Moduly Olomouc TT

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Moduly Olomouc TT

Příspěvekod rawen » ned 18 kvě, 2014 4:41 pm

Dašek píše:Pavle,nabídka trvá. :D

Jen nám ho neberte :)

Pavle, natíral jsi pražce a koleje? Nějak se to všechno leskne...

Radek
rawen

Příspěvekod _pavel_ » pon 19 kvě, 2014 2:52 pm

Koleje se lesknou páč jsou nové :D Pražce.... natřené nejsou....udělal jsem si foto i za jiného osvětlení a je to jiné. Ty fotky co jsem dělal prvně -bylo to foceno proti oknu. Asi hodně světla. S tím mýdelkem do ruky některé interierové foto není ono :D
Až budou moduly hotové tak se pozná jaké to je.
_pavel_

Příspěvekod rawen » pát 23 kvě, 2014 4:45 pm

Na Pavlovu nahrávku reaguji smečí:
Obrázek
Na odřezek 50mm dřevotřískové stolové desky (z dolní strany) jsem položil výkres v měřítku 1:1, přišroubil pravoúhlé opěrky a začal sestavovat obloukové moduly R700 / 45 stupňů. Bude jich pět. Více fotek je v albu.

Bohužel, z vyřezaných čtyřiceti se dva díly se prohnuly, ale i tak je po přefiknutí použiju na modul s mostem.
Vzhled není zatím nic moc, ale vlastně nic nebude ve finále vidět a cena byla s řezáním vodou nesrovnatelná.

Radek
rawen

Příspěvekod rawen » sob 31 kvě, 2014 3:27 pm

A teď pohádka:
Jeden mladý nadějný začínající modulář si myslel, že když bude stavět moduly hromadně a na šabloně, tak budou všechny stejné a přesné. Leč nebylo tomu tak - stejné sice byly, ale stejně nepřesné. Po složení 4x45st nedaly přímku, ale kus přebýval.
Takže nezbylo klučinovi, než narychlo koupit pásovou brusku a zkorigovat moduly on cca stupeň a půl. S Boschkou to šlo rychle, takže poté nalepil i normočela, šachtičky noh a pohádky je konec.

Obrázek

Jinak fotka názorně ukazuje, proč jsem vehementně trval na poloměru 700mm. Akorát se vešly...

Radek
rawen

Příspěvekod _pavel_ » sob 31 kvě, 2014 5:18 pm

Teď už chápu proč jsi neustále říkal, že 700 mm je nejlepší :D Nevešlo by se, nevešlo.... :D No ještě, že téma máme vedlejší tratě. Těch 700 mm ti norma dovoluje.
Máš to hezké. Vem jeden kousek do Olomouce, tam to zhodnotíme, jestli fotka neklame :wink:
_pavel_

Příspěvekod sikora » sob 31 kvě, 2014 5:41 pm

No ták Radku zpomal. Kdo se má na to koukat. :lol:
sikora

Příspěvekod Stanin » čtv 19 čer, 2014 7:30 pm

Kluci, jaký je u Vás resp. celkově v TT nejnižší sjizdný code? A za jakých podmínek. Code 83 vypadá v detailu nic moc.
Stanin

Příspěvekod Barbucha » čtv 19 čer, 2014 7:51 pm

Stanin píše:Kluci, jaký je u Vás resp. celkově v TT nejnižší sjizdný code? A za jakých podmínek. Code 83 vypadá v detailu nic moc.

Kuehn Code 70, minimální Code 60.
DR, H0, epocha III c, v neplánované pauze.
Barbucha

Příspěvekod _pavel_ » čtv 19 čer, 2014 8:46 pm

V detailu ten Tillig nevypadá nej, to je pravda, ale vyjde jako stavebnice pruty + podloží levněji. Takže člověk se pak může rozhodnout jestli to bude vypadat lépe s menším code, ale dráž , nebo levněji s větším, ale o něco hůř.
_pavel_

Příspěvekod rawen » pát 20 čer, 2014 4:00 am

U nás konkrétně jde kromě ceny i o princip - stavíme proto, abychom jezdili, a všichni víme, že s moduly se zachází drsněji než s panelem.
Takže raději si odpustíme potenciálně krásné makrofotky našich děl a vyměníme je za bezproblémové ježdění bez řešení okolků, uvolněných kamínků, překážejícího drobného kolejiva atd.

Radek
rawen

Příspěvekod Stanin » pát 20 čer, 2014 5:02 am

Rawen: Takže když chce někdo s vámi dělat moduly, tak jenom s Tilligem Code 83?
Stanin

Příspěvekod milan ferdián » pát 20 čer, 2014 6:38 am

Stanin píše:Rawen: Takže když chce někdo s vámi dělat moduly, tak jenom s Tilligem Code 83?

No,tak jednoznačné to není.Například u nás N scale používáme kolejivo CODE055 a CODE040.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod rawen » pát 20 čer, 2014 7:41 am

Stanin píše:Rawen: Takže když chce někdo s vámi dělat moduly, tak jenom s Tilligem Code 83?
Ne, to rozhodně nemusí. Jde jen o to, že (v rámci obecně platných norem, viz např. Fremo a Zababov) ručí za sjízdnost svých modulů. A když použije vyšší pruty, usnadnil si práci (a ušetřil).

Pokud by jsi se chtěl přidat, je důležité obecné nadšení pro TT moduly, reálné možnosti je stavět a posléze na setkáních provozovat a alespoň obecná shoda o jejich vzhledu. Tu se teď snažíme nějak slovně popsat a posléze zpřístupnit.

Ještě jinak - kolejivo, elektriku, čela přebíráme ze Zababova. Nemá cenu vymýšlet trakař. Vizuální vzhled přizpůsobujeme kolektivnímu vkusu a modelovaným tratím. Těmi mají být (zatím) lokálky.

Radek
rawen

Příspěvekod Stanin » pát 20 čer, 2014 8:31 am

No zájem bych měl, aspoň si to zkusit. Ale takový pokus jsem měl už jednou v nscale a špatně jsem si vyvrtal čela a tak jsem si ani nesestavil stavebnici. Potřeboval bych pořádnou vrtačku, s tou ruční mi to ujíždí. Jsem na tohle levota. Zkusil bych rovinný modul a kolejivo Kuehn, jenom to asi nebude v kombinaci s Tilligem vypadat dobře.
Stanin

Příspěvekod rawen » pát 20 čer, 2014 8:40 am

Ahoj,
nějaká čela mám v zásobě, když tak napiš SZ, která potřebuješ a domluvíme se. Do budoucna je bude vyrábět Jarda, čímž by měla být zajištěna shodnost i dostupnost pro méně vybavené členy. :D
Nevím, v jakém stavu je ten N-kový modul, ale možná by šel snadno převekslovat na TT.

Zatím jsme vždy dělali stavebnice modulů sériově a podělili se.

Radek
rawen

PředchozíDalší

Zpět na Moduly