Dvoubarevne leddiody

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Příspěvekod michal_n_cz » ned 08 čer, 2008 9:22 pm

vlastimil vašíček píše:mělo by se to dát koupit. a nebo mě napadá. někde v bazaru koupit panel autorádia. tam jich je. zjistit jaké to má podsvícení a je to :)

No přijde mi to dosti krkolomné - zkoušel si takouvou SMD LEDku odpájet, tak aby se dala znovu použít? Dost pracné a já jsem teď předělával jednu mašinku a ty původní žluté byly asi 0,7x1,2 a šly pá, pá -nic se neděje, jsou to korunové položky. Pokud by byl zájem tak sem můžu pověsit nějaké fotečky. Michal
michal_n_cz

Příspěvekod vlastimil vašíček » ned 08 čer, 2008 9:25 pm

mikropájkou a pinzetou se to dá. jenom to chce opatrnost. a pokud si na netroufám, tak mám známého co to dělá denně. jednoduše si to nachystám a on mi to tam napájí
E103 001 moje životní láska

Digital by Roco & Lenz silver

r.v. 1979, bývalý výpravčí ČD
vlastimil vašíček

Příspěvekod michal_n_cz » ned 08 čer, 2008 9:45 pm

vlastimil vašíček píše:mikropájkou a pinzetou se to dá. jenom to chce opatrnost. a pokud si na netroufám, tak mám známého co to dělá denně. jednoduše si to nachystám a on mi to tam napájí

Ja jsem taky uvažoval udělat si na trafopájku takový "dvojhrot", ale nehtělo se mi ji hledat. Mikropájkou mi to právě moc nešlo, protože nejsem schopen zahřát oba vývody najednou a zároveň ty LEDky jsou na teplo dost choulostivé. Možná jsou na mikropájky nějaké speciální hroty co současně zahřejí oba vývody. Se třema rukama a dvouma páječkama by to samozřejmě šlo v pohodě. Michal
michal_n_cz

Příspěvekod Radek Mende » pon 09 čer, 2008 3:33 am

Kluci neblázněte ,při dnešních cenách ledek se to nevyplatí někde odletovávat,alespoň já si to nedovedu představit.
Co se týče toho rozměru ,tak 0603 má rozměr 0,8x1,6mm a to už je dost malé
nato aby se přilepily vedle sebe na kastli,nebo nahradily žárovku,která určitě nebude větších rozměrů.
TT DCC , PC ovládání Model Jop+ FCS,v současné době i N moduly
http://www.radyme.websnadno.cz
Radek Mende

Příspěvekod vvitty » pon 09 čer, 2008 11:11 am

odpajet to neni zadny problem, ale uprime receno, pri dnesnich cenach kdo by se s tim delal... obcas taky byvaji krome pajeni i prilepene...

SMD LED stoji na http://www.gme.cz dve koruny (pokud jich koupite na vic nez jednu loko :) ), pokud je to bila nebo modra tak desetikacku (no, to by se uz mozna vyplatilo premyslet neco nekde odpajet, kdyz by se zdroj valel zrovna nekde pobliz....

0805 je idealni na svetla v H0, na TT 0603, a pokud by to nekomu porad pripadalo moc velky, delaji se i provedeni 0402 (rozmer je vzdy XXYY, kde XX je delka a YY sirka v tisicinach palce)

najdete tam i RGB ledky, kde se da pomerem jasu jednotlivych barev menit vysledna barva i teplota svetla.

a co se odpajovani soucastek ze starych vyrazenych veci tyka, dneska pri tech cenach uz je jen velmi malo soucastek, u kterych to stoji za tu praci, a hlavne riziko ze po mesici v provozu se soucastka rozhodne udelat papaaa, protoze uz ma odslouzeno pet let....
vvitty

Příspěvekod richard0404 » pon 09 čer, 2008 2:10 pm

Dnes jsem viděl náhradní osvětlení displejů mob.telefonů. Jedná se o jak psaly na obalu „ Diody pro mobilní telefony “ jak psaly na obalu dodávají bíle, žluté, modré, zelené a rudé cena 4 diod 87 korun. Diody pro mobily Nokia :?:
"H0-analog - V SBB" "Faller Car System" "Moduly sekce N"
richard0404

Příspěvekod vvitty » pon 09 čer, 2008 2:12 pm

2richard: a neni to krapet drahe? za ty penize mam z GMka nebo podobne prodejny kompletni osvetleni na vlak...
vvitty

Příspěvekod richard0404 » pon 09 čer, 2008 2:25 pm

Cenu v tomto případě nechci komentovat. Můj záměr byl osvětlit TT mašinu podle dané potřeby. Já jsem H0 a u sebe používám diody zcela jiné.Určitě souhlasím že cena 87 za 4 diody se může zdát vysoká ale pro osvětlení několika vozů a jde také o výsledek? Dělám osvětlení Faller car vozů a došel jsem k závěru pokud někam lepím nebo lepidlem zalévám diody používám kvalitně lepší a tím cenově dražší tyto diody . Toto je můj názor protože jsem si párkrát už přidělal víc práce než užitku .
richard0404

Příspěvekod cipisekmp » pon 09 čer, 2008 2:26 pm

Ja bych tema ledek uzavrel ze zaverem ze bilo/ruda ledka neni a musi se to resit dvemi leddiodami. Ale mam zas jeden dotazek pokud by nekdo znal odpoved tak by to mozna chtelo dalsi tema neco ve smyslu vodice svetla nebo opticka vlakna.
Jeste mensi poddotaz, mam jeste par klasickych osobaku a na jednom mam i koncove osvetleni vlaku cervene(byla to taky stavebnice). V analogu to jede normalne ale jak v digitale? Tam se prece nemeni polarita napeti v kolejich tudiz to nepozna jak ten vagon jede.
A ted k veci. Ledky nekam umistim a kdyby byli nejake vodice svetla nebo neco podobneho jako opticka vlakna ale mekke aby to slo vytvarovat tak uz by se svetlo dalo dostat temer kdekoli.
Jestli nekdo vi jak na ty vlakna tak to dejte radej na druhe tema jinak se vtem nikdo nevyzna.
Ahoj cipis
cipisekmp

Příspěvekod richard0404 » pon 09 čer, 2008 2:33 pm

cipisek vlákna jsem použil z lampy kterou mněly v Lidlu za 39,- a která na koncích svítila červeně ,zeleně nebo modře . Občas jsou ještě na krámech vidět. Délka jednoho vlákna je 39 cm.
richard0404

Příspěvekod vvitty » pon 09 čer, 2008 7:25 pm

2richard: jeste k tem sadam, zrovna tam bych nejake extra kvalitni diody nehledal... obvykle je to stejna Cina, jako to co prodavaji v GMku :)
bez ohledu na to, jestli tam je napsano for nokia...
vvitty

Příspěvekod richard0404 » pon 09 čer, 2008 7:40 pm

vvitty píše:2richard: jeste k tem sadam, zrovna tam bych nejake extra kvalitni diody nehledal... obvykle je to stejna Cina, jako to co prodavaji v GMku :)
bez ohledu na to, jestli tam je napsano for nokia...

Tak určitě je mnoho výrobků for China ale přece jen není všechno China. :lol: :lol:
richard0404

Led červená + žlutá v jednom pouzdře (dvoubarevná)

Příspěvekod Hanis85 » ned 07 pro, 2008 10:05 pm

Led červená žlutá v jednom pouzdře nejlépe seženete v GME, zde přidávám odkaz na ně jsou 3 milimetrové já je zabrousím tak na 1,8 a pak je vkládám do loko, http://www.gme.cz/cz/index.php?page=pro ... il=511-816
Hanis85

Re: Led červená + žlutá v jednom pouzdře (dvoubarevná)

Příspěvekod michal_n_cz » pon 08 pro, 2008 2:13 am

Hanis85 píše:Led červená žlutá v jednom pouzdře nejlépe seženete v GME, zde přidávám odkaz na ně jsou 3 milimetrové já je zabrousím tak na 1,8 a pak je vkládám do loko, http://www.gme.cz/cz/index.php?page=pro ... il=511-816

Pokud chci použít na DCC tak mi to přijde jako neperspektivní komplikace - tato dvojLED-ka má společnou katodu - tedy (-) minus pól - pro standartní zapojení s DCC dekodérem je potřeba společnou anodu (+) plus. Řekl bych, že to zapojit s dcc dekodérem nejde - pokud ano, tak se rád přiučím.
Michal N.
michal_n_cz

Re: Led červená + žlutá v jednom pouzdře (dvoubarevná)

Příspěvekod vvitty » pon 08 pro, 2008 8:11 am

michal_n_cz píše:
Hanis85 píše:Led červená žlutá v jednom pouzdře nejlépe seženete v GME, zde přidávám odkaz na ně jsou 3 milimetrové já je zabrousím tak na 1,8 a pak je vkládám do loko, http://www.gme.cz/cz/index.php?page=pro ... il=511-816

Pokud chci použít na DCC tak mi to přijde jako neperspektivní komplikace - tato dvojLED-ka má společnou katodu - tedy (-) minus pól - pro standartní zapojení s DCC dekodérem je potřeba společnou anodu (+) plus. Řekl bych, že to zapojit s dcc dekodérem nejde - pokud ano, tak se rád přiučím.
Michal N.

pouzit to samozrejme jde, jen je potreba pridat 2 tranzistory a nejaky odpor, a spinat ten tranzistor, ne diodu... ten pak funguje defakto jako invertor.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

PředchozíDalší

Zpět na Elektrika a elektronika