Přeji Vám všem pěkný předposlední den stávajícího roku.
Pročítal jsem diskuzi ohledně modelu služebáku od Milana Burgeta, sám jej mám a nemám proti němu výhrady a ohledně modelů od TOLOLOKO . Ty jsem se pokoušel získat , ale bez úspěchu.
To že předlohy skončily u Ferrotrain mne nepřekvapuje. U této firmy skončilo mnoho modelů od bývalé firmy GERARD se kterou jsem měl možnost spolupracovat. Myslím si, že od převzetí předloh nelze očekávat nic převratného.Stejně většina modelů pro FT byla stavěna u nás na Moravě. Rozumím zcela argumentů jak jedné strany tak i argumentům Radka a nemyslím si, že by byl puristou. Ceny modelů vozu za cenu 200 € jsou opravdu vysoké

. Jsou ale nadšenci, kteří je yaplatí
Myslím si, že je tu spousta kolegů kteří něco umí a myslím si, že by nebylo špatné se nad situací zamyslet. Není nutné vyprodukovat desítky modelů, ale opravdu pouze ty o které je zájem.
Tuto situaci si myslím , že je možné řešit podobně jako u našich zahraničních kolegů. Tyto záležitosti řeší určitou formou komunity, která se dohodne na modelu a ten se připraví jako stavebnice z leptaného plechu tak aby ti kteří mají zájem si model postavit sami si ho takto postaví včetně požadovaných doplňků a pro jiné zajemce se připraví model hotový v požadované kvalitě.
Modely se proto liší pouze počtem detailů a provedením pojezdu. lze udělat pojezd kovový, ale také odlévaný.
Samozřejmě, že to něco stojí takže se na tom musí každý člen podílet. Jedná se o to spojit ty kteří umějí kreslit předlohy, kdo umí vymyslet koncept a kdo má podklady. Na internetu existuje dokonce fórum o tomto způsobu stavby modelů a je tam možné si i stáhnou jednoduché předlohy pro leptání, které jsou uvolněny. Modely jsou však pouze pro členy.
To, že bychom se dočkali modelů od renomovaných výrobců nevidím moc reálně.
Sám bych do takovéhoto projektu šel. Je tu spousta kolegů jako Radek, Hank, Hrboun, Mcx a spousta dalších, kteří si myslí budou mít také zájem. A proč nepožádat také Vlastu L. o spolupráci a využití jeho dílů.
Jako návrh pro rok 2014 např. uhlák kkStb. Dejte další návrhy a zkusme to.
Sám mohu nabídnout chladicí vůz brněnského pivovaru ( Erste Brauerei und Malzfabrik Nennowitz).
Těším se na odpovědi a návrhy.
Pokud je toto téma schopné života vytvoříme samostané vlákno.
Zdraví Petr H.