H0 podkrovní kolejiště s přístavem 450 x 300 cm

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: H0 podkrovní kolejiště s přístavem 130x600 cm

Příspěvekod miroslav lengyel » čtv 02 dub, 2015 7:08 am

Rocky_MK píše:Chceš zdymadlo v původní podobě - tady jsem to načrtl bez lokálky, která tam opravdu být nemusí, a s kulisou, jak radil Milan. S nivelitou je problém v tom, že vlečka je krátká a musí sklesat na zhruba 2cm. Do SN se vjíždí ve skryté části za kulisou. Žampach má teď výšku pouhých 8,7m oproti reálným dvaačtyřiceti, nenapadá mě ale, jak jej zvýšit. Logicky musí být nejníž voda, ta ale s sebou táhne dolů i vlečku, na které už teď je klesání ke 3%. Snížit nádraží nepadá v úvahu, spíš by ho bylo třeba zvýšit, mj. kvůli mostu přes vodu. Ať to beru jakkoliv, bude třeba prodloužit, resp. jinak zaústit vlečku. Obávám se ale, že to bude vypadat blbě, když bude vycházet z druhého zhlaví. Asi spíš nádraží posunout doleva, co to jde.

To že koleje klesají ze stanice směrem k vodě není nic neobvyklého,až budeš mít cestu na sever,tak se můžeš podívat.Z UL Sever směrem do Ústí to ještě jde,ale na druhou stranu směrem na Děčín je to sešup jako blázen.Z UL Jih je to také dolů k vodě s kopce a to samé je v Děčíně Loubí. :idea: :wink:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod Rocky_MK » čtv 02 dub, 2015 7:12 am

Petr Zatrepalek píše:Jen drobná poznámka, musíš počítat i s hloubkou dna řeky plus materiálem ze kterého to dno je - takže 2cm je minimum co je nutné ještě připočíst. 1cm je na ztvarnění reálné vody, 1cm na desku co tvoří dno (překližka 0,5 až 1cm) plus ještě případný písek a kamínky na dně. A to se nebavíme o ponoru lodí, 1-1,5 m je u zatížených říčních člunů co vím normál

to je logicke, ja se bavim o nivelite "viditelneho svrsku"...
Nemám na kolejišti sedmivozový RailJet v N a stále ještě dýchám
Rocky_MK

Příspěvekod Petr Zatrepalek » čtv 02 dub, 2015 7:14 am

Já zase o těch 8cm pod hladinou u zdymadla, takže ta skrytá trat pod ním musí být min o 2cm níž, rozumná hodnota je 8cm pro mašinu, 3cm hladina a dno a jsme na 11 cm, plus ještě něco na výšku hráze, plus terén břehů řeky nad zdymadlem. To jen aby to pak na kolejišti nevypadalo jak v Solenicích pod hrází Orlický přehrady...
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod sidlo » čtv 02 dub, 2015 8:21 am

Jestli tomu dobře rozumím tak
1. formát je nudloidní
2. zdimadlo musí být

Navrhuji viz. obrázek.
Zdimadlo, přístav, vlečka v pravé (nebo levé části), a nekřižovat s tratí.
Vlečku zaústit do stanice s odvratnou výhybkou.
Nedělat lokálku, je tam málo místa.
Hlavní trať vést do dolního oválu se skrytou stanicí.

Vyřeší se tím problémy se stoupáním. Minimum nedostupné tratě od čelního okraje - pouze jeden přímý úsek. Většinu provozu realizovat posunem mezi stanicí a vlečkou a přistavování k vlakům. Oživit průjezdem/křižováním s Os a Pn.
Přílohy
podkrovi.png
podkrovi.png (34.69 KiB) Zobrazeno 5070 krát
sidlo

Příspěvekod vmucha » čtv 02 dub, 2015 10:21 am

Ještě jedna praktická. Přístav by měl být nad zdymadly, kde je dostatek vody, ne pod ním.
Doupovská dráha 2. epocha TT
vmucha

Příspěvekod miroslav lengyel » čtv 02 dub, 2015 11:35 am

Vlasto,jako Ústečák jistě víš,že máme jeden přístav(menší)nad zdymadly a ten druhý(větší)pod zdymadly. :D
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod vmucha » čtv 02 dub, 2015 11:49 am

Pár set metrů po proudu k prvnímu přístavu to Míro bude :-) Rozhodně není pod vraty.
Doupovská dráha 2. epocha TT
vmucha

Příspěvekod miroslav lengyel » čtv 02 dub, 2015 12:07 pm

Tak o tom žádná,ale tady se bavíme o kolejišti,kde se všechny vzdálenosti tak nějak zkracují. :D Mně tam chybí stejně to zásadní a to je most přes vodu. :lol:
miroslav lengyel

Příspěvekod Vít Doležal » čtv 02 dub, 2015 8:12 pm

Já chci taky most přes řeku a nevidím v tom problém.
Petře, pokusil jsem se ještě jednou nakreslit výškový profil, doufám, že z toho bude poznat, jak to zamýšlím. spodní hladina může být víš než základní deska kolejiště,ale v krajině je samozřejmě braná jako nejnižší bod. Jinak nepočítám s tím, že by byla voda nějak zvlášť průhledná (podívejte se na Labe) a ve zdymadle je taková hloubka, že by na dno stejně nebylo vidět, proto myslím, že 1cm na tvorbu hladiny v komoře stačí a stále tam zůstane dost místa pro podjetí.

Co se týče umístění přístavu pod plavební komory, ano není to obvyklé ale dejme tomu, že nad zdymadlem je umělý laterální kanál, jako je v Hoříně v reálu a pod zdymadlem je vody také dost. Jen tím, že je to na modelovém kolejišti vzdálenost je kračí, ale hlavně bych v tom nehledal, žádnou reálnou předlohu. Je to imaginární kus země. :D
Přílohy
profil 2.png
profil 2.png (7.83 KiB) Zobrazeno 4887 krát
Vít Doležal

Příspěvekod Ferda » čtv 02 dub, 2015 10:39 pm

miroslav lengyel píše:Vlasto,jako Ústečák jistě víš,že máme jeden přístav(menší)nad zdymadly a ten druhý(větší)pod zdymadly. :D

A né jen vy.
Je to celkem běžný stav. Zdymadlo rozděluje řeku na úseky a větší lodě mohou jet jen do koryta pro ně splavného. Zdymadla se budují většinou v místech, kde původní koryto přestávalo být splavné a řeka proti proudu měla v určitém úseku i větší spád. Velké lodě by po horním toku stejně daleko nedojely a průjezd zdymadlem stojí čas a peníze. Proto zakotví dole pod zdymadlem, kde vyloží/naloží náklad. Nad zdymadlem pak bývá přístav menší pro menší lodě, které pak obslouží horní tok řeky. Přes zdymadlo jezdí jen zboží, které je třeba dopravit dál a překládka by byla drahá, složitá, nebo jinak problematická.

Navíc i stavba a provoz zdymadel stojí nemalé peníze. Takže i ty se staví pokud možno co nejmenší, ale tak aby se vyplatila. Není vyjímkou, že pod zdymadlem kotví lodě o 150 metrech délky a 25-30 metrů široké, ale zdymadlo má na délku jen 80 m a je 12 m široké.
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod miroslav lengyel » pát 03 dub, 2015 5:41 am

Tohle ale není náš případ,my jsme bohaté město,takže máme pořádné zdymadlo,kterým proplují i ty největší lodě. :D
Dokonce jsme tak bohatí,že máme v kulturním domě hajzlíky za 8 míčů a v parku lavičky za 80 tisíc kus. :lol:
miroslav lengyel

Příspěvekod mlha » pát 03 dub, 2015 6:21 am

snad vás sponzorují severní sousedi, to jinak není možné...., stavíte ploty proti magnetům, pak je odstěhujete, divné město..... :lol:
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod Vít Doležal » úte 12 kvě, 2015 7:54 pm

Zdravím pánové, tak jsem po nějaké době zase zde. Návrh jsem trochu upravil. Nechám tam vše co jsem chtěl, rozhodl jsem se, že jedna trať bude hlavní elektrifikovaná, abych mohl jezdit i el. mašinami a druhá trať bude lokální s malou zastávkou. Nádraží jsem malinko rozšířil, bude na něm jedna odstavná kolej pro vagony, určené pro přístav. Jinak v jednom tunelu bude odbočka do skrytého nádraží ( tedy spíš odstavných kolejí pro stavění souprav). S kolejištěm se může ještě hýbat, ale na nádraží už začnu pracovat protože na něj mám místo a poté ho zapracuji do zbytku kolejiště.
Přílohy
kolejiště nákres.jpg
kolejiště.jpg
Vít Doležal

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 12 kvě, 2015 8:10 pm

No vida :D jen malá připomínka,tu vlečku z přístaviště bych zaústil přímo do stanice. :wink:
miroslav lengyel

Příspěvekod Vít Doležal » úte 12 kvě, 2015 8:41 pm

Mě to právě přišlo takto lepší, aby se dalo z každé koleje v nádraží vět na vlečku i hlavní trať a hlavně mám odstavnou kolej na druhé straně než je vlečka. Když jí dám na druhou stranu nebude vadit nádražní budově (nástupiště, cestující)?
Vít Doležal

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště