Moderátor: Michal Dalecký
miroslav lengyel píše:To nic,za chvíli se dovíš,že je v chyba v kolejivu Fleischmann.Jestli máš nějaké vozy FLM,tak zkus jejich dvojkolí.Já si musel s některými vozidly jiných značek také trošku pohrát,aby to FLM schroupnul.Roco bez problémů,ale třeba s Pikem problémy byly.Příčinou byla třeba kulisa spřáhla s nepatřičnými otřepy apod.U jednoho vozu Liliput pro změnu špatné uložení dvojkolí.V prvním případě mě přestalo bavit hrát si na náhodu a vůz dělá kompars u skladiště,v druhém stačilo přihnout uložení nápravy a bylo po problému.Zajímavé je,že s vozidly FLM no problema a je jedno zda vozy táhnu či sunu.Prostě svůj k svému neboli Profi k Profi.
alik píše:[S tím počítám, ptám se ale právě fleischmaňáků. Dvojkolí Roco fungují, ale izolované stojí skoro 100 Kč a navíc nevím, jestli bude sedět tloušťka osy - např. FL má izolované osky tlustší. Nejradši bych zrušit ty zbytečné plechy na osvětlení, aby se dala použít normální dvojkolí, ale to asi nepůjde.
Osy možná,ale hroty by měly být stejné.Já mám na vozech FLM pouze jednostranně izolovaná dvojkolí,ale na vozech Roco s přípravou na osvětlení mám oboustranně izolované.Mohu je zkusit zaměnit,zda je to možné.Plechy rušit nemusíš,prostě jen musíš dát pozor při případném zapojení osvětlení.
TommyH píše:
D. Mezera mezi nárazníky- Díky tomu, že rozměr co je mezi nárazníky a držákem spřáhla normovaná NEM, není co řešit. Fa. Roco má svá specifická spřáhla díky kterým se vozy přiblíží o 7mm, ano je to tak! Tedy je pak pochopitelné, že pokud se použijí klasická očková(jsou také různé druhy) je vzdálenost mezi nárazníky u zapřažených vozů 10mm. Je zajímavé, že u ostatních výrobců(sám jsem si zkoušel, že mají tento rozměr i větší-třeba 12mm) kritikům nevadí! Vždy se raději nechává větší vůle kvůli kinematice při průjezdu min. radiusem či vyhybkou.Teď jsem si vyzkoušel zapřáhnout vozy od Roco(ano mám je také doma) a mezi nárazníky je vůle 2-3mm, což přesně odpovídá tomu, když by se použily u bajky tyto kratší spřáhla s tím, že klidně můžeme více vysunout hlavici držáku spřáhla směrem od nárazníku( v normě je tolerance X-0.5), tím se přiblíží vozy o další milimetr, tzn.mezi nárazníky bude mezera 1-2mm, ale do ohně bych ruku za to nedal, že by se nevyskytl problém. Tedy s největší pravděpodobností se upraví forma na držák spřáhla.
S pozdravem Ing.Tomáš Heřmanský
mlha píše:Dobrý den pane inženýre,
tady neřešíme mezeru mezi nárazníky,ale mezeru mezi vozy.Jde o mezeru mezi návalky.Pokud je 4 mm při použití krátkých spřáhel Roco tak je velká.
Pokud jde o jméno firmy Šikulové s.r.o,díky za to ,že jste slyšeli na první kritiku a vozy opravili.Třeba u jiné české firmy nejsou reakce na kritiku jejich produkce vůbec žádné.
fousek píše: A vy se divíte? Když tady čtu ten hnůj, tak se jim vůbec nedivím..........
TommyH píše:Jen pro začátek chci objasnit ne zrovna rychlou reakci na kritiku a poděkovat těmto lidem. Jsme přeci lidé a ti si potřebuji o vánočních svátcích oddechnout. Teď vysvětlivky k jednotlivým postřehům.
A. Čepy podvozku- Měli by být jako u jiných měřítek TT a N, tedy na kovovým šroubovatelným čepu-viz diskuze a obr.-Dle mého řeší nesmysl protože u těchto měřítek to je jediné řešení( pacičky by se lámaly a podvozek by v rámu nedržel) a v H0 by to vypadalo hrozně, za další problematické odnímání podvozku-nutno rozebrat vůz.Tedy nevím zda jsem dobře pochopil text,ale já jsem v žádném případě nezmiňoval TT ani N,nýbrž a pouze H0, konkrétně rychlíkové vozy Fleischmann.Nevím o tom,že by vozy s tímto uchycením vypadaly hrozně,ba právě naopak a rozebrat vůz je potřeba právě v případě nacvakávacích podvozků u vozů Roco,pokud nechci riskovat nějakou nehodu.
D. Mezera mezi nárazníky- Díky tomu, že rozměr co je mezi nárazníky a držákem spřáhla normovaná NEM, není co řešit. Fa. Roco má svá specifická spřáhla díky kterým se vozy přiblíží o 7mm, ano je to tak! Tedy je pak pochopitelné, že pokud se použijí klasická očková(jsou také různé druhy) je vzdálenost mezi nárazníky u zapřažených vozů 10mm. Je zajímavé, že u ostatních výrobců(sám jsem si zkoušel, že mají tento rozměr i větší-třeba 12mm) kritikům nevadí! Vždy se raději nechává větší vůle kvůli kinematice při průjezdu min. radiusem či vyhybkou.Teď jsem si vyzkoušel zapřáhnout vozy od Roco(ano mám je také doma) a mezi nárazníky je vůle 2-3mm, což přesně odpovídá tomu, když by se použily u bajky tyto kratší spřáhla s tím, že klidně můžeme více vysunout hlavici držáku spřáhla směrem od nárazníku( v normě je tolerance X-0.5), tím se přiblíží vozy o další milimetr, tzn.mezi nárazníky bude mezera 1-2mm, ale do ohně bych ruku za to nedal, že by se nevyskytl problém. Tedy s největší pravděpodobností se upraví forma na držák spřáhla.
Nechci zbytečně polemizovat o vzdálenosti mezi nárazníky,může být,že se mohou vzdálenosti u různých vozů lišit,ale v žádném případě nemám mezeru mezi nárazníky 2-3 mm.Roco nemá žádná specifická spřáhla,stejného výsledku dosáhnu se spřáhly Fleischmann.
Važení, připadá mi, že záměrně někteří lidé chodí na tuto diskuzi aby co nejvíce poškodili jméno Šikulové s.r.o., bohužel dnes jsou i takové profese...to můj pohled jako nezávislého designera modelů.No právě,když jsem se zde před 5-ti lety registroval,tak jsem již předem počítal s tím,že budu Šikulům škodit.Ovšem tedy Váš názor mi zrovna jako nezávislý nepřijde,ale třeba se mýlím.Jinak v Novém roce přeji co nejméně karambolů a mnoho úspěchů s železničními modely.
forex píše:TommyH píše:.........
Važení, připadá mi, že záměrně někteří lidé chodí na tuto diskuzi aby co nejvíce poškodili jméno Šikulové s.r.o., bohužel dnes jsou i takové profese.
Poškozování jména fy Šikulové hledejte pane inženýre třeba u toho, kdo nechal udělat šachtu spřáhla, do které nejde to spřáhlo ani vsunout. Ale obviňovat tady lidi, co za to dají peníze, a jsou logicky pohoršeni stavem věci, že jsou to snad úmyslní poškozovatelé jména výrobce modelu, mi přijde dosti zvláštní.
Ale pokud mají Šikulové pocit,že jim tady tato diskuze ničí image, tak ať se obrátí na administrátora a může to třeba smazat.
Jen by mě zajímalo,kolik z těch,co teď označují nespokojené vlastníky těchto modelů a jejich reakce za hnůj a nevím , co ještě, ho sám doma má?
A pokud jim to nevadí, tak před nimi smekám.
forex píše:Chces rict,ze Ti do sachty slo sprahlo bez jakekoliv upravy vsunout a docvaknout ?
Zpět na Velikost H0 (komunita H0)
Uživatelé procházející toto fórum: kpt.Budha a 1 návštěvník