Domácí kolejiště H0; DR epocha IIIc

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Domácí kolejiště H0; DR epocha IIIc

Příspěvekod Barbucha » sob 11 dub, 2015 5:11 pm

Dělají to diody. Dostanou na cívku trošku míň šťávy, protože ohobluješ střídavou křivku. Trklo mě to až u rozpojovačů. Mám testovací drátek s diodou, kterým zkouším věci než je zapojím. Když jsem zkoušel přes diodu rozpojovače, tak divně vrčely a třepaly se, drbal jsem se za uchem, jak to bude rozpojovat. Když jsem tam potom načisto poslal plnotučných AC 16V, tak to bylo naprosto v pohodě.
DR, H0, epocha III c, v neplánované pauze.
Barbucha

Příspěvekod miroslav lengyel » sob 11 dub, 2015 5:18 pm

Pavle to je divný,já přehazuji najednou třeba 4 veksle a žádný problém.Nemůže být na vině typ diody?Protože já přestavník na veksli přestavím i 12 V DC úplně v pohodě. :wink:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod Barbucha » sob 11 dub, 2015 5:31 pm

Nenašel jsem nic, povyměňoval jsem všechno, proměřil všechno a jedna strana mi zkrátka blbne. Drbal jsem se s tím měsíc, měnil přestavníky, diody, kontroloval kontakty. Zřejmě mi něco uniklo a já netuším co. Není to takový drama, dělá mi to jedna méně významná kolej. Takže to hodím na vyšší a pak přepnu na ni. Mám sedm kolejí, tak mi to reaguje na 6 přestavníků.
Kdyby mě to v budoucnu děsně prudilo nebo nějak kolabovalo, tak předělám pultík na jednotlivý výhybky a bude po ftákách :-) Drátů se to netýká.
Kratší jazyky občas neumí přehodit delší jazyky trojcestný výhybky.
Obrázek
Způjčeno z http://www.modellbahnshop-lippe.com/
Barbucha

Příspěvekod miroslav lengyel » sob 11 dub, 2015 6:57 pm

Kratší jazyky občas neumí přehodit delší jazyky trojcestný výhybky.
A proč by to měly umět,když má každá výměna vlastní přestavník? :shock:
Jedná se předpokládám o směr,který je naznačen zelenou šipkou.Oba přestavníky by se tedy měly přestavit najednou,ale pouze v případě,kdy ta první výměna(delší jazyky)bude v poloze do odbočky vlevo a druhá výměna(kratší jazyky) bude v poloze rovně.Pokud bude první výměna do rovného,tak se přestaví pouze ta druhá do odbočky vpravo.Jestli se ti to v nějakém případě hádá,tak si zkontroluj........
je potřeba dodržet zásadu, že pokud je vývod přestavníku připojen na více než jedno tlačítko, musí být do obvodu vždy zařazena dioda, která propouští proud pouze jedním směrem a zabraňuje tak nežádoucímu spínání ostatních přestavníků.
Přílohy
4543_b.jpg
4543_b.jpg (57.44 KiB) Zobrazeno 7190 krát
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod Barbucha » sob 11 dub, 2015 7:43 pm

Jistě že to mám přes diody, to by nechodilo, ale je v tom nějakej problém, s kterým nehnu. Ty dva přestavníky se mi hádají, i když jsem je dvakrát vyměnil. Já už sem na to neměl nervy, tak si s tím zkusím pohrát až dodělám horní stanici. Napsal jsem to blbě. Když chci přehodit ten směr, při zapojení přestavníků tak, aby jely najednou, mi ten s delšími jazyky bručí jak ve zkratu a ten kratší s ním taky nehne. Přitom jiné kombinace fungují. Přestavníky jsem měnil, diody jsem měnil, dokonce jsem to všechno přepájel na jiné pole tišťáku (kdyby tam byl zkrat) a nic. Nemá to smysl řešit na dálku. Princip fungování je mi jasnej.
Barbucha

Příspěvekod Barbucha » sob 30 kvě, 2015 5:26 pm

Obrázek
Barbucha

Příspěvekod Barbucha » ned 31 kvě, 2015 2:58 pm

První okruhy po kolejišti a první problémy. Levé zhlaví lehce zkroucená kolej vlivem částečného zaštěrkování a zřejmě blbého přitížení, vyramováno. Druhé bebi je už delší dobu v rozpracovaným tunelu, uhnula izolovaná spojka ve flexině a delší mašiny to vyhazuje. Tak mě čeká rozborka části polystyrénu a dumání co s tím :-). Tři měsíce jsem to odkládal a už nějak není na kdy odložit.
Barbucha

Příspěvekod miroslav lengyel » ned 31 kvě, 2015 3:13 pm

Z toho si nic nedělej,to se spraví. :wink: Od toho se tomu říká provozní zkoušky. :D
miroslav lengyel

Příspěvekod Barbucha » ned 31 kvě, 2015 3:18 pm

Jasně, naštěstí nic nebylo ještě úplně na fest, tak si s tím můžu hrát. Jen budu muset vytahat všechny lokomotivy a všechny vyzkoušet, to bude vopruz, při minimálně šedesáti kusech :roll: . Příště budu kolejiště dělat na rovině :-D.
Barbucha

Příspěvekod miroslav lengyel » ned 31 kvě, 2015 3:37 pm

Ono je někdy dobré také prohlédnout vozidlo,zda není chyba v něm. :wink: Minulý týden jsem zrovna tohle řešil,stačí špatně odpružený běhoun a je vymalováno. :D
miroslav lengyel

Příspěvekod Barbucha » ned 31 kvě, 2015 5:08 pm

forex píše:Ja uz mam nekolik mesicu zkusebni provoz a jak si urcite zaznamenal,tak technicky problemu je vice nez dost, at uz kolejovymi vozidly z pohledu konstrukce az po posledni aktualni potize s izol srdcovkama atp..takze za rok uvidime :D :mrgreen:

Hele, nespěchej na mě, já se přece nepřerazím, abych to měl už za rok v provozu. Já už na to kvaltování nejsem.
Barbucha

Příspěvekod Barbucha » ned 31 kvě, 2015 5:11 pm

Jo, jsou to fofry, ale pětiletky mám nějak zažraný pod kůží. To se dá akceptovat.
Barbucha

Příspěvekod vorisekml » čtv 11 čer, 2015 9:09 pm

Zeptám se tady-realizuji přechodovou stanici Schönheide süd a krom mnoha jiných věcí jsem narazil na potíž jménem závory- jářku jsou na trhu perfektní od Weinert, ale 110€ obětovat nehodlám. Od Auhagen jsou už za zenitem. Nemáte tušení zda někdo ještě dělá promakaný závory /tedy něco víc než ten zmiňovaný Auhagen/. Potřebuji je v III.ep/ nejlépe ještě DRG provedení/ bez pohonu. Návěstidla jsem od Weinerta koupil a jsou super.....
H0
vorisekml

Příspěvekod Barbucha » čtv 11 čer, 2015 9:35 pm

Já jsem se pomlátil v aukci o závory Brawa a dal jsem za ně asi 90€, ale to už se nedá sehnat. Ale tam zas padá ten požadavek bez pohonu.
Takže pak jsem našel ještě toto, kromě toho co zmiňoval Vašek:
http://www.conrad.de/ce/de/product/2124 ... nuebergang
Jinak nic levnýho snad ani neexistuje.
Barbucha

Příspěvekod vorisekml » čtv 11 čer, 2015 10:22 pm

No o těch od Busch jsem nevěděl, ty by po prodloužení ramene byly použitelné. Brawa- ty jsem už vůbec nenašel. Conrad- to je Wiesmann, rakouský typ /použitelný i u ČSD/ ty mám, ale pro DR se nehodí. Asi si v nějaké prodejně v říši pořádně prohlédnu ty Busch,

http://www.busch-model.com/online/index ... rach_id=de

koukal jsem stojí 12,-€, to bych obětoval. Dík.
H0
vorisekml

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště