Dekodéry do kolejiva s podložím

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Dekodéry do kolejiva s podložím

Příspěvekod BohousP » čtv 28 kvě, 2015 1:47 pm

JendaTT píše:...

Co mě ale trápí dál je, jak podobným způsobem řešit semafory - líbí se mi myšlenka, že by ke každému semafory vedly jen dva drátky (dekoder přímo u semaforu) od nejbližší koleje... prostě něco takového, jako zmínil Fulda zde. Tohle řešení se mi moc líbí, byť za cenu vyšších nákladů na jeden semafor.

Jendo, semaforové dekodéry, na které odkazuješ, jsou řešeny tak, že vejdou do otvoru pod návěstidlo. Ale nepřipojují se přímo na koleje, nýbrž na základnovou stanici http://www.digi-cz.info/zakladnove-stanice/ (zabezpečuje napájení 5V a oddělení DCC). Propojení v provozu je třemi vodiči. Označení je DIGI-CZ 019 a stojí 180 Kč/1 ks a 150 Kč od 10 ks. Na eshop budou doplněny.
Pro napájení z kolejí je vhodnější použít modul pro itrack - viz např. http://pojezdy.eu/eshop/stavebnice-dekoder/1648-dccitrack-dekoder-navstidel-osvtleni.html nebo http://dccitrack.sourceforge.net/ (zatím pouze pro H0), budou dostupné i od DIGI-CZ.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod vvitty » čtv 28 kvě, 2015 1:48 pm

BohousP píše:Bohužel, nedá. Celý dekodér je na součástkách smd, to není na domácí letování. (I když se najdou borci, kteří to zvládnou.) http://www.digi-cz.info/dekoder-prestavniku-pro-geoline/ - na obrázku je ještě prototyp.

Ještě podstatnější důvod platný i pro ty kdo kdo SMD smetí bez problémů zapájí je ekonomický - kvůli ušetřené desetikoruně na kuse se nevyplatí s tím patlat.
A to pomíjím že u takto jednoduché desky efektivita osazování v sérii vychází tak že hotová deska bude nákladově za stejné peníze jako stavebnice. Osazení bude trvat skoro stejně jako ty součástky nasypat správně do pytlíku...
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod JendaTT » čtv 28 kvě, 2015 2:18 pm

BohousP: Aha, díky za upozornění. Tohle jsem úplně přehlédl. Rozhodně bych upřednostňoval řešení, kdy si beru vše z kolejí, bez základnové stanice. Nemám tak rozsáhlé kolejiště a tolik lokomotiv, aby mi na to nestačila centrála, případně v kombinaci s boosterem, kdyby to neutáhla.

vvitty: Přesně tak, nemá cenu ztrácet čas s titěrným pájením, když rozdíl u hotového (a hlavně otestovaného) zařízení je to jen pár korun navíc.
JendaTT

Příspěvekod vvitty » čtv 28 kvě, 2015 2:20 pm

Jeste poznamka k tem dekoderum navestidel navrzenym pro H0 GeoLine - jedine co je treba k tomu abych je predelal i do TT a objevily se na mych strankach a take u kluku z DigiCZ je projevit _vazny zajem_ tak o 10 - 20 kusu.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod JendaTT » čtv 28 kvě, 2015 2:49 pm

vvitty píše:Jeste poznamka k tem dekoderum navestidel navrzenym pro H0 GeoLine - jedine co je treba k tomu abych je predelal i do TT a objevily se na mych strankach a take u kluku z DigiCZ je projevit _vazny zajem_ tak o 10 - 20 kusu.

Tohle je mi také jasné - v mém případě by se stejně jednalo o víc jak 20 kousků, ale stále váhám. Snažím se nastudovat co nejvíc informací a vybrat nejvhodnější řešení digitalizace kolejiště s kolejemi s podložím při použití co nejmenšího "drátování". Ale ideově se mi nejvíc líbí vše nacpat právě do toho podloží, případně odtud vytáhnout bokem jen 2 dráty k nějakému dekodéru.
JendaTT

Příspěvekod vvitty » čtv 28 kvě, 2015 3:03 pm

Tak se ozvi az si to promyslis, pripadne se daji pro a proti ruznych reseni probrat tady... jak psal Fulda nekde na zacatku, je to koncept a spousta veci chce dotahnout, rozvinout nebo aspon otestovat v praxi... tenhle obvod je v zasade natolik jednoduchy ze jde spis o to vhodne "rozsypat" smeti po desticce a ozkouset jestli tudy vede cesta. Da se to udelat i v "kusovce" - tedy mnozstvich co jsem psal. Zejmena pokud na to clovek nespecha a desky i sablony se daji vyrobit spolecne s jinymi kusy...

Osobne bych doporucoval dekoder vestavet do kolejiva, to tahani dratu bude jednodussi. Stejne se nevynes nejakemu mezikusu mezi dekoderem a koleji, tedy pokud nebudes tahat extra drat vedle. Co bude koukat ven z koleji je otazka, konektory co pouziva Fulda jsou male ale zase mechanicky je to slabsi, to co pouzivam ja mechanicky ujde ale zase je to velke a zivotnost odhaduji spise na stovky rozpojeni nez tisice...ale on to driv nekdo urazi nez se to ochodi :-)
mimochodem stejny typ konektoru delaji i v dvoupinove verzi - tak by se dalo vytahnout z koleji jen DCC.
vvitty

Příspěvekod fulda » čtv 28 kvě, 2015 3:04 pm

A co ta myšlenka se semaforem přímo zapíchnutým do podloží a de-facto bez drátování vůbec??
viewtopic.php?f=6&t=8770&start=30#p161566
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod mizl » čtv 28 kvě, 2015 3:33 pm

vvitty píše:Ještě podstatnější důvod platný i pro ty kdo kdo SMD smetí bez problémů zapájí je ekonomický

... to sice ano, ale co důvod čistě, pro naše končiny známější, důvod kutilský ? Kdo kutí jistě zná pocit z úspěchu. "Zvládl jsem to a funguje to"

:wink:

Michal
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
mizl

Příspěvekod vvitty » čtv 28 kvě, 2015 3:44 pm

Mizl : dobry duvod. Pokud chce kutil desku kvuli hrani, spokoji se s nekompletni dokumentaci (tedy fotka osazene desky a servisni potisk na desce), omezenou podporou (nechci resit ze nezvladne zapajet 8pinoveho brouka nebo smeti 0603 rozmeru) a nevadi mu ze to cele bude stat stejne (nebo skoro stejne) jako hotova a otestovana deska tak se mi muze ozvat... jednodussi desky lze dodat v ruznem stupni "rozestavenosti".
vvitty

Příspěvekod vvitty » čtv 28 kvě, 2015 3:48 pm

Mimochodem - zajimalo by me jak moc mistnich modelaru
- zvladne zapajet desku osazenou SMD soucastkami - typ. servodekoder, iTrack dekoder navestidel a srovnatelne
- nezvladne takovou desku zapajet ale chtel by se to naucit

Teoreticky by se dal udelat nejaky workshop na toto tema ... po poslednim uklidu ve fabrice mi zbyl pytel ruznych vyrazenych I/O a jinych SMD soucastek na kterych se mohou zacatecnici vyradit ...
viewtopic.php?f=7&t=9378
vvitty

Příspěvekod fulda » čtv 28 kvě, 2015 5:11 pm

mizl píše:... to sice ano, ale co důvod čistě, pro naše končiny známější, důvod kutilský ? Kdo kutí jistě zná pocit z úspěchu. "Zvládl jsem to a funguje to"

Proti tomuto důvodu se ohrazuji pokud to končí "nezvládl jsem to, musím napsat autorovi, že to má špatně a aby mi to opravil"
fulda

Příspěvekod Boros » pát 29 kvě, 2015 12:37 pm

Zdravim páni. Dnes vidim rušnu diskusiu na tema zapajania SMD. Ano je to tak. Finančne to vyjde na tie iste prachy a s rizikom, ze sa to nepodari. Ale aj pocit uspechu nie je zly. Rozhodol som sa objednať par kuskov dekodera hotoveho. Ale ponuka pána Vvitty na nejaky seminar, nie je marný nápad. Som jeden zo zaujemcov. A ešte jedna drobna otázka: na vystupe z dekodera geo dec do prestavníka je jednosmerny, ci striedavy prud? A tečie do prestavnika jeden z polov stale, alebo dekoder spína naraz oba poly?
Boros

Příspěvekod fulda » pát 29 kvě, 2015 1:12 pm

tady se nedá mluvit o stejnosměrném a nebo střídavém signálu.
Je to signál pulzní s doporučenou délkou pulzu 30-80ms (střídavá zásuvka má 20ms, takže velmi podobná hodnota) - viz nastavení CV3 a CV4.
Napájet najednou oba póly nedává smysl, to přece vede jen k drnčení přestavníku.
Dekodér používá odpor obou cívek současně jen při vytváření ACK pulzu při programování. To jest asi po dobu 6ms za dobu života dekodéru.
fulda

Příspěvekod Boros » sob 30 kvě, 2015 7:59 am

Aha! Lebo riešim niečo take aby ked vlak prejde vyhybku, aby sa prestavila, alebo aby sa semafor prestavil na červenu. Takže magnetom to nepojde. To sa rieši iba cez PC? ( Tym stalym napajenim som myslel ako klasicke prestavniky maju jeden pol, fazu napojenu trvalo a nulak sa pripaja cez klaves.ovladač a ten dodava impulz )
Boros

Příspěvekod fulda » sob 30 kvě, 2015 11:34 am

řešit se to dá různě. Jedna z mořností je třeba použít jednoduchý ovladač, kterému se místo tlačítka připojí výstup z detektoru obsazení. Ale to vyžaduje už nějakou znalost a rozvahu.

Rozhodně fázi nikam nepřipojovat, připojení fáze může někoho i zabít a v kolejišti se nesmí vyskytovat :!:
fulda

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi