Centrála pro modulovku

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Centrála pro modulovku

Příspěvekod zdeno » sob 06 pro, 2014 9:18 am

Jirka_US píše:
radeksindy píše:Pokud slot neexistoval, vytvoří ho. FRED si pak zkontroluje jestli ID v informacích z centrály je stejné jako to jeho. Když není, tak si sám vymaže v paměti adresu, o kterou žádal a nebude fungovat.

Jakou adresu a kde si ji vymaze ? Adresa ovladace z pohledu LocoNetu je v tomto okamziku "pevna".
Jak je zajisteno, ze se na setkani nevyskytnou Fredy se stejnym LocoNet ID a stejnou adresou ?

Treba si to nastudovat a neplacat tu hovadiny. Pokud je stejna adresa a jine ID, tak ten druhy ovladac "zcervena". Co je na tom nepochopitelne ?? Existuji ovladace, ktere ID ignoruji a tak muzou adresu ukradnout. Ale to neni u Fremo dovolene a tak se musi pouzivat Fredy, kde to je zakazane.
Je videt, ze si se zadneho setkani nezucastnil. Dlouho pred kazdym setkanim se prideluji adresy, nekde je maji pridelene natvrdo a tak je zajisteno, ze se adresy neduplikuji. Na cisle ID az tak moc nezalezi, to je jen pojistka. Sice dulezita, ale treba ID "00" se dost bezne pouziva.
zdeno

Příspěvekod jkiss » sob 06 pro, 2014 9:40 am

Zdeno,
nenavážaj sa do netrénovaných ľudí, ja som zvyknutý, do mňa môžeš :-)

otázka znela
Jak je zajisteno, ze se na setkani nevyskytnou Fredy se stejnym LocoNet ID a stejnou adresou ?

A odpoveď je nijako.
ID je možných 2^16 (>65000 a teda dúfam, že všetky sú použiteľné)...
(7.12.: dodatočne opravujem, je 2^14 (>16000)

ak sa raz minú, tak už vôbec nijako
dovtedy iba disciplínou "výrobcov" že sa postarajú o jedinečné ID.
ID je "natvrdo" v Eprom

a potom tu už je len pravdepodobnosť, že sa z kombinácie ~65000ID a ~9000 adries stretnú dve rovnaké kombinácie v danom čase a na danom mieste.
Naposledy upravil jkiss dne ned 07 pro, 2014 11:28 am, celkově upraveno 1
jkiss

Příspěvekod radeksindy » sob 06 pro, 2014 9:55 am

Jakou adresu a kde si ji vymaze ? Adresa ovladace z pohledu LocoNetu je v tomto okamziku "pevna".

Adresa je zapsaná v EEPROM paměti ovladače a vkládá se tam přes mechanismus LocoNetu, tzv. Dispatch. Nejdříve si na jiném ovladači (menu IBX nebo DT402) vyberu lokomotivu, vyzkouším zda jezdí a pak stiskem tlačítka se slot lokomotivy označí. Zapojím FREDa a stiskem dvou tlačítek se informace z tohoto slotu načtou do ovladače. Od té doby se bude tento FRED snažit po každém připojení do LocoNetu získat slot k ovládání adresy zapsané v EEPROM.

V rámci FREMO, ale i tady v ČR už máme systém sdílení adres a registr ID ovladačů. Jednotlivé spolupracující kluby mají rozdělené sektory, v rámci FREMO pak existuje ještě jeden systém. I v tom máme kus adresního prostoru. S ID pro ovladače nastal trochu problém, protože přes 16000 ID bylo již vyčerpáno, takže se přiděluje znovu. V tuto chvíli existuje nenulová pravděpodobnost, že v rámci Evropy se mohou sejít dva stejné ovladače se stejným ID. Ale jen pokud někdo udělá dvě velké chyby najednou. U bás je místa stále dost.
radeksindy

Příspěvekod radeksindy » sob 06 pro, 2014 10:06 am

ID je možných 2^16 (>65000 a teda dúfam, že všetky sú použiteľné)... ak sa raz minú, tak už vôbec nijako

Nikoli, ID je jen 2^14, tedy něco přes 16000. Kromě hlavičky musí všechny byte v paketu začínat 0, takže je k dispozici jen 2 x 7 bitů. A už jsou dávno pryč ...

Michal N.:
IBX má stabilizátory a dává opravdu neregulovaných 18V. Samo o sobě to problém není. Problém je, že výstupní můstek používá +/-18V s vyvedenou zemí připojenou na jednu kolejnici. Dekodérům je to jedno, ale pro FREDy na LocoNetu to je problém. Už jsme jednou takto výstup IBX odpálili.
radeksindy

Příspěvekod vrbav » sob 06 pro, 2014 11:32 am

Môžete si vybrať:

http://www.der-moba.de/index.php/Digita ... le_Systeme

chýba tam Z 21.....

aby bolo jasné všetkým, IBX je skratka Intelliboxu od Uhlenbrocka a nie od Digitraxu, ako to tu poniektorí odborníci ponímajú....
Naposledy upravil vrbav dne sob 06 pro, 2014 2:40 pm, celkově upraveno 3
vrbav

Příspěvekod Jirka_US » sob 06 pro, 2014 1:57 pm

Nejdříve si na jiném ovladači (menu IBX nebo DT402) vyberu lokomotivu, vyzkouším zda jezdí a pak stiskem tlačítka se slot lokomotivy označí. Zapojím FREDa a stiskem dvou tlačítek se informace z tohoto slotu načtou do ovladače. Od té doby se bude tento FRED snažit po každém připojení do LocoNetu získat slot k ovládání adresy zapsané v EEPROM.

No, ale v tom pripade si Fred nacetl (vychazim z tvych predchozich informaci) slot s ID a adresou DT402, ktere by tedy melo byt rozdilne nez ID Freda, proto mne neni jasne z tveho vysvetleni situace na kterou jsem se ptal zde:
Je tedy mozne vysvetlit jaky mechanismus u LocoNetu zajisti, ze napr Pepuv ovladac s adresou 50 bude zablokovan, pokud si predtim Honza ovladac s toutez adresou 50 odpojil od LocoNetu ? Tedy proc si Pepa nazajezdi ?
To je uplne stejna situace jako s DT402, respektive jak pozna LocoNet ze tam byl predtim pripojeny Honzuv Fred a nedovoli pripojit Pepuv Fred a pokud mel Honza DT402 tak podle tebe se Pepuv muze pripojit hned.....Jak se mackaji tlacitka a jestli neco zcervena apod me v tomto okamziku nezajima, jde mi prave o ten slot mamanagement.

Zdeno píše:Treba si to nastudovat a neplacat tu hovadiny. Pokud je stejna adresa a jine ID, tak ten druhy ovladac "zcervena". Co je na tom nepochopitelne ?? Existuji ovladace, ktere ID ignoruji a tak muzou adresu ukradnout. Ale to neni u Fremo dovolene a tak se musi pouzivat Fredy, kde to je zakazane.
Je videt, ze si se zadneho setkani nezucastnil.

Ja chodim na setkani slusnych lidi a za vice jak 40 let se mne jeste nestalo, aby me nekdo poucoval o tom na co jsem se vubec neptal a uz vubec ne timto tonem.
Krome toho ja jsem etapu Fredu preskocil a pouzivam temer vyhradne bezdratove ovladace za ca. polovicni cenu Freda a zatim se mne nestalo, ze by mne neco zcervenalo. Proto me obrazne receno zajimal rozdil proc tve ovladace cervenaji a me nikoliv.(na urovni slotu)
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod zdeno » sob 06 pro, 2014 6:44 pm

Jirka_US píše:No, ale v tom pripade si Fred nacetl (vychazim z tvych predchozich informaci) slot s ID a adresou DT402, ktere by tedy melo byt rozdilne nez ID Freda, proto mne neni jasne z tveho vysvetleni situace na kterou jsem se ptal zde:
Je tedy mozne vysvetlit jaky mechanismus u LocoNetu zajisti, ze napr Pepuv ovladac s adresou 50 bude zablokovan, pokud si predtim Honza ovladac s toutez adresou 50 odpojil od LocoNetu ?

Zdeno píše:Treba si to nastudovat a neplacat tu hovadiny. Pokud je stejna adresa a jine ID, tak ten druhy ovladac "zcervena". Co je na tom nepochopitelne ?? Existuji ovladace, ktere ID ignoruji a tak muzou adresu ukradnout. Ale to neni u Fremo dovolene a tak se musi pouzivat Fredy, kde to je zakazane.
Je videt, ze si se zadneho setkani nezucastnil.

Ja chodim na setkani slusnych lidi a za vice jak 40 let se mne jeste nestalo, aby me nekdo poucoval o tom na co jsem se vubec neptal a uz vubec ne timto tonem.
Krome toho ja jsem etapu Fredu preskocil a pouzivam temer vyhradne bezdratove ovladace za ca. polovicni cenu Freda a zatim se mne nestalo, ze by mne neco zcervenalo. Proto me obrazne receno zajimal rozdil proc tve ovladace cervenaji a me nikoliv.(na urovni slotu)

Placas to pate pres devate. Michas tu bez ladu a skladu veci nesouvisejici a divis se, proc se ti vsichni posmivaji. Proste nemas znalosti a trollujes.
---
Co ma spolecne slot s cervenanim Fredu ??
Slot je pouhe uloziste dat, kdyz se Fred odpoji, aby si je pri pripojeni, zase obnovil. Krome jineho.
Jinak WiFi je dobra vec na doma, na setkani se to zacina zakazovat. Ma to dva duvody. Jeden je, ze se neda ridit loko naslepo, musis se divat na display "chytreho" telefonu (tabletu) a
druha je nespolehlivost centraly, ktera to sem-tam nestaci spracovavat.
zdeno

Příspěvekod zdeno » sob 06 pro, 2014 7:24 pm

jkiss píše:Zdeno,
nenavážaj sa do netrénovaných ľudí, ja som zvyknutý, do mňa môžeš :-)
otázka znela

A odpoveď je nijako.
ID je možných 2^16 (>65000 a teda dúfam, že všetky sú použiteľné)... ak sa raz minú, tak už vôbec nijako
dovtedy iba disciplínou "výrobcov" že sa postarajú o jedinečné ID.
ID je "natvrdo" v Eprom

kdyz on vubec netusi, jak je to slozite a mysli si, ze to zvladne za deset minut. Ja se to ucim asi ctrnact roku a cim vic toho umim, tim vic zjistujem, jak moc se jeste musim ucit.
---
Tak zkusim te JKI neco naucit, aby si neumrel sprosty, kdyz uz jsi mi to dovolil. ;-)
Cisel ID je 2 na 14 teda 16383 moznych cisel. Slotu je 127 a z toho 8 je blokovano, treba na programovani (124), analog (0), hodiny (123).
Adres je taky 16383 a z toho se pouziva 9999, z duvodu malych displeju ;-)
Taky to pouzivam, ale zacinam rozmyslat nad tim, jak pripojit tech 6383 adres, ktere se casem urcite budou hodit. Je to pomerne narocne to osetrit, ale pujde to. Docela by mne zajimalo, ci nektere centraly podporuji adresy nad 9999.
zdeno

Příspěvekod Jirka_US » sob 06 pro, 2014 7:36 pm

Pokud to takto "zamichas" tak bych si dovolil ti nechat tuto otazku zodpovedet sam.
Slot je pouhe uloziste dat, kdyz se Fred odpoji, aby si je pri pripojeni, zase obnovil. Krome jineho.

No potiz je v tom, ze radeksindy zde tvrdil, ze ten Fred (jiny ale stejnou adresou, ten puvodni uz pripojen neni) se tam nepripoji a ja jsem se ptal proc a bohuzel zatim zadna logicka odpoved.
Jinak WiFi je dobra vec na doma, na setkani se to zacina zakazovat. Ma to dva duvody. Jeden je, ze se neda ridit loko naslepo, musis se divat na display "chytreho" telefonu (tabletu) a

Ja jsem nikde nepsal o WiFi, ovladac ktery pouzivam je jednoduchy BT ovladac ve stylu Fred a zadne potize s nespolehlivosti nemam. Pokud ma tva centrala potize, tak doporucuji se zamyslet proc a chybu opravit a hlavne nato upozornit zakazniky, protoze za tu cenu si radeji koupim centralu, ktera ma vyrazne lepsi pomer cena/vykon a hlavne nema potize ktere popisujes (ani s WiFi).
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod zdeno » sob 06 pro, 2014 7:59 pm

Jirka_US píše:

Pokud to takto "zamichas" tak bych si dovolil ti nechat tuto otazku zodpovedet sam.

No potiz je v tom, ze radeksindy zde tvrdil, ze ten Fred (jiny ale stejnou adresou, ten puvodni uz pripojen neni) se tam nepripoji a ja jsem se ptal proc a bohuzel zatim zadna logicka odpoved.

Ja jsem nikde nepsal o WiFi, ovladac ktery pouzivam je jednoduchy BT ovladac ve stylu Fred a zadne potize s nespolehlivosti nemam. Pokud ma tva centrala potize, tak doporucuji se zamyslet proc a chybu opravit a hlavne nato upozornit zakazniky, protoze za tu cenu si radeji koupim centralu, ktera ma vyrazne lepsi pomer cena/vykon a hlavne nema potize ktere popisujes (ani s WiFi).

zase trollujes, kvuli tobe budou zablokovane vsechny diskuze ??
Nema cenu s tebou diskutovat, jsi nepoucitelny.
zdeno

Příspěvekod radeksindy » sob 06 pro, 2014 9:22 pm

Jirka_US:
Pro přiřazovaní adresy (Dispatch) se používají jiné pakety, takže ovladač ví co dělá. Když navolím na DT402 lokmotivu a pak zmáčknu tlačítko DISPATCH tak je slot s lokomotivou nabídnut ostatním k převzetí (jen uvnitř centrály, dokud si o něj nikdo neřekne, tak se nic neděje). Na FREDU pak zmáčnu dvě tlačítka současně a tím se ovladač zeptá centrály, jestli nemá nějakou adresu k převzetí. A pak už to jde. V okamžiku přiřazování slotu ho tedy ID z DT402 vůbec nezajímá, on ví že si ho může převzít i tak. ID ho zajímá jen v okamžiku kdy se probudí (tj. připojí se do LocoNetu) a chce začít ovládat adresu, kterou už má v paměti. Pokud totiž má FRED v paměti nějakou adresu, zahájí jinou činnost než když si o adresu teprve žádá.
Tento mechanisums musí být v ovladači zabudován, jiné ovladače ho buď úplně ignorují nebo se jen zeptají jako třeba DT402.
radeksindy

Příspěvekod Jirka_US » sob 06 pro, 2014 10:15 pm

radeksindy píše:Jirka_US:
Pokud totiž má FRED v paměti nějakou adresu, zahájí jinou činnost než když si o adresu teprve žádá.

Ano to je celkem logicke, ale stale mne zde chybi to vysvetleni, ktere jsem popsal. Predpokladm ze jak ovladac A i B byly jiz nakonfigurovany (napr. pomoci DT402 jak pises) a me zajima proc by nemohly byt do LocoNetu pripojeny oba ovladace jak A i B, ale ne soucasne.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod JanoW » ned 07 pro, 2014 8:46 am

Jirka_US píše:Ja chodim na setkani slusnych lidi a za vice jak 40 let se mne jeste nestalo, aby me nekdo poucoval o tom na co jsem se vubec neptal a uz vubec ne timto tonem.

No, je len škoda, že si sa to isté nenaučil za tých 40 rokov aj ty. Čo príspevok, to prekrucovanie faktov, vythrhávanie viet z kontextu a urážky diskutujúcich. Pamatám si minimálne 5-7 vlákien, ktoré po tvojom prispievaní v nich musel admin zavrieť. Keď sa niekde objaví prípevok Radka, Zdena, Bohuša či Fuldu, hneď začneš útočiť. Často vo vláknach pre začiatočníkov, čím im skutočne poskytneš tú najlepšiu službu - viackrát sa neopýtajú. Namiesto jednoduchej (často stačí zjednodušenej) odpovedi, publikuješ diskusie o ho.ne.
Moja babička na niektorých ľudí hovorila "Kam šlapne, sedem rokov tráva nerastie." Kam ty napíšeš, do siedmich dní bude vlákno zamknuté.
JanoW

Příspěvekod Ferda » ned 07 pro, 2014 12:09 pm

Jestli by už admin neměl popřemýšlet zda nebude lepší místo 7-mi zamčených (a stejně znepřehledněných a zaplevelených) vláken zamknout jednoho (nejspíše amíkama placeného) Jirku_US.

Možná je absolutní odborník, ale naprosto nepoužitelný pro jakoukoli smysluplnou diskusi.
Navíc věčně řeší akademické otázky, které nemají pro většinu lidí žádnou hodnotu.
V téhle zemi je cca 7.000.000 řidičů, ale tajemství palubního komputeru ve svém autě neřeší patrně ani jeden. Všichni jezdí.
Na tommto fóru je cca 1.500 modelářů a jeden řeší teorii DCC. Ti ostatní ho užívají.

PS. Omlouvám se za plevelení všem kromě Jirky_US. :oops:
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod radeksindy » ned 07 pro, 2014 4:16 pm

a me zajima proc by nemohly byt do LocoNetu pripojeny oba ovladace jak A i B, ale ne soucasne

Už jsem to tu psal. Pokud mají různé ID a stejnou DCC adresu, tak druhý ovladač může začít fungovat až poté, co budou zápisy po prvním ovladači ve slotu smazány nebo zneplatněny. To lze udělat třemi způsoby:
- aktivně se od slotu odhlásit, i to lze na FREDu udělat, výsledkem je FRED bez přidělené adresy
- smazat záznamy ve slotu přes PC
- počkat až vyprší všechny tzv. purge times, a informace ve slotu se smažou. To trvá desítky minut.

V případě, že se druhý ovladač zapojí do LocoNetu dříve, přijde o adresu v paměti. Pokud mají různé adresy, mohou existovat v provozu jak chtějí.
radeksindy

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi