Komentar k nize uvedenemu prispevku jsem presunul zde nebot se domnivam, ze patri do tohoto vlakna, puvodne zde
viewtopic.php?f=3&t=8212&start=15Gulda píše:pánové i průměrně inteligentní člověk pochopí že 16V není 20V i bez elektrotechnického vzdělání, ať si do své mašiny nacpe kondiky každý jaký chce, třeba na 10V, třeba nebouchne, třeba bouchne a bude sranda, je to každýho věc, a né psát do fóra vědecký slohovky na téma napětí DCC

Bohuzel jake je DCC napeti na kolejich az tak uplne zrejme neni, coz je napriklad videt z tohoto chybneho a pomerne zavadejici trvrzeni ikdyz to zde bylo nekolikrat vysvetleno, vcetne obrazku. Tyto zakladni chyby ze zakladu elektrotechniky se zde opakuji stale dokola.
V zadnem pripade nemuze vzniknout 28V spicka-spicka, protoze se pouze prepina smer proudu, takze tam je vzdycky 14V, ale jen tece opacnym smerem. Pochopili ???
Pokud BohousP zameni princip kmitoctove modulace za PWM u DCC signalu ve vlakne pro zacatecniky (DCC pro tutany), tak se az tak moc nedeje ikdyz to bylo v tomto vlakne vysvetleno.
Nicmene pokud zde nekdo zcela vazne napise, ze je pri obvyklem/doporucovanem napajeni na kolejich napeti DCC 21V spicka pro modelovou velikost TT, ackoliv to norma NMRA vubec pro dane meritko nepripousti, tak to je uz pomerne zavadejici informace a tedy prestava byt "sranda". Protoze to znamena, ze v kolejich je stridave napeti +/-21V spicka-spicka, tedy 42V spicka-spicka. A to si myslim, ze uz nekterym uzivatelum az tak jasne byt nemusi a je to tesne pod maximalnim limitem, ktery NMRA vubec pripousti +/-22V.
A vzhledem k tomu, ze existuji i obecne pozadavky na bezpecnost takovych zarizeni, tak si myslim, ze to uz az takova legrace neni, protoze jde o bezpecnost a zdravi uzivatelu zejmena deti.
Proto ja tento (nize uvedeny) ponekud sverazny nazor k diskuzi o normach, ktere se vztahuji k bezpecnosti v modelove zeleznici, nesdilim. Podotykam, ze to nejsou me teorie, ja jsem zde pouze pridal vysvetleni/komentar jak bylo pozadovano napr. uzivatelem Zdeno.
BohousP píše:Toto vlákno je o digitalizaci jedné konkrétní lokomotivy a já jsem pouze vyjádřil svůj názor, že použití 16V tantalového elektrolytu není vhodné. Všechny ostatní teorie zde (jakož i na množství jiných vlákem) podsouváš ty a myslím si, že nikoho zvlášť nezajímají. Měl by sis už konečně uvědomit, že toto je fórum modelářů, kteří se chtějí věnovat svému koníčku a ne akademická debata o tom, jestli ho... smrdí po sirovodíku nebo metanu.

Zda se, ze v realnem svete to obcas muze chodit podobne jako v tomto vyjadrenem nazoru
viewtopic.php?f=28&t=1219&start=195Ferda píše:Jj, bez cetlu nesmíš dneska vůbec nic. Zato když máš cetl, tak se nikdo neptá jestli to taky umíš.
Pokud nejsi CSC, tak nesmíš napsat ani teorii relativity!