Bai - Jen věcné připomínky k úpravám vozů od Šikulů

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Bai - Jen věcné připomínky k úpravám vozů od Šikulů

Příspěvekod Rudolf » pát 27 pro, 2013 10:32 pm

Mám pár nových poznatků:

1. šachta není delší, ale na konci, kde je připojena kulisa, jsou dva kulaté nálitky (pozůstatek po odlévání) přesně v místě, kde mají být zobáčky, které drží spřáhlo v šachtě. Tj. spřáhlo nelze zasunout až do konce. Je třeba je odstranit a spřáhlo pak drží bez problémů.

2. na čelní straně spřáhla je také pozůstatek po odlévání, je třeba ho odstranit.

3. Otvory pro madlo uprostřed dveří je nutné vyvrtat vrtákem 0,6 mm. Předtím je dobré sejmout podvozky a přitlačit kulisu spřáhla k opačné straně vozu, protože pokud vrták projde při vrtání spodního otvoru skrz, tak může "trefit" kulisu.

4. Otvory pro madla v čelech vozu jsou dostatečně velké a není třeba je zvětšovat.
Rudolf

Příspěvekod Petr Zatrepalek » sob 28 pro, 2013 6:48 am

Rudolf píše:Mám pár nových poznatků:

1. šachta není delší, ale na konci, kde je připojena kulisa, jsou dva kulaté nálitky (pozůstatek po odlévání) přesně v místě, kde mají být zobáčky, které drží spřáhlo v šachtě. Tj. spřáhlo nelze zasunout až do konce. Je třeba je odstranit a spřáhlo pak drží bez problémů.

2. na čelní straně spřáhla je také pozůstatek po odlévání, je třeba ho odstranit.

3. Otvory pro madlo uprostřed dveří je nutné vyvrtat vrtákem 0,6 mm. Předtím je dobré sejmout podvozky a přitlačit kulisu spřáhla k opačné straně vozu, protože pokud vrták projde při vrtání spodního otvoru skrz, tak může "trefit" kulisu.

4. Otvory pro madla v čelech vozu jsou dostatečně velké a není třeba je zvětšovat.

Takže šlendrián který je nutno reklamovat! U modelu za 1500 tohle být prostě nemůže!
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod alik » sob 28 pro, 2013 8:36 am

I pres vyse uvedene neduhy, ktere se vyskytuji i u mych vozu, se jedna o nadherne vozy, ktere i vyborne jezdi a jsoz ozdobou kolejiste i bez madla, ktere privrtavat odmitam (riziko za to nestoji). Sprahla FL jsem nasadil bez problemu a drzi, mezera 3-4 mm je sice nehezka, ale da se prezit. Predpokladam, ze to u dalsich vozu opravi a ted je otazka, jak to bude vypadat s temi stavajicimi dohromady. Koupe nelituji, za slendrian to nepovazuji a uz se tesim na sluzebni vuz.
alik

Příspěvekod TTmili » sob 28 pro, 2013 9:52 am

alik píše:I pres vyse uvedene neduhy, ktere se vyskytuji i u mych vozu, se jedna o nadherne vozy, ktere i vyborne jezdi a jsoz ozdobou kolejiste i bez madla, ktere privrtavat odmitam (riziko za to nestoji). Sprahla FL jsem nasadil bez problemu a drzi, mezera 3-4 mm je sice nehezka, ale da se prezit. Predpokladam, ze to u dalsich vozu opravi a ted je otazka, jak to bude vypadat s temi stavajicimi dohromady. Koupe nelituji, za slendrian to nepovazuji a uz se tesim na sluzebni vuz.

Sice do toho víceméně nemám co kecat jakožto Téčkař, ale přecejen. Právě kvůli takovýmhle modelářům si výrobci dovolují co si dovolují, protože ví, že na hlavu jim ten model hodí (vyreklamuje) jen mizivé procento a ostatní sklopí hlavy a řeknou "ale vždyť to není až tak špatný". A to že někteří argumentují tím "buďte rádi že něco je, taky se můžeme vrátit k odlitků", ano, to jistě, ale taky za naprosto jiné peníze za které neočekávám až takový výsledek a hlavně ho do velmi vysoké míry ovlivním vlastní šikovností. Kdežto když dám za vůz 1500Kč (což jsem já v TT dal taky za stavebnice každé Baiky) tak prostě očekávám že to bude tip ťop model co bude splňovat určitou modelovost (což není u Šikulů až takový problém jako jinde) a i funkčnost (tady Šikulové trochu pokulhávají).
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Příspěvekod alik » sob 28 pro, 2013 11:19 am

Nevim, co je typicky ceskeho na tom, ze jsem chtel upozornit na to, ze pres urcite nedostatky se jedna o dobry model. Diskuze totiz vyznela, jako ze se jedna o slendrian, coz neni pravda - pokud si to tu precte nekdo, kdo model nedrzel v ruce, ziska falesne negativni nazor. Kazdy vyrobek ma sve nedostatky od auta po rohlik, v Cechach i Nemecku, vcetne vsech vyrobcu modelu. Typicky ceske je za to reptani a jeste nikdy nic dobreho neprineslo, protoze repta skoro kazdy a chvali malokdo - a to neni objektivni.
alik

Příspěvekod Ferda » sob 28 pro, 2013 11:35 am

alik píše:... Kazdy vyrobek ma sve nedostatky od auta po rohlik, v Cechach i Nemecku...

Už vidím němce, který si jde koupit Audi za cenu Mercedesu a v krámě mu s úsměvem sdělí: Ta mezera mezi kapotou a blatníkem je jen kosmetický nedostatek. My víme, že všichni ostatní výrobci to umí udělat správně, ale my za to zase umíme zaúčtovat extra cenu! Aha, že nejdou dovřít ani dveře. Jeden náš spokojený klient psal na fóru, že je to jen nějaký nálitek z výroby, tak doufáme, že nám i nadále zachováte přízeň, budete nás chválit a koupíte si u nás něco dalšího.
:D :lol: :D
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod Rudolf » sob 28 pro, 2013 11:40 am

alik píše:I pres vyse uvedene neduhy, ktere se vyskytuji i u mych vozu, se jedna o nadherne vozy, ktere i vyborne jezdi a jsoz ozdobou kolejiste i bez madla, ktere privrtavat odmitam (riziko za to nestoji). Sprahla FL jsem nasadil bez problemu a drzi, mezera 3-4 mm je sice nehezka, ale da se prezit. Predpokladam, ze to u dalsich vozu opravi a ted je otazka, jak to bude vypadat s temi stavajicimi dohromady. Koupe nelituji, za slendrian to nepovazuji a uz se tesim na sluzebni vuz.

S ručním sklíčidlem není třeba se ničeho bát při vrtání. Trefit se s ním do připravených důlků není problém :D
Rudolf

Příspěvekod George V. » sob 28 pro, 2013 11:46 am

Tak trošku na odlehčení - v některé TT diskuzi jsem zaznamenal krásnou hlášku: "...s rostoucí cenou se mi při pohledu na model zostřuje zrak..." Přesné a výstižné...
H0/DCC - zatím sbírám co se dá... IV.-V.(i VI.) epocha,
TT - už jen zlehka sbírám, co se mi líbí....
George V.

Příspěvekod TTmili » sob 28 pro, 2013 11:51 am

George V. píše:Tak trošku na odlehčení - v některé TT diskuzi jsem zaznamenal krásnou hlášku: "...s rostoucí cenou se mi při pohledu na model zostřuje zrak..." Přesné a výstižné...

Tak to ale přesně je, ale tuším že to bylo v H0 diskuzi, možná snad v novinkách 2014 kolem toho služebáčku, nevím, nechce se mi to hledat. Věřím ale tomu, že podobně jako u čmeláka kdyby ta Bai stála polovinu toho co teď, že by všichni jen pěli chválu, možná by se utrousilo "škoda, že se musí trochu sbrousit šachta kinematiky" podobně jako u čmeláka byl povzdech "škoda, že má trošku menší okna", ale tím by to zkončilo.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Příspěvekod Houmr » sob 28 pro, 2013 12:42 pm

Já jsem zatím v klidu a počkám si na reakci od výrobce. Když dokázal upravit formy hlavních dílů, věřím, že se pokusí odstranit i tento nedostatek.
Hned to asi nebude, ale uvidíme.....................
"HO" - DCC - III - IV
Houmr

Příspěvekod Petr Zatrepalek » sob 28 pro, 2013 1:23 pm

Dnes jsem si Baiky prohlížel u Michala konečně naživo - mezera cca 4mm - takže nic moc. Prostě dokud ten problém s kinematikou výrobce neodstraní, prostě tyhle vagony kupovat za ty prachy nebudu! A pokud se týká příměru šlendrián, tak jak jinak se dá nazvat to, že někdo pustí do oběhu modely s neodstraněnými nálitky co ovlivnují funkčnost kinematiky? Nebo se najde mezi váma nějaký pitomec co si koupí za plnou cenu nový auto, televizi, dvd nebo cokoliv jinýho co vykazuje zjevnou vadu vzniklou při montáži?! Myslím že ne!

Ale zpátky k baikám - až na tu kinematiku se mi po pravdě ty vagony líběj, a moc. Ale aby po mě výrobce chtěl si "doma" upravovat šachtu kinematiky abych se nemusel bát že mi očkový spřáhla ze šachty vypadnou, že budu čumět na soupravu která má mezery jak vlak složenej ze starých Y vozů od Schichtu, tak to věru fakt ne!

A pokud jste někdo ochoten vysolit 1500 za něco co je dražší než jakýkoliv normální vagon a vykazuje to dost zásadní chyby, a ti co tento přístup výrobce po právu kritizují jsou pro vás navíc jen hloupý reptalové, tak vězte, že není daleko doba, že přesně s takovým přístupem budete všichni do pár let kupovat místo jídla sušený výživný exkrementy a odvádět daň za dýchání vzduchu!
Naposledy upravil Petr Zatrepalek dne stř 01 led, 2014 10:53 am, celkově upraveno 1
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod alik » sob 28 pro, 2013 2:18 pm

Ja jsem nacvakl sprahla normalne, v obchode Roco, doma FL a mezirka mi nevadi, ale zacnu taky reptat, protoze tech exkrementu se opravdu bojim...
alik

Příspěvekod mlha » sob 28 pro, 2013 2:38 pm

1500 Kč za vůz je dost peněz,za ty prachy bych opravdu očekával kvalitu alespoň na úrovni Roco,vůz nekoupím dokud nepůjdou spřáhnout nakrátko.Připomínám,že čekám na tři vozy do soupravy ke dvěma M 262.Když už výrobce překopal celou skříň vozu,doufám a těším se na to,že opraví i spojování vozů nakrátko.Velká škoda je i to,že za tuto sumu neudělal osvětlení vozů.
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod radekkrupka » sob 28 pro, 2013 2:45 pm

Ferda píše:Už vidím němce, který si jde koupit Audi za cenu Mercedesu a v krámě mu s úsměvem sdělí: Ta mezera mezi kapotou a blatníkem je jen kosmetický nedostatek.

Otázka samozřejmě je, zda je 1500 za maloseriový vagon (a maloserie to je ...) cena mercedesu nebo audi :) Mercedesovou cenu bych hledal spíše u těch od Krále železnic :)
radekkrupka

Příspěvekod Houmr » sob 28 pro, 2013 3:11 pm

Jo k té ceně je to dobrá připomínka, je to vlastně maloserie, nikdy z toho nebude takový obrat jako u roco vagonů, které pokrývají mnohem větší trhy. Navíc je vše vyráběné u nás v čechách od A do Z, to znamená i plat lidí, kteří na tom za hrstku rejže prostě dělat jako v Číně nebudou. Ale je jasné, že chyba tam je a tak uvidíme, psal jsem už i výrobci, tak si počkáme ...........
"HO" - DCC - III - IV
Houmr

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)