Moduly OstraMo

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Moduly OstraMo

Příspěvekod Sandy » stř 06 kvě, 2015 11:03 am

Mcx píše:Tož chlapci Mercedes z toho nikdy nebude, ale slušně vytuněný Trabant by to mohl být (otázkou je zda to stojí za to) :lol:

Tak to asi ano (i když "Trabant" je trochu silný výraz). Ten tuning bude taková oddechovka :roll:
Jen mě překvapuje, že ty , takový "modelářský fajnšmekr", přejdeš bez povšimnutí poměrně významnou skutečnost. A ozvat se je potřeba, aby nás výrobci neměli za úplné "kavky", které spolknou všechno.....
Sandy

Příspěvekod Mcx » stř 06 kvě, 2015 12:25 pm

No, protože ten vůz dobře znám ve skutečnosti, tak mně tam vadí zejména ty věci, které jsem popsal :wink: No a když jsem ten nepodarek měl v ruce :lol: tak jsem si řekl, že ho nějak upravím, aby se trochu více podobal sám sobě. A po půl roce co mně leží na stole jsem to konečně s tím okapem někam posunul (do té úpravy byl ten dojem z modelu - vysoko posunutá hrana bočnice - střecha). V té chvíli se mně již z modelu klube vzhled vozu - sice s nedostatky, ale který model je nemá - některý více některý méně.
Mně například jako první (mimo schodiště místo žebříku na čele vozu :o ) praštil do oka opticky nesoulad vozu s podvozky, lehké prohlédnutí - nevím čemu se podvozky podobají, ale 26-2.7 či 2.8, nebo chcete-li 9-807.0 se určitě téměř nepodobají. To jsem nezaregistroval, že by někdo připomínkoval..... On totiž na nich sedí ten vůz jako vosa na bonbóně.
Mcx

Příspěvekod Mcx » pát 22 kvě, 2015 6:30 pm

Na stránce s návody pro Grafikon http://ostramo.parostroj.net/clanky/Gra ... hy_HV.html je v popisu tvorby oběhů dole připsán postup tvorby vícedenních oběhů HV - tedy pomůcek, kterých jejich tvorbů usnadní, protože i dnes je bylo možné vytvářet, pouze to nebylo moc komfortní.
Pro smysluplné vytváření oběhů modelových lokomotiv je vhodné se alespoň v základech seznámit se způsobem nasazování lokomotiv např. v knize Lokomotivní hospodářství elektrické a motorové vozby - Ing. Jaroslav Louda, NADAS 1967
Mcx

Příspěvekod Mcx » úte 26 kvě, 2015 6:20 pm

Již od začátku stavby stanice Lipová Lázně jsem měl nakoupeny předvěsti, zatím byl pouze pro jednu udělán modul s mostem, k vidění třeba ve Vratimově nebo zde http://ostramo.parostroj.net/moduly/navestni_most/navestni_most.html
Ale protože chybí ještě dva návěstní moduly, pustil jsem do jejich stavby - oba budou přechodové B-F , ale opačně orientované. Jejich použití je univerzální i k Moravě. Hotovoy kostry a dnes na hrubo terén - zatím cca 4 hodiny práce.

Obrázek
rozpracovaný terén, moduly jsou spojeny čely F k sobě, pod kolejemi bude standardně mikropryž, zvukové tlumení na setkáních u mikropryže je jasně poznat

Obrázek
A v podstatě na hrubo terén hotov, po zaschnutí Ostafixu jen lehké přetmelení, případné seříznutí, vše na terénu je styrodur + polystyren
Mcx

Příspěvekod milan ferdián » úte 26 kvě, 2015 6:47 pm

Do pr....,musím fakt pohnout kostrou.Ostramo bude mít další kousky :wink: .Milane,že používáš osvědčený ostafix to vím,ale čím krajinu dotmeluješ najemno?

P.S.Myslíš,že Ferda s Daškem už vjezdové mají hotové? :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Mcx » úte 26 kvě, 2015 7:18 pm

Tak kam se dostali v Kunčicích to nevím, ale stanice má mít vjezdová návěstidla no a k těm patřily kdysi i předvěsti. To je taková oddechovka, krajina je celá lepena a tmelena Ostafixem, nic jiného tam není a nebude. Až to zaschne, tak tam přijde hnědý Balakryl a na něj již floky. Pokud zůstane někde tráva řídká a měla by pod ni koukat hlína, tak ji do trávy dosypu a zafixuji Sportakrylem.
Naposledy upravil Mcx dne úte 26 kvě, 2015 7:28 pm, celkově upraveno 1
Mcx

Příspěvekod milan ferdián » úte 26 kvě, 2015 7:21 pm

Další cizí slovo Sportakryl,co je to?Je to takové jemné jak sádra?
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Mcx » úte 26 kvě, 2015 7:27 pm

Sportakryl je bezbarvý matný lak, používám ho k fixaci štěrku, prachu, hlíny..... na rozdíl od Duvilaxu nemění odstín zastříknutých materiálů.
Mcx

Příspěvekod milan ferdián » úte 26 kvě, 2015 7:33 pm

Mcx píše:Sportakryl je bezbarvý matný lak, používám ho k fixaci štěrku, prachu, hlíny..... na rozdíl od Duvilaxu nemění odstín zastříknutých materiálů.

Díky Milane,konečně vím co to je,protože dost o něm čtu a stále jsem si říkal,do prkýnka co to vlastně je. :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Mcx » čtv 28 kvě, 2015 5:49 pm

Včera jen sjednocení povrchu Balakrylem odstín tmavě hnědý MAT. Dnes po návratu z "matičky stověžaté" osazení návěstidel, tmeleno jak jinak - Ostafixem, namontovány konektory a můžu se vrhnout na koleje - lepení Balakrylem - již dvacet let osvědčené "lepidlo" na lepení kolejí, pak ještě elektroinstalace a samozřejmě flokování. Stožár návěstidla bude zbaven bílého nátěru :D

Obrázek

Obrázek
Mcx

Příspěvekod Mcx » pát 29 kvě, 2015 3:45 pm

A mám položeny na obou modulech koleje, zatím leží v mokrém Balakrylu, vyrovnány podle pravítka a zatíženy. Napájení kolejnic lankem, pájeno na tupo zespodu ke kolejnici v mezeře mezi pražci. Po zaštěrkování je to neviditelné. Kolejivo je PECO Code 75. Pražce a kolejnice stříkat nebudu - vzhledem k malé délce to půjde ručně štětcem - klasicky pražce Agama F3M a kolejnice Rez.
Různé drobné nerovnosti terénu po tmelení nevadí, po zaflokování jsou neznatelné. Musím prověřit zbytky foliáží zda budu schopen aspoň na příkopech použít foliáž, protože příkopy se mně flokují špatně :D

Obrázek
Mcx

Příspěvekod Mcx » sob 30 kvě, 2015 3:25 pm

Tak zbytky foliáží nalezeny a na modul - příkopy a svahy okolo trati nalepeny klasicky Duvilaxem. Drobné barevné rozdíly mezi jednotlivými kousky foliáží (Polák) budou srovnány při flokování.
Bude následovat zaříznutí kolejnic na přesnou délku (konec modulu - 0,3 mm) a nátěr pražců a kolejnic.

Obrázek
Mcx

Příspěvekod Mcx » sob 30 kvě, 2015 7:41 pm

Tak ještě večer půlhodiny práce a mám zaflokovánu první vrstvu - ještě je to mokré - natřeno hustým Duvilaxem na dřevo, je to flokováno směsí Heki - no co jsem měl, jsem vysypal a promíchal (normálně Heki nepoužívám), ale na podsyp je dobré skoro vše :lol: , je to všechno 1,5 - 2 mm. Zítra už do toho půjde Polák 4,5 mm.

Obrázek

zde i s flokovací nádobou a přístrojem
Obrázek

zde jsem provedl mírnou demolici nedokončeného modulu, no upadl mi a došlo k destrukci kolejového pole na kraji, nezbylo nic jiného než odříznout poškozenou část, urvat, očistit plochu a nalepit nový kus kolejového pole a spájet dohromady, přidal jsem si půlhodiny zbytečné práce
Obrázek
Mcx

Příspěvekod Mcx » ned 31 kvě, 2015 7:46 am

Ráno další vrstva floků - nakapáno ředěným Duvilaxem na dřevo, fotky dám až to trochu proschne. Takže zatím mi z toho vychází, co již bylo ověřeno předchozí výrobou návěstních modulů - celá výroba dvou návěstních modulů - tedy toho co dost často chybí modulovým stanicím v provozu a řeší se to všelijak, má pracnost do 10-12 hodin na dva návěstní moduly. Když někdo obětuje desítky hodin práce na stanici a pak mu chybí to základní do provozu stanice - dvě vjezdová návěstidla - to moc nechápu.
Mcx

Příspěvekod rawen » ned 31 kvě, 2015 9:44 am

Mcx píše:Ráno další vrstva floků - nakapáno ředěným Duvilaxem na dřevo, fotky dám až to trochu proschne. Takže zatím mi z toho vychází, co již bylo ověřeno předchozí výrobou návěstních modulů - celá výroba dvou návěstních modulů - tedy toho co dost často chybí modulovým stanicím v provozu a řeší se to všelijak, má pracnost do 10-12 hodin na dva návěstní moduly. Když někdo obětuje desítky hodin práce na stanici a pak mu chybí to základní do provozu stanice - dvě vjezdová návěstidla - to moc nechápu.

Ovšem pro úplnost doplň i finanční náročnost.
Nedávno jsme v klubu počítali cenu "holých" modulů (tzv. tvorba metrů) a výsledek pro některé neočekávaný. Když zahrneš vše bez odbývání frází "tohle má každý doma", tak to rázem není jen o té práci.
(Tím nechci říct, že mám něco proti tvé práci anebo návěstním modulům jako takovým.)

Radek
rawen

PředchozíDalší

Zpět na Moduly