Točna a TrainController.

Software pro železniční modelářství, simulátory, ovládání, plánování....

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Točna a TrainController.

Příspěvekod mpinta » stř 30 črc, 2014 6:57 am

http://lokopin.wz.cz/body.php/digital/tocna.htm
Zainteresovaní link mají, ale kdyby se přece jen našli další zájemci...
Martin (LokoPin)
Uživatelský avatar
mpinta
 
Příspěvky: 604
Registrován: úte 08 led, 2008 11:55 am
Bydliště: Písek

Re: Točna a TrainController.

Příspěvekod KaRei » stř 30 črc, 2014 9:46 am

Sice nemám digital, a vlastně ani točnu, ale popsané je to hezky.
A přečetl jsem to až do konce :lol:

Mimochodem, nezkoušel jsi náhodou kontaktovat přímo výrobce s dotazem na význam těch LEDek, když nejsou v manuálu popsány? Alespoň by jsi měl jistotu a třeba by ti i řekl, co znamená blikající červená :)

No a musím teda smeknout před tebou i ostatními, kteří jste to louskali, že jste se dopracovali k úspěchu i přes ty klacky co vám manuál házel pod nohy.
Uživatelský avatar
KaRei
 
Příspěvky: 203
Registrován: pát 16 bře, 2012 2:06 pm

Re: Točna a TrainController.

Příspěvekod mpinta » stř 30 črc, 2014 10:07 am

Na téma manuály a výrobci bych mohl napsat knihu. Nikoho nechci zatracovat, ale těch, co volají po zpětné vazbě, chtějí vědět, co je špatně, co je nesrozumitelné, upravují, vylepšují, těch je minimum. Poslední komunikace, kdy jsem poukázal na jasnou chybu v softu a odpověď autora byla, že "se to musí umět", mi vzala chuť téměř úplně.
Martin (LokoPin)
Uživatelský avatar
mpinta
 
Příspěvky: 604
Registrován: úte 08 led, 2008 11:55 am
Bydliště: Písek

Re: Točna a TrainController.

Příspěvekod michal.kubista » stř 30 črc, 2014 12:57 pm

Martine, to byla jen sebekritika od toho výrobce. On jen nechtěl naplno říct, že on to neumí :-)
michal.kubista
 
Příspěvky: 332
Registrován: úte 06 říj, 2009 1:48 pm
Bydliště: Břeclavsko

Re: Točna a TrainController.

Příspěvekod mpinta » úte 26 srp, 2014 6:43 am

Dorazil přepínač LDT DSU, který jsem připojil, nastavil TT-DEC, otestoval.
Vše naprosto OK.
Do článku Točna jsem doplnil odstavec DSU. http://lokopin.wz.cz/body.php/digital/tocna.htm

Použití přepínače DSU pro most točny a také obdobný způsob přepínání smyček, tedy bez reverzních modulů (pouze pro ty, kdo používají TrainController, příp. i obdobný soft), považuji za velmi přínosné. Další detaily jsou v článku Reverz http://lokopin.wz.cz/body.php/digital/reverz.htm, viz také příspěvek viewtopic.php?f=26&t=8559#p153437
Martin (LokoPin)
Uživatelský avatar
mpinta
 
Příspěvky: 604
Registrován: úte 08 led, 2008 11:55 am
Bydliště: Písek

Re: Točna a TrainController.

Příspěvekod macohk » úte 23 zář, 2014 8:27 pm

Super návod pokud je k dispozici TC 8gold. Já mám jen Bronz a do kolejiště jsem dosadil točnu a modul DSU atd.
Programování v TC ohledně obsazení kolejí je v poho. Potřebuj akorád nastavit točnu na ovládání Multimaus od ROCO
a nějak se nedaří . Teda zatím pokud to nastavím tak to chvilku jde a potom zase nic tak znova. Točnu zatím chci ovládat jen ovládačem přes povely výhybek a hodně časem koupit verzi TC gold(zatím nechci jen k vůli točně). Obsazení tam je jenom pro orientaci abych na PC viděl co tam stojí. Marně hledám jak to nastavit přes Multimaus. Tedy jestli to jde. Děkuji za každý odkaz. Rád potom napíši nějaký návod jak postupovat i pro laiky a podělím se o zážitky. Určitě by to ocenili i jiní. Děkuji.
Konfigurace - Z21 černá ROCO, Točna FL 6152 , LDT TT-DEC , DSU , ROCO 10787 + LDT GBM-8-F , soft TC 8 Bronz.
Verze Bronz nemá rozhraní pro točny a posuvné mosty.:-(. Na blbnutí ohledně jednoduchého provozu a seznámení stačí.
macohk
 
Příspěvky: 27
Registrován: ned 29 pro, 2013 9:08 pm

Re: Točna a TrainController.

Příspěvekod fulda » stř 24 zář, 2014 11:03 am

macohk píše:Potřebuj akorád nastavit točnu na ovládání Multimaus od ROCO

On to Martin neuslyší rád, ale přesně takhle se chová TAHLE točna.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4091
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Točna a TrainController.

Příspěvekod mpinta » stř 24 zář, 2014 11:49 am

fulda píše:
macohk píše:Potřebuj akorád nastavit točnu na ovládání Multimaus od ROCO

On to Martin neuslyší rád, ale přesně takhle se chová TAHLE točna.

Fulda: Jeho nezajímá, jak se chová TAHLE tvoje točna. On potřebuje rozchodit tu jeho.

macohk: Já sice mám jiný typ, ale nemyslím, že by v tom byl nějaký podstatný rozdíl, zvláště, když v manuálu LDT pro TT-DEC jsou oba tyto typy uvedeny (6680 i 6152).
A protože mně chodí točna na HW příkazy v pohodě, měla by i tobě. Bez softu TC, jen přes myš zadám příkaz, třeba 227+ a točna udělá krok vlevo atd. Pokud ti tyto HW příkazy nechodí, je dekodér TT-DEC špatně naprogramovaný nebo vadný nebo je vadná točna nebo je to chybně zapojené.
Martin (LokoPin)
Uživatelský avatar
mpinta
 
Příspěvky: 604
Registrován: úte 08 led, 2008 11:55 am
Bydliště: Písek

Re: Točna a TrainController.

Příspěvekod macohk » sob 27 zář, 2014 7:32 pm

mpinta píše:
fulda píše:
macohk píše:Potřebuj akorád nastavit točnu na ovládání Multimaus od ROCO

On to Martin neuslyší rád, ale přesně takhle se chová TAHLE točna.

Fulda: Jeho nezajímá, jak se chová TAHLE tvoje točna. On potřebuje rozchodit tu jeho.

macohk: Já sice mám jiný typ, ale nemyslím, že by v tom byl nějaký podstatný rozdíl, zvláště, když v manuálu LDT pro TT-DEC jsou oba tyto typy uvedeny (6680 i 6152).
A protože mně chodí točna na HW příkazy v pohodě, měla by i tobě. Bez softu TC, jen přes myš zadám příkaz, třeba 227+ a točna udělá krok vlevo atd. Pokud ti tyto HW příkazy nechodí, je dekodér TT-DEC špatně naprogramovaný nebo vadný nebo je vadná točna nebo je to chybně zapojené.


Ohledně zapojení je to jednoduchý obvod. Kontrola všech pozic proběhla taky v poho. Pokud jde o povely na posun o jednu pozici vlevo nebo vpravo tak 231+ nebo 180°230+ atd. Jde o naprogramování TT-DEC na jednotlivé výstupy a ignoraci neobsazených výjezdů. Točna je nová. TT-DEC taky. Neřešil bych špatné zapojení. Dělám v elektrotechnice. V manuálech se vyskytují příkazy ze software jako Clear , input, step, end, . Na ROCO myši tyto příkazy nejsou. Programování WD10 Kuehn má taky svá specifika přes tlačítka programování. ROCO 10787 se nastavuje jenom přes soft na počítači a atd.
Dotaz je na návod nebo postup jak nastavit točnu (TT-DEC) pouze přes ROCO myš. Pokud je potřeba nějaký soft
tak by to mělo být uvedeno v návodu jaké jsou minimální požadavky na konfiguraci.
Tedy příklad min. požadavku typu soft který potřebujete na nastavení TT-DEC, (pokud to nejde jinak) nebo
odkaz na návod pro nastavení v systému LENZ, ROCO. Určitě by to pomohlo i k rozšíření uživatelů které nebaví pokus -omyl
a finančně je to dosti nákladná záležitos. Není moc lidí kteří běžně programují nebo mají vzdělání oboru elektronika a
automatizace. Já to beru tak že nemám moc času experimentovat a pokud je návod dobrý tak není ani důvod.
Nedávno jsem řešil právě změnu adresy u ROCO 10787 . V návodu hezky napsané že pokud je víc jak jeden snímač
změnit adresu. V poho ale pro laika jak? V orig. návodu výrobce nic,ale štěstí že u Z21 návodu malá nápověda.
Hodně malá. Na stránkách výrobce malá aplikace volně stažitelná pro Z21( Z21_Maintenance_V1.07) a rázem po problému.Na netu jsem ten návod uvedl u ben zerby.
Ohledně nastavení WD10 tlačítko prog. a internet. Návod v češtině který jsem dostal tak mazec. (údajně nepodporuje určité adresy) no výhybky nastaveny od 1 až do 15 přes ROCO myš. Takto bych tady mohl psát dlouho.
Budu rád za každý odkaz nebo postup jak to nastavit přes jedno tlačítko na TT-DEC a ROCO myš. :wink:
macohk
 
Příspěvky: 27
Registrován: ned 29 pro, 2013 9:08 pm

Re: Točna a TrainController.

Příspěvekod macohk » sob 27 zář, 2014 8:57 pm

http://www.1zu160.net/scripte/forum/for ... ?id=709340 tady je jen odkaz na německé fórum . V překladači google se to dá celé přeložit a je to vcelku srozumitelné. Ten samý dotaz jako já ale o to horší že ten pán nedošel dál než
,že se mu točna točí o 180° nebo náhodně a nemůže najít manual. Dostal pár odpovědí , ale asi nejzásadnější poznatek je , že programovat točnu bez TC8 gold, nebo podobného software nelze . Ohledně jednoduchého ovládání posun o jednu pozici vlevo nebo vpravo a otočení o 180° lze , ale nastavit adresy na určené výjezdy s MM ROCO asi ne. Je to škoda neboť v poloautomatickém režimu kde by se točna ovládala přes MM a otočila se na určený výjezd zadáním adresy přes výhybkový symbol
na MM a mašina (doteď řízená ručně) by vjela do automatického režimu třeba TC8 bronz nelze.(ASI). Škoda protože rozdíl mezi
TC8 bronz a gold je velký pokud vezmu v potaz investici do točny a dalších HV prvků.( taková nečekaná investice cca 10tis.-up na verzi gold nebo zakoupení jiného soft.). Pokud se nikdo nedozví že to tak je (třeba ne - jsem na začátku)tak bude hodně zklamaných modelářů. viz příspěvky výše. V návodu jsou uvedené adresy tak to vypadá že to půjde ale ono ne. Další pokus by byl naprogramovat to jinde dle aplikace do kolejiště a potom to jen ovládat přes MM ROCO na základě přidělených adres.( zadám adresu na MM a točna se otočí na přidělenou pozici- tak jsem si myslel že to půjde)(přidělená pozice jako adresa výhybky a šipka směr otáčení.).
Teď jen musím sehnat někoho kdo má TC8 gold a nastaví TT-DEC a potom to přivezu domů a zkusím to ovládat jen přes MM ROCO.Což by mělo jít.(ale nikoho neznám ) :D . Jdu pátrat dál na různá fóra a zkoušet co točna vydrží. :wink:
macohk
 
Příspěvky: 27
Registrován: ned 29 pro, 2013 9:08 pm

Re: Točna a TrainController.

Příspěvekod macohk » ned 28 zář, 2014 10:44 am

http://youtu.be/PPyXU9ShlKc jen pro info. Nebo http://youtu.be/EtnJWvMJQx0 podobné video.
Po dlouhých útrapách zapojeno a funguje. Sice by to chtělo na každý výjezd nastavit adresu a upravit točení o 180° aby to fungovalo na oba směry , ale to zase
časem. Musím přijít na to jak to naprogramovat přes ROCO myš. TC8 bronz to neumí a kupovat vyšší verzi zatím nechci . Třeba najdu nějaký FREE soft. Nastavit to
u někoho kdo má TC8 gold a potom to ovládat přes ROCO myš nebo TC8 bronz by určitě šlo. Vše je o adresách. Pokud to někomu usnadní práci budu rád.
Jen malý detail ohledně zapojení. V originál návodu je dioda kreslená ok. Na internetu jsem našel zapojení kde je opačně , pozor!!! Dioda 1N4003 je nahraditelná
volně dostupnou 1N4007 . Zapojení DSU modulu nemám taky podle dokumentace R-R , com - com , G-G ale R-G , com - com , G-R výstupy na TT-DEC a DSU. Jde o polaritu koleje točny oproti výjezdovým kolejím. Točnu ovládám přes počítač , pokud točnu ovládám přes ROCO myš tak na adrese 230 (otočení o 180°)musím použít jen tlačítko pro výhybku na levé straně. Pokud zmáčknu tlačítko na pravé straně nic se nestane a následně na levé straně točna se otočí o 180° ale nefunguje přepolování kolejí. Ručně vrátím točnu zpět a povel opakuji
pouze levým tlačítkem. Na adrese 231 fungují obě tlačítka na ROCO myši jak mají , tlačítko vlevo na povel pro výhybku otočení o jeden krok do leva a opačně
tlačítko vpravo otočení doprava. Pro oba směry funguje i přepolování koleje. Nedochází ke zkratu. Vizualizace obsazení kolejí funguje bez problému.
. Taky to byl mazec na to přijít.
macohk
 
Příspěvky: 27
Registrován: ned 29 pro, 2013 9:08 pm

Re: Točna a TrainController.

Příspěvekod macohk » ned 26 říj, 2014 9:02 pm

Zase znovu po nějakém čase jsem se vrátil k točně. nainstaloval jsem TC8 gold. super program. Sice zatím jen demo na 15min ale na zkoušku stačí.
Zpět k točně. Na rocomyši je potřeba brát v potaz směr šipek( přehazování výhybek) . Po továrním nastavení a nastavení referenční koleje je základní adresa 231
která při zadání do povelu na výhybky poveluje točnu posun na další kolej vlevo nebo vpravo. Další postup místo programování bylo zkusit zadat další adresu. zkusil jsem 230.
Ta poveluje točnu o otočení o 180 ° ( je jedno na kterém výjezdu je točna a je jedno jaká šipka se zmáčkne).
adresa 232 nic.
adresa 233 otočení na referenční kolej z libovolné koleje při stisku pravého tlačítka.
adresa 233 otoč. na A kolej od ref. koleje z libovolné koleje při stisku levého tlačítka
adresa 234 otoč. na B kolej od ref. koleje z libovolné koleje při stisku pravého tl.
adresa 234 otoč. na C kolej od ref. koleje z libovolné koleje při stisku levého tl.
atd. až po adresu 244 stiskem levého tlačítka z libovolné koleje se otočí točna na poslední kolej od ref. koleje.
Vše se určuje od nastavení ref. koleje a to poloha točny ručně na nějakou pozici . Vypnout napájení pro TT-DEC a při stisknutém tlačítku S1 zapnout
a neustále držet .Až zhasnou veškeré led diody tak pustit tlačítko a točna si projede kolečko o 360°.
Proč mi nejdou změnit adresy podle manuálu nevím. Mám centrálu Z21 černá a červenou myš a točnu FL 6152. Návody v češtině co jsou hezky napsané jsou pouze na LENZ .
Adresy vůbec neodpovídají manuálu výrobce.
co je v manuálu jako adresa 227 tady je 231 , 228 = 230 atd.
Pokud má někdo podobnou konfiguraci ať napíše jeho poznatky. Dík.
macohk
 
Příspěvky: 27
Registrován: ned 29 pro, 2013 9:08 pm

Re: Točna a TrainController.

Příspěvekod macohk » ned 26 říj, 2014 9:05 pm

Zkusím co nejdříve poslat na You tube nějaké video kde to bude vidět.
tady je video https://www.youtube.com/watch?v=dH2i8Vk3Jhg
macohk
 
Příspěvky: 27
Registrován: ned 29 pro, 2013 9:08 pm

Re: Točna a TrainController.

Příspěvekod lesak » stř 08 črc, 2015 8:23 pm

Měl bych dotaz,jaký zdroj nejlépe použít k TT-DEC v návodu píšou že na krajní kontakty 16-18V střídavých a do dalších kontaktů DCC signál z centrály (používám Z21 a MM).Musí se použít externí trafo nebo se to může prostě propojit mezi sebou vždyť v kolejích je stejné napětí.
lesak
 
Příspěvky: 18
Registrován: sob 27 pro, 2014 12:48 pm

Re: Točna a TrainController.

Příspěvekod mizl » stř 08 črc, 2015 8:30 pm

Ahoj,

pokud to je jen trochu možné, je lepší veškeré dekodéry příslušenství napájet samostatným zdrojem napětí. Dekodéry sice umožňují pro jednodušší zapojení napájení ze sběrnice "J" a "K" ,ovšem tím zbytečně zatěžuješ výstupy centrály.

Michal
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
Uživatelský avatar
mizl
 
Příspěvky: 1674
Registrován: ned 19 čer, 2011 7:17 pm
Bydliště: Most

PředchozíDalší

Zpět na Software

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků