Unisemafor software

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Unisemafor software

Příspěvekod belgarat » čtv 05 úno, 2015 7:22 am

Cau,

jako "cviceni" jsem chtel zkusit nejake drobne upravy SW Unisemafor (http://usuaris.tinet.cat/fmco/download/UniSemaf_648.asm) do LEDkoveho dekoderu s PIC 16F62/48 -- i stahl jsem si assembler a snazim se v nem vyznat. Je tady nekdo kdo zkoumal i software ? Prisel jsem na obraty ktere jsou mi mirne receno divne :) a druhe oci (nebo lepsi rozum resp. zkusenosti) by dokazaly rychle rict jestli vidim blbe (predpokladam), nebo se jedna o nejakou nedokonalost kterou ale nema smysl resit. Mel bych par cilenych otazek, usetri mi to par dni "placani" ... je-li nekdo ochotny a v minulosti se s tim SW setkal.

Dik!

Edit: spravny link na zdrojak, puvodne jsem nespravne pastl link pro PIC 12f629, sorry.
TT ep. IVa-b; analog + NanoX, DR5000. Pseudoprogramator, pindac nesmyslu
http://modelwiki.klfree.net
belgarat

Re: Unisemafor software

Příspěvekod fulda » čtv 05 úno, 2015 12:37 pm

Například já ten zdroják znám docela dobře.
Moc se mi nelíbí jak jsou zadávané aspekty, pokoušel jsem se navrhnout vlastní způsob, ale ten taky není dobrej.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod belgarat » čtv 05 úno, 2015 1:12 pm

fulda píše:Například já ten zdroják znám docela dobře.
Moc se mi nelíbí jak jsou zadávané aspekty, pokoušel jsem se navrhnout vlastní způsob, ale ten taky není dobrej.

Zkusim jeste nekolikrat procist (mezitim jsem opet prisel na "drobnost" kterou jsem prehledl) a potom bych Te pouzil k overeni toho ze jsem pochopil funkci spravne, OK ? Prozatim na okraj - v cem hapruje ta Tvoje definice aspektu ?

Mne se oba zpusoby - puvodni + tvoje zdaji vicemene logicke, ale to je dost mozna tim :)) ze jsem zatim jen temer oralni modelar a bastlim jednotlive kousicky, namisto abych provozoval celek :)
belgarat

Příspěvekod fulda » čtv 05 úno, 2015 5:21 pm

belgarat píše:Prozatim na okraj - v cem hapruje ta Tvoje definice aspektu ?

Definice aspektů je takové strašně ajťácké dílo. Jednak to málo lidí chápe a druhak to nikterak nerespektuje (nezjednodušuje) práci s jakoukoli návěstn soustavou.
fulda

Příspěvekod belgarat » čtv 05 úno, 2015 10:03 pm

Pockej, aspekt (= konfigurace svetel) Ti prece umoznuje priradit jednotlivym znakum adresy/subadresy tak, aby sly "zapnout" pomoci ovladace/TC apod ?

K vlastnimu Unisemaforu - sorry, otazka bude nakonec velmi lapidarni -- dlouho mi totiz nedochazelo co se tak slozite vyrabi s temi LIGHT_UP, DIR_UP ... takze jestli chapu spravne, tak * autor zamyslel pri zmene znaku (aspektu) nejrpve svetla zhasnout, a teprve nasledne rozsvitit novy znak
* pomoci GROUP_x (kde x je LEDka) je definovana skupina svetel (z aspektu) kam LEDka x patri tak, aby se dalo vyckat na zhasnuti vsech LEDek daneho znaku (aspektu)
* LIGHT_UP jsou ta svetla, ktera se po zhasnuti opet zacnou rozsvecet
* SPEED_x je pozadovana intenzita na kterou se ma LED rozsvititi (zhasnout), DIR_UP urcuje rozsveceni (1)/zhaseni (0).
* "A" faze FLASH naridi (postupne) zhasnuti, a nasledne (LIGHT_UP) LEDek ve fazi; to zhasinani je dulezite v podstate jen pri zmene znaku anzto po projeti celeho flash cyklu jsou LEDky na zacatku "A" faze uz zhasle. Pro LEDky v protifazi naridi proste zhasnuti
* "B" faze FLASH se dela to same ale obracene

Co se tyce aspektu ... mne se porad zdalo, ze aspekt urcuje nejen znak, ale ze by pomoci nej sly nejak do jednoho PICu sloucit treba 2 nezavisla navestidla - tim ze aspekt definuje LEDky, kterych se tyka (primo u Paca: enable, neprimo u Tebe: on+off+flash+flashab). Ba dokonce tim ze jsou LIGHTxy samostatne byte, tak zapnuti jednoho aspektu nemusi nutne zrusit LEDky jineho.
ALE to neplati pro CVFLASH, ktere se natvrdo prepise pri cteni aspektu z EEPROM. Pri loadovani se CVFLASH spravne rozlozi na relevantni bity LIGHTxy,FLASH, ale zaroven se CVFLASH (to co se premastilo) pouziva v DoLight* v prubehu blikani .... coz znamena, ze nahrani aspektu muze zabit blikani LEDky, ackoliv pro LEDku nema v CVENABLE bit.

Jest tak ?
belgarat

Příspěvekod fulda » pát 06 úno, 2015 1:19 pm

V zásadě ano.
Jména proměnných si nepamatuji, protože jsem ten soft již před několika lety odsoudil a zrovna dvakrát se k němu nevracím.
Pochopitelně byla snaha, aby se dal použít jeden dekodér pro více semaforů. Pokud máme napřklad přejezd, ten má 3 světla, ale jen 2 stavy, pak nám zbejvají ještě 2 světla, která se daj použít třeba na nějaké odjezdové návěstidlo.

Ale tím jak jsou ty aspekty vzdálené návěstní soustavě, tak to prostě nen pro většinu lidí pochopitelné a to je prostě velkej problém.
Postupem doby jsem přešel na dekodéry, které jsou více "jednoúželové" a snáze pochopitelné.
fulda

Zpět na DCC v praxi