Moduly OstraMo

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Moduly OstraMo

Příspěvekod VojtikJ » sob 02 kvě, 2015 12:07 pm

Msx:
Pokud to znáš z křesla strojvedoucího tak co to plácáš??
Kódovaná trať přeci neznamená hned autoblok.
Proč si hrát že to je opakovač na mašině?
Je to pomůcka pro Vás, čili se radši budeš porůznu koukat na návěstidlo a študovat co tam svití? Místo aby jste byli rádi že to návěstidlo svití, je tam a u toho měli "kontrolky" tak ještě frfláte. Člověk se Vám fakt nezavděčí

Pokud je víc návěstidel jde to řešit schámatem, nebo ňákým jiným obrázem ne?
Šašci
VojtikJ

Příspěvekod Mcx » sob 02 kvě, 2015 12:23 pm

Chlapče to chce klid, plácáním se tu nebavíme. Nejdůležitější je a bude pevné návěstidlo na trati - a když už jde o autoblok, tak hned za ním jsem psal releovka a to je tehdy vše co bylo :D
Mcx

Příspěvekod mlha » sob 02 kvě, 2015 5:03 pm

Ten vojtík Tě ale utřel Milane, ještě teď se směju...,mimochodem do Hluku už budu mít ke vjezdovým návěstidlům i předzvěsti.Vždycky modul 25 cm dlouhý,nízké čela
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod Mcx » sob 02 kvě, 2015 5:43 pm

To víš Milane v těch menších velikostech jsou divocí :D V naší H0 to bereme v klidu a i ta návěstidla máme větší.
Mcx

Příspěvekod E27 » sob 02 kvě, 2015 7:32 pm

Riesi sa tu opakovac, autoblok, navestidla globalne, ale nesere Vas, ze podaktori jazdia na cervenu? :mrgreen:
E27

Příspěvekod Mcx » sob 02 kvě, 2015 7:54 pm

To vše spolu trochu souvisí. Modeloví strojvedoucí jsou občas bez jakékoliv praxe a občas nereagují na to, že je někde návěstidlo, takže spíše než nezastavení na červenou je to ignorování návěstidla. Jednu z možnosti zvýraznění umístění návěstidla jsem napsal zde http://ostramo.parostroj.net/oa/2015_Vratimov/Vratimov_2015_pozn.html. Vyzkouším to na některém modulu návěstidla.
Mcx

Příspěvekod Mcx » ned 03 kvě, 2015 7:12 pm

Drobně jsem pokročil s úpravama vozu Taes. Doplněn okapový plech nad dveřmi, vyměněny podvozky za Bramos s dvojkolím RP25 (originály na modelu mají podivný vzhled, mají zkrácenou část k čelníku podovozku), místo podivně širokého žebříku na čele dosazen žebřík standardní šířky. Chybí doplnit stupačka pod žebříkem nad nárazníkem, na střeše madla k ovládání přesuvné střechy. Chybí doplnění detailů přiložených k vozu. Bohužel model má háky pro tažné lano podle úprav provedených na vozech až v průběhu 80. let.
Nebudu řešit zábradlí lávek na čele - je asi o 2 mm nižší, stupačky do vozu - jsou příliš silné.
Takže zásadní vzhledové rozdíly od skutečného vozu budou smáznuty, pak ještě nový nátěr a popis, protože ta červenohnědá podle RAL skutečnosti let 70.-80. neodpovídá.

Obrázek
Mcx

Příspěvekod greenery » ned 03 kvě, 2015 8:00 pm

... no já nevím, za nejzásadnější vzhledový rozdíl považuju absenci horního nosníku skříně pod střechou. V podstatě má shodnou výšku s okapovým plechem. Větrací otvory jsou až pod tímto nosníkem, tedy výrazně níž, než u modelu. Stejná chyba je ale třeba i u odlitku Zsa, takže si člověk nevybere....
Správně to měl p. Veselý u svého nedokončeného modelu. Škoda ho.
greenery

Příspěvekod Mcx » pon 04 kvě, 2015 4:18 am

Tak to asi ne, ten rozdíl je do 0,5 mm. Model má větší okapy nad větracími klapkami (to není součást klapky) a tak to trochu zkresluje. Chce to porovnávat s fotkou vozu focenou nikoliv ze země, ale trochu výše. Proti jiným chybám je zmiňované zanedbatelná prkotina.
Zůstávám u těchto zásadních vzhledových vad v pořadí jaký mají vliv na dojem z vozu:
- okapový plech nad dveřmi (zcela chybí)
- žebříky na čelech (velmi široký a tvarem neodpovídající)
- zábradlí na plošince (příliš nízké - porovnat s Utz/Tcms od Kleina, je to ta stejná)
- podvozky (tvarově jen vzdáleně připomínají podvozek 26-2.7/2.8 )
- třmenové stupačky do vozu (moc mohutné)
- madla na otevírání střechy (chybí)
- barva vozu (příliš hnědá)
- použitá čísla vozu (vzhledem k provedení čelních sloupků se můžu jednat pouze o cca 300 nejnižších čísel)
Mcx

Příspěvekod greenery » pon 04 kvě, 2015 6:34 am

vypůjčil jsem si oba obrázky a šipkami vyznačil, co mi nesedí.
Možná má každý jiné oko, ale pro mě je to podstatný rozdíl.
Špatně jsem to popsal, okap je nižší, ale je nade dveřmi na nosníku. Možná jsou jen moc vysoko větrací klapky.
Přílohy
taes.jpg
greenery

Příspěvekod greenery » pon 04 kvě, 2015 6:54 am

tady je to dobře vidět, horní nosník tam chybí. Skutečný vůz by se rozpadl nebo zdeformoval.
Nebo by ten nosník musel probíhat za klapkami. Proporcemi je to prostě jiný vůz.
http://www.modely.biz/novinky/pripravov ... mtb-model/
greenery

Příspěvekod Mcx » pon 04 kvě, 2015 7:00 am

Já své fotky znám dobře :D , ale zde je právě problém podhledu skutečného vozu a nadhledu modelu. Jinak ten boční vozník je stejné síly jak sloupek rohový - tam to nevadí ten rozměr? Jinak rozhodující je vždy u modelu celkový dojem - tedy jak na první pohled odpovídá skutečnému vozu. Tento drobný rozdíl neruší.
Pošlu jiné foto focené ze stejného úhlu, kde již to nebude vypadat jak popisujete. K vozům mám desítky fotek od 60. let do současnosti.
Já vám to poměřím... ale to proč to tak vypadá je chybějící okap, pak jsou tam zcela jiné proporce.
Mcx

Příspěvekod greenery » pon 04 kvě, 2015 7:18 am

Však píšu, že jsem si je vypůjčil :D . Líbí se mi vaše práce a publikační činnost. Koneckonců proto reaguju.

... vadí mi i rohový sloupek. Píšu, že jde vzhledem o jiný vůz, nechce se mi vypisovat všechny disproporce. Možná sedí celkové rozměry, ale o to mi ani nejde.
Každý má asi jiné oko. Nejspíš jsem jediný, kdo v tom předlohu nevidí.
greenery

Příspěvekod greenery » pon 04 kvě, 2015 7:36 am

Zkusím to ještě jinak - viz váš obrázek:
Pro vagon je charakteristický tuhý robustní rám skříně (žlutě vyznačený na dolním obrázku) - asi kvůli těžké odsuvné střeše. To je to, co na modelu postrádám a nepovažuju to za nepodstatnou odchylku.
Ostatní nepoměry jsou jen důsledkem téhle absence. Nemyslím, že to je věc nadhledu nebo podhledu.
Ale modely si kupuje, staví a upravuje každý pro svoje potěšení, takže je to každého věc, jak to vidí. Já ty svoje nakonec prodal.
Přílohy
Has.jpg
greenery

Příspěvekod radeksindy » pon 04 kvě, 2015 8:44 am

Podle mě je to také špatně, poměrně důkladně jsem procházel možnosti úpravy toho vozu. Světlost dveří je kótovaná ke spodní hraně krycího plechu nade dveřmi - 2150mm. Výška bočnice 2330m, takže ten rozdíl je cca 2mm. I ten krycí plech není až nahoru, tam by měla vyjít mezera skoro 1mm.
radeksindy

PředchozíDalší

Zpět na Moduly