zpětné hlášení

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: zpětné hlášení

Příspěvekod Miloš_P » ned 19 led, 2014 10:13 pm

palo-1 píše:Tak jsem se snažil dneska zapojit přestavník podle obrázku který je výše, a nějak mi to nefungovalo. Přestavník přehazoval jen když byl přepínač v poloze kdy se kondenzátor nabíjí, ale zpátky přehodit nechtěl. Navíc se mi zdálo že kondenzátor i přestavník byl docela teplý. Kondenzátor jsem použil s kapacitou 4700uF. Tak teď nevím v čem je chyba..

Příčinou může být chybné zapojení, malá kapacita kondenzátoru nebo napájení střídavým proudem (tomu by mohlo být příčinou i toho zahřívání).
Miloš_P

Příspěvekod D » ned 19 led, 2014 10:59 pm

palo-1:
Poslední tvé schéma je určeno jen pro přestavníky s koncovým vypínáním. Tím je zajištěno, že bude svítit jen jedna kontrolka. Bez koncového vypínání budou svítit obě pořád bez ohledu na polohu přestavníku. Proud jedné LED přes cívku přestavníku nevadí.

Doporučuji upravit stávající přestavníky podle Jirky1 a zapojit s kondenzátorem všechny přestavníky.

Miloš_P:
> Koncové vypínání na to nemá vliv, protože přestavník je uváděn do pohybu nabíjecím a vybíjecím proudem kondenzátoru. Koncové vypínání odepne cívku až po přestavení, tedy po proudovém impulzu.
Nesouhlasím, vliv to mít bude. Zapojení počítá s plným nabitím a plným vybitím kondenzátoru přes cívky relé. Pakliže je kondenzátor při svém nabíjení při přestavování odpojen koncovým vypínačem ještě před plným nabitím, nemusí získaná energie stačit druhé cívce k návratu do předchozí polohy. Právě trvalým připojením na první cívku je kondenzátor plně nabit a jištěn proti samovybíjením, zatímco trvalé připojení na druhou cívku jako na odporovou zátěž zase zajistí jeho úplné vybití a tedy dostatek volné kapacity pro další náboj přestavující první cívku.
D

Příspěvekod palo-1 » pon 20 led, 2014 4:27 pm

Děkuji všem. Snažil jsem se tedy zapojení podle "Jirky1" a "D" opět překreslit do pro mně srozumitelného schématka, a je to tak teda již správně? Jedná se tedy o přestavník s koncovým vypínáním.
Přílohy
prestavník.jpg
prestavník.jpg (22.4 KiB) Zobrazeno 5563 krát
palo-1

Příspěvekod Jirka1 » pon 20 led, 2014 6:12 pm

palo-1 píše:Děkuji všem. Snažil jsem se tedy zapojení podle "Jirky1" a "D" opět překreslit do pro mně srozumitelného schématka, a je to tak teda již správně? Jedná se tedy o přestavník s koncovým vypínáním.
Ano, tak by to mělo být.
Ale je nutné ještě říci, že musíš použít klasický páčkový přepínač ON-ON.
Jirka1

Příspěvekod palo-1 » pon 20 led, 2014 7:08 pm

Děkuji, tak konečně jsem to nakreslil správně:-) Nemáte někdo ještě zkušenost s tím kondenzátorem, jakou kapacitu použít? Aby to byl nějaký zlatý střed, ne moc velký aby přes cívku zbytečně neprotékal proud, a na druhou stranu né moc malý aby zase měl sílu přehodit přestavník. Nebo mám prostě nakoupit kondenzátory různých kapacit a zkoušet?

Jirka1 píše:
palo-1 píše:Děkuji všem. Snažil jsem se tedy zapojení podle "Jirky1" a "D" opět překreslit do pro mně srozumitelného schématka, a je to tak teda již správně? Jedná se tedy o přestavník s koncovým vypínáním.
Ano, tak by to mělo být.
Ale je nutné ještě říci, že musíš použít klasický páčkový přepínač ON-ON.
palo-1

Příspěvekod Tomáš » pon 20 led, 2014 7:44 pm

Vidím, že jste založili nové téma, tak ti to šoupnu sem i s obrázkem.
Jak už jsem ti psal na FZ1 se vybodni, moc toho neutáhne.

Kup si jakékoliv transformátor s výstupem 10-12V na zátěž 3A (víc na škodu není, ale nevyužiješ to)
(já koupil toroid)

K tomu si postav Graetzov usměrňovač

Čtyři diody 1N5408 a jeden kondenzátor na 25V nebo víc (elektrolyt) nějakej pořádnej 2200uF
Zapojíš podle obrázku a máš hotovo. Cena minimální. Když budeš mít kousek kuprexitu, vyškrabeš cesty a zapájíš součástky. Dá se to samozřejmě pouze a jen spájet.
Já tímhle krmím všechno příslušenství vč těch výhybek a naprosto bez problému.

Na tu hodnotu kondenzátoru k výhybce se ti podívám hned, jak je najdu.

Už jsem našel. Používal jsem tento:
http://www.gme.cz/ce-2200u-25v-jam-sk-1 ... k-p123-190
Přílohy
usměrňovač.jpg
Naposledy upravil Tomáš dne pon 20 led, 2014 8:14 pm, celkově upraveno 2
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Příspěvekod komori » pon 20 led, 2014 7:57 pm

Zapojení je špatně a nemůže to fungovat.
TT, DCC, NanoX-Paco, YaMoRC, TC9 Gold a TP9
komori

Příspěvekod Jirka1 » pon 20 led, 2014 7:58 pm

Tomáši, ale to jsi nenakreslil schéma usměrňovače, je to určitě špatně, takhle by rozhodně nefungoval...
Stačí kouknout sem nebo sem.
Jirka1

Příspěvekod Tomáš » pon 20 led, 2014 8:00 pm

Jo má to být do kříže, blbě se to takhle kreslí. Předělám to :oops:
Ještě doplněno aby nedošlo k omylu pájení
Přílohy
usměrňovač.jpg
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Příspěvekod palo-1 » pon 20 led, 2014 9:03 pm

Super, děkuji. Doplnil jsem do obrázku ještě polaritu kondenzátoru, a výstupu z trafa, ale nevím jestli to mám dobře. Teď večer mi to už moc nemyslí :oops:
Přílohy
usměrňovač.jpg
usměrňovač.jpg (20.87 KiB) Zobrazeno 5488 krát
palo-1

Příspěvekod BohousP » pon 20 led, 2014 9:24 pm

Palo, nechci ti brát odhodlání, ale alespoň základní vědomosti z fyziky pro ZŠ si musíš doplnit. Ne všechno ti tady někdo namaluje v obrázcích. Z transformátoru určitě neleze stejnosměrný proud ... :(
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod Jirka1 » pon 20 led, 2014 9:25 pm

palo-1 píše:Super, děkuji. Doplnil jsem do obrázku ještě polaritu kondenzátoru, a výstupu z trafa, ale nevím jestli to mám dobře. Teď večer mi to už moc nemyslí :oops:
Na straně transformátoru je samozřejmě střídavé napětí (tedy žádné + a -). Myslím, že asi nemá moc smysl, abys tu doplňoval dodaná schémata. Podle mě by ses měl spíš pokusit seznámit s hrubými základy elektro, abys pochopil princip...
No BohousP byl rychlejší, ale myšlenku jsme měli stejnou. :-)
Jirka1

Příspěvekod pekl024 » pon 20 led, 2014 9:29 pm

Pár ukázek zapojení jednoduchého zdroje.
Zapojení zdroje.jpg
Zapojení zdroje.jpg (79.59 KiB) Zobrazeno 5476 krát
pekl024

Příspěvekod Miloš_P » pon 20 led, 2014 10:59 pm

D píše:palo-1:
Poslední tvé schéma je určeno jen pro přestavníky s koncovým vypínáním. Tím je zajištěno, že bude svítit jen jedna kontrolka. Bez koncového vypínání budou svítit obě pořád bez ohledu na polohu přestavníku. Proud jedné LED přes cívku přestavníku nevadí.

Doporučuji upravit stávající přestavníky podle Jirky1 a zapojit s kondenzátorem všechny přestavníky.

Miloš_P:
> Koncové vypínání na to nemá vliv, protože přestavník je uváděn do pohybu nabíjecím a vybíjecím proudem kondenzátoru. Koncové vypínání odepne cívku až po přestavení, tedy po proudovém impulzu.
Nesouhlasím, vliv to mít bude. Zapojení počítá s plným nabitím a plným vybitím kondenzátoru přes cívky relé. Pakliže je kondenzátor při svém nabíjení při přestavování odpojen koncovým vypínačem ještě před plným nabitím, nemusí získaná energie stačit druhé cívce k návratu do předchozí polohy. Právě trvalým připojením na první cívku je kondenzátor plně nabit a jištěn proti samovybíjením, zatímco trvalé připojení na druhou cívku jako na odporovou zátěž zase zajistí jeho úplné vybití a tedy dostatek volné kapacity pro další náboj přestavující první cívku.

Mám to vyzkoušené, funguje to bez problémů, tenhle typ přestavníků jsem před několika lety chvíli používal. Kapacita použiteho kondenzátoru byla myslím 4700M, ale už si to přesně nepamatuju :? . Např. v sešitech "Malá železnice" se toto zapojení uvádí jako jeden ze způsobů ochrany přestavníků s koncovým vypínáním v případě jeho selhání.
Miloš_P

Příspěvekod palo-1 » úte 21 led, 2014 4:59 am

Mockrat vsem dekuji. Ty znamenka co jsem zakreslil u toho trafa je samozrejme blbost. Doslo mi to az jsem lehnul do postele a znova si to promitnul v hlave. Rano je hold moudrejsi vecera... Jeste by me zajimalo jestli toto zapojeni s kondenzatorem lze pouzit i u starsich prestavniku Zeuke? predpokladam ze by tam asi nemel byt problem.
palo-1

PředchozíDalší

Zpět na Elektrika a elektronika