od _lt_ » stř 11 úno, 2015 4:42 pm
Předně se omlouvám, trochu mi to trvalo zabrousit sem do tohoto vlákna.
Jestli stojí za koupení, to bude záležet na každém zvlášť. Určitě se nedá čekat, že v knize nalezne něco nového mnohaletý fanda železnice. Pro nováčka určitě poutavá publikace se spoustou informací. Ale určitě by se mohla hodit někomu, kdo se o železnici zajímá, ale nemá žádné souhrné prameny o tom co a jak bylo.
Hned po otevření je zde znázorněna mapa ČSD v poválečném období. Stejně tak na konci je mapa, tentokráte protektorátní. Kniha mapuje důležitá dění ve výstavbě i v provozu po celé dvacáté století. Musím poznamenat, že je opravdu hezky napsaná. Autor zachycuje v každé kapitole i momentální náladu ve společnosti, její myšlení a nastíní tak důvody a potřeby budování železnic za rakouska-uherska. V období první republiky popisuje nutnost stavět nová spojení mezi existujícími drahami. Ve válkách zase železnice hrála jinou roli. Poválečné časy zase přinesli budovatelského ducha.
Je zde otištěn například zákon 156 z roku 1925, který zestátnil soukromé dráhy i s textem popisujícím co k tomu vedlo a co se od toho slibovalo. Vrchol páry, rekordy a statistiky, důležité stavby a mylníky na železnici jsou v celé knize průběžně v textu, či jako zajímavosti v samostatných sloupcích.
Asi 170 stran přinese čtenáři to nejzákladnější ponětí o tehdejší dráze včetně spousty dobových fotografií, je to určitě dobrý rozcestník i pro modeláře, který si najde tu svou epochu a konkrétní oblast. Podrobnější informace konkrétních tratích bude muset hledat jinde.
Třeba mě toho kniha moc nového nepřinesla, ale jsem za ni rád že ji mám. Spoustu faktů člověk zapomene, ale tady si je i připomene.