Moduly OstraMo

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Moduly OstraMo

Příspěvekod Mcx » pát 16 led, 2015 9:04 am

Má připomínka byla k leptům žebříků na plošiny - trubkama je tam veden vzduch a ruční brzda včetně zábradlí plošiny. Doplnit detaily to ano. Ale například držáky UIC tam nevidím a... ty bych nikdy z leptu neskládal. Lept není univerzální materiál - má svá omezení.
No, můj doplněk je ještě staršího data :D a Zerba originál byla těmito díly originálně vybavena, doplňkem byl pouze lept s táhly, oky....
Mcx

Příspěvekod Mcx » pát 16 led, 2015 9:18 am

Ještě bych doplnil, aby nevznikla mýlka - doplněk byl kupován samostatně - k vozům dodáván jen černěný lept. Doplňuji ještě fotku Raj - Zerba, má odebranou popisovou ceduli, jinak na modelu jsou originální věci bez doplňujících leptů. Co na tom modelu bije do očí jsou přestavovače a ta placka na která jsou umístěny - to by asi stálo za změnu.

Obrázek
Mcx

Příspěvekod Sandy » pát 16 led, 2015 1:02 pm

Mcx píše:Má připomínka byla k leptům žebříků na plošiny - trubkama je tam veden vzduch a ruční brzda včetně zábradlí plošiny. Doplnit detaily to ano. Ale například držáky UIC tam nevidím a... ty bych nikdy z leptu neskládal. Lept není univerzální materiál - má svá omezení.
No, můj doplněk je ještě staršího data :D a Zerba originál byla těmito díly originálně vybavena, doplňkem byl pouze lept s táhly, oky....

To jsem pochopil, že myslíš ta bílá "křidélka" nahoře na tvém obrázku. Nic takového si ale nepamatuji. Já měl jen ten černěný lept.
Plastové žebříky, samozřejmě, vypadají přirozeněji.
Držáky UIC jsem myslel jako doplněk třeba z nožičky (hranaté) od LEDky. Na některé vozy (třeba bramosácké kotle) je vyrábím ze stupaček(Bramos) pro posunovače. Jsou sice silnější, ale z půl metru si toho nikdo nevšimne.
No, a přestavovače buď z leptu nebo stylově bramosácké z nového provedení.
Sandy

Příspěvekod Mcx » pát 16 led, 2015 1:20 pm

Asi by ta Bramosácká hrazdička s přestavovačema stačila - sice jsou trochu moc malé, ale uspořádání je standardní a bohužel nic lepšího není, leptané zase mají jiné necnosti - většinou bývají příliš velké - hodí se např. na staré chladící vozy, kde byly desky přestavovačů větší.
Mcx

Příspěvekod Mcx » ned 18 led, 2015 7:55 pm

Ale abych se vrátil k modulům. 10 let starý modul OstraMo sypaný molitanem, před pár lety doplněný foliáží okolo trati - vzrostlejšími bylinami, mám doma na flokování. Molitan zůstal na místě a první vrstva floků je taková směs povysávaných zbytků z předchozích flokování. Natíraný je molitan štětcem o trochu hustším Duvilaxem, než ředěným 1:1 vodou. Uvidím podle prvního výsledku jak budu pokračovat, ale není to první flok přes molitan, který dělám. Ovšem ono je to vždy tak trochu poprvé - pokaždé se použije trochu jiná kombinace floků. Ovšem to je ta bohatost přírody.
Floky jsou opět Polák. Flokována je zatím část.

Obrázek

a detail, zatím jsou floky všude i na kolejnicích :D
Obrázek
Mcx

Příspěvekod Barbucha » ned 18 led, 2015 7:58 pm

Vypadá to dobře, čekal jsem nějaké drásání molitanu, a toto je celkem elegantní :-).
DR, H0, epocha III c, v neplánované pauze.
Barbucha

Příspěvekod TomBart » pon 19 led, 2015 8:46 am

motian určitě nechat. Aspoň to navodí ne úplně hladkou podkladovou plochu a trošku to naznačí drny. Osobně nejsem zastánce drnů, ale takové to nepravidelné naznačení vytvořeném nerovným podkladem, ideálně tím molitanem rovnoměrně rozvrženým po celé ploše vypadá nakonec dobře.
TomBart

Příspěvekod Mcx » pon 19 led, 2015 11:03 am

Tome, mám shodný názor, já to na jednom modulu zkoušel - molitan oškrabat a flokovat a na druhé půlce jsem skoro nechal v původní podobě molitan a je to na povrchu vidět - není pak nutno si tolik hrát s různě dlouhými floky 2-8 mm pro optické rozbití anglického trávníku a některé "hrboly" se tak stejně neudělají. Nakonec se nejjednoduše dělají právě kousky molitanu, který se přilepí na hladký povrch. Jedině co je nepříjemné je první flokování, kdy dochází k nasáknutí molitanu ředěným Duvilaxem a schne to déle než je u flokování zvykem.
Mcx

Příspěvekod greenery » pon 19 led, 2015 11:39 am

..zastříkej molitan zředěným Duvilaxem, nech zaschnout. Pak teprve lepidlo pro flok. Molitanovou drť někdy i přimíchávám rovnou do lepidla, aby to vytvořilo hrboly.
greenery

Příspěvekod Mcx » pon 19 led, 2015 1:07 pm

greenery píše:..zastříkej molitan zředěným Duvilaxem, nech zaschnout. Pak teprve lepidlo pro flok

..to je zbytečný krok navíc, protože přímo do zředěného Duvilaxu se flokuje a nač čekat nejdříve, když to mám hned s první várkou floků :wink:
Mcx

Příspěvekod greenery » pon 19 led, 2015 6:17 pm

... myslel jsem, že to vadí z nějakého tech. důvodu. A divil bych se, kdybys na to nepřišel, tak jsem si rejpnul :P
Moc pěkná práce, rád to sleduju.
greenery

Příspěvekod Mcx » pon 19 led, 2015 7:31 pm

No, varianty postupu mohou být různé - já to dělám takto.
Dnes jsem povysával volné floky - vzhled zatím nic moc :roll: , ale to tak většinou u první vrstvy je. Dodělal jsem zbytek stejnou technologií a na včerejší první vrstvu jsem kapal již řidší Duvilax LS50 na dřevo (ředěný o něco více než 1:1 - neměřím, odhaduji :) ) Do toho jsem flokoval žlutozelenou 4,5 mm a na sušší místa trochu slámy 4,5 mm. Zatím to vypadá jak po neštovicích a zítra to opět bude jen o malé procento lepší, no a stejně půjdou další a další floky, vždy s vysávací mezihrou.

Včerejší výsledek, floky jsou tam dost na divoko
Obrázek

dnešní dokončení základu - první vrstvy
Obrázek

detail na dnešní druhou vrstvu, již je vidět, že výška floků stoupá a už jsou i trochu urovnanější i přesto, že část je mimo lepidlo - ty budou povysávané
Obrázek

flokováno do nakapaného Duvilaxu - trochu to vypadá jak neštovice, vpravo na dolním okraji i hustší Duvilax první vrstvy stéká na dolní okraj svahu - svahy je lépe naklánět (u modulů žádný problém, pokud se neflokují protilehlé - což bylo tentokrát)
Obrázek
Mcx

Příspěvekod Barbucha » pon 19 led, 2015 8:04 pm

Mňo, prokouklo to hezky, když se dívám na výchozí foto, tak mi to připomínalo mechoviště či rašeliniště. Na tuhle zábavu se docela těším :-).
DR, H0, epocha III c, v neplánované pauze.
Barbucha

Příspěvekod Mcx » úte 20 led, 2015 8:25 pm

Dnes jen velmi krátce, jedna fotka "druhé vrstvy"

Obrázek
Mcx

Příspěvekod Mcx » stř 21 led, 2015 8:13 pm

A další den jen povysávání včerejší práce a na pár dní přestávka. Dnes je něco flokováno 3x, něco 2x a jeden roh pouze jednou. Molitanový strom taky bude předělán. Jinak takto to vypadá po spojení s Moravou:

Obrázek

za kolejemi je to zatím floknuté jen jednou
Obrázek

přechod mezi moduly je spíše poznatelný na kolejnicích
Obrázek
Mcx

PředchozíDalší

Zpět na Moduly