Prosím vymazať

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Nové Elko 1800x1600 - dva návrhy

Příspěvekod chameleon » pon 18 srp, 2014 3:16 pm

pcipov píše:
chameleon píše:přijde mi to takové chudé a bez nápadu...

Je zábavné sledovať na tomto fóre reakcie diskutujúcich. Jedna skupina kričí, že je to preplácané, druhá, že je tam toho málo. ;-)

Jde o to, že na rozdíl od modulů u pevných kolejišť můžeš jít do více pater, a při dobře udělané krajině tam můžeš schovat více tratí a bude to vypadat dobře.

pcipov píše:Dĺžka šírej trate je približne 2,5 metra, čo je celkom dobrý kompromis. Opakujem - na týchto rozmeroch. Stanica má vyše metra a celé koľajisko v strede celkom 2,6 metra!

Tady na tomto návrhu je na stejné ploše jako máš ty 4 metry viditelné širé tratě a v nádraží maj dopravní koleje 1,1 a 1,3 metru. Pro "romantiky" sledující radši jízdu po trati a dobré krajináře by to mohlo být zajímavý...
Přílohy
Lko.jpg
chameleon

Příspěvekod GrimpoCZ » pon 18 srp, 2014 5:56 pm

Chameleone moc pěkné . Fakt se mi to líbí. Nemohl bys nahodit skryťák? Docela mě to zaujalo a nasadil si mi brouka do hlavy a s laskavým svolením bych do tohoto možná šel. 8)
"Tétéčka" Roco set a nemoc je opět na světě.
GrimpoCZ

Příspěvekod chameleon » pon 18 srp, 2014 6:11 pm

GrimpoCZ píše:Chameleone moc pěkné . Fakt se mi to líbí. Nemohl bys nahodit skryťák? Docela mě to zaujalo a nasadil si mi brouka do hlavy a s laskavým svolením bych do tohoto možná šel. 8)
OK, není problém, zítra ho sem šoupnu :wink: jinak na autorství si fakt nepotrpím :D dělej jak chceš, ale ne, že pak na mě budeš nadávat :) Ještě to ale bude chtít doladit, spíchl jsem to jen tak narychlo...
chameleon

Příspěvekod Michal Šuhajda » úte 19 srp, 2014 6:55 am

Chameleonův návrh je fajn, ale kdyby si odpustil most přes koleje vlečky a raději vlečku napojil na střední trať byl by ještě hezčí.
Přílohy
Lko.jpg
Lko.jpg (118.55 KiB) Zobrazeno 6685 krát
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod chameleon » úte 19 srp, 2014 3:56 pm

Michal Šuhajda píše:Chameleonův návrh je fajn, ale kdyby si odpustil most přes koleje vlečky a raději vlečku napojil na střední trať byl by ještě hezčí.

no jo, to ale pak nemáme nikde trať pod mostem :twisted: :twisted: původně jsem tam chtěl ještě vecpat odbočku v údolí, aby byl provoz ještě pestřejší :wink:
Samozřejmě tvá úprava je výtečná, i krajinově tam už nebude kráter v místě vlečky :wink:
pcipov píše:Tak teraz neviem. Ale do zimy (keď sa k tomu naozaj dostanem) času dosť. 8)
správně, lepší rok rozmýšlet, než bourat 4 kolejiště jako já :wink:

GrimpoCZ píše:Nemohl bys nahodit skryťák?
Představoval jsem si ho nějak takhle, ale je ještě třeba upravit, z krajních 2 kolejí vlevo se nedá dostat na zelenou trať.. a krátit je vložením spojek se mi nechce, tak to ještě promyslím :wink:
Přílohy
Lko_sn1.jpg
chameleon

Příspěvekod milan ferdián » úte 19 srp, 2014 5:22 pm

Jiří má drobnou ale zasádní chybu ve skryťáku,když srovnám s plánkem viditelným :wink: .
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod chameleon » úte 19 srp, 2014 5:55 pm

milan ferdián píše:Jiří má drobnou ale zasádní chybu ve skryťáku,když srovnám s plánkem viditelným :wink: .

no možné to rozhodně je :) a ani bych se nedivil, měl jsem na to jen 30minut :wink: Tak já na to zítra mrknu.
chameleon

Příspěvekod milan ferdián » úte 19 srp, 2014 6:02 pm

chameleon píše:
milan ferdián píše:Jiří má drobnou ale zasádní chybu ve skryťáku,když srovnám s plánkem viditelným :wink: .

no možné to rozhodně je :) a ani bych se nedivil, měl jsem na to jen 30minut :wink: Tak já na to zítra mrknu.

Stačí mrknout na spodní výjezd smyčky. :wink:
Celé je to nějaké divné :lol: .
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod chameleon » stř 20 srp, 2014 3:17 pm

milan ferdián píše:Stačí mrknout na spodní výjezd smyčky. :wink:
Celé je to nějaké divné :lol: .
teda tam je ale málo místa...teď tam bude trošku omezení na vjezdu/výjezdu, ale nějak mi to dnes nepálí... :oops:
Přílohy
Lko_sn2.jpg
chameleon

Příspěvekod chameleon » stř 20 srp, 2014 3:26 pm

kurnik já zapomněl na tu řeku, takže ta modrá skrytá musí jít ještě dál od toho oranžovýho mostu... :x
chameleon

Příspěvekod GrimpoCZ » stř 20 srp, 2014 4:48 pm

Jirko, děkuji Ti . Mně se to líbí. Udělám rozpočet a hurá na ministerstvo financí zažádat o dotace. Jsem zvědav , co na to paňmáma. Ještě jednou díky.
"Tétéčka" Roco set a nemoc je opět na světě.
GrimpoCZ

Příspěvekod chameleon » sob 23 srp, 2014 11:19 am

pcipov píše:Chameleon:

Ešte raz, lebo si mi neodpovedal. Aké máš klesanie v tej 310mm špirále? Mne tam vychádza skoro 4% a to je už strašne moc.

4% je hodně, to je pravda. Pokud ale budeš jezdit v soupravě se 3 vagóny s dobrou lokomotivou, tak jestli potřebuješ ve spirále hodně stoupat, tak to asi můžeš použít..

Já tam zadal ve WT 3%. (Ale v reálu bych dal asi ještě míň - já si vždy stavěl menší kolejiště jen s motorovým provozem, neplánoval elektriky se zdviženými sběrači, a tedy občas jsem i šel malinko pod nem102, což ti ale samozřejmě nedoporučuju :wink: )

R310 = obvod 2πr = cca 2metry
nem102 45mm + 4mm kolej s pražci + 8mm nosná překližka = 57mm potřeba stoupání
(já bych šel do pevnějšího tenčího materiálu, třeba 4mm dibondu apod)
tj. při 3cm/m i méně se to dá dobře zvládnout

Samozřejmě na 2 metrový nákladní vlaky bez přípřeže můžeš asi zapomenout, ale prostě holt nemáš na kolejiště dostatečný prostor, proto tě čeká spousta kompromisů... :wink:
chameleon

Příspěvekod mpinta » sob 23 srp, 2014 2:06 pm

Vidím, že se probíráte stoupáním a poloměry. To mě přivedlo k tomu, že v článku o Spirále (Tobogánu) mi tyto údaje chybí. Doplnil jsem je a třeba přijdou vhod i někomu dalšímu.
http://lokopin.wz.cz/body.php/stavba/sp ... pirala.htm
Martin (LokoPin)
mpinta

Příspěvekod cipisekmp » sob 23 srp, 2014 4:36 pm

Ahoj, ja sice netusim jaky je rozdil mezi pevnosti sololaku a sololitu (viz clanek Lokopin-a), ale kdyz jsem mel jeste jako kluk kolejiste tak horni deska byla ze sololitu a toto reseni silne nedoporucuju. Uz i pri podkladani (ted uz jen odhaduju) 15cm se sololit prohybal jak prase cimz se odpojovali vagony a pod. Ja bych do podobneho materialu z vlasni zkusenosti uz pod koleje nesel. S pozdravem Cipisekmp.
H0/MODULY SLOVÁCKO

www.kzmslovacko.cz
cipisekmp

Příspěvekod mpinta » sob 23 srp, 2014 7:28 pm

cipisekmp píše:Ahoj, ja sice netusim jaky je rozdil mezi pevnosti sololaku a sololitu (viz clanek Lokopin-a), ale kdyz jsem mel jeste jako kluk kolejiste tak horni deska byla ze sololitu a toto reseni silne nedoporucuju. Uz i pri podkladani (ted uz jen odhaduju) 15cm se sololit prohybal jak prase cimz se odpojovali vagony a pod. Ja bych do podobneho materialu z vlasni zkusenosti uz pod koleje nesel. S pozdravem Cipisekmp.

Sololit je starší název prakticky téhož. I já si myslím, že překližka je rozhodně lepší, jen bych řekl, že i ten sololak by se ani nehnul, když je držen na každých cca 20 cm závitovými tyčemi. Ale souhlas, raději překližku. :D
Martin (LokoPin)
mpinta

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště