Moduly (původní téma)

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Moduly (původní téma)

Příspěvekod hank » sob 16 srp, 2014 7:45 pm

milan ferdián píše:
hank píše: potěšilo mě, co z toho vyplývá: Že pro lokálku s Vmax=50 km/h v TT bohatě stačí tilligovské oblouky r=267 mm, o kterých se jinde někdo vyjádřil, že se hodí akorát tak na vlečky.

No a drtivá většina TT-ečkařů poslalo tento poloměr do háje,když jsem jim nabízel plánky. :D

Škoda, že jsem tenkrát měl jiné starosti, kdybych u té diskuse byl, určitě bych tě byl podpořil. :wink:
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Lubomír » ned 17 srp, 2014 5:44 am

hank píše:Ale potěšilo mě, co z toho vyplývá: Že pro lokálku s Vmax=50 km/h v TT bohatě stačí tilligovské oblouky r=267 mm

To není možné. Pro Vmax=50 je nejmenší myslitelný oblouk cca 200 m. Po redukci 1:2 a přepočtu do TT vychází poloměr 833 mm.

Redukci 1:2 je nutné uplatnit na širé trati. U stanic hlavních tratí je spíše doporučením. Na lokálkách je zase nutné stanice modelovat 1:1, jelikož se u nich už. dl. dopravních kolejí dostává i pod 100 m. Takže řeším to 1:2 pro širou trať a intervalem 1:1-2 pro stanice. Nad 1:2 bych nešel. Jenže stavím moduly. U kolejiště to může být problematické, při uvažování snad nejmenšího oblouku na širé trati 150 mm vychází redukce a přepočet 625 mm. Možná bych ještě bral 500 mm, ale méně ne.

Na druhou stranu plánuji někdy postavit minikolejiště dle Milanova návrhu. To se mi strašně líbí. Zvažuji, zda to neudělat spíš pro úzkorozchodku.
Lubomír

Příspěvekod hank » ned 17 srp, 2014 7:36 am

Lubomír píše:
hank píše:Ale potěšilo mě, co z toho vyplývá: Že pro lokálku s Vmax=50 km/h v TT bohatě stačí tilligovské oblouky r=267 mm

To není možné. Pro Vmax=50 je nejmenší myslitelný oblouk cca 200 m. Po redukci 1:2 a přepočtu do TT vychází poloměr 833 mm.

Můžeš mi tedy prosím vysvětlit tu tabulku redukcí na tvých stránkách?
hank

Příspěvekod Lubomír » sob 23 srp, 2014 3:09 pm

http://kubickaparabola.wz.cz/moduly_TT/ ... blouku.jpg
Toto je tabulka různých rychlostí a k nim přiřazených min. poloměrů oblouku a délek přechodnic ve třech sloupcích: bez převýšení při uplatnění max. hodnot nevyrovnaného příčného zrychlení v podružných kolejích, bez převýšení při uplatnění max. hodnot nevyrovnaného příčného zrychlení v hlavních kolejích a traťových kolejích a s převýšením 150 mm.
Tabulka je rozdělena na dvě skupiny sloupců, první skupina je skutečnost a druhá skupina je model po redukci skutečnosti 1:2 a po přepočtu do TT.

http://kubickaparabola.wz.cz/hevlin/projekt/projekt.htm
Dvě tabulky na této stránce přesně popisují všechny podstatné geometrické parametry úseku km 85,650-87,300 Hevlín - Hrušovany n. Jev., v první tabulce je provedena jejich redukce 1:2 a v druhé tabulce přepočet do velikosti TT. Jedná se v podstatě jen o jeden oblouk a navazující přímé. Oblouk má poloměr 1896 m ve skutečnosti a 790 cm v modelu, tak nevím, kde si narazil na hodnotu r=267 mm. Možná sis to spletl s jiným parametrem, ale tak malý parametr tam nikde nemám, tak nevím.
Lubomír

Příspěvekod hank » sob 23 srp, 2014 5:18 pm

Lubomír: Aha, ty máš ty poloměry v TT v cm... to jsem si předtím nevšiml. Tak už je to jasné.
hank

Příspěvekod j-novis » čtv 09 říj, 2014 2:38 pm

milan ferdián píše:ad Josefův Důl
Je třeba si uvědomit,že jde o zastávku s nákladištěm.Skladiště s rampou je dohad z mé strany.Nemám foto potvrzeno o jejich přítomnosti.
Ano délka dopravní koleje v reálu je 89 m.

Skladiště s rampou mohu potvrdit, vycházím z plánu situace stanice z roku 1946 a tentýž stav je potvrzen i koncem roku 1969. Navíc, na druhou kolej ještě navazovala kolej kusá, která končila mezi remízou na koleji 3A a čtvrtou kolejí. Před remízou byla umístěna točna (na plánu vyznačeno R=6,5) a od točny doleva, vedla přes silnici jednokolejná vlečka do sklárny.
Naposledy upravil j-novis dne čtv 09 říj, 2014 2:53 pm, celkově upraveno 1
Digitál , 1:120
j-novis

Příspěvekod milan ferdián » čtv 09 říj, 2014 2:46 pm

j-novis píše:
Je třeba si uvědomit,že jde o zastávku s nákladištěm.Skladiště s rampou je dohad z mé strany.Nemám foto potvrzeno o jejich přítomnosti.

Skladiště s rampou mohu potvrdit, vycházím z plánu situace stanice z roku 1946 a tentýž stav je potvrzen i koncem roku 1969. Navíc, na druhou kolej ještě navazovala kolej kusá, která končila mezi remízou na koleji 3A a čtvrtou kolejí. Před remízou byla umístěna točna (na plánu vyznačeno R=65) a od točny doleva, vedla přes silnici jednokolejná vlečka do sklárny.

No tak to koukám.A mě bylo stále divné proč ten prostor byl takový nepřirozeně prázdný.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod j-novis » čtv 09 říj, 2014 2:59 pm

milan ferdián píše:
j-novis píše:

Skladiště s rampou mohu potvrdit, vycházím z plánu situace stanice z roku 1946 a tentýž stav je potvrzen i koncem roku 1969. Navíc, na druhou kolej ještě navazovala kolej kusá, která končila mezi remízou na koleji 3A a čtvrtou kolejí. Před remízou byla umístěna točna (na plánu vyznačeno R=65) a od točny doleva, vedla přes silnici jednokolejná vlečka do sklárny.

No tak to koukám.A mě bylo stále divné proč ten prostor byl takový nepřirozeně prázdný.

Jojo, taky my to vrtalo hlavou. No už jsme moudřejší.
Poloměr točny byl samozřejmě 6,5 metrů, v plánu desetinná čárka nějak zanikla. Vlečka do sklárny byla dlouhá 70 metrů.
j-novis

Příspěvekod milan ferdián » čtv 09 říj, 2014 3:03 pm

Takže tu kusou kolej určitě uvidíme a co ta točna?Ta určitě ne nebo jo?
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod j-novis » čtv 09 říj, 2014 3:09 pm

milan ferdián píše:Takže tu kusou kolej určitě uvidíme a co ta točna?Ta určitě ne nebo jo?

Musím to celé přeplánovat a překreslit. Kusá bude určitě, to je jasné a o točně už přemýšlím taky. Bohužel k ní nejsou žádné podklady. Takže možná jen nějaká ruční, nic modelového, jen pootočit vagon a šup do sklárny.
j-novis

Příspěvekod milan ferdián » čtv 09 říj, 2014 3:12 pm

j-novis píše:
milan ferdián píše:Takže tu kusou kolej určitě uvidíme a co ta točna?Ta určitě ne nebo jo?

Musím to celé přeplánovat a překreslit. Kusá bude určitě, to je jasné a o točně už přemýšlím taky. Bohužel k ní nejsou žádné podklady. Takže možná jen nějaká ruční, nic modelového, jen pootočit vagon a šup do sklárny.

Tak tam vlož obloukovou výhybku a je to.Točna,určitě ruční.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod j-novis » čtv 09 říj, 2014 3:14 pm

milan ferdián píše:
j-novis píše:

Tak tam vlož obloukovou výhybku a je to.Točna,určitě ruční.

Myslím, že to vyjde na jednu levou výhybku rovnou.
j-novis

Příspěvekod milan ferdián » čtv 09 říj, 2014 3:15 pm

Máš pravdu,já se teď díval na situační plán stanice.Levá,jednoduchá.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod j-novis » pon 13 říj, 2014 3:31 pm

Tak jsem trochu počítal a ať dělám co dělám, točna se tam bez úpravy kolejí nevejde. Po přepočtu do TT má točna 110 mm a osová vzdálenost kolejí je 43mm.
j-novis

Příspěvekod milan ferdián » pon 13 říj, 2014 4:01 pm

j-novis píše:Tak jsem trochu počítal a ať dělám co dělám, točna se tam bez úpravy kolejí nevejde. Po přepočtu do TT má točna 110 mm a osová vzdálenost kolejí je 43mm.

Trochu jsi popletl popisky.Nemá náhodou točna průměr 6,5 m :?: :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

PředchozíDalší

Zpět na Moduly