"home-made" vozidla

Specializované fórum pouze pro příznivce úzkorozchodných železnic.

Moderátor: Michal Dalecký

Re: "home-made" vozidla

Příspěvekod Mašinka » pát 20 čer, 2014 6:23 pm

@ stoupa
je to z destiček a profilů ABS, dřeva a neusilbrového drátu.Ještě přibudou díly z mosazných profilů.Nárazníky jsou odlitky z mosazi.
Mašinka
Mašinka

Příspěvekod stoupa » pát 20 čer, 2014 6:34 pm

Tak DH 200 se nekoná,lept přišel obratem a byl jsem nadšený.No trochu mě zarazila absence návodu. Vysekání několika málo dílů a .... a po šestihodinovém martiriu jsem poprvé v životě lept vzal a letěl do odpadkového koše.Už jsem cosi postavil ale... Do dneška byl nejhorší lept v mém hodnocení původní podoba stavebnice ozubnicové RAKUŠANKY od fa.Kuber. Stavěl jsem to několikrát, jak v TT tak H0 vždy to byl hnus.No tohle to celkem překonalo....
Naposledy upravil stoupa dne sob 21 čer, 2014 6:08 am, celkově upraveno 1
stoupa

Příspěvekod zmar » pát 20 čer, 2014 8:27 pm

V čem je lept DH200 tak špatný ? Já o něm také uvažuji takže tohle je pro mne varováním, abych si ho nepořizoval.
zmar

Příspěvekod stoupa » sob 21 čer, 2014 6:06 am

zmar píše:V čem je lept DH200 tak špatný ? Já o něm také uvažuji takže tohle je pro mne varováním, abych si ho nepořizoval.

Materiál je poměrně tvrdý,bez ohýbačky se do toho nepouštět.Nemá návod (což by se mohlo zdát jako maličkost ale není)
,tím pádem je umístění a naohýbání dílů (především rámu podvozku) systém pokus omyl.Zámky jsou absolutně nepřesné, tím pádem sestavování představků opět pokus omyl.Navíc kabina ,představky a části rámu mají,celkem k ničemu, "praporky" podobně jako vystřihovánky z papíru. Když to tam necháte nebude to vzhledem k síle nateriálu lícovat (omyl 1) pokud to ubrousíte (na kabině bude zas chybět materiál).Navíc jsem nenašel předlohu která by měla čelo představku stejné jako model. Neříkám že to nejde postavit ,ale příjemná stavba to teda není.Možná jednou až bude zase skladem poučen z prvního nezdaru ..... .Souběžně dělám úzké "prasátko" od hekttora a to je jiná liga. Je to konkrétně TU 29.004 z Pionýrské železnice v Plzni.
http://www.spvd.cz/index.php/plzen/pionyrska-zeleznice
stoupa

Příspěvekod zmar » sob 21 čer, 2014 6:30 am

Tak tomu začínám rozumět. Před delší dobou někdo publikoval papírovou slepovací stavebnici DH200. Usuzuji, že lept je jen tahle stavebnice zmenšená do H0e a vyleptaná z mosazi. Nejradši bych si tenhle převod udělal sám a podle svého, ale papírová stavebnice není k sehnání.
zmar

Příspěvekod hank » sob 21 čer, 2014 9:41 am

Ta stavebnice byla DH 120 a jestli ji někdo potřebuje, ať mi napíše SZ.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod stoupa » sob 21 čer, 2014 6:30 pm

Ahoj,tak během dnešního pošmourného odpoledne závody Stoupamaschinenwerke :D vyrobily další stroj. Děkuji fa.Hekttor za TU 29.004 .Zároveň jsem udělal s minimálními náklady solidní pojezd H0e s (zase jedno poprvé) vnějším rámem. Kola Luck RP 25, rám stavebnice jsem "podlepil" zbytkem leptu,osy bůhví odkud (vrakoviště), mosazná trubička o vnitřním průměru 2mm,4x ložiskový domek (z vrakáče), motor Buhler ze stejného zdroje,šneky snad Tillig hádejte kde jsem je našel... :lol:. Už to jede (velmi solidně), zatím rezonuje, ale rychlost akorát a má klidný chod. Tady je těsně po sestavení bez maziv http://youtu.be/NjqfBDlRFbI http://gmeinder.rajce.idnes.cz/TU_29.004# Až se to promaže a zatíží bude to super :D
stoupa

Příspěvekod jkiss » ned 22 čer, 2014 6:46 pm

BNE 50 je zatiaľ fiasko :-(
tak aspoň nejaký "vedľajší produkt" (voz na strusku)
(tiež zo zhmotňovadla)

SAM_3571s.JPG
jkiss

Příspěvekod Mašinka » stř 16 črc, 2014 6:19 pm

Zdravím!
KOPPEL se blíží dokončení!
Obrázek
Mašinka
Mašinka

Příspěvekod jkiss » ned 20 črc, 2014 8:36 pm

Ďalší pokus o BNE50
tento už aj jazdí...ale chce to ešte ďalší vývoj :-)

Prototyp.jpg
Prototyp.jpg (24.67 KiB) Zobrazeno 6686 krát
jkiss

Příspěvekod stoupa » ned 20 črc, 2014 9:07 pm

jkiss píše:Ďalší pokus o BNE50
tento už aj jazdí...ale chce to ešte ďalší vývoj :-)

Prototyp.jpg

skvělá práce :shock:
stoupa

Příspěvekod stoupa » sob 26 črc, 2014 1:39 pm

Ahoj,dlouho jsem nic nepřidal :lol: tak....asi ji všichni známe.....Z/ú od fa.KUBER.
Maličká stavebnička za 350,-českých.Naprosto bezproblémová ,vše sedí velmi dobře,až na to, že prakticky nemá podvozek.Leda že by to byly ty dva "profily" a kus plechu na podlahu :lol: :lol: .

:idea: Nesl jsem si koledu (z hospody :lol: kde končívají schůzky modelářů) i upad jsem s ní na ledu (minulý rok letos tu nebyla ani vločka) a svými 125 Kg jsem dopadl na igelitku s modely :cry: . No mohlo to být horší :? ,odnesl to naštěstí jen jeden z rujánských vozů....stane se.Kastle na mraky podvozek v pohodě.

I napadlo mě zkrátit nebohý služebák ROCO resp.jeho šasi a ....http://gmeinder.rajce.idnes.cz/vuz_Z_u_KUBER/ :lol: Ještě budu muset dodělat pár detailů, jízdní vlastnosti jsou ( pochopitelně ) skvělé.
Naposledy upravil stoupa dne stř 30 črc, 2014 4:29 pm, celkově upraveno 2
stoupa

Příspěvekod Mašinka » sob 26 črc, 2014 3:55 pm

Zdravím přátele průmyslovýchh drah!
Moje elektrická lokomotiva KOPPEL je hotova.
Obrázek
Obrázek
Mašinka
Mašinka

Příspěvekod stoupa » stř 30 črc, 2014 4:30 pm

Naposledy upravil stoupa dne stř 30 črc, 2014 7:32 pm, celkově upraveno 1
stoupa

Příspěvekod KaRei » stř 30 črc, 2014 6:24 pm

stoupa píše:suďte mňa

Jménem fóra, obviněný stoupa se shledává vinným z umístění nefunkčního odkazu. :lol:
Dále z přetrvávajícího plastového lesku modelu vozu viditelného na fošnách bočnic na snímku P1000745.jpg, přílišného zamazání připomínajícího vazelínu na místech k tomu nevhodných a naopak nízkého umazání vozu prachem, ponechání stupačky pod vraty vozu v barvě černé, chybějícího znázornění ohmatání madel a klik, opomenutého ošuntění pojezdových lišt vrat, chybějících popisů technických (rozvor, nosnost, ...) i drážních (ČSD), a z neposkytnutí detailních snímků podvozku :wink:

Tedy, chtělo to matný lak, ať se to tak neleskne. Takhle to vypadá jako z plastu. Stupačka pod vraty je na vozech dřevěná, tedy by měla být šedo-hnědá, zašpiněná prachem, ne černá. Patina na bočnicích je nevhodně zvolená. Působí to spíše jako mastná špína, než jako zaprášení. To byla "umbra"? Chtělo by to použít vyloženě patinátor "prach". Pokud vůz měl vypadat starší, pak by hnědá barva bočnic měla být více do šeda (zvětralý nátěr), a jednotlivé desky by měly být lehce odstínově odlišné. V této barvě bych to přirovnal spíše novějšímu nátěru, pak je však umazání neúměrně intenzivní. Za kliky a madla se často chytá, takže barva na nich bývá ohmataná až na kov. Použij trošku stříbřenky na madlo a kliku pro znázornění. Pojezdové lišty vrat jsou kovové a projevuje se na nich rez. No a chybí ti ještě popisky vozu.
A ještě jedna věc, tu stupačku pod vraty máš buď moc utopenou, nebo moc vysoko. Nebo obojí. Mezi tou stupačkou a pojezdovou lištou vrat nemáš žádné místo na nohy.

Vůz v novějším nátěru. Všimni si barvy dřevěné stupačky pod vraty a ohmataného madla a kliky na vratech. Dřevěná prkna nejsou barevně zcela jednotná, i když u tohoto novějšího to není ještě tak vidět, takže by to u něj nevadilo. Vůz není ani tolik zašpiněný, jen lehčí zaprášení ve spodní části (opravdu jen lehce). Vlevo od něj stojí starší vůz. Všimni si jeho silně zvětralé barvy a také výraznějších rozdílů v odstínech jednotlivých prken.
http://media0.webgarden.name/images/med ... u_2072.JPG

Tady si můžeš všimnout náznaků rzi na spodní pojezdové liště vrat. Prohlédni si taky stupačku pod vraty, jak je na ni rozložená špína a vyšlapání. Vyšlapaná je spíše vlevo, kde se otevírají vrata. Pravý konec je zašlá špína, jelikož tam se tolik už nestoupá. Všimni si také zašpinění bočnic. Jde o suchý prach, který dává jen nádech do tmavší šedé.
http://www.dk-model.cz/web/components/c ... u%20sk.JPG

A ještě zašpinění čelníku vozu :wink:
http://www.hekttor.biz/images/galerie/3 ... hadice.jpg
KaRei

PředchozíDalší

Zpět na Úzkorozchodky