Zámek dekodéru CV15 a CV16

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Zámek dekodéru CV15 a CV16

Příspěvekod fulda » pát 21 bře, 2014 3:07 pm

Ahoj,

je tu někdo, kdo někdy použil "Zámek dekodéru" realizovanej pomocí CV15 a CV16?
Já si teď upravuju soft pro dekodéry do GeoLine kolejí a tam se mi ta funkce náramně hodí.
Mám ale několik otázek, na které si neumím odpovědět:
  1. Pokud je dekodér "zamčen" a CV15 je jiné než CV16, tak se předpokládám dá pouze zapsat CV15, ale nedá se číst
  2. Pokud je dekodér zamčenej, tak předpokládám nereaguje na factory default (CV8=8)

P.S. Prosím jenom ti, kteří to opravdu někdy použili.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Re: Zámek dekodéru CV15 a CV16

Příspěvekod Jirka_US » sob 22 bře, 2014 6:54 am

ad 1) nikoliv, CV15 je jedine, ktere lze precist, ostatni CV jsou zamcena i pro cteni. Krome toho ruzne hodnoty v CV15 a CV16 ne vzdy znamenaji, ze je dekoder zamcen.
ad 2) ano, ale ne kazdy dekoder provadi tovarni reset pomoci CV8=8
Implementace CV15,CV16 muze byt specificka u kazdeho vyrobce.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod fulda » sob 22 bře, 2014 12:37 pm

Jirka_US píše:ad 1) nikoliv, CV15 je jedine, ktere lze precist, ostatni CV jsou zamcena i pro cteni. Krome toho ruzne hodnoty v CV15 a CV16 ne vzdy znamenaji, ze je dekoder zamcen.
A co přečtu a jak to přečtu?
Minimálně po instalaci má přeci každej z dekodérů jinou hodnotu CV15, takže se mi jejich ACK pulzy tak trochu pomotají do sebe.

Jirka_US píše:ad 2) ano, ale ne kazdy dekoder provadi tovarni reset pomoci CV8=8
Trochu jsem doufal, že ten kdo si to přečte projeví trochu rozumu aby pochopil, že to je jeden z příkladů, většina resetů má podobný průběh, jen je to jiná hodnota zapsaná většinou do CV8.

Jirka_US píše:Implementace CV15,CV16 muze byt specificka u kazdeho vyrobce.
No a proto jsem se pokoušel najít někoho, kdo se s tím setkal v reálné praxi a proto napíše své zkušenosti a ne jen teoretické blbosti, těch jsem si přečetl dost.
fulda

Příspěvekod Jirka_US » sob 22 bře, 2014 8:38 pm

fulda píše:
Jirka_US píše:ad 1) nikoliv, CV15 je jedine, ktere lze precist, ostatni CV jsou zamcena i pro cteni. Krome toho ruzne hodnoty v CV15 a CV16 ne vzdy znamenaji, ze je dekoder zamcen.
A co přečtu a jak to přečtu?

Precte se obsah registru CV15, pouziva se nato programovaci kolej, ale ja jsem se domnival, ze tyto zakladni informace jsou pro pokrocilejsiho zacatecnika zrejme, proto jsem je neuvadel...
Minimálně po instalaci má přeci každej z dekodérů jinou hodnotu CV15

Nikoliv, po instalaci maji tovarni hodnotu, typicky nulu.
takže se mi jejich ACK pulzy tak trochu pomotají do sebe.

Proc by se "motaly" ? Pri programovani pomoci PoM bude prepsana hodnota CV15 u vsech dekoderu, u tech ktere nejsou zamceny se daji prepsat i ostatni CV, to je princip a cil zamku dekoderu.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod fulda » sob 22 bře, 2014 9:02 pm

Není prosm mezi přítomnými někdo, kdo ví k čemu se tato funkce používá a zároveň jí už někdy použil?
Na názory intelektuálů co si myslí že rozumí všemu jsem se opravdu neptal.
fulda

Příspěvekod Jirka_US » sob 22 bře, 2014 9:44 pm

Není prosm mezi přítomnými někdo, kdo ví k čemu se tato funkce používá a zároveň jí už někdy použil?

Aplikaci je nekolik. Napr. pro ty co jsou presvedceni, ze pro advanced consisting, tedy pro jizdu v souprave, je treba pul dne programovani. Tedy pomoci zamku dekoderu lze vytvaret soupravy, pricemz loko, popr vozy teto soupravy maji v dekoderu stejnou adresu. Jinak doporucuji si poznacit hodnotu v CV16, protoze po zamceni dekoderu se z nej stane "nedobytna pevnost" pokud zapomenu hodnotu v CV15. Jak jiz bylo receno tovarni reset nepomuze.
Pokud se tyka praktickych zkusenosti, tak jsem zde uvadel cele schema takoveho dekoderu, vcetne binarniho a zdrojoveho kodu a zpusobu/podminek sireni takoveho programu. Tak snad fulda bude postupovat podobne velkorysym zpusobem.....

OT:
Domnivam se, ze posuzovat ostatni a okolni svet podle sebe asi neni prilis moudre....
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod fulda » ned 23 bře, 2014 8:09 am

Hmm, moudré, ale já je hodlám použít pro případ, kterej je popsanej v NMRA specifikaci a tam se jako náhodou o soupravě nic nepíše.
Argento-aurální transmutaci lze uskutečnit terminací vokálního výstupu. :!:
fulda

Příspěvekod fulda » úte 25 bře, 2014 2:59 pm

OK, přečetl jsem si NMRA DCC Topic 0305051 a tam se mimo jiné doporučuje zápisem 255 do CV15 odemknout každý dekodér. To má docela logiku, to asi také zavedu.
fulda

Příspěvekod Jojo » úte 25 bře, 2014 6:39 pm

Si nejaky nervny. :D
Resetni a informuj,že ako? :D
H0 ,bez epochy,Traincontroler 7 Silver originál,len digitál.
Jojo

Příspěvekod fulda » stř 26 bře, 2014 2:22 pm

Ještě jedna věc - kolik dekodérů vlastně CV15 / CV16 podporuje? Já znám jen loksound4
fulda

Příspěvekod zdeno » stř 26 bře, 2014 4:30 pm

fulda píše:Ještě jedna věc - kolik dekodérů vlastně CV15 / CV16 podporuje? Já znám jen loksound4

nikdy jsem s tim nepracoval, tak nemam nic na procleni ;-)
---
ale dival jsem se na JMRI seznam dekoderu a vsimnul jsem si, ze pokud otevrem nektery dekoder na editaci, tak se ukazou jen ty CV, ktere dekoder podporuje.
Napriklad LE 1024 LENZ nepodporuje funkce 10-16, 33-49, 95-104 atd
Pokud ti to pomuze, budem rad.
zdeno

Příspěvekod zdeno » ned 30 bře, 2014 11:04 am

no zkusim, ;-)
zatim vidim dva okruhy problemu.
1/ stejna adresa, stejny CV16 = malo adres ; 255 =broadcast
2/ ne kazda ctecka CV dokaze obslouzit odber, treba 20 zarizeni. Pokud je klidovy odber 20mA, tak je to 400mA klidoveho odebiraneho proudu. Treba moje ctecka ma maximum okolo 100mA dodavaneho proudu a detekuje ACK nad 60mA. JInak napisane, neposkodi se, ale bude zablokovana nadmernym odberem.
zdeno

Příspěvekod fulda » ned 30 bře, 2014 1:11 pm

Trošku jsi se mohl podívat po těch odkazech.
Oni to celkem používají američani, ale používají to tak, že si dokupujou dekodéry. U nás je většinou jedna loko = jede dekodér, kterej dělá všechno. Oni mají jeden dekodér pro jízdu, ten s lokomotivou často dostaneš a má CV16=1. Pak mají dekodér pro zvuk, ten má CV16=2 a většinou ho dokupujou. Další, kterej dokupujou tak je osvětlení do lokomotivy, kterej má CV16=3 a pak pro motorové jednotky ještě čtyřka - osvětlení salónu. Takže oni mají naprosto pevně dané co se k čemu používá.
To že jsem to nabastlil na to nešťastné Roco je jen potřeba nějak zaplácnout tu mezeru že Roco pokaždé programuje na celém kolejišti a pokud to dáš do rukou dětem, tak si můžeš bejt jistej, že se pokusí změnit adresu lokomotivy kterou jim půjčil Franta a přeprogramujou všechny výhybky. Pak by bylo pekelné je zase vracet.

Ono stejně pokud máš programovací kolej, tak to moc nedává smysl a musel by jsi dekodéry přepojit na programovací kolej. A proč by jsi to dělal? Přece jednou naprogramuješ a pak už jen používáš.
PoM režim je definovanej i pro jednoduché příslušenství, takže pokud chceš něco ladit, tak to klidně uděláš v PoM. Jenom to nešťastné Roco ho zase nepodporuje. Asi to bude tím, že je to spíš hračka.

Já jsem na některých dekodérech používal ještě jinou fintu - na dekodéru malé tlačítko, nebo propojka, kterou jsi propojil a pak ten konkrétní dekodér poslouchal na programování, jinak ho ignoroval.
Ale zase to fungovalo jen pro systémy, které mají plnej proud do progrmovací koleje a nebo pro dekodéry, které mají samostatné napájení pro příslušenství.
fulda

Příspěvekod Jirka_US » ned 30 bře, 2014 2:08 pm

1) seznam dekoderu, ktere maji zamek dekoderu je zde: viewtopic.php?f=6&t=7869&p=135478&hilit=CV16#p135478
2) pokud se tyka vice dekoderu v loko, tak to mozna platilo v dobe, kdy vznikl ten navrh, ale dnes bych rekl ze to jiz moc neplati, minimalne ve velikosti N, presneji receno pouziva se jeden dekoder, ktery ma zvuk, rizeni motoru, osvetleni - vse v jednom. Podrobneji zde:
viewtopic.php?f=43&t=8312&p=146806&hilit=Kato#p146806
Naposledy upravil Jirka_US dne ned 30 bře, 2014 3:59 pm, celkově upraveno 1
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod zdeno » ned 30 bře, 2014 3:27 pm

fulda píše:Trošku jsi se mohl podívat po těch odkazech.
Já jsem na některých dekodérech používal ještě jinou fintu - na dekodéru malé tlačítko, nebo propojka, kterou jsi propojil a pak ten konkrétní dekodér poslouchal na programování, jinak ho ignoroval.
Ale zase to fungovalo jen pro systémy, které mají plnej proud do progrmovací koleje a nebo pro dekodéry, které mají samostatné napájení pro příslušenství.

Odkazy a nejen tvoje jsem postudoval. I to, jak se to obvykle rozdeluje. Nemam problem s teoretickym zakladem.
---
Problem je v tom, aby se vlk nazral a koza zustala cela ;-)
Asi nejlepsi reseni by bylo vypnout CV 29.7 a tim podporit jen CV nad 512. Tim by se odstranila duplicita mezi loko a "aces" (nechce se mi stale vypisovat prislusenstvi).
Jediny problem by byly ZIMO dekodery, ktere pouzivaji CV nad 512. Takze pokud poslem PoM paket na CV513 a vys, mohli bychom to celkem slusne obejit.
zdeno

Další

Zpět na DCC v praxi