Re:M.D.L.III

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: M.D.L.

Příspěvekod milan ferdián » pon 25 kvě, 2015 8:17 am

HonzaM píše:
milan ferdián píše:Dále mám rozměrový přepravní limit,ten musím respektovat a dále skladovací limit.Kdybych měl větší,tak M.D.L. bude mít řadu dalších m.modulů.
No tak má jen jedno rozhraní,ale i na těch se dá hodně vykouzlit. :wink:

A jaké ty přepravní a skladovací limity jsou? A týkají se i obloukových modulů? Ukaž návrh alespoň jednoho rovného a jednoho obloukového modulu - určitě už nějaké máš.

Limit přepravní je popsán,jedna přepravní bedna o daných rozměrech.Zde jsem se musel rozhodnout,buď postavit stanici,traťové moduly nebo M.D.L.Volba padla na M.D.L..Limit skladovací je na tom o něco lépe,byť bydlím v bytě 2+1 :mrgreen: .
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod milan ferdián » pon 25 kvě, 2015 8:23 am

dino píše:
milan ferdián píše:Základní set

modul....délka......funkce.....................poznámka....................
- no002 - 150 - přechodový ČSD/MDL - přestupní terminál pro cestující
- no003 - 1000 - předávací kolejiště - plus vlečka uhelné sklady
- no004 - 150 - přímý - traťový/koncový
- no005 - 150 - přímý - traťový/koncový
- no006 - 450 - přímý - skryťák (rybena,výroba nábytku,osobní,objízdná)
- no007 - 450 - obloukový - plus vlečka octárny
- no008 - 450 - esko - náměstí

Ahoj Milane,
pročetl jsem si předešlé příspěvky a shlédl některé fotografie na německých webech. Má znalost němčiny je nulová, takže pouze ty obrázky a videa jsou pro mě.
Nyní se snažím pochopit, jak ten standard bude/může fungovat. Určitě by bylo vhodné definovat:
1. Představu o poloměru oblouků, poloměru výhybek. Možná i o typu CODE.
2. Způsob elektrické propojení modulů (X1 kabeláž) - náklady za Hirschmanny nejsou zrovna malé.
3. Mechanická rozhraní - počítáš na začátku jen s čelem typu rovina? Průchozí bude jedna kolej uprostřed? Nebo z důvodu naprosté modularity mohou být dvou, tří, čtyř kolejná čela? Pak si mohu ze staničky udělat stanici. :-) Připojit odbočení, vložit skladiště k manipulační koleji.

Pokud jsem svými dotazy úplně mimo, tak se omlouvám. Nechci tady šířit paniku a xenofobii vůči jednotlivcům či skupině. :D

Mě osobně mně nápad připadá zajímavý. Ale z důvodu možného spojení i s "ostatními", bych se snažil modularitu (rozhraní), příbližit té, kterou používá FREMO. I na šířce 30 cm můžeš mít čelo podobné tomu z FREMO a stejně umístěné díry.
Musím říci, že už jen touto základní sadou si na 2,8 metrů. To není zrovna málo pro pokojovou variantu.
Dino

Dino vše postupně budu uvádět.
1.Za to už jsem dostal vyčiněno.
2.Absolutně shodna s elektro normou N scale/Zababov.
3.Jen rovina.
4.Osa koleje vedena 100 mm od kraje rozhraní.
5.když vložíš další díl do původní staničky,tak ano.U HO/ZABABOV jsou tak řešené některé stanice.

Asi tak.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod milan ferdián » pon 25 kvě, 2015 8:25 am

milan ferdián píše:
milan ferdián píše:Nechme teoretické řeči,úvahy a počkejte si na hmatatelné důkazy nebo-li na fotky.

:wink: :wink: :wink:

I ty výkresy budou,když si je tak přejete,ale né hned.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod HonzaM » pon 25 kvě, 2015 8:57 am

dino píše:Ahoj Milane,
pročetl jsem si předešlé příspěvky a shlédl některé fotografie na německých webech. Má znalost němčiny je nulová, takže pouze ty obrázky a videa jsou pro mě.
Nyní se snažím pochopit, jak ten standard bude/může fungovat. Určitě by bylo vhodné definovat:
1. Představu o poloměru oblouků, poloměru výhybek. Možná i o typu CODE.
2. Způsob elektrické propojení modulů (X1 kabeláž) - náklady za Hirschmanny nejsou zrovna malé.
3. Mechanická rozhraní - počítáš na začátku jen s čelem typu rovina? Průchozí bude jedna kolej uprostřed? Nebo z důvodu naprosté modularity mohou být dvou, tří, čtyř kolejná čela? Pak si mohu ze staničky udělat stanici. :-) Připojit odbočení, vložit skladiště k manipulační koleji.

Můžeš uvést www adresy těch webů? Němčina mi problém nedělá a rád se na to podívám.
Hirschmanny kupovat nemusíš, kupuji například v GM banánky i zdířky jiného výrobce, cena je téměř poloviční, na pohled vypadají téměř stejně a funkčně jsem dosud neobjevil žádný problém, jsou naprosto spolehlivé. Viz katalogové číslo červeného banánku: kód: 811-094 | původní název: Banánek 4mm červený, 25.413.1, Cena 19 Kč.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod milan ferdián » pon 25 kvě, 2015 9:02 am

Jsem tak trochu nemile překvapen,proč tento komplex M.D.L. vzbuzuje tolik emocí?Vždyť není náhradou za normální běžné moduly (FREMO).Je jen doplněk,je to můj námět,dostal jsem vzácnou šanci a protože toto je "diskusní fórum",tak jsem se o informaci s vámi podělil.Ano,má možnost zapojení jakékoliv ho zájemce do toho komplexu.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod MkTT » pon 25 kvě, 2015 9:44 am

milan ferdián píše:Jsem tak trochu nemile překvapen,proč tento komplex M.D.L. vzbuzuje tolik emocí?Vždyť není náhradou za normální běžné moduly (FREMO).Je jen doplněk,je to můj námět,dostal jsem vzácnou šanci a protože toto je "diskusní fórum",tak jsem se o informaci s vámi podělil.Ano,má možnost zapojení jakékoliv ho zájemce do toho komplexu.

U mne vzbuzuje emoce velmi pozitivní a přimlouval bych se za zveřejnění co nejvíce informací, které jistě mohou sloužit nám všem jako inspirace. Sám řeším také prostorové problémy (mám byt 2+kk ve kterém bydlí 4 osoby) a jako jedinou možnost vidím přidělat si na zeď polici o rozměrech 30x120 cm a na ní postavit dva "mini moduly" 30x60 cm, modelová velikost TT. K těm bych měl několik dalších modulů, uklizených ve skříni a čas od času bych si z nich na podlaze setavil layout na poježdění. I když Milan staví M.D.L. pro velikost N, pevně věřím, že jeho nápady pomohou i mně při budoucí stavbě.

Mirek
MkTT

Příspěvekod HonzaM » pon 25 kvě, 2015 11:04 am

milan ferdián píše:Jsem tak trochu nemile překvapen,proč tento komplex M.D.L. vzbuzuje tolik emocí?Vždyť není náhradou za normální běžné moduly (FREMO).Je jen doplněk,je to můj námět,dostal jsem vzácnou šanci a protože toto je "diskusní fórum",tak jsem se o informaci s vámi podělil.Ano,má možnost zapojení jakékoliv ho zájemce do toho komplexu.

Milane, nediv se, prezentoval jsi to jako alternativu k modulům FREMO, uvádíš také na možnost napojení na stadardní moduly. Co to tedy je - A - de fakto segmentové kolejiště s jednotným rozhraním mezi jednotlivými díly šířky 30 cm, nebo B - představa o tom, že si někteří modeláři začnou stavět moduly se stejným rozhraním (a třeba se někdy sejdou k setkání kde své moduly dají dohromady), a tedy pokus o vytvoření standardu? Pokud platí B, pak se nediv, že je zájem vidět víc, konkrétně alespoň nákres jednotlivých dílů. To pro Tebe určitě není problém, takových nákresů je v Tvých publikacích spousta.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod milan ferdián » pon 25 kvě, 2015 11:20 am

HonzaM píše:

Milane, nediv se, prezentoval jsi to jako alternativu k modulům FREMO, uvádíš také na možnost napojení na standardní moduly. Co to tedy je - A - de fakto segmentové kolejiště s jednotným rozhraním mezi jednotlivými díly šířky 30 cm, nebo B - představa o tom, že si někteří modeláři začnou stavět moduly se stejným rozhraním (a třeba se někdy sejdou k setkání kde své moduly dají dohromady), a tedy pokus o vytvoření standardu? Pokud platí B, pak se nediv, že je zájem vidět víc, konkrétně alespoň nákres jednotlivých dílů. To pro Tebe určitě není problém, takových nákresů je v Tvých publikacích spousta.

No jako alternativa k modulům je možná,no nesplňuje dané požadavky FREMO a proto má přechodové napojení na moduly FREMO, též zveřejněno.No otázkou je,jakým úhlem pohledu na to skoukne případný zájemce.
1)Doplnění provozu na setkání a napojení na moduly (FREMO)/(viz.Dino)
2)Samostatně v domácím prostředí (viz.MkTT)
3)Samostatně na setkání u jiného modelového měřítka (HO,TT)

Nevšiml jsem si u německých kolegů,že by svá kolejiště/moduly brali jako segmentové se stejným rozhraním.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod mlha » pon 25 kvě, 2015 11:53 am

Bude možné zařadit Tvoje předávací kolejiště do běžného provozu v layoutu?
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod milan ferdián » pon 25 kvě, 2015 11:56 am

mlha píše:Bude možné zařadit Tvoje předávací kolejiště do běžného provozu v layoutu?

Ne,protože má šíří 30,0 cm a nesplňuje normu FREMO o délce užitné dopravní koleje N scale.V layoutu může být jen jako vlečka nebo nákladiště.U nás ČSD/ČD třeba Karolinka.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod mlha » pon 25 kvě, 2015 11:59 am

Asi jsem se špatně vyjádřil, přiřadil bych tě k nějaké stanici jenom jako předávací kolejiště.To by šlo?
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
mlha

Příspěvekod milan ferdián » pon 25 kvě, 2015 12:00 pm

mlha píše:Asi jsem se špatně vyjádřil, přiřadil bych tě k nějaké stanici jenom jako předávací kolejiště.To by šlo?

Ano s přechodovým dílem to jde,například u nás LUBY,platí to i pro stanice Horní Blatná,Kostelec nad Labem,Vršiny,Lhota.U Podolí jen na místo "Papíren".
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod mlha » pon 25 kvě, 2015 12:02 pm

díky za odpověď, hned máš využití....
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
mlha

Příspěvekod milan ferdián » pon 25 kvě, 2015 12:07 pm

mlha píše:díky za odpověď, hned máš využití....

J,j...uvidíme co na to řeknou ještě naši.Zde je pro mne jasná alternativa,zkušební provoz natvrdo na setkání.

P.S.Ty i umíš být milej,když chceš :wink: .
P.S.II.Nic pánové musím jít makat ať máte na co koukat,číst a obdivovat :D .
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod mlha » pon 25 kvě, 2015 1:40 pm

Milane znáš se, na Tebe musí být člověk tvrdý.....
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
mlha

PředchozíDalší

Zpět na Moduly