DCC pro funkce i prislusenstvi

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

DCC pro funkce i prislusenstvi

Příspěvekod zdeno » čtv 20 lis, 2014 10:13 am

Zeptal se mne Petr Sammer, zda by slo udelat dekoder pro posledni vagon, aby se tam daly rozsvitit koncova cervena svetla a taky je prepnout na opacnou stranu vagonu.
Mam to vymyslene a otestovane, ale napadlo mne, jak se to bude ovladat ?
Napriklad pres DCC pakety prislusenstvi <{preamble} 0 10AAAAAA 0 1AAACDDD 0 EEEEEEEE 1> nebo
pres pakety funkci na loko a tech je pomerne dost, F0 az F28. < 100DDDDD > = F0-F4, < 1010DDDD> = F5-F8, < 1011DDDD> = F9-F12, <1101110 0 DDDDDDDD> = F13-F20, <1101111 0 DDDDDDDD> = F21-F28.
---
Jak nekteri poznaji, vse souvisi se vsim.
Teda pokud dam pakety funkci, tak musim naprogramovat PoM (OPS) na ovladani CV a to neni na vsech ovladacich pristupne. To proto, ze vagon by mel mit moznost se adresove pripojit na jinou loko a pouzivat jeji funkce.
Taky paket prislusenstvi neni zrovna jednoduche poslat z lokomotivniho ovladace.
---
Takze jak ovladat svetla na poslednim vagonu, ktery je tak trosku nezavisly ??
Pro mne to problem neni, protoze ovladac Evka umi vse, co potrebuji, ale ne kazdy ma doma podobny ovladac, treba DT402.
zdeno

Re: DCC pro funkce i prislusenstvi

Příspěvekod fulda » čtv 20 lis, 2014 10:59 am

Používat ve vagónku funkce pro příslušenství je hovadina.
Jinak jsem úplně dvakrát nepochopil o čem se tady snažíš mluvit, ale něco mi říká, že jsi nepochopil, jak funguje consisting včetně maskování funkcí Přečti si popis k CV19, CV21, CV22 a další.
Je jasné, že na loconetu se ti s tím bude pracovat o poznání těžkopádněji než na XpressNetu, nehledě na to, že na fredu se ti nepovede použít ani příslušenství a ani consisting.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod zdeno » čtv 20 lis, 2014 11:54 am

fulda píše:Používat ve vagónku funkce pro příslušenství je hovadina.
Jinak jsem úplně dvakrát nepochopil o čem se tady snažíš mluvit, ale něco mi říká, že jsi nepochopil, jak funguje consisting včetně maskování funkcí Přečti si popis k CV19, CV21, CV22 a další.
Je jasné, že na loconetu se ti s tím bude pracovat o poznání těžkopádněji než na XpressNetu, nehledě na to, že na fredu se ti nepovede použít ani příslušenství a ani consisting.

To nemyslim osobne, ale tak nejak vseobecne, aby si zase nerozpoutal flamewar na moji osobu a tvoje EGO.
---
Udelat to slozite, umi kazdy blbec, ale vymyslet to jednoduche, tak to je trosku jine kafe.
Maskovani mi je k nicemu, pokud chci ten vagon priradit pod jinou adresu loko. A pokud ma stejnou adresu jako loko, tak mi staci poslat jen funkci. To nema s maskovanim nic spolecne.
A pouziti consisting je vlastne to same, co ted resim. To znamena, rozpustit consisting a navazat ho na jinou adresu. Nevidim v tom nijakou vyhodu, stejne potrebujes PoM (OPS) programovani, na zmenu.
A v zasade nic nebrani pouzit i pakety pro prislusenstvi. Napriklad je poslat primo z IBX centraly. Ale to se mi nelibi, je to skrabani se levou rukou za pravym uchem.
---
Asi jedine mozne reseni bude malicky ovladac do ruky, ktery bude posilat nekterou funkci nad F12, ktere nemaji refresh. Mozno by byl zajem o ovladac a prijimac, ktery ovlada jen funkce F13 az F28 pro vybranou adresu. Pokud by jezdila na te same adrese loko s ovladacem jen pro tri funkce, tak by si to vubec neprekazelo.

PS
jeste bych to mohl udelat treba na Hallovu sondu a prepinat to magnetem. Ale to se mi nelibi, protoze to je tvrda jednoucelovka. Melo by to jeste nejake vyuziti ??
zdeno

Příspěvekod fulda » čtv 20 lis, 2014 1:28 pm

1. Co ti vadí na funkcích s opakováním?
  2. Pro consisting nepotřebuješ tuntně PoM, máš pakety typu ADR 0 0001CCCC 0 0AAAAAAA pro řízení soupravy
  3. pokud uděláš něco, co vyžaduje druhej malinkej ovladač, pak to je totálně jednoúčelové
fulda

Příspěvekod zdeno » čtv 20 lis, 2014 1:48 pm

1/ refresh funkce nejsou potreba na ten vagon, zapisem do EEPROM a je vymalovane. Nevadi mi vypadky napajeni, kdyz ma napajeni, tak sviti. To problikovani by se mi dokonce libilo ;-)
2/ nepochopene, jak vyresis zarazeni vagonu do jine soupravy s jinou lokoadresou ?
3/ Maly ovladac, souhlasim, ale proto jsem se ptal, ci by se to nedalo vyuzit taky jinde. Treba osvetleni osobnich vagonu. Nebo digitalni sprahla. Jinak pokud by se pouzil ovladac jen na ten jeden vagon, tak Tina 25 a par soucastek by stalo do 5 Eur. Asi nejdrazsi by na tom byla krabicka a konektor RJ12.
---
Premyslim nad tou Hallovou sondou. To bude asi nejsnazsi cesta.
zdeno

Příspěvekod radeksindy » čtv 20 lis, 2014 1:57 pm

Funkční dekodéry už dávno existují jak komerční, tak amatérské, včetně těch co pro nás vyrobili kluci v Brně (za cca 100kč). Má to jedinou vadu pro modulový provoz - je to nepoužitelné. Musíš k tomu mít ovladač, žere to nedostatkové adresy, musel by si stále tahat ovladač se soupravou atd.
radeksindy

Příspěvekod zdeno » čtv 20 lis, 2014 2:03 pm

radeksindy píše:Funkční dekodéry už dávno existují jak komerční, tak amatérské, včetně těch co pro nás vyrobili kluci v Brně (za cca 100kč). Má to jedinou vadu pro modulový provoz - je to nepoužitelné. Musíš k tomu mít ovladač, žere to nedostatkové adresy, musel by si stále tahat ovladač se soupravou atd.

takze kaslem na adresy a jine somariny a pouzijem Hallovu sondu. Jdu hledat 3,5 disket mechaniky ;-)

PS
mozna magnet na ovladani by se dal udelat tak, aby se s nim daly rozpojovat vagony ;-)
zdeno

Příspěvekod Jirka_US » čtv 20 lis, 2014 2:14 pm

Consisting jsem podrobne fuldovi vysvetloval v tomto vlakne vcetne detailu jak to pouzivat, mel by tam byt i link na DIY dekoder, neni tedy nic treba vymyslet:
viewtopic.php?f=6&t=7775

Consisting se na modulech bezne pouziva, opet zbytecny mytus o tom, ze je neco nepouzitelne na modulech. Jen je treba mit ovladac s POM pokud se planuje rozpojeni takove soupravy, ale to je stejna podminka jako pro jizdu ve dvojceti nebo vozy s osvetlenim. Pokud soupravu nebudu rozpojovat, pak neni treba ani ovladac s POM.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod fulda » čtv 20 lis, 2014 2:31 pm

zdeno píše:1/ refresh funkce nejsou potreba na ten vagon, zapisem do EEPROM a je vymalovane. Nevadi mi vypadky napajeni, kdyz ma napajeni, tak sviti. To problikovani by se mi dokonce libilo

A co když vagón zrovna "přeslechne" příkaz na zhasnutí a nebo rozsvícení?
zdeno píše:2/ nepochopene, jak vyresis zarazeni vagonu do jine soupravy s jinou lokoadresou ?

Mno jak to píšou ve specifikaci - pokud je AAAA =0, potom odpoj vagón, pokud je AAAA<>0, potom připoj vagón do soupravy 0AAAAAAA
Prostě ten paket pošleš podruhé.
Nebo že jsi jako nepochopil tuhle část norem?

zdeno píše:3/ Maly ovladac, souhlasim, ale proto jsem se ptal, ci by se to nedalo vyuzit taky jinde. Treba osvetleni osobnich vagonu. Nebo digitalni sprahla. Jinak pokud by se pouzil ovladac jen na ten jeden vagon, tak Tina 25 a par soucastek by stalo do 5 Eur. Asi nejdrazsi by na tom byla krabicka a konektor RJ12.
---
Premyslim nad tou Hallovou sondou. To bude asi nejsnazsi cesta.

Ani jedna z těch cest pro mne není přijatelná. Představa, že si kvůli nějakému vagónku beru do ruky další ovladač je hrozná.
fulda

Příspěvekod vvitty » čtv 20 lis, 2014 2:49 pm

Fuldo, myslis radky 185 - 195?
Ja z toho chapu ze 0010 i 0011 do consist pripoji (pokud je 0AAAAAAA != 0x00), posledni jednicka udava orientaci vuci souprave... nebo jsem neco vynechal?

---- tak mezitim prispevek opraven ---- :D
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Zpět na DCC v praxi