TT segmentové kolejiště - 240 x 160 x 350 cm

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: TT "kolejiště do dílny" - 240 x 160 cm

Příspěvekod Jeňa Sova » pát 23 led, 2015 8:47 pm

Může mi někdo, prosím, sdělit minimální výšku čela modulu stanice v TT?
Jeňa Sova

Příspěvekod MirekTT » pát 23 led, 2015 9:07 pm

Hm, co tou otázkou myslíš Jeňo?. Výška čela od spodní hrany po plochu, na kterou se pokládá kolej, je vždy 114mm u všech čel.
To chceš uříznout, zmenšit a přitom pořád s něčím spojovat?

Jestli to máš na doma, tak to řízni jak chceš. Pokud se s tím chceš spojovat i jinde, čela na rozhraní udělej normalizovaná a uvnitř dle libosti.
Nicméně čím je čelo vyšší, tím méně je spojení mezi dvěma moduly prolamovací a nestabilní, jestli mi rozumíš. Prostě čím vyšší čelo, tím líp to na sebe doléhá a drží to. Normalizovaných 114mm je dostatečných. A když méně, bude ti to taky držet, když to nebudeš často rozdělávat a budeš to mít pečlivě vyrovnané na nohou.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Jeňa Sova » pát 23 led, 2015 9:22 pm

Děkuji Mirku. Takže, jestli to chápu dobře, tak od spodní hrany modulu, která leží na zemi, když je modul bez nohou po temeno kolejnice je to 114 mm? Jde mi o to, kolik budu mít výšku pod modulem na průjezd dalších souprav do SN. Čili, když bude rozdíl mezi TK 17 cm, vejdu se?
Jeňa Sova

Příspěvekod MirekTT » pát 23 led, 2015 9:33 pm

Jeňa Sova píše:.....od spodní hrany modulu, která leží na zemi, když je modul bez nohou po temeno kolejnice je to 114 mm? ......

Ano

Ale toto nechňápu: .....výšku pod modulem na průjezd dalších souprav do SN. Čili, když bude rozdíl mezi TK 17 cm, vejdu se?

Takže ty budeš mít modul nad nějakou plochou a po níž budou jezdit vlaky do SN?
Tj. 170 - 114 mm = 56mm. No asi jo, ale je to natěsno.
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Jeňa Sova » pát 23 led, 2015 9:59 pm

Presně tak. Že to je natěsno nevadí, modul lze sundat.
Jeňa Sova

Příspěvekod Jeňa Sova » sob 24 led, 2015 12:06 am

Škoda je, že se mi na šířku nevejdou 4 traťové moduly R700 do tvaru "U". Nevychází to o 20 cm. A kluci z Brna (jejichž normami se hodlám řídit při plánování) menší poloměr nepovolují. A kdybych 4 moduly natočil, nevyšlo by to jen o pár cm...

tesně.jpg

Edit.: Ono by se sem vešly i ty Luhačovice. Za ně jeden rovný 50 cm modul, pak tři R 700 a díky R500 se dostanu tak akorát od zdi. Ale jak dál? SN nebo to otočit (ve stole?) a dalšími moduly zpět, případně pod Luhačovice do SN? Držáky modulů by mohly být ve zdi, takže by ani nevadilo, kdyby byly dva nad sebou.
A to nevíte, že mám ještě rozplánované Sedlčany (Jezdí tam Wapky :mrgreen: ), vlečku do papíren a bůhví co ještě :lol: Pod Luhačovice by se vešel třeba Nový Jičín, který jsem taky měl v plánu. Dalo by se pak jezdit ze stanice do stanice bez SN. Ach jo...

Luhacovice a Jicin.jpg
Jeňa Sova

Příspěvekod pekl024 » sob 24 led, 2015 6:00 am

Tobogán a zpět, patra z modulů.

Petr
pekl024

Příspěvekod cipisekmp » sob 24 led, 2015 7:16 am

Ahoj Jendo, konecne se me to zacina systemove libit chi. K tomu druhemu modulovemu nadrazi: myslis ze jej nekdy vyuzijes krom domaciho jezdeni a budes je vozit na setkani? Nebudes vozit jen jedno nadrazi? Pak je zbytecne uvazovat o tom druhem nadrazi tak aby nutne splnovalo normy.
Ahoj Cipisekmp.
H0/MODULY SLOVÁCKO

www.kzmslovacko.cz
cipisekmp

Příspěvekod MirekTT » sob 24 led, 2015 10:03 am

Zpět k obloukům R700.
Pokud ti ten poloměr kolejí bez ohledu na obrys modulů do místnosti vejde, zkus to namalovat s oříznutím okraje dřeva krajních modulů, které už vychází do zdi. Pokud by se tento ořez vešel do obrysu upínacích otvorů v čelech modulu, je to proveditelné. Ty ořezy z technického hlediska na modulovém setkání být nemusí. Prostě by byl mezi dvěma moduly celkem ošklivý odskok v bočnici, což není úplně nestravitelné, nebo chybějící kousky můžeš udělat jako dodatečně přišroubovatelné a vozit je jen na setkání.
Nevím jestli mně pochopíš, neumím to nakreslit.
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Vladimír_B » sob 24 led, 2015 11:33 am

milan ferdián píše:O jaký odkaz se jedná na Petra :?: Jeho kolejiště bloudí někde v tématu "Plány kolajisk" od 0 do VI.Třeba chlapci pohledat :wink: .
Bodenbach?
>H0< Nejde? To slovo neznám. :-)
Vladimír_B

Příspěvekod Jeňa Sova » sob 24 led, 2015 11:47 am

MirekTT píše:Zpět k obloukům R700.
Pokud ti ten poloměr kolejí bez ohledu na obrys modulů do místnosti vejde, zkus to namalovat s oříznutím okraje dřeva krajních modulů, které už vychází do zdi. Pokud by se tento ořez vešel do obrysu upínacích otvorů v čelech modulu, je to proveditelné. Ty ořezy z technického hlediska na modulovém setkání být nemusí. Prostě by byl mezi dvěma moduly celkem ošklivý odskok v bočnici, což není úplně nestravitelné, nebo chybějící kousky můžeš udělat jako dodatečně přišroubovatelné a vozit je jen na setkání.
Nevím jestli mně pochopíš, neumím to nakreslit.

Mirku, chápu tě, taky mě to napadlo. Mělo by to být cca 5-8 cm na čele. Ale přesně bych to věděl, až bych si to změřil v dílně, která je nyní zaskládaná pracovním nářadím a materiálem až po strop. Jak daleko je díra od kraje?

Ještě sem hodím ty Sedlčany. To je zajímavá stanice. Jezdí sem ty moje vysněné wapky :lol: Stanice na čtyrech modulech, z toho jeden netypycký. Plus dva R700 a jeden rovný 80 cm třeba se zastávkou (nějakou jihomoravskou ze Ždánky třeba :lol: ), aby se dal spojit do kompletu se staničními. Teoreticky by se pod stanici dala umístit ještě druhá. I když, Cipísek má pravdu - tahat sebou dvě stanice? No, uvidíme.

Sedlcany.jpg
Jeňa Sova

Příspěvekod milan ferdián » sob 24 led, 2015 11:56 am

Ty Sedlčany nemáš komplet. :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Jeňa Sova » sob 24 led, 2015 12:07 pm

Jo, chybí mi tam vlečka do mlýna a ta nadruhou stranu. Nebo ještě něco? Já si nedovedu představit, jak je tam zakomponovat. Mohl bych použít obloukové EW3, možná.
Jeňa Sova

Příspěvekod MirekTT » sob 24 led, 2015 12:22 pm

Střed spojovací díry pro šroub je 70mm od středu modulu. K tomu nějaký okraj pro šroub, matku a podložku plus nějaká bočnice modulu. Přidal bych 20mm. Tedy 90mm od středu modulu, aby zůstal normově sešroubovatelný. Takže modul můžeš od okraje seříznout o 11cm, jestli dobře počítám.
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod milan ferdián » sob 24 led, 2015 12:24 pm

Tak to vypadaly Sedlčany na začátku otevření tratě.Postupem času ve stanici přibylo hodně vleček viz. I.díl/Plány kolejišť/str.13.Mám i ke stanici a k celé trati nějaké výkresy budov i ostatních dopraven.
Přílohy
415Sedlčany.JPG
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště