Jakého výrobce kolejiva doporučíte?

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Jakého výrobce kolejiva doporučujete?

Fleischmann
26
14%
Roco
20
11%
Tillig
49
27%
Peco
70
39%
Jiný
16
9%

Celkem hlasů : 181

kolejivo

Příspěvekod Martin Kuraš » pát 16 kvě, 2008 5:54 am

No jasně. To mě vůbec nenapadlo! Dám to potom někam do tunelu a na skryté nádraží. Alespoň se toho nebudu muset zbavovat. Dobrý tip. V jedné prodejně mi nabídli, že mi to vemou do komise- je to nové a mohu si koupit celé jiné. Přemýšlel jsem o tom. Tak si to ponechám...
Martin Kuraš

Příspěvekod Michal Šuhajda » pát 16 kvě, 2008 7:22 am

Pája píše:Dovolil bych si podotázku. Vyrábí někdo Dvojitou (trojcestnou) výhybku :?: :?: :?:

Pokud se ptáš na H0, tak trojcestnou výhybku symetrickou (tu jsem u nás ve skutečnosti nikde neviděl, takže bych ji použil max. do skrytého nádraží) vyrábí Peco v Code 100 a Fleischman, Asymetrickou výhybku (ty se dřív vyskytovaly) dělá Peco v Code75. Dřív ji vyráběl Pilz (dnes je to Tillig, ale nevím jestli je ještě dělá).
Jinak k tématu druhu kolejiva: Na svém kolejišti mám výhybky Pilz a flexi Roco (vše code 100). Mám ho ještě nějaké zásoby, ale na novém kolejišti už ho nebudu používat, kvůli malým poloměrům odbočení (440mm) a velké výšce, max. ve skrytých částech. Ve viditelné části kolejiště plánuju výhybky Peco code 75 a flexi koleje ještě uvidím.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod milan ferdián » pát 16 kvě, 2008 12:37 pm

kvasha píše:hlasoval jsem pro Fleischmanna. I při tvorbě velkého kolejiště u něj zůstanu. Spolehlivost, přijatelná geometrie, podloží, přestavníky, řezané kusy i flexi ...
Ale uvědomuji si, že:
- negativum u Fleischmanna, i když zatím jediné, jsou ty tolik diskutované izolované srdcovky.
- velké pozitivum u výhýbek Peco jsou jejich 3 různé geometrie

No kluci,ale při sestavování Tondového kolejiště od výrobce FLEISCHMANNA/Profigleis,jsem vůbec nebyl nadšený.Ty jejich pseudoobloukové výhybky mě dostávali málem do infarktového stavu :? (ROCO stejný problém).
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

kolejivo

Příspěvekod Martin Kuraš » pát 16 kvě, 2008 12:50 pm

A co Tillig ??? O tom se nikdo moc nezmiňujete....... :shock:
Martin Kuraš

Re: kolejivo

Příspěvekod milan ferdián » pát 16 kvě, 2008 1:24 pm

Martin Kuraš píše:A co Tillig ??? O tom se nikdo moc nezmiňujete....... :shock:

Tak s tím jsem přímo nadšený :D (PILZ-TILLIG/MODELLGLEISSYSTEM) Sice se musí ,při sestavování kolejiště dořezávat jednotlivé délky kolejiva,též geometrie kolejiva má své mouchy(zasádně se neřídím při navrhování kolejišť,doporučenými návody viz. http://zugi.jvksoftware.cz/tt/techno/ge ... _b-big.gif )ale co by se pro věrné ztvárnění zhlaví neudělalo.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

kolejivo

Příspěvekod Martin Kuraš » pát 16 kvě, 2008 4:48 pm

:) :) :) ........návody se ZÁSADNĚ neřídíš ???? :) :) :) .... obávám se, že já budu asi ležet po nocích a blbnout s pravítkama, kružítkama, úhloměrem... měřit oblouky, délky atd., aby vše sedělo. To zase buduu všechny prosit o radu... :lol:
Martin Kuraš

Příspěvekod milan ferdián » pát 16 kvě, 2008 5:34 pm

Martin Kuraš píše::) :) :) ........návody se ZÁSADNĚ neřídíš ???? :) :) :) .... obávám se, že já budu asi ležet po nocích a blbnout s pravítkama, kružítkama, úhloměrem... měřit oblouky, délky atd., aby vše sedělo. To zase buduu všechny prosit o radu... :lol:

To máš tak,všechny návrhy kolejišť,mimo old ,skládám svým systémem.
Všechny geometrie kolejiva od všech výrobců a ve všech modelových velikostech, nejsou bez chybičky.Všechny mají tyto systémy své plusy a své minusy.ROCO,FLEISCHMANN ,když se podívaš na jejich doporučené vzory zhlaví sestavených z jejich kolejiva,tak na pohled jsou jednoduché a rychlé,ale jsou jen a jen určené pro tyto dané sestavy zhlaví.
Nemusíš ležet po nocích a blbnout s výše uvedenými věcmi tebou uvedené.Prostě si vyber kolejivo od určitého výrobce a je to.Uvědom si,že ani já doma nemůžu mít všechny druhy kolejiva plus jejich výhybky.Od nich jen čerpám jen dané specifika kolejiva (úhly výhybek,délky,poloměry,jak kdy,rozteč os kolejí).
Bylo by dobré,aby se zde hlavně vyjádřili ti :!: ,kteří s určitým druhem kolejiva mají již praktické zkušenosti při stavbě svého kolejiště.
Já jen tyto kolejiště navrhují,ale musím dodržovat určitá pravidla (viz ty specifika nebo Toníkovo kolejiště).
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Radek » pát 16 kvě, 2008 7:10 pm

milan ferdián píše: čerpám jen dané specifika kolejiva (úhly výhybek,délky,poloměry,jak kdy,rozteč os kolejí).

Té vsuvce "jak kdy" nerozumím. Snažil sem se proniknout do tajů plánování. Z e-shopu jsem si vypsal parametry vyhýbek (peco) a při rýsování vznikl problém. Při dodržení délky a radiusu nesedí úhel odbočení:
- velký R- 10°
- střední - 13°
- malý - 17°
V čem je problém? Soudím, že směrodatný je úhel, protože ten renonc v poloměru vzniká na kloubech jazyka. :roll: ??
Radek

Příspěvekod Mart » sob 17 kvě, 2008 6:21 am

Ahoj, jsem nesmírně rád, že vzniklo toto hlasování. Jelikož jsem přesedlal z TT na H0 a teď řeším jaké kolejivo ( v TT moc výběr není), tak jsem moc zvědav jak to dopadne. Náskok Peca je docela velký. Jsem zvědavej co mě s toho nakonec vyleze jako pro mě nejlepší :roll:
Přesedlal jsem na H0 - ty páry se zvukem mě dostaly:-)
Mart

Příspěvekod milan ferdián » sob 17 kvě, 2008 7:59 am

Radek píše:
milan ferdián píše: čerpám jen dané specifika kolejiva (úhly výhybek,délky,poloměry,jak kdy,rozteč os kolejí).

Té vsuvce "jak kdy" nerozumím. Snažil sem se proniknout do tajů plánování. Z e-shopu jsem si vypsal parametry vyhýbek (peco) a při rýsování vznikl problém. Při dodržení délky a radiusu nesedí úhel odbočení:
- velký R- 10°
- střední - 13°
- malý - 17°
V čem je problém? Soudím, že směrodatný je úhel, protože ten renonc v poloměru vzniká na kloubech jazyka. :roll: ??

U PECA,třeba CODE100,při navrhování nepoužívám vůbec jednoduchou výhybku s velkým poloměrem R1524,ta se hodí skutečně jen pro stavbu na MODULECH :!: :!: :!: Ono je důležité ,aby jsi znal délkové míry jednotlivých části výhybek (vytyčovací schéma).On ten úhel je jiný v srdcovce a potom celkově.U ROCA totéž jiný úhel srdcovky a celkový.S tím problémem jsem narazil ihned,jakmile mi kluci prosili o sestavení kolejiště od tohoto výrobce.I tak si nejsem stále jistý u obloukové /PECO a protože neznám základ Y symetrických výhybek,tak je nemůžu použit,což je velká škoda a ikdyž se snažím, nemůžu sehnat přímo katalog geometrii kolejiva PECA (matematicke) :(
V E-shop jsou uvedeny jen všeobecné parametry výhybek,které ti ,ale nedovolí rozvinout talent pro navrhování svého kolejiště.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Pája » sob 17 kvě, 2008 8:07 am

Jak psal Michal Šuhajda : Peco code 75 + flexi , ve skrytých částech můžeš použít levnější kolejivo např. Roco code 100
TT,DCC,ČSD III-IV,člen TT ZABABOV,Sysel fóra a zatím spíše hračička než modelář
Pája

Příspěvekod stefanelmont » sob 17 kvě, 2008 10:07 am

Pozor při plánování na geometrii výhybek PECO !
Standartní výhybky mají úhel odbočení 12 stupňů , ale obloukové výhybky 11,75 stupňů . Pral jsem se s tím v XtrkCadu , kde je to zohledněné a zhlaví v přímé kombinaci rovných a obloukových výhybek vůbec navychází . při stavbě je to lepší , ale stejně je ten rozdíl znát . Ten údaj u obloukové nikde nepíšou , ale někde na netu jsem to vyhrabal . Zjistil jsem to , když to v tom Cadu nepasovalo .
Jirka Š - HO - HOe(KBK)
stefanelmont

Příspěvekod F. Placheta » sob 17 kvě, 2008 3:43 pm

milan ferdián píše:
Radek píše:

- velký R- 10°
- střední - 13°
- malý - 17°

U PECA,třeba CODE100,při navrhování nepoužívám vůbec jednoduchou výhybku s velkým poloměrem R1524,ta se hodí skutečně jen pro stavbu na MODULECH :!: :!: :!: O

Ja Peco CODE 100 vyhybky o velkem polomeru pouzivam a vesel jsem se na "domaci" kolejiste. Podle me vzhledovy rozdil mezi temito a napr.temi nejmensimi, temer tramvajovymi je dost zasadni. Naopak CODE prikladam jen malou dulezitost, proto mam "bezproblemove" 100. Myslim, ze na kolejisti jsou dulezitejsi veci rozhodujici o celkovem vzhledu modelu, nez je rozdil par mm vysky kolejnice.
HO - Digital - CSD IV

www.kolejiste.wbs.cz
F. Placheta

Příspěvekod milan ferdián » sob 17 kvě, 2008 4:29 pm

F. Placheta píše:
milan ferdián píše:
Radek píše:

- velký R- 10°
- střední - 13°
- malý - 17°

U PECA,třeba CODE100,při navrhování nepoužívám vůbec jednoduchou výhybku s velkým poloměrem R1524,ta se hodí skutečně jen pro stavbu na MODULECH :!: :!: :!: O

Ja Peco CODE 100 vyhybky o velkem polomeru pouzivam a vesel jsem se na "domaci" kolejiste. Podle me vzhledovy rozdil mezi temito a napr.temi nejmensimi, temer tramvajovymi je dost zasadni. Naopak CODE prikladam jen malou dulezitost, proto mam "bezproblemove" 100. Myslim, ze na kolejisti jsou dulezitejsi veci rozhodujici o celkovem vzhledu modelu, nez je rozdil par mm vysky kolejnice.

Záleží,ale kolik máš k dispozici prostoru pro své domácí kolejiště.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

kolejivo

Příspěvekod Martin Kuraš » sob 17 kvě, 2008 8:22 pm

Mart píše:Ahoj, jsem nesmírně rád, že vzniklo toto hlasování. Jelikož jsem přesedlal z TT na H0 a teď řeším jaké kolejivo ( v TT moc výběr není), tak jsem moc zvědav jak to dopadne. Náskok Peca je docela velký. Jsem zvědavej co mě s toho nakonec vyleze jako pro mě nejlepší :roll:
To jsem rád, že to zajímá i někoho dalšího. Připadám si mezi těmito zkušenými modeláři tak tochu ztracen... :oops:
Martin Kuraš

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)