Posázaví

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Posázaví

Příspěvekod 65filip » ned 11 kvě, 2014 4:33 pm

Ahoj,
mám velkou prosbu, rozhodl jsem se začít stavět modelové kolejiště podle plánku M.F. č. 37 Posázaví.
Ale nejsem si jist zda se mi vejde na desku kterou mám již připravenou. Jedná se mi o velikost TT Mám panel o rozměrech
155 x 100cm.Předem děkuji za pomoc a radu
65filip

Re: Posázaví

Příspěvekod KaRei » ned 11 kvě, 2014 5:06 pm

Posázaví v H0 je na desku 180 x 120 cm.
Přepočtem na TT vyjde 131 x 87 cm.
Rezervu máš myslím dostatečnou, takže na tvůj panel by se to mělo vejít :wink:
KaRei

Příspěvekod 65filip » ned 11 kvě, 2014 5:38 pm

Děkuji za odpověd.
Jsem začátečník , tak jsem zvědavý jak ten můj pokus o modelové kolejiště dopadne.
Jdu kreslit a počítat spotřebu kolejnic a výhybek. Vím že je na to program WinTrack.
Mě se ho nepodařilo stáhnout natož v něm pracovat. Tak jdu na tužku a papír.
Prosím držte mi palce.
65filip

Příspěvekod Jiri Dvoracek » ned 11 kvě, 2014 7:52 pm

TT - digital, CD, ZSR a OBB, epocha V a VI, Digitrax a JMRI
Jiri Dvoracek

Příspěvekod 65filip » pon 12 kvě, 2014 6:48 pm

Jiri Dvoracek píše:http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=26&t=3507&hilit=wintrack+cz

Dík, podařilo se,
už kreslím ve Wintrecku.
65filip

Příspěvekod 65filip » sob 24 kvě, 2014 1:46 pm

Tak už mám nakresleno, trožku jsem to upravil, a v horní stanici jsem trať posunul do dalšího tunelu a malé SN.
Prosím napište mi připomínky , rád se poučím . Dík.
Přílohy
Posázaví.jpg
65filip

Příspěvekod milan ferdián » sob 24 kvě, 2014 4:31 pm

Špatně,špatně,špatně.... :? Ještě jednou si prostuduj plánek 37.Nemůžeš mít v mezilehlé stanici delší staniční koleje než v koncové.A co mezistaniční délka?Potřebuješ určitou délku na vystoupání trati na určitou výškovou hodnotu (nivelita tratě koncové stanice(.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Myšpulín » sob 24 kvě, 2014 4:34 pm

Neštudoval jsem Milanův plánek, ale u tebe se mi zdá nepoměr v délce staničních kolejí ve spodním a horním nádraží. Asi bych tu výhybku na pravém zhlaví posunul až za ten oblouk k tunelu. Budeš-li jezdit se sólo motory, pak to horní SN má smysl, pro soupravy už ale asi ne. Asi bych z toho udělal klasickou koncovou stanici. Ale je to tvoje hračičkaření, ty musíš vědět, co od toho očekávat.

Vidím, že je Milan rychlejší. :D
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod jafobe » sob 24 kvě, 2014 5:23 pm

osobně bych to asi trochu celkově předělal, možná na úkor něčeho co tam mít chceš, ale s ohledem na měřítko to bude i tak dost zhuštěné ...
dolení nádraží bych se pokusil dostat co nejblíž ke spodnímu kraji, buď s tím že tam nádražní budova nebude vůbec, nebo bude jen menší do středu panelu, a hlavně bych ho zkrátil, nalevo o ty rovné kolele, tím by vzniklo víc místa pro most přes řeku (ale tady bych ro spíš udělal jen jako potok(, a do tunelu by se dalo zajet o kus blíž od nádtraží, takže by bylo víc místa pro optické oddělení tratí, pravou stranu dolního nádraží bych začal končit v místě kde máš vyhýbky na vlečky, tu nalevo bych nechal asi jak je, tu napravo bych vypustil úplně a pravé zhlaví udělal obloukovou vyhybkou, takže by se mohl získal kus místa na pravé straně i pro horní skryté nádraží aniž by se musel řešit drasticky terén prudkou skálou či zdí ... hoření nádraží bych začal o kousek víc vlevo, vlečku (nákladiště) udělal jen jednou kolejí, staniční koleje bych se pokusil dostat víc od sebe (na obrázku mi přijde že jsou moc blízko) a pokusil bych se je udělat aspoň na délku kolejí doleního nádraží, skryté nádraží by se dalo udělat o kousek delší protože na dolením nádraží nabude pravá kolej, ale asi nepůjde udělat dost dlouhé na objíždění soupravy, pokud by se používalo i pro náklad ... takže spíš jen pro nějaký ten motorák, ale na to by stačilo kratší
jafobe

Příspěvekod 65filip » ned 25 kvě, 2014 5:21 am

Děkuji všem za připomínky, hned to jdu překreslit. Takové školácké chyby /delka stanič. kolejí / mě při kreslení ani
nenapadly
65filip

Příspěvekod 65filip » stř 08 říj, 2014 3:59 pm

Tak léto uteklo jako voda a začal podzim a dlouhé večery, tak jsem začal stavět kolejiště. Změnil jsem téma a plánek
kolejiště. Začal jsem stavět podle plánku č. 036 Dubějovice. A už stojím před první záludností. Hladina potoka je +-0 ,
Ale jak vysoko má být položena kolej, když SN je postaveno podle " Logika kruhu"v zadní části kolejiště.
65filip

Příspěvekod milan ferdián » stř 08 říj, 2014 4:14 pm

65filip píše:Tak léto uteklo jako voda a začal podzim a dlouhé večery, tak jsem začal stavět kolejiště. Změnil jsem téma a plánek
kolejiště. Začal jsem stavět podle plánku č. 036 Dubějovice. A už stojím před první záludností. Hladina potoka je +-0 ,
Ale jak vysoko má být položena kolej, když SN je postaveno podle " Logika kruhu"v zadní části kolejiště.

Především nejde o kolejiště s definici věty "Logika kruhu",ale klasické téma mini odbočná stanice s vratnými smyčkami a koncovou staničkou.Především se drž předepsané nivelitě tratě v plánku.Stanice má zakreslenou nivelitu +85 T.K.V žádném případě hladina vody není +/-0.Nikde to tam nepíší.Jestli jsi si všiml napravo před mostem je jez.Výška jezu se stanoví dle průjezdného profilu NEM102 vůči skryté dolní smyčce.Od T.K. dolní smyčky vychází hladina jezu plus síla vody na jezu + 61.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Zpět na Modelové kolejiště