Malá železnice - stavebnice - stavba vozů

Stavba a přestavba nákladních a osobních vozů všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Malá železnice - stavebnice - stavba vozů

Příspěvekod Tempotaxi » sob 20 čer, 2015 10:34 pm

ObrázekObrázek
Zdroj a další fotky jsou zde http://matespavel.rajce.idnes.cz/Uaais9945054/
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » ned 21 čer, 2015 9:19 am

Dále budeme pokračovat na rámu podvozků. Nejprve jsem postupně dolepoval držáky schodů a nakonec schodové desky. Zábradlí a část čela je jeden celek, tak ho přilepíme. Dále dolepíme čelní masku a nárazníky. Pak přilepíme podlahu brzdařské plošiny, další zábradlí a ruční brzdu. Na bočnici se přilepí vnitřní část přestavovaču. Přestavovače spojíme draátem a zakončíme pak přilepením venkovním sestavovačem. Na destičku postupně přilepíme opracované odlitky brzdové soustavy, která je součásti stavebnice a celek uložíme na rám podvozku.
Tempotaxi

Příspěvekod statistik » ned 21 čer, 2015 9:54 am

Ještě k tomu Vase:
Vladimíre, prosím o foto z boku, z mírného podhledu. Mám dva vozy bez budky ze starší produkce MŽ a přijdou mi jako chaloupka v Mrazíkovi. Taky vypadají, že stojí na muřích nožkách.....

Ale on má stát na kuří nožce... Ta stavebnice v H0 má oproti verzi v TT jeden zásadní nedostatek, a tím je zpracování spodku kostry (rámu) skříně. V TT je to aspoň naznačeno, v H0 je to celkem odbyto. Chybějí příčné výztuhy pod podlahou skříně, chybějí podélníky. Ta stará verze modelu bez plošiny má pouze výstupky v místě, kde se opírá o podvozky. To je správně, ale mezi nimi má být rám, a ten tam není. Kromě toho, kdo nalepí kulisu přímo pod podlahu skříně, tak ji bude mít tak o 2 mm výš, než má být.

Je to potřeba při sestavování kontrolovat. Psal jsem to na K-report. Ale týkalo se to starého modelu, novou stavebnici jsem ještě nekupoval.vAle jak koukám na fotku modelu od Tempotaxiho, tak tam spodek skříně zase odflákli a ta skříň sedí nepřirozeně nízko, asi jako u Easu. Přitom u Eacsu (Vase) byla výš. Jestli sedí poloha nárazníků oproti TK nebo druhým modelům, tak tomu nerozumím, ale Tempotaxi fotil jen sólo model. Z boku ten model ale opravdu vypadá nereálně, skříň má být skutečně opticky výš - je to kvůli podlahovým klapkám, aby se daly vůbec vyklopit. I tak ty, co jsou na podvozky, šly otevřít jen do úhlu 25 stupňů. Dále například brzdový válec má být pod spodní výztuhou (která v modelu není) a ne vespod podlahy skříně... Ty výztuhy se dají celkem snadno dodělat. Jen je škoda, že je tam výrobce neudělal sám. Lasercutem by to byla brnkačka.
Přílohy
vase.jpg
pro ilustraci, jak vypadají příčná žebra, kde je brzdový válec atd.
Kontakt: stat (zavináč) email (tečka) cz
Do soukromé zprávy prosím dejte svůj e-mail, děkuji.
statistik

Příspěvekod E27 » ned 21 čer, 2015 10:00 am

Takže ako dobre tomu rozumiem, malo by to vypadať takto nejako?

Obrázek
E27

Příspěvekod statistik » ned 21 čer, 2015 10:11 am

Asi tak nějak.
statistik

Příspěvekod Seebleith » ned 21 čer, 2015 11:07 am

Říkejte si co chcete, ale mě osobně vůz přijde výškově v pořádku. Neměřil jsem výšku nárazníků. a že spodu na vůz v běžném provozu stejně nikdo nevidí.
Seebleith

Příspěvekod Tempotaxi » ned 21 čer, 2015 6:19 pm

Ještě k vozům Vase.
Nárazníky jsou ve stejné výši, jako ostatní vozy. Žebra jsou naznačena vespodu vozu, na který se snad dají dát podlahové klapky. Výztuhy jsem dál jen doprostřed vozu. Jinam se nevejdou. Dvounápravový podvozek to neumožní. Právě výztuhy jsou na vozech krásně vidět.
Zde bude problém v dokumentaci. Pokud se model dělal jen z náčrtku, tak tam nic takového není malováno. Je potřeba daleko lepší výkres. Nejlepší by byl výkres spodku vozu. Jinak těch nedostatků je tam více.

:D Ano je plno modelářů, kteří říkají, že spodek vozu je vůbec nezajímá, ale když koupí model, tak okamžitě ho otáčejí. Na co asi koukají.
Jen odbočení, když si koupíte auto, také chcete znát co je pod vozem. :D :P :lol:
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » ned 21 čer, 2015 6:24 pm

Dále jsem sestavil podvozky, které jsou součástí stavebnice. Bronzová ložiska jsou tam také.
Doplnil jsem model kinematikou. Model je sestaven tak, jak je ve stavebnici. Jen sem upravil čelo vany hned. Další úpravy podvozků jistě příjdou.
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » ned 21 čer, 2015 6:30 pm

Model vozu je moc lehký a malá železnice přidává ke koupi náklad transformátoru.
Slepování jednotlivých dílů je lehké. A zde se právě objevil problém. Izolátory se sestavují, ale nejdou sestavit. Oba díly mají jinou tloušťku materiálu, ale naprosto stejný průměr dílů. Jedině doplnit potřebné díly.
Tempotaxi

Příspěvekod E27 » ned 21 čer, 2015 8:00 pm

No to som zvedavý na komplet voz.
E27

Příspěvekod statistik » ned 21 čer, 2015 8:42 pm

Říkejte si co chcete, ale mě osobně vůz přijde výškově v pořádku. Neměřil jsem výšku nárazníků. a že spodu na vůz v běžném provozu stejně nikdo nevidí.

Kdybyste se aspoň na vteřinu podíval na tu fotku vozu Vase, co jsem sem pro ilustraci dal, tak byste viděl, že to je záběr zboku, ne zespoda. A právě zboku jsou vidět ty charakteristické příčné výztuhy a pod nimi pověšená brzdová výstroj. Zatímco brzda ve stavebnici modelu je, ty výztuhy ne. Svádí to třeba k tomu umístit brzdu zespod podlahy. Mezi podvozky pak i při bočním pohledu na model vynikne nepřehlédnutelná "díra", která na skutečném voze není. V TT modelu tohoto vozu to tak markantní není. Škoda, že v H0 se to nepovedlo výrobci lépe vymodelovat. Asi opravdu neměli žádný výkres, nebo aspoň náčrt. Tak třeba to ještě napravit půjde, ale nevím, jestli je Malá železnice nějak nakloněna zpětné vazbě od modelářů.
statistik

Příspěvekod Tempotaxi » ned 21 čer, 2015 9:26 pm

Při zadání staveb od malé železnice mně bylo přislíbeno, že poznatky při stavbě budou respektovat a tím pádem vylepšovat stavebnice. Stavbu jsem hodnotil kladně, protože, také nemám dostupnou dokumentaci. Nemám o co se opřít. Těch pár fotek je dobrých, ale hlavně nemám fotky upevnění brzdové soustavy a kam se nacpaly tři zásobníky vzduchu. Bez dokumentace se nedá hodnotit a ani neznám zdroj jejich informací. Dále uchycení spodních klapek atd.
Jednotlivé stavební panely pasují do zámků a něco předělat, je vlastně uřezávat zámky. Tím pádem by mohla jít podlaha výše a vše pak dodělat. Pak zase se musí přidělat dvounápravový podvozek a to jeho uchycení v rámu. Jinak se po potočením zajišťuje, ale otočit nepůjde, protože tam bude vadit příčná výztuha a to hlavně na bočném uchycení.
Nakonec bude lepší stavět model a to od „O“.
Tempotaxi

Příspěvekod Sandy » ned 21 čer, 2015 9:43 pm

Seebleith píše:Říkejte si co chcete, ale mě osobně vůz přijde výškově v pořádku. Neměřil jsem výšku nárazníků. a že spodu na vůz v běžném provozu stejně nikdo nevidí.

Ten můj vypadá takhle:
http://sandyh0.rajce.idnes.cz/Eas_Vase-Mala_zeleznice#P6211806.jpg
V porovnání s vozem Raj (Bramos) pak takhle
http://sandyh0.rajce.idnes.cz/Eas_Vase-Mala_zeleznice#P6211807.jpg
Naložil jsem ho šrotem
http://sandyh0.rajce.idnes.cz/Eas_Vase-Mala_zeleznice#P6211808.jpg
Vše najdete tady
http://sandyh0.rajce.idnes.cz/Eas_Vase-Mala_zeleznice#
Sandy

Příspěvekod statistik » pon 22 čer, 2015 4:55 am

Už jsem se ten starý model Vase chystal vyfotit a Sandy mě předběhl. Já mám tedy uložení na podvozek řešené trochu jinak, ale v principiálně a rozměrově je to totéž. Tak, a teď to porovnejte s tím modelem od Tempotaxiho, který prostě sedí níž. Když si projdete v archivu fotky, jak model stavěl, tak na spodku jsou "žebra" i místo uložení podvozku vidět. Ale oproti tomu předchozímu provedení modelu (Sandy) jsou dělaná jinak, tolik nevystupují, nemají takovou výšku. Na novém modelu se mi zdá, že jsou ze dvou vrstev kartonu. Na starém byly vrstvy tři. A bylo to podle mě realističtější. Navíc volnému pohybu podvozků při natáčení do stran to ani v nejmenším nebránilo. Samozřejmě přestavovače z boku těsně u hrany podvozku by tam překážely, ale to je prostě kompromis. Za to ty prostřední dvě příčné výztuhy, ty se daly udělat ještě lépěji. Jednak tam absolutně ničemu nepřekážejí a jednak by ten charakteristický "prostředek" s nosičem brzdy pod rámem víc vynikl. Asi chyběly podklady. Přitom stačí málo - vyrazit do terénu a to, co chybí na dostupných výkresech a náčrtech, dohnat foťákem, notesem a metrem. Sice je těch vozů fakt hrstka, napadají mě snad tři, ale stále by tu měly být.

Nedávno se tu řešilo, jestli se to za ty prachy vyplatí kupovat. Za sebe říkám, že určitě. Má to svoje nedostatky, ale leccos se dá dodělat i s minimálními náklady a maximálním přínosem. A argument, že pak to vyjde cenově ještě dráž, než hotový model, s tím nesouhlasím. Pořád to vyjde levněji i s postavením na koleně, než třeba Vase ze starého odlitku, co nabízí za 11 stovek Pragomodel, který je nejen dražší, ale o řády hnusnější, než model od MŽ. Mimochodem, ta stará verze Vase z lasercutu se jako hotový model dala ještě poměrně nedávno koupit na burze za tuším asi 750 Kč. Opět, srovnejte (viz výše) s modelem z Pragomodelu http://www.pragomodel.cz/pragomH0.htm.
statistik

Příspěvekod Seebleith » pon 22 čer, 2015 6:44 am

To Sandy: nevím odkud jste vůz získal, ale malá železnice vozy sestavené nepodává ( jen na zakázku) vůz, který je na fotkách není novinka! Vaše bez budky nemají ani v nabídce. Nemůžete říct, že vůz je pod normou (popisky na rajče) když je celý spodek vozu někým předělán. Přijde mi to nefér vůči malé železnici.
Seebleith

PředchozíDalší

Zpět na Stavba osobních a nákladních vozů