Tedy, děkuji Hanku za poutavé počtení a to nejen zde v tomto vlákně, jsou to opravdu cenné informace.
Já bych si dovolil poprosit o trochu rozšiřujících informací, protože mě jako modeláře také zajímá, zda onen vůz pojede doleva či doprava, rozumějme kam vlastně bude směřovat na vykládku či odkud přijede na vykládku. Původně jsem totiž také chtěl modelovat malou papírnu, ale od toho jsem upustil, protože můj záměr vozit tam dřevo se s tím neslučoval. To se vozí do zmíněných celulózek. Každopádně přes svojí stanici budu tranzitovat některý materiál do jiné papírny (můj případ je Hostinné), takže mám otázku, kde se tebou uvedené materiály vyrábějí (odkud se dovážejí)? Pro mě je určující období 80tých let a tou dobou (do dnes) už jela výroba buničiny (v roce 1984 byla výroba celulózy v Hostinném zastavena) snad jen v Paskově a Štětí (ještě asi Větřní). Zetky s buničinou tedy odsud, případně z ciziny, ale odkud pokud to bylo v čssr možné? (skupiny vozů z překladiště v Čierne nad Tisou se dají potkat ještě asi dnes) Kaolín a uhličitan vápennatý mi je jasný, kde se u nás těží.
Ale jak je to s těmi Chemikáliemi? Síran hlinitý jsem našel jako jeden z hlavních produktů Lučebních závodů Kolín. K tomu jak píšeš je potřeba i nějaká ta cisterna s pryskyřičným klížidlem ze Spolany Neratovice. To jsem vydedukoval z produktových listů spolchemie, kde jeden z nich je Epichlorhydrin, což je uváděno jako klížidlo papíru. Vzhledem k tomu, že jde o sloučeninu chloru, předpokládám že jde o produkt chlorové chemičky v Neratovicích.
Protože nevím, jakou technologii v té době papírna Hostinné využívala, hledal jsem i uvedená neutrální klížidla AKD a nebo ASA. Tady jsem ale narazil na pusto a prázdno a nenašel jsem ani dnešního výrobce, natož výrobce v požadovaném období. Jisté ale je, že do dnes (i když nyní to již nemám možnost sledovat) nějaká cisterna do Hostinného je směřována (pletl jsem si to s cisternou kyseliny chlorovodíkové do Cutisinu v Hrabačově).
Mohu tedy poprosit o více informací ohledně neutrálních klížidel, případně jaké suroviny potřebuje papírna Hostinné? Nemyslím že s něčím takovým bych musel otravovat přímo někoho tam, protože z historie podniku tyto informace nejsou k vyčtení.
A co se týká celulózek, tak se těším na další vyprávění. Konktrétně bych se rád dostal k tématu sulfátové celulózky ve Štětí, kde je důležitou surovinou právě sulfátový louh, dovážený již dlouhou dobu z polské Legnice, jako vedlejší produkt tamního zpracování měděnné rudy. V jakých cisternách a podobě se vozí dnes se dá vypozorovat, ale jaké to bylo tenkrát? Jediné vodítko mi je zatím tento model
http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/katalog.asp?id=555212 , ale pochybuju o jeho pravosti (určitě to bude ve skutečnosti polská a né československá cisterna). Jediný podezřelý pachatel je na této fotce (což může být i cisterna s čímkoliv jiným) http://www.trainfoto.eu/FOTO/CZ_753.387 ... 0_C005.jpg
Rád bych našel někoho, kdo má usvědčující fotky co za cisterny z toho polska mohli jezdit před revolucí ,ale to je asi špatný sen.
Ještě jednou díky za poutavé příspěvky a fakt se těším na další ať už o čemkoliv.