekám,co k tomu řekne Milan,ale od posledního laborování nad plánkem se neozval.

Moje práce přece skončila,takže Milan nemá důvod komentovat tvé dění a Milan se věnuje dalším modelářům.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod FrantaHO » pon 13 črc, 2015 10:36 am

sidlo píše:Tak potom při vjezdu a zastínění snímače A dojde k přehození výhybky do odbočky a to je nechtěné chování. Takto to fungovat nemůže.

Není tomu tak. Výhybku přehodí vždy jen snímač B. Snímač A je odpojen od relé. Viz pan Němeček.
FrantaHO

Příspěvekod miroslav lengyel » pon 13 črc, 2015 10:40 am

milan ferdián píše:
Tomáš píše:Stále marně čekám,co k tomu řekne Milan,ale od posledního laborování nad plánkem se neozval.

Moje práce přece skončila,takže Milan nemá důvod komentovat tvé dění a Milan se věnuje dalším modelářům.

Milane,Tomáš touží po pochvale,jak mu to jde hezky od ruky,tak mu tu radost udělej. :lol:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod milan ferdián » pon 13 črc, 2015 11:04 am

miroslav lengyel píše:
milan ferdián píše:

Milane,Tomáš touží po pochvale,jak mu to jde hezky od ruky,tak mu tu radost udělej. :lol:

Za co.Postupem doby zjišťuji,že tá dětská spojka byla moje velká chyba (vyjít vstříc jeho dětem),nemluvě o hlavním tvaru kolejiště a moje naivní představa o Tomášových dovednostech a znalostech :( .Měl jsem lepši vytvořit jen jednoduchý ovál a bylo by po problémech s obyčejnými,jednoduchými smyčkami. :!:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod sidlo » pon 13 črc, 2015 11:12 am

FrantaHO píše:Není tomu tak. Výhybku přehodí vždy jen snímač B. Snímač A je odpojen od relé. Viz pan Němeček.

Už to vidím. Moje zmatky beru zpět.
sidlo

Příspěvekod Tomáš » pon 13 črc, 2015 11:30 am

Za co.Postupem doby zjišťuji,že tá dětská spojka byla moje velká chyba (vyjít vstříc jeho dětem),nemluvě o hlavním tvaru kolejiště a moje naivní představa o Tomášových dovednostech a znalostech :( .Měl jsem lepši vytvořit jen jednoduchý ovál a bylo by po problémech s obyčejnými,jednoduchými smyčkami. :!:

Tomu nerozumím? Proč ta spojka byla chyba? Vždyť mi ty smyčky už fungují...a co s tím má společného hlavní tvar kolejiště? Vždyť jsem o pár řádků výš jasně psal,že jedu přesně podle plánku a že mi všechno sedí. To,že mi některé věci nejsou jasné je dáno třeba tím,že jsem s nimi nikdy neměl nic do činění.Ale myslel jsem,že od toho je to právě diskuzní fórum,abych se zeptal na co sám nestačím.Moje velká chyba zase byla ta,že jsem si chtěl udělat na kolejišti spoustu doplňků na které sám nestačím. To se týká hlavně té elektriky.Já nemám po ruce nikoho,kdo by mi pomohl.Občas tedy pomůže TTMili za to mu dík. Ale opravdu nechápu tvoje rozhořčení. :shock: Spíš jsem myslel,že budeš mít "radost" (záměrně dávám do uvozovek) jak tvůj návrh pomalu roste. To,že to neumím jako ty a jiní tobě podobní,no ...co se dá dělat,pořád se to učím...........................mrzíme,že se na to díváš takhle. :|
Tomáš

Příspěvekod Tomáš » pon 13 črc, 2015 11:37 am

Teď se ve volných chvílích zabývám opět tím mostem :lol: A trochu zkouším zapátrat do doby minulé. Tyhle mosty se mi vždycky líbili (i když možná někteří nad nimi ohrnou nos),tak je zkouším předělat na "nové kolejivo" a hledám taky vhodnou "typovou sestavu". Bohužel ten obloukový typ mám zatím pouze ve dvou exemplářích (ten by se mi líbil nejvíc,ale není :| ) Barevně to pak určitě bude chtít doladit,to zkusím udělat podle podobných návodů na dnešní výrobky.
Která ta sestava je elegantnější ?
http://tauvec.rajce.idnes.cz/STAVBA#DSCN0007.jpg
http://tauvec.rajce.idnes.cz/STAVBA#DSCN0008.jpg
Tomáš

Příspěvekod milan ferdián » pon 13 črc, 2015 11:39 am

Rozhořčen nejsem,jen konstatuji.Spíše mě udivuje jak ti elektro vůbec nejde.Já též nejsem Einstein co se týče elektra.No jednoduché zapojení by jsi měl zvládat.Moje představa byla,že jsi si celý projekt řádně předpřipravil,ale dle příspěvků vidím,že vše děláš za pochodu,což vůbec není dobré.Zatím jsi na skrytých prostorech,máš už připravené další kroky až budeš realizovat viditelné části kolejiště?
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Tomáš » pon 13 črc, 2015 11:54 am

milan ferdián píše:Rozhořčen nejsem,jen konstatuji.Spíše mě udivuje jak ti elektro vůbec nejde.Já též nejsem Einstein co se týče elektra.No jednoduché zapojení by jsi měl zvládat.Moje představa byla,že jsi si celý projekt řádně předpřipravil,ale dle příspěvků vidím,že vše děláš za pochodu,což vůbec není dobré.Zatím jsi na skrytých prostorech,máš už připravené další kroky až budeš realizovat viditelné části kolejiště?

S elektrem jsem skončil v dobách BTTB a od té doby se toho dost změnilo a já to hlavně nedělal a spousty věcí zapomněl.Jak se to tady opakuje a probírá,znovu mi pomalu určité věci naskakují.Pročítám si časáky MŽ a zjišťuji,že polovina věcí se dnes dělá jinak.

No tak vize je taková,že bych chtěl do konce roku zvládnout doladit tu skrytou část. Pak tomu dám ještě nějaký čas na vyladění všech nedostatků,které se nyní neprojevují,ale můžou se objevit. Spíš kosmetické záležitosti. Pak se budu muset znovu "silněji" finančně nadechnout a začít nakupovat věci na viditelnou část. A protože to určitě nebude hned,bude čas si to tam všechno před připravit a promyslet.
Tomáš

Příspěvekod milan ferdián » pon 13 črc, 2015 12:03 pm

Ještě proč jsem se zmiňoval o dětské spojce a proč jsem trval na tom zapojení,které jsem prezentoval.Dětská spojka kdyby byla trvalou (elektrickou) součástí,vzniká nám tzv. třetí smyčka.Proto jsem trval na tom,buď zapnuto dětská spojka (okruh)-vypnuta smyčka (velká) nebo vypnuta dětská spojka - zapnuta smyčka (velká).
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště