Stanice M.Branice - Oslavany TT Kuehn/Tillig

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Stanice M.Branice - Oslavany TT Kuehn/Tillig

Příspěvekod jirkah » ned 17 kvě, 2015 6:04 pm

milan ferdián píše:Tomáši,Tomáši,myslel jsem že umíš číst výkresy.Nevím na co jsem ti napsal udaje,které potřebuješ ke stavbě,když ty je nečteš nebo je neumíš přečíst.Jsem z toho hodně smutný :| .

Myslím ,že Tomášovi by pomohlo kdyby to měl namalované ve WT , mohl si to vytisknout 1:1 a ne jako výkres. Bohužel není pro každého jednoduché zrealizovat projekt dle výkresu a převod do skutečného měřítka.
......................................
Jiří Hocmann TT,DR5000,MGP
http://jhvlaky.webnode.cz
jirkah

tapeta

Příspěvekod sidlo » pon 18 kvě, 2015 8:03 am

Odkud jsou ty fotografie na tapetu.
Já čekám, až to trochu odkvete a taky vyrazím fotit. Zkusím vlastní tapetu namísto té prodávané.
sidlo

Příspěvekod Tomáš » pon 18 kvě, 2015 9:43 am

Tak popořadě:
Tapety respektive panoramatické fotky jsem fotil minulý čtvrtek na vysočině,nedaleko Poličky. Po konzultaci s Hank61 jsem však zjistil,že pro tapetu jsou nepoužitelné. Mají malé rozlišení a mají malou velikost. Chce to údajně fotit zrcadlem ve formátu RAW. a co nejvíc velké. To pak nechat vše spojit a vytisknout tapetu.
Co se týče těch výkresů od Milana. Samozřejmě,že tyto základní údaje z toho vyčtu. Ale jelikož nejsem absolutně technicky vzdělaný,jsou tam pro mě i "hluchá" místa. Já si je odvodit z ničeho neumím,protože mi to prostě nic neříká. To byla třeba ta délka Oslavan, nebo nyní ta délka mostů. Ja netvrdím,že to nějak vyčíst nejde,ale já to bohužel nepoznám. Proto se na některé věci,byť vás to unavuje,pořád dokola ptám. Už jsem to tady psal mnohokrát,matematika a podobné disciplíny jsou pro mě noční můra.
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Příspěvekod milan ferdián » pon 18 kvě, 2015 9:52 am

Tomáš píše: Ja netvrdím,že to nějak vyčíst nejde,ale já to bohužel nepoznám. Proto se na některé věci,byť vás to unavuje,pořád dokola ptám. Už jsem to tady psal mnohokrát,matematika a podobné disciplíny jsou pro mě noční můra.

Tomáši,nás to neunavuje a co se týče těch rozměrů na výkresech,stačí jednoduchá matematická pomůcka.
Příklad:
700 mm víš kde jsou.Vezmeš pravítko,změříš těch 700 mm na výkrese,na pravítku budeš mít nějakou míru a uděláš toto.
700 mm vydělíš hodnotou naměřenou na pravítku a vyjde ti koeficient nebo poměr.
700 : 125 = 5,6
Tím to číslem 5,6 budeš násobit všechny naměřené hodnoty na daném výkresu a je to.Kapišto? :mrgreen:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Barbucha » pon 18 kvě, 2015 10:44 am

Milane, tak se obětuj a vytiskni a pošli mu měřítko alias cólštok (zollstock) :-D.
DR, H0, epocha III c, v neplánované pauze.
Barbucha

Příspěvekod milan ferdián » pon 18 kvě, 2015 10:47 am

Ale já mam doma jen obyčejnou tiskarničku a Tomáš dostal výkresy v tak velké velikosti,že schopen si je vytisknout v práci na velkém plotru 1:Tomášová míra :wink: .
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Barbucha » pon 18 kvě, 2015 10:54 am

Vytisknou výkresy v Brně je malina, protože firem co se tím zabývá je dost. Dřív, když jsme dělali v nějakém podivném měřítku, tak se do rohu výkresu dalo měřítko odpovídající kresbě a po vytištění měl náhodný uživatel k dispozici "přepočítané" měřítko. On to zvládne, učí se rychle :-).
Barbucha

Příspěvekod milan ferdián » pon 18 kvě, 2015 11:02 am

Tomáš píše: Ja netvrdím,že to nějak vyčíst nejde,ale já to bohužel nepoznám. Proto se na některé věci,byť vás to unavuje,pořád dokola ptám. Už jsem to tady psal mnohokrát,matematika a podobné disciplíny jsou pro mě noční můra.

Tomáši,ty si neuvědomuješ,jak zde u tvého námětu,vzniká velmi napínavý příběh s řadou zápletek,kde čím dál tím víc modelářů je zvědavo jak tvůj příběh dopadne.Neboj,já věřím v heapy end :wink: .Máš tu morální podporu Barbuchu,Míru a řadu dalších příznivců.Dle mne máš už svůj fans-klub :wink: .Tak se chlape drž,jsme s tebou.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Barbucha » pon 18 kvě, 2015 11:19 am

Mám jen A3, ale můžu mu měřítko vytisknout, pokud se dozvím ten tajemný koeficient. 40 cm by mohlo stačit.
Barbucha

Příspěvekod Tomáš » pon 18 kvě, 2015 2:19 pm

Pánové,sice mě některý věci co neznám trvají dýl,ale úplný "tydýt" ,zatím nejsem. :lol: :lol: To vysvětlení od Milana by mělo stačit. Nyní uvedu příklad já,jestli jsem to skutečně pochopil správně.
Plánek mám vytištěn na A3. V M.Krumlově jsou vyznačeny koleje 121. Jejich délka 121mm. Na té A3 mají 11mm. Takže 121/11 = 11. Koeficient pro tu A3 tedy bude 11. Změřím most na papíře a má 17mm ,krát 11 = 187mm. Most tedy na modelu bude dlouhý 18,7cm. Úhlopříčná délka Oslavan je na A3 11,8cm , takže 118x11 = 1298mm Takže se to orientačně zaokrouhlí na 130cm Je to tak?
Tomáš

Příspěvekod milan ferdián » pon 18 kvě, 2015 2:31 pm

Ano,ale pozor vzniká ti určitá délková tolerance.K těm mostům,ty jsou jen jako inspirace,takže jestli si koupíš most,který bude o něco delší nebo kratší,tak se nic neděje :wink: .
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod miroslav lengyel » pon 18 kvě, 2015 2:40 pm

milan ferdián píše:
Tomáš píše:Pánové,sice mě některý věci co neznám trvají dýl,ale úplný "tydýt" ,zatím nejsem. :lol: :lol: To vysvětlení od Milana by mělo stačit. Nyní uvedu příklad já,jestli jsem to skutečně pochopil správně.
Plánek mám vytištěn na A3. V M.Krumlově jsou vyznačeny koleje 121. Jejich délka 121mm. Na té A3 mají 11mm. Takže 121/11 = 11. Koeficient pro tu A3 tedy bude 11. Změřím most na papíře a má 17mm ,krát 11 = 187mm. Most tedy na modelu bude dlouhý 18,7cm. Úhlopříčná délka Oslavan je na A3 11,8cm , takže 118x11 = 1298mm Takže se to orientačně zaokrouhlí na 130cm Je to tak?

Ano,ale pozor vzniká ti určitá délková tolerance.K těm mostům,ty jsou jen jako inspirace,takže jestli si koupíš most,který bude o něco delší nebo kratší,tak se nic neděje :wink: .

Nic takového :!: Mistr nakreslil most dlouhý 18,7 cm,tak žádné zaokrouhlování a všechno pěkně na míru :!: :lol:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod Tomáš » pon 18 kvě, 2015 2:52 pm

No Miro ty jsi navrhl,ten kamenný most,jako dobrý,ale asi by to fakt chtělo víc jak 18cm :lol:
http://www.mala-zeleznice.cz/vyrobek/detaily/t00514.gif
Mě by se líbil tenhle.
http://www.mala-zeleznice.cz/vyrobky/v4122313.jpg
Nebo klasiku :
http://www.mala-zeleznice.cz/vyrobky/v2121213.jpg
No ale uvažuji i o tom Auhagenu
http://ttmodelar.eu/image/cache/data/zb ... 00x800.jpg
Tomáš

Příspěvekod miroslav lengyel » pon 18 kvě, 2015 3:02 pm

A proč ne tenhle?1,3cm ti snad Milan promine. :D
Obrázek
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod Tomáš » pon 18 kvě, 2015 3:24 pm

Mě se nezdá právě těch 65mm výška. Je to hrozně málo. :x
já uvažuju takhle,aby jste měli jasno. nivelita kolejnice mostu 88mm ,ale ještě se to dá opticky zvednout o celých 120mm. Jak? Jednoduše. Most,klidně i oba ,můžou být jako samostatný model vsazeny do celku. Takže už může sedět přímo na té kuchyňské desce v minus 120mm. Z toho plyne,že by to vycházelo 15mm podložka + zbývajících 105mm a jsme na nivelitě +-0 a k tomu do plusu ještě těch 88mm. Takže celková výška mostu může být až 193mm. No a tomu už říkám super mostek. 23m ve skutečnosti už je solidní viadukt.
Tomáš

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště