Zastavení s ABC

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Zastavení s ABC

Příspěvekod fulda » pon 15 pro, 2014 5:59 pm

Spíš jde o dekodéry ve vagonech.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod pepa_TT » pon 15 pro, 2014 6:26 pm

Ve vagonech žádný dekoder není. Měl by být?
Pepa
pepa_TT

Příspěvekod vvitty » pon 15 pro, 2014 6:34 pm

a jak je mas tedy osvetlene? Nebo tam zadne svetlo neni?
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod pepa_TT » pon 15 pro, 2014 6:40 pm

Osvětlení je klasické analogové. Bez dekoderu. Vozy Kuehn, Osvětlení Bap/Bmto Kuehn od p. Němečka.
Pepa
pepa_TT

Příspěvekod HonzaS » pon 15 pro, 2014 7:05 pm

Zkusím si pohrát s tím cv 134, je to nastavení citlivosti . Dekodér mám Esu loksoundV4 micro. Přecházím z analogu na digitál a vidím, že to bude podobný bastlení a výzkum jako v analogu :( .
Když nepoužíváte ABc, tak jak jinak automaticky zastavujete vlaky, když nepoužíváte Pc?
HonzaS

Příspěvekod D » pon 15 pro, 2014 7:21 pm

HonzaS:
Je několik možností samočinného zastavení:
  1. programem z PC na základě zpětné vazby z detektorů obsazení,
  2. úsekem ABC,
  3. brzdným generátorem,
  4. odpojeným úsekem (jako v analogu).
D

Příspěvekod pepa_TT » pon 15 pro, 2014 7:40 pm

Protože nechci ZATÍM přejít na PC, používám ABC. Po dlouhém ladění vyhovuje perfektně. Ale má své nedostatky. Brzdový generátor má nedostatků víc. A odpojení úseků v digitálu, tak to mi promiňte.
Pepa
pepa_TT

Příspěvekod HonzaS » pon 15 pro, 2014 9:10 pm

pepa_TT,
už jsi vyřešil to zastavování s ABC v obou směrech ? Myslím, že to bylo v jiném vláknu..
HonzaS

Příspěvekod pepa_TT » úte 16 pro, 2014 6:34 am

Honzo, pokud je mezi oběma úseky alespoň kousek tratě bez říznutí, tak to vše spolehlivě funguje. Bohužel se mi nedaří vyřešit zastavování na místě, kde chci řezat obě strany. Např. na nádraží, které chci provozovat obousměrně a vlaky by měly stavět zprava i zleva před staniční budovou. V tom případě se ABC vyruší. Musel by se použít nějaký další kontakt, který by vždy jednu stranu dočasně překlenul. Třeba někdo poradí.
Pepa
pepa_TT

Příspěvekod HonzaS » úte 16 pro, 2014 1:52 pm

pepaTT
přesně takhle to chci udělat taky, v analogu to šlo ok, v digitálu zatím pokusničím.
Jedinný co mi nejde do hlavy je to, že ten kdo má nějaký kolejiště musel tohle řešit. Nacházím pouze vždycky jenom řešení dílčích věcí, ale ne kompletní zapojení.
Já chci aby mi vlaky zastavovaly v obou směrech na jedné koleji automaticky před návěstidly. V opačném směru aby projížďěly bez ohledu na návěstní znak. Rozjezd na zelenou, automatické shození návěstidla na červenou po odjezdu.
To je vše. Vidím, že i v digitálu bastlení zdar ;-)
Dám vědět až na něco přijdu.
Honza
HonzaS

Příspěvekod pepa_TT » úte 16 pro, 2014 2:40 pm

Teď jsi to popsal úplně přesně, jak to chci i já. Sice už jsem přišel na řešení, ale je to docela krkolomné, a to se mi nelíbí. Potřebuješ k tomu 4 čidla a 3 relé. Zapojení je podobné jako systém silničního přejezdu. Ale nechce se mi dávat na dvě nádraží o 10 kolejích 40 čedil a 30 relátek. To mne odrazuje. Ale asi jiná cesta není. Zatím jezdím některé koleje vždy pouze jednosměrně :o((. Pepa
Pepa
pepa_TT

Příspěvekod sidlo » úte 16 pro, 2014 8:32 pm

pepa_TT píše:A odpojení úseků v digitálu, tak to mi promiňte.

Např. tady viewtopic.php?f=43&t=5350&start=30#p160161 je velmi podobný názor. Při pečlivém čtení následující diskuse jsem došel k názoru, že v digitálu to také jde, ale velmi komplikovaně. To že má digitál mnoho lepších prostředků není pravda. Prostým odmítáním jednoduchých řešení, která nejsou ortodoxně digitální, vzniknou extrémně komplikovaná a drahá řešení.
sidlo

Příspěvekod Myšpulín » úte 16 pro, 2014 10:23 pm

pepa_TT píše:Teď jsi to popsal úplně přesně, jak to chci i já. Sice už jsem přišel na řešení, ale je to docela krkolomné, a to se mi nelíbí. Potřebuješ k tomu 4 čidla a 3 relé. Zapojení je podobné jako systém silničního přejezdu. Ale nechce se mi dávat na dvě nádraží o 10 kolejích 40 čedil a 30 relátek. To mne odrazuje. Ale asi jiná cesta není. Zatím jezdím některé koleje vždy pouze jednosměrně :o((. Pepa

Obávám se, že jednodušší a lacinější řešení je jedno PC. Ale nechci tu vyvolat žádnou bouřlivou reakci, tak to berte jen jako OFF TOPIC a RÝPNUTÍ. A předem říkám, že vyzkoušené řešení JEN tohoto problému nemám.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod HonzaS » úte 16 pro, 2014 11:34 pm

Docela by mě zajímalo, jaké % diskutujících má vlastní kolejiště a prezenzované rady má také ověřené realizací :'(
HonzaS

Příspěvekod michal.kubista » stř 17 pro, 2014 12:52 am

Tak za prvé, pokoušíte se aplikovat řešení ABC, které do digitálního řízení vnáší prvky ovládání z analogu. Tím nechci kritizovat vaše řešení, ale stížnosti na to, že digitál nefunguje plnohodnotně, a že nepřináší nic navíc proti analogu.
a za druhé, pokud chci pomocí ABC řešit zastavení v úseku s obousměrným provozem, pak se to neřeší přerušením obou kolejnic a dvěma ABC moduly, protože jak už tu někdo zjistil, tak se vyruší, ale přerušení je jedno, modul ABC taky jeden, ale se dvěma přemosťovacími kontakty tak, že každý způsobí nesymetrii napájení s opačnou polaritou a dekodéry se nastaví tak, aby reagovali právě na požadovanou polaritu.
Přílohy
ABC-dual.png
ABC-dual.png (5.9 KiB) Zobrazeno 5763 krát
michal.kubista

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi