Dvoukolejka u zdi.

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Dvoukolejka u zdi.

Příspěvekod Myšpulín » stř 20 srp, 2014 5:51 pm

Spodní SN na jednokolejce můžeš vpravo zakončit smyčkou. Nebo jsi počítal jen s těmi třemi kusými kolejemi bez možnosti objetí soupravy a připřažení loko na druhou stranu?
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod Cecilka181CD » stř 20 srp, 2014 5:58 pm

Pokud přemístím jednu skříň do místnosti, kde jsem kolejiště chtěl prapůvodně umístit, vznikne prostor okolo zdí ve výši 150 cm, kam bych mohl podél těchto zdí umístit 6 segmentů a kromě širé trati mít na kolejišti ještě nádraží. Kvůli zachování patřičných délek kolejí v nádraží, skrytí malých oblouků a možnosti použití nejlepších výhybek EW3 jsem heledal, zda existují nádraží, která vycházejí z tunelu a navíc se v něm nacházejí již první výhybky. To jsem našel, dokonce i Praha to tak má. Takže tu největší část nádraží skryju jako v Praze - skupinou tunelů a nad nimi bude městečko. Druhou část mám na plánku vedenou do tunelu pod menší kopce volné krajiny. Podívejte se na ten návrh a napište mi, jestli to vypadá reálně a jak to případně upravit. Na tomto návrhu je možné sledovat buďto provoz na dvoukolejce v přírodě, nebo na nádraží. Zde (sledování nádraží) ještě musím vymyslet nějaký fígl, nebo někam nacpat skryťák, případně 2 nezávislé, aby mohli také současně vyjíždět 2 vlaky na opačné strany a bylo jim pak možné přehodit lokomotivy na druhý konec soupravy a mohli se tak vrátit z reálné strany (tam kam vjely, odtud také přijedou). Tak co říkáte na toto?
Přílohy
minipraha2.jpg
modrá-město nad skrytou částí.........zelená-krajina
minipraha2 segmenty.jpg
řešení segmentů
Naposledy upravil Cecilka181CD dne stř 20 srp, 2014 6:05 pm, celkově upraveno 5
Cecilka181CD

Příspěvekod Cecilka181CD » stř 20 srp, 2014 6:00 pm

Myšpulín píše:Spodní SN na jednokolejce můžeš vpravo zakončit smyčkou. Nebo jsi počítal jen s těmi třemi kusými kolejemi bez možnosti objetí soupravy a připřažení loko na druhou stranu?
Nn, to jsem jen naznačil. Kolejí by bylo více. Ale smyčka ne, protože když se vlaky vracejí zpět, střídá se lokomotiva. Takže jídelák na 3. místě z 10 vagónů je na zpáteční trase na 8. místě. Smyčka je v tomto nedokonalá.
Cecilka181CD

Příspěvekod Myšpulín » stř 20 srp, 2014 6:07 pm

A kde máš dveře?
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod Cecilka181CD » stř 20 srp, 2014 6:28 pm

Myšpulín píše:A kde máš dveře?
Vlevo před tím nejmenším dílem. Ten půjde lehce odejmout a ustavit zpět.
Cecilka181CD

Příspěvekod chameleon » stř 20 srp, 2014 11:38 pm

Za mě krok zpět - už je to překombinované, dokola přes pražské nádraží (mimochodem netuším jaké) to nedává smysl :? Předtím to bylo reálné, teď už ne...
chameleon

Příspěvekod Michal Šuhajda » čtv 21 srp, 2014 5:54 am

O dost horší než předchozí návrhy. Vlastně je to takový nafouklý ovál z předchozích návrhů, akorát je delší ta trať a vlastně i stanice. Bez SN to nebude ono. Asi bych to řešil sjezdem o patro níž a SN včetně vratných smyček schoval pod stanici.
Žádné Pražské nádraží v tom taky nemůžu najít. Proč je tam dvojitý odsun osy u průjezdných kolejí?
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod KaRei » čtv 21 srp, 2014 6:10 am

Praha - hlavní nádraží (vinohradské tunely)
Pár výhybek jižního zhlaví je už v tunelech.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... tunely.jpg
KaRei

Příspěvekod jirkan » čtv 21 srp, 2014 10:00 am

Když už to musí být takhle, tak bych k nádražní budově postavil krátkou halu a na úroveň té modré čáry zrcadlo.
jirkan

Příspěvekod Michal Šuhajda » čtv 21 srp, 2014 12:58 pm

KaRei píše:Praha - hlavní nádraží (vinohradské tunely)
Pár výhybek jižního zhlaví je už v tunelech.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... tunely.jpg

To sice jo, ale tím veškerá podobnost končí.
V tunelech jsou víceméně jen spojky a portály jsou "obyčejné dvoukolejné" tady je kompletně schované celé zhlaví a zu tunelu začíná přímo peron (aspoň dle rozteče kolejí)
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod Cecilka181CD » čtv 21 srp, 2014 3:56 pm

Tak už je to celé vyřešené. Dopadl jsem (netvrdím, že to tak je, ale myslím si to) asi jako většina začátečníků, kteří střídali různé nápady, reálné i nereálné, jako na běžícím pásu. Budu dělat dvoukolejnou modulovku. Nebudou to normované moduly (ani nevím, jestli nějaké takové s dvoukolejkou jsou), ale můj vlastní systém. Budou trošku širší a delší. Ze začátku udělám 2 moduly s rovnou širou tratí, 2 moduly s obloukem a k nim na každý konec skryťák ve stylu smyčky (přibude tak také možnost vracení souprav bez přehazování loko). Smyčky budou nejprve bez zamaskování krajinou, abych si mohl vždy během odpočinku mezi pracemi zajezdit. Po dokončení těchto třech modulů se vrhnu na velké nádraží (na více rozšířených modulech). V budoucnu, až bude vše hotovo, se bude moci kombinovat podle toho, kam mě s tím všude doma pustí. :lol: Moduly udělám pořádně bytelné, aby jim nevadilo častější rozebírání a nedeformovaly se. Zde se každá desetina milimetru počítá.
Cecilka181CD

Příspěvekod milan ferdián » čtv 21 srp, 2014 4:36 pm

Cecilka181CD píše: Budu dělat dvoukolejnou modulovku. Nebudou to normované moduly (ani nevím, jestli nějaké takové s dvoukolejkou jsou), ale můj vlastní systém. Budou trošku širší a delší.

Tak prosím tě nevymyšlej ptákoviny a vezmi si základ rozhraní rovinu dvojkolejné trati.Šířka čela je 40,0 cm.Délku modulu si stanov dle skladnosti,to znamená jednotnou míru,stačí do 1,0 m.Samozřejmě moduly stanic jsou i šiřší,ale vždy se snaž zachovat na krajích modulů jednotné rozhraní.Modul stanice se skládá z více dílu a vřele doporučuji pro vnitřní čela,středící čepy.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Cecilka181CD » čtv 21 srp, 2014 4:43 pm

Můžu poprosit o odkaz na kvalitní stránky s návody na stavbu čela těchto modulů, nebo se ta čela dají sehnat hotová?
Cecilka181CD

Příspěvekod milan ferdián » čtv 21 srp, 2014 4:52 pm

Cecilka181CD píše:Můžu poprosit o odkaz na kvalitní stránky s návody na stavbu čela těchto modulů, nebo se ta čela dají sehnat hotová?

Čela jdou koupit jako hotové a když nebudou nechat si dle technického výkresu vyfrézovat.Samozřejmě hned více kusů.
Ptej se u:
Moduly BRNO TT
Moduly OLOMOUC TT
sekce TT-ČSD ZABABOV
sekce TT-Provoz ZABABOV
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod milostt » pát 22 srp, 2014 8:44 am

Přímo tadysi můžeš čela objednat :
http://obchod.ho-moduly.cz/index.php?id ... r=category
TT moje hobby http://www.mancicke-vlaky.wz.cz/