Zamračená v H0 od MTB

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Zamračená v H0 od MTB

Příspěvekod mpinta » stř 06 srp, 2014 6:06 am

Ešus píše:Dekodéry jsem zatím kupoval jen od Lenze, který přibaluje podrobný návod, mimo jiné s tabulkou všech CV, kde najdeme i tovární hodnoty a rozsah hodnot, které jdou nastavit.

Jinak CV6 jsem nastavil tak, že CV6 = 40% CV5, ale i přes to jede model při F3 dvacítkou.

Jen bych upozornil, že hodnoty CV5 a CV6 nemusí být v poměru, jako požadovaná max. a stř. rychlost.
Jinými slovy, při nastavení např. CV5=200 a CV6=100 to neznamená, že střední rychlost bude poloviční !!!
Naopak, CV6 může být klidně i větší, než CV5.
A také...
Aby CV6 fungovalo, je třeba, aby byla nastavena tříbodová křivka (CV29, bit 4(5)=0).
Není-li nastavena křivka tříbodová, jako "posunová" rychlost funguje poloviční hodnota na vlastní rychlostní křivce (CV67-CV94).

EDIT: Předchozí informace ověřeny pro LD Lenz Gold Mini a ZIMO MX621.
EDIT2: Doplnil jsem také článek Lokodekodéry 2 http://lokopin.wz.cz/body.php/digital/lokodekodery.htm, na konci článku je link.

Pokud při tříbodové křivce nejde pomocí CV6 nastavit rychlost přesně poloviční, je dekodér vadný.
Některé "vady" však lze odstranit továrním Resetem.
Martin (LokoPin)
mpinta

Příspěvekod Ešus » stř 06 srp, 2014 7:05 pm

Těmi 100 km/h jsem reagoval na rady, které jste mi dali - konkrétně vypnutí snížené vmax při posunu u zamračené MTB.
Ešus

Příspěvekod RadimH » čtv 07 srp, 2014 9:53 pm

Mě taky F3 poloviční rychlost nezajímá a nechci ji mít , já to vyřešil u Zima 645 tak , CV 124 = 0 a OK . Nebo poloviční rychlost dát na jiné tlačítko F 1 až F 19 a to tak CV 155 = 1 až 19 a OK . Já si pol.rych. dal na F 11 . Prostě tam , kde není žádný zvuk .
RadimH

Příspěvekod mpinta » sob 09 srp, 2014 9:03 pm

forex píše:...do krivek nelezu zatim, nastavuju jen CV1-CV6.
CV2,5,6 je nastavení tříbodové křivky. :D

forex píše:...kdyz je nastavena konstantni rychlost na MM, tak mi prijde ze loko obcas lehce meni rychlost.
To je dost běžné a může to být z mnoha příčin.
1. motor, komutátor, kartáčky
2. převody - ozubení, špína, mazivo (i motor)
3. nestejná úroveň napájecího napětí (sběr proudu, spojky, rozvody napájení, detekce) - u ZIMO lze snadno odstranit
4. zátěžová regulace - vypnutá, snížená, nevhodně nastavená
5. možná i další, se kterými jsem se zatím nesetkal (nebo zapomněl)

Nečastější u mne bylo ad 1).
Martin (LokoPin)
mpinta

Příspěvekod mpinta » sob 09 srp, 2014 11:02 pm

forex píše:CV6 davam vzdy polovinu hodnoty CV5
Pro ilustraci. CV2 =1, CV5=126 a CV6=63. Chapu spravne,ze kdyz otocim polovinu drahy na ovladaci mela by loko jet zhruba polovinou rychlosti nez na max nastaveni ovladace?
NE !!!!!! Copak jsem to nenapsal jasně?
mpinta píše:...hodnoty CV5 a CV6 nemusí být v poměru, jako požadovaná max. a stř. rychlost.
Jinými slovy, při nastavení např. CV5=200 a CV6=100 to neznamená, že střední rychlost bude poloviční !!!
Nastavíš maximálku. Tedy CV5 dle potřeby.
Zkusíš poloviční rychlost, vytočením kolečka na polovinu nebo funkcí Posun. Ten Posun je lepší, nemusíš se zabývat polohou kolečka a zřejmě asi ani žádnými verzemi upgrade.
Když je rychlost větší než polovina, ubereš CV6, když je menší, přidáš CV6. Dokud nebude rychlost poloviční.
Když je rychlost poloviční, rozhodně to neznamená, že bude hodnota CV6 polovinou hodnoty CV5 !!!!!!!!!!!!!!!!
Co je na tom nepochopitelného?

forex píše:ad.1 tim myslis jako spatne motorky, nebo spinave kartacky, jedna se o nove loko, teprve to vyndavam z krabicek.
Tím myslím vadu na komutátoru. Kartáče špatné, které nesedí, komutátor má v sobě piliny, nečistoty...cokoliv. Většinou stačí, když se udělá pořádný "záběh". Třeba hodinu a po 10ti minutách vyměnit směr. Někdy to nepomůže. Kartáče nejsou kartáče, ale bůhví co, komutátor má otřepy, v mezerách jsou piliny (stačí nepatrný kousek, co se tam různě hýbe), rozhodně to není někdy nic ideálního. Při výměně motoru se mi stalo, že ten nový šel ještě hůř.
Dá se to obvykle dost potlačit nastavením zátěžové regulace. A taky stisknout zuby a ignorovat. :D

forex píše:u bodu 3 jsem nepochopil,co myslis tim odstranenim u Zimo?
ZIMO má pomocí CV57 možnost nastavit tzv. referenční napětí. Hodnota CV57 jsou desetiny napětí ve Voltech. Kolísá-li tedy napětí v kolejích třeba v rozmezí 14-18 V, nastaví se pomocí CV57 napětí, cca o 0.5 V nižší, tedy 13.5 V, CV57=135. Dekodér prostě na změny nad 14 V nereaguje. Změny napětí způsobují přechodové odpory, detekce obsazení a pod.

Jestli ti nestačí ani toto, přijď na Skype.
Martin (LokoPin)
mpinta

Příspěvekod radula63 » ned 10 srp, 2014 4:45 am

forex píše:Mimochodem,zkousel nekdo nebo pouziva nekdo v MTB 16pin Zimo dekoder, lze u toho dosahnout nejakych funkci obdobnych u 22pin? me se nepovedlo dosahnout niceho,jen sviti vsechny tri svetla na cele , plus F1 resp F2 koncova svetla vpredu ci vzadu :?

Na další funkce ti právě chybí piny co jsou na dekodéru plux22.
http://www.miba.de/morop/nem658_d.pdf
http://lokopin.wz.cz/digital/maping.htm
Raďula63
MPK - moduly plzeňského kraje
KŽM Praha 3
Psi štěkají, karavana jede dál
radula63

Příspěvekod mpinta » ned 10 srp, 2014 2:23 pm

forex píše:Zkousim nastavit dekoder Lenz Silver Plux12 a kdyz dam F3 mod posun, jede si to neustale svou snizenou rychlosti,bez ozhledu na zmeny CV6, na rozdil od vytoceni kolecka na mysi pri plne rychlosti, tam se to chova dle CV6 jede to prikladne na pul vytoceni pomaleji. Nemuze tam byt nejaky figl v nastaveni dekoderu,ze to porad jede na F3 stejnou snizenou rychlosti?
Další "dálkové" HW opravy už odmítám. Abych ti pořád radil zde na diskuzi, kde je ohlas, zpětná vazba velmi pomalá, zdlouhavá, na to nemám sil. :D
Podle informací zde na diskuzi, jsi z Prahy. Zaprvé tam máš řadu kolegů, kteří ti jistě budou ochotni pomoct osobně, za druhé jsi mašinu někde koupil, tak přece nemůže být problém dojít do krámu a říct, tohle mi nejde, pomozte nebo reklamace.
Psal jsem, abys šel na Skype. Nic. A nakonec, než řešit něco po Skypu, s někým v Písku, když jsi v Praze, kde jsou mraky lidí, krámů, prodejců, se kterými to můžeš řešit osobně, s mašinou v ruce, to moc nechápu..
Martin (LokoPin)
mpinta

Příspěvekod mpinta » ned 10 srp, 2014 5:44 pm

forex píše:Skype bohuzel nemam, tak na nej nemuzu jit :)

Instalace Skypu je otázkou několika minut.

forex píše:Mel jsme pocit, ze fora treba jsou od toho,ze se na nich neco resi i na dalku, asi jsem mylne pochopil vyznam techto diskuzi,tak se omlouvam,ze jsem tim nekoho pohorsil :wink:
Nikoho jsi nepohoršil, nebuď uražený. Nebo jsem ti poradil málo, špatně? Mám pocit, že jsem ti řekl vše, co bylo třeba, a to dost podrobně.
Martin (LokoPin)
mpinta

Příspěvekod mpinta » pon 11 srp, 2014 12:48 pm

Díky forexovo dotazu jsem "objevil", že funkce POSUN funguje u lokodekodérů LENZ a ZIMO rozdílně. Není to sice až tolik závažné, přesto se cítím povinen, sdělit vám následující poznatky.

•LENZ - Funkce POSUN nastaví polovinu rychlosti maximální, tedy podle CV5 (Posun = CV5/2). Je-li tedy CV5 nastaveno tak, že mašina jede na "plný plyn" 100 km/h, při zapnutí POSUN jede 50 km/h. CV6 je pouze středním bodem tříbodové křivky, který se uplatní při regulaci zadáváním rychlostních stupňů (např. LH100) nebo otočením "kolečkového" regulátoru ručního ovladače (např. multiMAUS). Podotýkám, že ta "polovina" nemusí být zcela přesně polovinou. U dvou testovaných mašin to bylo ale téměř "pinktlich".
•ZIMO - Funkce POSUN nastaví rychlost dle CV6. Bez ohledu na nastavení CV5. Tedy žádná polovina. Pokud je CV6 ≥ CV5, pak je i posunová rychlost stejná, jako maximální. Stejně tak snižování CV5, až do CV5=CV6 nemá na střední rychlost žádný vliv. Při dalším snižování CV5 se snižuje i střední rychlost, ta nemůže být větší, než maximální. A to i přesto, že CV6 lze nastavit na vyšší hodnotu, než CV5.

Je otázkou, který "systém" je lepší. Podotýkám, že jsem nezkoušel všechny typy lokodekodérů Lenz, ani Zimo. Ale nepředpokládám, že by se to nějak lišilo. Ověřováno na Lenz Gold Mini a Zimo MX621.

Pokud jsem tedy někoho uvedl v omyl, zde na fóru či na stránkách LokoPin (kde jsem to snad opravil), pak se hluboce omlouvám.

Nevím, zda je tato informace natolik závažná (asi sotva, když na to dosud nikdo nepřišel :D a když, tak to nezveřejnil), že by zasluhovala samostatné téma, protože tady s tím názvem příspěvku moc v souladu není, to ponechám na uvážení admina.
Martin (LokoPin)
mpinta

Příspěvekod vvitty » pon 11 srp, 2014 2:09 pm

Na funkcni ovladani pridavne funkce nezavisleho osvetleni je prave potreba Plux22, na Plux16 nejsou potrebne funkce vyvedeny. Neni kam, chybi ctyri piny...
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Barva pluhu

Příspěvekod sidlo » stř 15 dub, 2015 8:43 am

Dívám se na fotky modelů:
ČSD T 478.1168
ČSD T 478.1185
Na fotografiích jsou pluhy v barvách šedá nebo červená. Nemohu se v tom vyznat.

Jaká barva pluhu je dodávaná?
sidlo

Re: Barva pluhu

Příspěvekod radula63 » stř 15 dub, 2015 6:03 pm

sidlo píše:Dívám se na fotky modelů:
ČSD T 478.1168
ČSD T 478.1185
Na fotografiích jsou pluhy v barvách šedá nebo červená. Nemohu se v tom vyznat.

Jaká barva pluhu je dodávaná?

Nevím kde a na jaké fotky se díváš. Na webu výrobce jsou pluhy na obou modelech červené. Pokud někdo má jinde fotku z první výrobní série modelu , tj. únor/březen 2012, pak tam byl na polomáčené T478.1168 umístěn nesprávně pluh šedý. Dále už byl dodávaný pluh červený.
Raďula63
KŽM Praha 3
radula63

Příspěvekod sidlo » stř 15 dub, 2015 6:11 pm

Děkuji za vysvětlení.

Nejmenovaný prodejce:

Obrázek
sidlo

Příspěvekod radula63 » stř 15 dub, 2015 6:21 pm

sidlo
Též barva madel nad světly a spodní madla u dveří jsou šedé.
Raďula63
KŽM Praha 3
radula63

Příspěvekod Tomon » stř 15 dub, 2015 8:10 pm

radula63 píše:sidlo
Též barva madel nad světly a spodní madla u dveří jsou šedé.

Musím Vás zklamat pánové, ale ani šedá ani červená barva pluhů není dobře. Podle norem je pluh barvy RAL 2002- krvavě oranžová.
Tomon

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)