Quo Vadis, diskuze.modely.biz?

Co se nikam nevešlo, neni pro to téma apod.

Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Quo Vadis, diskuze.modely.biz?

Příspěvekod Ferda » stř 25 bře, 2015 9:20 pm

mizl píše:... V poslední době se víc zbytečně plká než dělá. Až na pár výjimek. Přijde mi, že se více prezentovali výsledky modelářské práce než nyní. Je to způsobeno asi uspěchanou dobou a stavem nynější situace v našem státě.
Ale možná je nynější stav způsoben stále se opakujícími dotazy a tím pádem i nezájem stále dokola odpovídat na to samé. ... Michal

Podepisuji!

Zvlášť ten poslední argument.
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod miroslav lengyel » stř 25 bře, 2015 10:10 pm

Tomáš píše::? Tak a je tu mrtvo. Definitivní konec ? Skutečně ti "staří známí" už na forum definitivně zanevřeli.? Byly doby nedávno minulé,kdy jsem se nestačil příspěvky prokousat,kolik jich za ten den bylo a nyní. Nic. Už jsme vyčerpali všechny témata? Mrtvo. Není to škoda? Řadu z vás jsem osobně neznal,ale prostě jsem měl radost, že něco napíší...smysluplného....dali najevo,že ještě dýchají. Pročítám staré dobré témata. Nyní s odstupem času s nadhledem. Někdy se opravdu královsky bavím. " brejlovec Roco je nejlepší....néé není jedině Kuehn.....s MTB na věky a nikdy jinak. Fakt dobrý :mrgreen: Kdybych nevěděl,že jde o modelářské fórum,myslel bych si něco o panu Chocholouškovi. Z některých témat opravdu čiší emoce....." digitál jedině ten,je to pravé" ..
Ale pořád raději čtu věčné hádky o tom,zda byla první slepice,nebo vejce...než NIC!
Takže jak dál? Je 25.3.2015

Já bych to zase neviděl tak tragicky Tomáši. Mě nějaké debaty,kdo nebo co je nejlepší nemůžou rozhodit,protože já už dávno vím,že nejlepší je Fleischmann a Fleischmann Profi. :lol:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod Tomáš » čtv 26 bře, 2015 4:04 pm

No já nechtěl nikoho pobouřit.Ale podle těchto příspěvků je vidět,že někteří ještě žijete.
Ano,poslední dobou se tu skutečně málo prezentuje. Bohužel se dá jen těžko odhadnout,kolik let je nově příchozím diskutérům,ale možná,že právě v tom je trochu háček. Dnes je populární spíš sedět u monitoru,než něco zkusit. Nejde o to přeci pořád jen dokola plánovat,vymýšlet,ale taky něco předvést. Já to občas zrovna zde udělal a i když mi bylo občas horko,byl jsem rád,že jsem mohl něco málo předvést.
"Stavba lokomotiv": se dřív plnila zajímavými fotkami a návody...už dnes nikdo nic nestaví?
"Osobní a nákladní vozy"...díky této sekci jsem viděl pro mě řadu zajímavých přestaveb....už dnes nikdo nic nestaví? (no za mě sešlo se mi vloni v létě tolik ypsilonů BTTB,že se máte na co těšit,ale jen pro otrlé :D )
"Nářadí a pomůcky"....nikdo nic nekupuje? Nevymýšlí nějakou pomůcku? (Za mě,ve spolupráci s jedním zdejším kolegou vznikla zajímavá pomůcka,kterou jsem taky viděl zde u kolegy, a to šablonka průjezdu dle NEM v TT,ta se nasadí do vagonu ES a mám jasno)
"Materiály ke stavbě". Co Merlík? Já letos určitě zasadím :lol: a pánové tentokrát na poli 8) .
Ze sekce TT se stala žumpa ničeho,až na pár témat . Někdo se tam ptal na různý ty opravy BTTB mašin. Možná to skutečně už nikdo nedělá,i když o tom dost pochybuji,ale odpověď typu všechno vyhoď a nakup nové,mi připadne ubohé. Někoho třeba zrovna baví se tímhle zabývat,a nikdo by neměl soudit zda je to správně nebo není.
No nevím myslím,že témat je spousta záleží pouze na tom zda reagovat.
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Příspěvekod czhunter » čtv 26 bře, 2015 4:20 pm

Popravdě, na všech fórech, na které jsem kdy chodil, se vždy v nějakých intervalech začalo přetřásat přesně tohle téma, lapidárně shrnutelné do vět:
"Dřív bylo všechno lepší. Piškoty byly přes celou dlaň ..."

Nemyslím, že by zrovna tohle fórum nějak upadalo. Ano, zřejmě upadají "bastlící témata", což, alespoň v TT, které sleduju je asi dáno tím, že za poslední 2-3 roky vyšlo tolik novinek vozů a lokomotiv, co snad za posledních 20 let ne - ať už velkosériových - Tillig, Kuehn, Roco ... nebo malosériových - MTB (to je tak středněsériové), MŽ, SDV, ES
a pak už logicky není potřeba tolik stavět a bastlit, když mnohé se dá, často levnější a lepší, rovnou koupit a třeba jen jemně poladit.
Ani s tím elektrem není potřeba se crcat, Multimaus nebo z21 s iPhonem většinu domácích kolejišť v pohodě uřídí.
Ale to je obecný rys snad všech "stavěcích" koníčků dnešní doby, že více průmyslových výrobků zmenšuje samodomo výrobu.

Obecně na to mám jednu radu, neberte ji nějak útočně:
Pokud máte pocit, že vám nějaká činnost už nic nedává, přestaňte ji dělat. Jde-li podle vás tohle fórum za poslední měsíce a roky do kytek, nechoďte sem. Za měsíc, dva, budete vědět, jestli vás něco táhne zpět nebo ne.
Přispívat na fórum by mělo být radostí (všimněte slova "příspěvek" - je v něm obsažena dobrovolnost a jistý altruismus, něco, co není vyžadováno a nuceno, ale darováno), ne umučením.

Napsal věčný plánovač. Ale letos už fakt začnu stavět :)
czhunter

Příspěvekod sidlo » čtv 26 bře, 2015 4:39 pm

V poslední době se víc zbytečně plká než dělá.

Já bych to neviděl tak tragicky. Například za tímto vláknem viewtopic.php?f=42&t=4183&start=1515#p169460 je vidět velký kus poctivé práce včetně jednoho utajeného workshopu.
sidlo

Příspěvekod Radek Strnad » čtv 26 bře, 2015 4:46 pm

Tedy zrovna já sem chodím vždycky rád. Spoustu užitečných věcí jsem se zde naučil, když se někoho na něco zeptám(dotaz má hlavu a patu a netáži se jako lovec mamutů), tak vždy dostanu odpověď(i). S tím,že se zde opakují 100x stejné dotazy, asi nic nenaděláme a upřímně obdivuji kolegy, kteří mají sílu stále odpovídat. Že se málo bastlí nebo lidi nemají odvahu prezentovat svojí tvorbu je fakt, který mě mrzí. Také to může být tím, že tři roky po sobě byla zima- nezima a podle sebe soudím, že když je venku sluníčko, tak leckoho moc neláká sedět doma nad modelem. A ta TT komunita zase tak hrozná není. Někdy se tam sice zhádáme, ale většinou ve slušné rovině. Tato velikost celá desetiletí jen paběrkovala a najednou jsme zaplaveni novinkami a dokonce se vyskytla i konkurence a stalo se to, co je u mastodontů běžné, tedy stejný model vyrábí několik výrobců. A každý hledá své místo na čím dál menším trhu. A koneckonců toto fórum má v názvu "diskuzní", tak si i já někdy s chutí zaplkám nebo vyjádřím s něčím nesouhlas. Za to jsem pak ochoten dát nějaký svůj modýlek v plen, bych nebyl jen za žvanila. Jo žvanilů, od kterých jsem neviděl nikdy žádný výtvor, ale zato musí reagovat na cokoliv, co kdo kde napíše, je tu několik napříč komunitami, ale jejich příspěvky většinou ani nečtu. :mrgreen:
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod Bezmozek » čtv 26 bře, 2015 8:56 pm

Tomáš píše: Někdo se tam ptal na různý ty opravy BTTB mašin. Možná to skutečně už nikdo nedělá,....

To ho jsem se žel účastnil i já, ale proč prezentovat, když je to všechno na vyhození. Doma v PC mám komplet návod jak tu mašinu dát dokupy s minimální investicí, jen pár koleček od Šátka a jezdí jak víno. Ale vývoj diskuze mi nějak vzal chuť, sjedu Hříbka a o post níž někdo doporučuje pojezd picoloco. Není to pak boj proti větrným mlýnům?
Sem si chodím zasnít na plánky MF a obdivovat tempo Hanka61 a závidět ostatním co si urvou aspoň chvíli na vláčky protože s prací za poslední dobou skončím jak mizl
Ale každopádně tohle forum mi hodně dává a to že nepíšu neznamená že nečtu a nesleduju :)
:twisted: BTTB - Bad To The Bone :lol:
Bezmozek

Příspěvekod loscarlos » pát 27 bře, 2015 12:18 pm

Tomáš píše:
"Stavba lokomotiv": se dřív plnila zajímavými fotkami a návody...už dnes nikdo nic nestaví?
"Osobní a nákladní vozy"...díky této sekci jsem viděl pro mě řadu zajímavých přestaveb....už dnes nikdo nic nestaví? (no za mě sešlo se mi vloni v létě tolik ypsilonů BTTB,že se máte na co těšit,ale jen pro otrlé :D )

Třeba s tou prezentací je to trochu problém. Každý se chce pochlubit 100% produktem, ale u mne třeba vím, že to těch 100 nikdy nebude. A chlubit se nedokonalým modelem ( je jedno čeho) , není zrovna vhodné .V poslední době jsem dodělal pár vagonů a nejvíc se mi líbí přestavba starého Piko EasU, který nemá reálnou předlohu. Ale chtěl jsem na něm vyzkoušet stříkání, patinu i lakování. Nekonec se mi hodně líbí, ale tím že to není reálný vůz, tak to ani nemám chuť někam dávat. Možná, i ostatní mají podobnou zkušenost, nebo spíš pocit. Já jsem třeba totálně unesen z vlákna Ostrama, hlavně těch krajinek na modulech. Vím ale, že na stejnou úroveň těžko někdy dosáhnu, a tak mi nezbude než se "skrývat" se svými produkty dál. Zajímal by mne názor i ostatních modelářů (mohu li se tak nazvat), jak se staví k prezantaci svých výtvorů, byť nedosahují dokonalých výsledků. Jinak si myslím, že toto forum má velký smysl. Těžko pro někoho, kdo se zde pohybuje pár let, ale pro nováčky určitě. Přeji pěkný víkend všem :-).
HO, už nemodelařím, jen si hraju ....
loscarlos

Příspěvekod Ferda » pát 27 bře, 2015 12:36 pm

loscarlos píše:... Každý se chce pochlubit 100% produktem...

To by zde neprezentoval vůbec nikdo. :roll:
Sám autor totiž ví nejlépe, že 100% neexistuje!

Je spousta takových, kteří nemají potřebu prezentovat, a nebo prezentují jinde. Jednoho z té druhé kategorie náhodou znám a trošku ho zkusím nahlodnout, aby jste netrpěli pocitem, že se už nic nestaví.
Takže - 20 Wa vozů ve výstavbě. Z pochopitelných důvodů neuvádím autora. :wink:
Obrázek
Obrázek
Ferda

Příspěvekod miroslav lengyel » pát 27 bře, 2015 12:49 pm

Tomu se říká propojení koníčka z prací. :lol:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod Tomáš » pát 27 bře, 2015 3:21 pm

loscarlos píše:
Tomáš píše:

Zajímal by mne názor i ostatních modelářů (mohu li se tak nazvat), jak se staví k prezantaci svých výtvorů, byť nedosahují dokonalých výsledků. Jinak si myslím, že toto forum má velký smysl. Těžko pro někoho, kdo se zde pohybuje pár let, ale pro nováčky určitě. Přeji pěkný víkend všem :-).

No tak to je možná ono co mi tu teď poslední dobou chybí. Proč by se mělo presentovat jen dokonalé? To mohu koukat na stránky výrobců. Ano někteří to umí líp a někteří se pořád učí. Já taky asi nikdy nedosáhnu výsledků některých modelářů. Ale rád se podívám na jakýkoliv nápad na nějaké dílko. Vždyť tohle přeci musí znát každý. ..hm zajímavé,ale možná by se to dalo dělat takhle...nebo možná takhle. De přece o nápad o typ o impulz. A od začátku se držím názoru.ten výtvor budu mít doma já,jí s ním musím být spojen a komunitě ho ukazuji jen proto,že by mohl někoho zaujmout. Kdo je pohoršen stačí udělat jeden klik na křížek vpravo nahoře.
Vidíš a já se tady pohybuji už pěkně dlouho. Některá jména jsou buď definitivně pryč,nebo vystupují pod jiným Nickem. Ano tohle je možná vývoj fóra. Ale právě čekám,že nově příchozí,také přiloží ruku k dílu a pokusí se "nahradit" ty kteří už fórum z jakýchkoliv důvodů nenavštěvují.
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Příspěvekod belgarat » pát 27 bře, 2015 3:28 pm

Tomáš píše:Vidíš a já se tady pohybuji už pěkně dlouho. Některá jména jsou buď definitivně pryč,nebo vystupují pod jiným Nickem. Ano tohle je možná vývoj fóra. Ale právě čekám,že nově příchozí,také přiloží ruku k dílu a pokusí se "nahradit" ty kteří už fórum z jakýchkoliv důvodů nenavštěvují.

No ;) uz mne nekolikrat napadlo "neco" nafotit a ukazat - kdyz ne tady, tak aspon na privatni wiki a odkazat ... jenomze
a/ v "dilne" (coz je pracovna, ktera puvodne nejak na modylek ani moc dimenzovana nebyla) mam neskutecny bordel. Coz je castecne dano povahou ;) a manzelka mi sem moc neleze. Ale "chlubit" se tim nechci, coz vylucuje nejake celkove pohledy :-D
b/ i po 4 mesicich jsem na zacatku :))
c/ prozatim bych nektere aspekty sveho vytvoru hodnotil jako "takhle priste ne" (napr. konstrukce ramu - zbytecne moc zeber = potize pri tahani kabelu)

:) ale mozna by to dalsim jeste zelenejsim zacatecnikum usetrilo slepe ulicky.
TT ep. IVa-b; analog + NanoX, DR5000. Pseudoprogramator, pindac nesmyslu
http://modelwiki.klfree.net
belgarat

Příspěvekod Ferda » pát 27 bře, 2015 4:58 pm

Tak aby se tada na fóru něco pohlo, tak jsem vyvěsil pár příspěvků. Samozřejmě, že pro Vás zcela zdarma. :D

viewtopic.php?p=170818#p170818
viewtopic.php?p=170817#p170817
Ten Dašek je fakt ohromně fotogenický. ...a kdyby se ještě oholil... ... za tohle asi dostanu u Daška ban :mrgreen:
viewtopic.php?p=170816#p170816
viewtopic.php?p=170815#p170815
Ferda

Příspěvekod Jiří Kubík » pát 27 bře, 2015 7:20 pm

Možná je to někdy tak, že je moc kritiky, i když to bylo míněno , jako rada.
Každý jsme někdy nějak začínali a hledali inspiraci, kde se dalo. A stále se učíme a porovnáváme s ostatními.
Je pravda, že někdo umí udělat dokonalý model, nebo krásnou krajinu na kolejišti, nebo ovládá digi a řízení počítačem..
Ale nikdo neumí vše . A je dobře , že vůbec ještě někdo dělá něco vlastníma rukama.A to se musí uznat.
Jirka
Jiří Kubík

Příspěvekod Barbucha » pát 27 bře, 2015 7:45 pm

Jaro je na zábavu vždycky špatná doba. Obzvlášť pokud člověk dělá ve stavebnictví. Na kolejiště jsem nesáhl 14 dní. Sem tam něco přihodím, že žiju a že jsem to nevzdal. Do odborných diskusí se radši pouštět nebudu, protože jsem se už třikrát přistihl, že jsem napsal v noci totální ptákovinu, za kterou jsem se týden styděl. Taky jsem se rád pokochal novinkama, ale chápu, že se (kromě důchodců a studentů) musíme nějak živit…
No a abych tu prezentoval něco zajímavého, tak na to mám obě ruce levý :-).
Nicméně děkuji všem, co sem přispívají, protože bez toho bych se já do kolejiště nikdy nepustil. Jmenovat nebudu, abych neurazil :lol:.
DR, H0, epocha III c, v neplánované pauze.
Barbucha

PředchozíDalší

Zpět na Nezařazeno (off topic)