Bai - Jen věcné připomínky k úpravám vozů od Šikulů

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Bai - Jen věcné připomínky k úpravám vozů od Šikulů

Příspěvekod Petr Zatrepalek » úte 24 pro, 2013 10:14 am

alik píše:Vratit a reklamovat, to prece neni mozne, u noveho vozu pilovat sachtu - to je prece zakladni vec, funkcni sprahla.

Bingo! :!:
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod Petr_J » úte 24 pro, 2013 10:41 am

S tou vzdáleností 1 mm jsem to přehnal :oops: Při požití spřáhel Roco je vzdálenost mezi vozy 2.5 mm. S očkovými spřáhly to už nevyfotím, protože je nepoužívám a hážu rovnou do koše.
Přílohy
P1070838.JPG
Petr_J

Příspěvekod drobecoct » úte 24 pro, 2013 11:02 am

Tak toto sa mi vôbec nepáči, tá medzera medzi mechmi je otrasná...
drobecoct

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 24 pro, 2013 11:43 am

mlha píše:zlaté ypsylony od Roco,model za 1500 s mezerou 4 mm,zkoušel jste je někdo projet přes zhlaví?
Vzhledem k obřím mezerám asi problém nebude i když jeden neví.Zajímavejší to bude možná při sunutí.
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod jirkan » úte 24 pro, 2013 3:06 pm

Abych nebyl jen za kritika a placeného sabotéra (nevíte náhodou o někom, kdo by mi za to platil, nějaká ta koruna by se hodila :D ). Udělal jsem si provizorní pevnou spojku, se kterou se vozy prakticky dotýkají. Takto spojené projedou bez problémů poloměr 356 mm i ostrý protioblouk - dva angličany Flm za sebou. Kulisa tedy funguje správně a určitě ta mezera není z funkčních důvodů.

To, že je šachta moc dlouhá, se mi zdá taky, i když o tolik, aby mezera zmizela, to určitě není. Je ale asi trošku větší, než je zvykem, protože spřáhla Flm, která se do jiných vozů zasouvají dost natěsno, sem jdou zcela volně. Jinak ale Flm spřáhla nevypadávají.

Současně se ale dost nepříznivě projevuje vyšší výška vozu, podle recenze prý způsobená příliš napruženými sběrači proudu z podvozků. Spřáhlo je zhruba o polovinu výšky nad spřáhly jiných vozů, což vede k rozpojování. Takže až budete vyndávat podvozek kvůli dynamu, nezapomeňte přimáčknout kontakty.

Nevím, jaké jsou výrobní tolerance, možná že je to i v nich. U mých dvou vozů jedno ze spřáhel je mírně zvednuté nahoru, ostatní 3 jsou hezky v rovině.

Uříznout šachtu zepředu mě taky napadlo, i když pak to bude znamenat, že ten odříznutý kus se bude muset nějak dolepit zezadu, nebo se budou muset nějak upravit nebo zalepit spřáhla. Nehledě k tomu, že se to asi moc neslučuje se zárukou. Možná že by u šikulů mohli uvažovat o nové kulise, která bude mít šachtu o cca 2 mm posunutou.
jirkan

Příspěvekod A2C » úte 24 pro, 2013 3:34 pm

resp. by to mali dodávať ku všetkým ďalším vozom a ako Roco zadarmo dodať aj k už predaným (Roco bardotky)
ČSD ep.IIb + III-IVa + ŽSR. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
A2C

Příspěvekod jirkan » úte 24 pro, 2013 4:28 pm

Napadá mě jedna věc, ale rovnou říkám, že to nemám ověřené, je to jen pocit, který vyplývá ze srovnání s jinými vozy. Neměly by tu gumový měchy být trošku větší a také víc vysunutý, tj. trochu dál od skříně? Mě to napadlo při pohledu na fotku toho zmaovanýho služebáku někde na 3. nebo 4. stránce vlákna.
jirkan

Příspěvekod fousek » úte 24 pro, 2013 5:23 pm

No dle http://www.vagonweb.cz/fotogalerie/foto/200705/IMGP2629.jpg jsou měchy možná o chlup víc předsunuté, ale jejich hranice je v rovině s nárazníky, takže je to OK. Chyba bude ve třmenu kinematiky.
fousek

Příspěvekod mlha » úte 24 pro, 2013 5:55 pm

forex píše:tak to snad s instalaci dynama pockam,abych nevyndaval podvozek za chvili znova kvuli kinematice.....nekdo by to mel napsat do Sikulova, verim,ze se k tomu postavi konstruktivne

proč někdo,klidnè můžeš i Ty
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod A2C » úte 24 pro, 2013 11:23 pm

len pre podpichnutie ľudí čo vagóny už doma majú a nedarí sa im spriahnuť nakrátko, takto mám spriahnuté staré Schicht Y-lony s očkovými spriahlami ;)
medzera 1,5-2mm :twisted:
Ale hlavne príjemné prežitie sviatkov Vám prajem :)
Přílohy
IMAG0492.JPG
ČSD ep.IIb + III-IVa + ŽSR. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
A2C

Příspěvekod vypravecc » stř 25 pro, 2013 3:16 pm

forex píše:kdyz vidim tu fotku,tak nam v soucasne dobe stale chybi Y jidelna :D

přesně na tohle upozorňuju už delší dobu. A vůbec už nechápu, co je předlohou tohodle paskvilu. Nikdy jsme neviděl v reálu ani na fotce jídelák se třemi okny kuchyne ................
vypravecc

Příspěvekod mlha » čtv 26 pro, 2013 2:03 pm

Tak co kluci,jak je to s tou kulisou u Bai?Máte už někdo tu chybu zmapovanou?
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod jirkan » čtv 26 pro, 2013 2:28 pm

Já hlavně doufám, že to nějak zvládne výrobce, protože to vypadá, že připravuje několik vozů pravděpodobně na bázi velmi podobného pojezdu, a tak je dobrá šance, že i tady se objeví stejný problém.
Jinak doufám, že to neskončí domácí montáží kulis od Guetzolda... :mrgreen: (ještě že jich mám zásobu).
jirkan

Příspěvekod jirkan » čtv 26 pro, 2013 5:58 pm

Ještě bych se vrátil k příčině té mezery. Mě se opravdu zdá, že problém není v kulise (já mám tedy každou trošičku jinou a navíc mají axiální vůli, ale víc než 0,5 mm tady nenaženu), ale že jednak jsou trochu kratší nárazníky, jednak ty gumové měchy jsou moc "placaté". U modelu mi připadá, že se to tváří jako smáčknutá hadice - průřez je elipsa nebo něco takového. Když se ale dívám na fotky na Parostroji, tak vidíám kruh. A taky se mi zdá, že celé ty měchy jsou více vysunuty před skříň. Já jsem jen zkusmo vysunul ty plastové výlisky, co imitují ty měchy, a nechal je viset jen za konce zobáčků, které správně mají zacvaknout do kastle. Není to sice žádný zázrak, ale mezera zmizela, drží to v takové poloze, že se vozy zlehka dotýkají.

Prosím někoho, komu slouží oči trochu lépe, než mě, podívejte se na to, jestli to není úplná blbost. Ale já mám pořád dojem, že by to šlo zachránit úpravou nebo výměnou tohoto dílu, a bylo by to OK.
jirkan

Příspěvekod Dosa » čtv 26 pro, 2013 9:56 pm

Něco na tom bude. Model sice doma nemám, jen jsem si ho pár minut prohlížel v obchodě, ale z foto je vidět, že ty měchy začínají zároveň se skříní vozu. Kdežto ve skutečnosti ten rám, na kterém jsou přidělané, o několik cm přečnívá čelo vozu. A ten měch pak o kousek přečnívá nárazník, aby při spřažení došlo ke zmáčnutí a lepšímu těsnění. Což samozřejmně časem vede k určité deformaci toho kruhového přůřezu. Aspoň tak se mi to jeví, nebo je to pěkná blbost :roll:
Dosa

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)