Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.
Michal Šuhajda píše:Ahoj, když jsem uvidělo Tvůj návrh nejdřív jsem myslel, že to je mísa nudlí... Trať vzájemně se nadjíždějící malé poloměry a k tomu půlnádraží, z tunelu do tunelu (na jedné straně 5 kolejí...)
Pak jsem si popřemýšlel jak to vyřešit a první mě napadlo zda by se Ti nelíbilo řešení, kde budeš mít "polovinu" viditelného nádraží skrytou a nahrazenou kulisou. Viditelné bude pouze jedno zhlaví, a začátek peronů. Pak koleje zmizí, v nádražní hale a následně ve skryté smyčce. Podobné řešení jsem navrhoval Mírovi Lengyelovi http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=1&t=3676&start=30.
Zbude Ti víc místa na pořádné vedení trati krajinou či městem a třeba si odpustíš ty šílenosti v podobě estakády na d nádražím (já vím, na Novém spojení je taky, ale...)
Viděl bych to na falešnou dvoukolejku dolní smyčka a skrytá stanice jsou skryté komplet, horní stanice je právě to "velké" nádraží.
Kromě navrženého "elka" bych ještě přemýšlel nad U, případně J s rozšířením na koci (pro vratné oblouky), nebo řešení kolem místnosti s vyjímatelnou částí v místě vchodu.
forex píše:A nebo zmensit meritko, cili jit do TT nebo N
marek.zavadil píše:forex píše:A nebo zmensit meritko, cili jit do TT nebo N
.....no to néééééééé...![]()
..a co moje dlouholetá sbírka lokomotiv a vagonků......to bych musel všechno prodat a začít znomu...
![]()
![]()
......po pravdě lhal bych kdybych řekl že jsem nad tím taky nepřemýšlel ale jelikož mám opravdu hodně modelů v HO a teď i můj synek jich několik "vysněných" dostal tak jsme to hned zamítly.
MIKO-VLAKY píše:No, krutou skutečností je, že při takto stanovených rozměrech místnosti pro kolejiště H0 budou 50 cm úzké nudle kolem dokola nejspíš nezbytností. Aby se uprostřed dalo ještě pracovat,
musí se zachovat ulička 100 cm, takže těch 50 cm je maximum. Za sebe říkám, že se mi to z principu nelíbí, protože na úzkém pásu nelze rozvinout smysluplný krajinný prostor. Je málo možností vytáhnout přírodu uspokojivě alespoň trochu do vertikál a tím se většina plochy kolejiště odehrává v zajetí placky. Provozně to může být zajímavé, ale krajinářsky nudné. Navíc je provozně nebezpečné vytahovat ve vícekolejných nádražích koleje až do samého okraje pracovní plochy. Působí to jako obraz bez rámu a při průjezdu vlaku takovým úsekem bych asi vždy znervózněl.
Uspokojivě se tato koncepce může řešit při šířce pruhů 90-95 cm (viz Houmr). To už je jiná káva, která ovšem v tomto případě nepřichází do úvahy.
V dané situaci bych maximálně zjednodušil trasování, udělal si větší nádraží s depem a zůstal u tvaru U. Toť můj názor.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků