Jakého výrobce kolejiva doporučíte?

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Jakého výrobce kolejiva doporučujete?

Fleischmann
26
14%
Roco
20
11%
Tillig
49
27%
Peco
70
39%
Jiný
16
9%

Celkem hlasů : 181

Jakého výrobce kolejiva doporučíte?

Příspěvekod Martin Kuraš » stř 14 kvě, 2008 8:41 pm

Ahoj! Po mnoha letech se vracím k železničnímu modelářství, takže nějaké zkušenosti mám. V dobách minulých jsem pro vše jezdil do NDR :) od PIKA. Pro představu: rozhoduji se mezi IV. a V. epochou- ČSD x ČD, jasno mám: H0, flexi, digitál. Rád bych zvolil jednoho výrobce na kompletní kolejivo. Ale nevím, zda cena vyjadřuje pouze kvalitu, nebo jen značku. Bylo mi doporučeno kolejivo f. Fleischmann. Nevím však, bylo-li to pouze z důvodu finančního profitu prodejce. Rozhoduji se tedy mezi tímto, Roco, Tillig a Peco. Protože vše budu tvořit několik let a mnoho dalších vše zdokonalovat, není rozhodující cena, ale kvalita !!! Děkuji za vaše rady a názory. Martin.
Martin Kuraš

Příspěvekod Pája » čtv 15 kvě, 2008 3:06 pm

Ahoj,já měl H0-ly (než jsem to musel z prostorových důvodů prodat a přejít na TT) a koleje jsem měl Tillig.U nich se mi líbilo,že prodávají i patinované ( brynýrované) výhybky i koleje . Líbili se mi vždy Peco,ale tenkrát jsem nevěděl kde je koupit,jsou asi to nejlepší na našem trhu.Vyplývá to i s hlasování.
TT,DCC,ČSD III-IV,člen TT ZABABOV,Sysel fóra a zatím spíše hračička než modelář
Pája

Příspěvekod Houmr » čtv 15 kvě, 2008 3:17 pm

No já taky dlouho váhal co za kolejivo použít, nakonec zvítězilo, Peco vyhybky a koleje flexi Tillig vše mám Code 100, kdybych začínal znovu, tak bych asi volil nužší Code. Na tomto mi vyhovuje spolehlivost, jednoduchost pokládky a řešení přestavníků, i když ektromagnetických pod vyhybku, jednoduché elektro zapojení, možnost doplnění přepínacími kontakty, možnost výběru vyhybek s vodivou, či nevodivou srdcovkou, dobrá geometrie vyhybek. Ale kolegové asi napíší svoje oblíbené kolejivo. Každý má svého favorita.
"HO" - DCC - III - IV
Houmr

Příspěvekod Martin Kuraš » čtv 15 kvě, 2008 3:38 pm

Tak zatím díky! Přemýšlel jsem, zda-li se mám s takovou otázkou vůbec veřejně na všechny obrátit. Jasně, že má každý svého favorita. Ale jde mi o vaše zkušenosti. Vidím, že jsem udělal nakonec dobře! Protože má předtava byla PŘESNĚ v opačném pořadí. Tak ještě uvidím, jak se vše vyvine a kdo další co poradí...
Martin Kuraš

Příspěvekod Martin Kuraš » čtv 15 kvě, 2008 3:45 pm

Jooooo, i v hlasování jsem uvedl postupně výrobce podle preferencí z mé strany. Asi se tu budu muset radit častěji, ať se předem vyvaruji chyb. Po tolika letech se hodně změnilo a je hlavně vše dostupné. Ještě jednou všem díky za to, že mou otázku neignorujete. :)
Martin Kuraš

Příspěvekod Pája » čtv 15 kvě, 2008 3:58 pm

U Flajše mě uchvátila jen ta dlouhá výhybka s pohyblivým jazykem a srdcovkou,bohužel dělají takto jen tuto,ostatní jsou už obič :cry: .
Pája

Příspěvekod kvasha » čtv 15 kvě, 2008 6:19 pm

hlasoval jsem pro Fleischmanna. I při tvorbě velkého kolejiště u něj zůstanu. Spolehlivost, přijatelná geometrie, podloží, přestavníky, řezané kusy i flexi ...
Ale uvědomuji si, že:
- negativum u Fleischmanna, i když zatím jediné, jsou ty tolik diskutované izolované srdcovky.
- velké pozitivum u výhýbek Peco jsou jejich 3 různé geometrie
H0 - digitál - RailCo 7.0 Gold - ep.V
kvasha

Příspěvekod Pája » čtv 15 kvě, 2008 7:59 pm

Dovolil bych si podotázku. Vyrábí někdo Dvojitou (trojcestnou) výhybku :?: :?: :?:
Pája

Příspěvekod Jarda H. » čtv 15 kvě, 2008 8:12 pm

Pája píše:Dovolil bych si podotázku. Vyrábí někdo Dvojitou (trojcestnou) výhybku :?: :?: :?:

Ve velikosti TT máš Pájo smůlu, pouze SAMO - DOMA, viz diskuze

http://magazin.modely.biz/diskuze/viewtopic.php?t=1087
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

jaký výrobce?

Příspěvekod Martin Kuraš » čtv 15 kvě, 2008 8:27 pm

kvasha píše:hlasoval jsem pro Fleischmanna. I při tvorbě velkého kolejiště u něj zůstanu. Spolehlivost, přijatelná geometrie, podloží, přestavníky, řezané kusy i flexi ...
Ale uvědomuji si, že:
- negativum u Fleischmanna, i když zatím jediné, jsou ty tolik diskutované izolované srdcovky.
- velké pozitivum u výhýbek Peco jsou jejich 3 různé geometrie
To jsem rád, už jsem měl pocit,že Fleischmanna nikdo moc nepreferuje a mé upřednostnění při výběru bylo téměř zcestné... :wink: Snad se časem budu více orientovat sám...
Martin Kuraš

Příspěvekod Pája » čtv 15 kvě, 2008 8:29 pm

Jo jo v TT je to pasé , ale zde je řeč o H0 . Jelikož jsem je měl léta,tak mě to stále zaujímá.Jinak bych se do debaty H0-lářům nes.... . :lol:
Pája

kolejivo

Příspěvekod Martin Kuraš » čtv 15 kvě, 2008 8:36 pm

Houmr píše:No já taky dlouho váhal co za kolejivo použít, nakonec zvítězilo, Peco vyhybky a koleje flexi Tillig vše mám Code 100, kdybych začínal znovu, tak bych asi volil nužší Code. Na tomto mi vyhovuje spolehlivost, jednoduchost pokládky a řešení přestavníků, i když ektromagnetických pod vyhybku, jednoduché elektro zapojení, možnost doplnění přepínacími kontakty, možnost výběru vyhybek s vodivou, či nevodivou srdcovkou, dobrá geometrie vyhybek. Ale kolegové asi napíší svoje oblíbené kolejivo. Každý má svého favorita.
Přesně! Váhám a nevím pro co se rozhodnout. Ale nehoří, neboť ještě nemám hotový plán a ukájím své potřeby zatím kupováním vagónů a staveb. :) Mám nějaké koleje a vyhýbky od Roca s podložím,ale byl to dárek. To v budoucnu nevyužiji, chci si podloží udělat sám.
Martin Kuraš

H0

Příspěvekod Martin Kuraš » čtv 15 kvě, 2008 8:42 pm

Pája píše:Jo jo v TT je to pasé , ale zde je řeč o H0 . Jelikož jsem je měl léta,tak mě to stále zaujímá.Jinak bych se do debaty H0-lářům nes.... . :lol:
A proč jsi přešel na TT? Prostor?
Martin Kuraš

Příspěvekod Pája » čtv 15 kvě, 2008 9:05 pm

Jo,jo přesně,prostorový důvody.
HáNula je super co se týče detailů a dělá se s tím líp,ale když jsem viděl kolik místa mi zabere nádraží (miluji rychlíky) i se zhlavým - brr .Jinak bych šel do toho Peco s nižším code.Než jsem tenkrát začal se syslením,koupil jsem od každého výrobce všechny výhybky a flexi a porovnával,zkoušel a vybíral až mi vyšlo nízké Peco,ale jako neznalý jsem ho zavrhnul z důvodu nesehnatelnosti v kamenných obchodech a na druhým místě mi vyšlo Tillig blinýrovaný kolejivo,tak jsem do něj tenkrát hupl.
Ale např troj výhybku nedělali :cry:
Hodně štěstí při výběru
Pája

Re: kolejivo

Příspěvekod Houmr » pát 16 kvě, 2008 5:29 am

[/quote] Přesně! Váhám a nevím pro co se rozhodnout. Ale nehoří, neboť ještě nemám hotový plán a ukájím své potřeby zatím kupováním vagónů a staveb. :) Mám nějaké koleje a vyhýbky od Roca s podložím,ale byl to dárek. To v budoucnu nevyužiji, chci si podloží udělat sám.[/quote]
No ono by jsi mohl v klidu použít kolejivo Roco třeba do skrytých částí kolejiště. Myslím si, že tuto funkci by plnilo dobře.
"HO" - DCC - III - IV
Houmr

Další

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)