semafory a světla pro příslušenství

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: semafory a světla pro příslušenství

Příspěvekod hopák » čtv 14 srp, 2014 9:18 pm

Já sem právě viděl dneska na cestě z Prahy,že je snad bílá nad červenou,protože svítily dvě žlutý a bílá,a ta bílá byla přesně uprostřed...
hopák

Příspěvekod KaRei » pát 15 srp, 2014 6:47 am

U návěstidel typu SSSR:
---------
žlutá
červená
zelená
---------
žlutá
zelená
----------
bílá
---------

Návěstidla AŽD (5 světel):
---------
žlutá
zelená
červená
bílá
žlutá
---------

Pokud na návěstidle není zelená, pak se může bílá dostat doprostřed:
---------
žlutá
červená
bílá
?
žlutá
---------
KaRei

Příspěvekod BohousP » pát 15 srp, 2014 8:54 am

hopák píše:Já sem právě viděl dneska na cestě z Prahy,že je snad bílá nad červenou,protože svítily dvě žlutý a bílá,a ta bílá byla přesně uprostřed...

Ano, i takto je to povolené a také se to používá. Nebo mezi bílou a dolní žlutou musí být slepý znak. Je to přesně pro tento případ, aby nesplynula z dálky dolní žlutá s bílou. Záleží na místě, jaké kombinace světel se mohou vyskytnout. Ta tvoje znamená pomalu (40) - spodní ž., očekávej stůj - horní ž., opakování předešlého návěstidla, zkrácená vzdálenost - bílá. (Přesné názvy návěstí se mi v D1 hledat nechce, tak mne nekamenujte ...)

http://public.rfx.cz/Lienert/2/TN%8E_342610.pdf str. 19
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod hopák » sob 16 srp, 2014 8:06 am

Mě to přišlo,že je přehozená pozice červený a bílý,protože červená byla mnohem níž než bývá.... jako by to bylo od shora žlutá zelená bílá červená žlutá a ? .
Jde někde zjistit typ tohoto AŽD návěstidla např. typ 580, 590..
hopák

Příspěvekod BohousP » sob 16 srp, 2014 9:27 am

hopák píše:Mě to přišlo,že je přehozená pozice červený a bílý,protože červená byla mnohem níž než bývá.... jako by to bylo od shora žlutá zelená bílá červená žlutá a ? .
Jde někde zjistit typ tohoto AŽD návěstidla např. typ 580, 590..

Vždyť jsem psal, že je to možné. Typ 580, 590 a pod. je číslování J.Němečka, který vyrábí modely. Tento typ v nabídce nemá, ale po domluvě ti ho určitě vyrobí. Já si také dal dělat jedno odlišně zapojené návěstidlo.
Ten tvůj otazník na poslední pozici může být barevný pruh. V nově vyrobených návěstidlech mají téměř stejný tvar a z jedoucího vlaku to lze přehlédnout. http://www.masinky.info/wp-content/uploads/2011/06/031.jpg

Diskuse o pořadí barev je také zde: http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=11&t=4431&start=15#p80407
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod sidlo » sob 16 srp, 2014 10:46 am

Je to jak píše BohousP. To bílé světlo signalizuje nedostatečnou zábrzdnou vzdálenost k dalšímu návěstidlu (zkrácená se návěstí jinak). Používá se to velmi často na cestových návěstidlech ve stanicích (např. na konci nástupiště). Zelená tam vůbec nemusí být, protože není nikdy možné návěstit volno a příslušná světla mohou být pouze záslepky. Bílé světlo je potom posunuto o pozici výše, aby nesplynulo se spodní žlutou (jak bylo též popsáno výše).

Například v této stanici http://g-v-d.sweb.cz/data/planky/3xx/324/542134.xls jsou cestová návěstidla Sc 6, Sc 8, Sc 10 a Sc 12 a zelené světlo nemají a červená je prohozená s bílou.
sidlo

Příspěvekod hopák » sob 16 srp, 2014 10:47 am

Ok, odkaz diskuze zajímavý.Díky
hopák

Příspěvekod fulda » sob 16 srp, 2014 11:35 am

Zase se trochu vrátím k tomu, co bylo původním obsahem tohoto vlákna.

Udělal jsem dva zábavné dekodéry na podobné téma.
Jeden se jmenuje dekodér pro osvětlení domečků a je celkem jednoduchej - reaguje na jednu adresu, má na sobě 5 ledek (v podstatě stejné zapojení jako na úplném začátku tohoto vlákna).

Ke každému světlu se nastaví číslo, které označuje využívanost místnosti. (Záchod má malé číslo, obejvák má velké číslo) a dekodér po zapnutí náhodně rozsvěcí a zhasíná, aby domek vypadal, že trochu žije a nesvítila jen jedna žárovka uprostřed. Dekodér na LEDkách simuluje rozsvěcení a zhasínání žárovek. VIDEO při nastavených rychlých efektech. V provozu se tolik nebliká, ale čekat u videa se nikomu nechce.
Pochopitelně lze dát celé městečko na jednu adresu a pak zapínat "jedním čudlíkem" celé městečko.

Druhej dekodér používá hardware z dekodéru pro elektromagnetické přestavníky. Má tedy 8 výstupů. Chová se stejně jako předchozí, ale neřeší stmívání. Naopak předpokládá, že ke každému výstupu je připojen analogovej světelnej efekt (ZDE), takže se hodí třeba k osvětlení nějakého areálu, který má sodíkovky na dvoře, svářeče v dílně a třeba zářivku v kůlně.

Zajímá to někoho?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Jacek » ned 17 srp, 2014 9:34 am

fulda píše:Zajímá to někoho?

Tak mě ano, ten dekodér pro osvětlení domečků se mi líbí. Bude umět vysoké adresy? Potřeboval bych od 500 nahoru.
Jacek

Příspěvekod fulda » ned 17 srp, 2014 11:25 am

Jacek píše:
fulda píše:Zajímá to někoho?

Tak mě ano, ten dekodér pro osvětlení domečků se mi líbí. Bude umět vysoké adresy? Potřeboval bych od 500 nahoru.

Ano, zvládá celej adresní prostor jak ho popisuje NMRA, takže 1-1999 adres. Nebo jak ho popisuje Lenz 1-999 to je celkem jedno.
fulda

Příspěvekod Jojo » úte 19 srp, 2014 6:35 pm

hopák píše:Já sem právě viděl dneska na cestě z Prahy,že je snad bílá nad červenou,protože svítily dvě žlutý a bílá,a ta bílá byla přesně uprostřed...

To si asi videl zle.
Dve žlte znamena . Vjazd odbockou pokracuj 40 ak teda si pamatam :!: :lol: ta biela že ma opakovanu navest.
žiadna diskusia .čo ked chyba ?
Teraz sa to hodne mení,ale tie zakladne znaky by mali bit zachovane.

zajtra vložím foto na prerabku Trenčianskej stanice.
Teda odkaz kde bude foto.
H0 ,bez epochy,Traincontroler 7 Silver originál,len digitál.
Jojo

Příspěvekod JBr » úte 19 srp, 2014 8:26 pm

Nic jako návěst "vjezd odbočkou" v rychlostní soustavě není. Dvě žluté = 40 km/h a výstraha. Dvě žluté a bílá = 40 km/h a opakování návěsti výstraha. To, že na nějakém návěstidle je opticky vidět bílá přesně uprostřed je dáno tím, co už tu bylo zmíněno výše - má to zabránit přehlédnutí, kdy bílé světlo splyne se žlutým a řeší se to třeba vložením prázdné pozice v návěstidle. Např. klasické 5 světelné pak má pozic 6 a je obsazeno shora žlutá, zelená, červená, bílá, nic, žlutá. Další možnost je prohození pozice červeného a bílého světla (některá cestová v Holešovicích, dříve třeba v Libni). Prázdná pozice se taky občas používá u návěstidel, která mají pod světly ještě pruhy, aby pro změnu se spodní žlutou nesplynuly právě ty. V takovém případě se dává prázdná pozice mezi spodní žlutou a pruhy.
TT/D V/VI.
JBr

Příspěvekod Jojo » stř 20 srp, 2014 10:41 am

Nie som odborník v tejto veci. Ale v podstate si napísal,čo ja. :D :D :D
Ja som myslel čo bolo a sa použivalo cca 30 rokov spat. :D
H0 ,bez epochy,Traincontroler 7 Silver originál,len digitál.
Jojo

Příspěvekod pepiknemecek » stř 20 srp, 2014 12:19 pm

Dovolil bych si doplnit pár řádek z předpisů, cituji:

...dvě současně svítící návěstní světla stejné barvy oddělit nejméně dvěmi nesvítícími svítilnami (záslepkami), pokud dovolená rychlost před návěstidlem je větší než 100km/h a jednou nesvítící svítilnou (záslepkou) v ostatních případech...
...dvě současné svítící návěstní světla různé barvy oddělit alespoň jednou nesvítící návěstní svítilnou (záslepkou), pokud dovolená rychlost před návěstidlem je větší než 60km/h...
pepiknemecek

Příspěvekod fulda » čtv 21 srp, 2014 7:49 pm

Tak si dovolím zase se vrátit ke světlům.
Pokusně jsem udělal domečkovej dekodér tak, jak je na fotkách. Já osobně mám takovou představu, že dám dekodér na spodní stranu domečku, světla připájím na pájecí plošky a celé to tavným lepidlem přilepím k domku. Do desky udělám díru a prostrčím skrz ní úzkou část dekodéru, Zespoda pak připojm k základnovce.

Druhá možnost je dát si na ledky konektory a prostrkovat nějak jenom drátky nebo to celé nějak skladovat v domečku? Nebo tavným lepidlem přilepit konektory a naopak dát dekodér na pevno do desky?
Nevím jaká je vhodná aplikační metoda pro veřejnost.

Obrázek
Obrázek
fulda

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi