Zastavení s ABC

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Zastavení s ABC

Příspěvekod KaRei » stř 02 črc, 2014 12:20 pm

radeksindy píše:Fulda:
U jednodušších dekodérů se referuje k maximu napájecho napětí, u komplexnějších dekodérů se referuje k nějaké konstantě

Nejsem uživatel systému ABC, ale tahle věta od pohledu "smrdí" 8) Nevěřím, že by lepší a složitější způsob byl u jednoduších dekodérů a pouhá konstanta u lepších.

Jak to chápu ze zdejší diskuze, tak to, že levnější dekodéry "referují" k maximu napájecího napětí, myslel Fulda jen obrazně a chtěl tím říct, jak bylo v dalších příspěvcích popsáno, že levnější dekodéry vůbec úroveň napětí neřeší, a nastaví střídu jen podle navoleného stupně, tedy je rychlost lokomotivy závislá I na hodnotě napětí v kolejích. Dražší dekodéry umí narozdíl od těch levnějších porovnat napětí v kolejích s uloženou referencí a podle toho dynamicky upravovat střídu, aby lokomotiva na napětí v kolejích nebyla závislá.
Domnívám se, že ses jen nešťastně chytil toho obratu "referování k maximálnímu napětí" a bral jej doslovně. Levnější dekodéry evidentně nepoužívají žádnou referenci.
KaRei

Příspěvekod HonzaS » sob 13 pro, 2014 4:21 pm

Ahoj všem,
chtěl jsem se zeptat, jak řešíte zastavování s ABC s jednoduchým čtyřdiodovým zapojením, když táhnete vagony ?
Když jezdím pouze s loko, funguje OK. V případě, že táhnu různé délky vlaků je obtížné zastavovat správně před návěstidlem, kola tažených vagonů při přejezdu a tedy spojení normální trati a úseku napájeného přes diody způsobují její deaktivaci.

Díky za odpověď, je mi divný, že to tady ještě nikdo neřešil :(

Honza
HonzaS

Příspěvekod pepa_TT » ned 14 pro, 2014 7:31 pm

To je opravdu zajímavé. Zakládal jsem toto vlákno a spoustu problémů musel odhalit sám, ale ten tvůj jsem nikdy nezaregistroval. Kola vozů mají pouze krátký kontakt na přechodu a nikdy mi nedeaktivovaly ABC. Poradím snad jediné. Pohraj si s CV 134. Přišel jsem na to, že je to velice důležité CV. Samozřejmě pokud je to Zimo.
Pepa
pepa_TT

Příspěvekod D » ned 14 pro, 2014 9:16 pm

Všechna kola nemají krátký dotyk. Například dvouosé nákladní vagóny od f. Loco (TT) mají kovový rám a jen jeden izolovaný okolek na dvoukolí. Z neizolovaného okolku se přes hřídel dostává proud do kostry a poté i na druhé kolo, takže spojuje úsek na jedné koleji v délce svého rozvoru (proto musí mít izolované okolky na jedné straně a ne do kříže, to by zkratoval koleje). Řešením tohoto případu je buď otočení vagónu o 180° (když nemáš vratnou smyčku a úseky ABC jsou jen na jedné koleji) nebo výměna okolků za ty s izolovanou osou.

Horší případ nastane v případě osvětlených vagónů sbírajících proud z více náprav. Ty jsou uvnitř také propojeny. Tady by to chtělo asi sbírat proud do světel jen z jedné nápravy (nejvýše dvojnápravy).
D

Příspěvekod fulda » pon 15 pro, 2014 8:57 am

Dá se to pochopitelně řešit všeljak.
Jedno z jednodušších řešení je v úseku před ABC úsekem provozovat nižší napětí, pak se proud přelévá na druhou stranu a to neva.

Ono je to hlavně tím, kam je ABC určeno - do začátečnických kolejišť a do kolejišť která postupně přecházejí z analogu do digitálu.
Jak známo, ABC má všechny nedostatky analogu, je to takovej meziprodukt.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod vvitty » pon 15 pro, 2014 9:21 am

D píše:Horší případ nastane v případě osvětlených vagónů sbírajících proud z více náprav. Ty jsou uvnitř také propojeny. Tady by to chtělo asi sbírat proud do světel jen z jedné nápravy (nejvýše dvojnápravy).

Tohle se da vyresit vhodne provedenym zapojenim desky s osvetlenim, napr. u desek s osvetlenim do Bap mi to krasne funguje i pri sberu ze vsech ctyr naprav.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod pepa_TT » pon 15 pro, 2014 12:00 pm

vvitty: To závidím. Když jsem vozy Bap osvítil, přestala mi loko na ABC reagovat. Co s tím?
Pepa
Pepa
pepa_TT

Příspěvekod michal.kubista » pon 15 pro, 2014 3:19 pm

Nejjednodušší je sbírané napětí z každé nápravy samostatně usměrnit a až pak spojit k dalšímu zpracování (vyhlazení a stabilizace). Pak nápravy mezi sebou vzájemně proud nevedou a neovlivní ABC.
michal.kubista

Příspěvekod pepa_TT » pon 15 pro, 2014 3:33 pm

Např. z každého přívodu jednu diodu?
Pepa
pepa_TT

Příspěvekod vvitty » pon 15 pro, 2014 4:24 pm

Ne, proste ke kazdemu podvozku dat usmernovac a teprve jejich vystupy propojit :wink:
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod pepa_TT » pon 15 pro, 2014 4:38 pm

Myslím, že dioda je usměrňovač. Mohla by stačit?
Pepa
pepa_TT

Příspěvekod D » pon 15 pro, 2014 5:02 pm

pepa_TT:
Ne, jsou potřeba dva můstky, tedy 8 diod. Použitelné pouze v analogu nebo jako trvalé svícení v digitálu (bez dekodéru).
D

Příspěvekod pepa_TT » pon 15 pro, 2014 5:09 pm

Aha. Dík za vysvětlení. Pokoušel jsem se to obejít nastavováním CV, ale moc to se mnou nechtělo mluvit :o((.
Pepa
pepa_TT

Příspěvekod vvitty » pon 15 pro, 2014 5:22 pm

Pokud tam mas standardni dekoder tak jedina sance je odpojit druhy podvozek. A nebo protahnout usek na dostatecnou vzdalenost...
Pro vozy ktery maji DYI (udelej si doma) dekoder se da zasahnout do zapojeni a pripojit druhy mustek. Nektere uz jsou na to i pripravene a maji druhy mustek primo na desce.
vvitty

Příspěvekod pepa_TT » pon 15 pro, 2014 5:36 pm

Délka úseků je asi 130 cm (TT), dekodéry Zimo zvukové a nešlo s tím nic dělat. Nechci měnit délku úseků kvůli jediné soupravě.
Pepa
pepa_TT

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi