Digitalizace osvětlení vagonu

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Zber prudu

Příspěvekod kvasha » úte 29 led, 2008 12:40 pm

lcask píše:Ten zber prudu ma zaujima... ja som pouzil take mosazdne pliesky s vodicom k LED zo sady ROCO osvetlenia vagonov, ktore su nasadene na plastovom drziaku osi, ale nic moc, aj os/kolesa sa horsie krutia, ani zber nie je dokonaly....

tak asi oba mluvíme o tomtéž. Já jsem použil je ty plíšky, zbytek sady jsem zase někam uložil :-) Bohužel to fakt není nic moc.

Dneska jsem se nechal inspirovat a viděl jsem takovou věc: do osičky nápravy je vyfrézovaná čtvrtkruhová drážka. Do ní je bokem zaklesnutá pružinka (vodorovně s osou vagonu), která je připájená ke kontaktní plíšku přímo na podvozku vagonu. z něj už pak pokračují vodiče k desce s osvětlením. Takhle popis je asi nic moc, večer zkusím črtnou obrázek ....
kvasha

Příspěvekod Zdenek Valter » úte 29 led, 2008 1:38 pm

kvasha píše:
lcask píše:Ten zber prudu ma zaujima... ja som pouzil take mosazdne pliesky s vodicom k LED zo sady ROCO osvetlenia vagonov, ktore su nasadene na plastovom drziaku osi, ale nic moc, aj os/kolesa sa horsie krutia, ani zber nie je dokonaly....

tak asi oba mluvíme o tomtéž. Já jsem použil je ty plíšky, zbytek sady jsem zase někam uložil :-) Bohužel to fakt není nic moc.

Dneska jsem se nechal inspirovat a viděl jsem takovou věc: do osičky nápravy je vyfrézovaná čtvrtkruhová drážka. Do ní je bokem zaklesnutá pružinka (vodorovně s osou vagonu), která je připájená ke kontaktní plíšku přímo na podvozku vagonu. z něj už pak pokračují vodiče k desce s osvětlením. Takhle popis je asi nic moc, večer zkusím črtnou obrázek ....

Hele to je zajímavé - jakéže to máš kola ? (Průměr, délku osy ?)
Kurňa ale to by pak stejně chtělo fosforbornzový drátek.
Zdenek Valter

Příspěvekod kvasha » úte 29 led, 2008 1:44 pm

Zdenek Valter píše:
kvasha píše:

Hele to je zajímavé - jakéže to máš kola ? (Průměr, délku osy ?)
Kurňa ale to by pak stejně chtělo fosforbornzový drátek.

průměr 11 mm (standard ROCO); průměr osičky jsem ještě neměřil (doma se uklízelo a já nemůžu najít šupleru). :shock:

proč zrovna fosforbronzový :?: takové teplo při tření snad vznikat nebude :?: Pokud máš na mysli to, že by se při zahřívání drátek sám k osičce přitlačoval :?:
kvasha

Příspěvekod MartinM » úte 29 led, 2008 2:57 pm

kvasha píše:hmm, musím začít číst ty manuály :-)

tak jsem to nějak zbastlil a osvětlení (kombinace modrá/bílá) vypadá hezky. obzvlášť modrý interier k tomu modrému lůžkovému UNESCu. Bohužel mi stále nesvítí všechny LEDky. 1 pár B/M je úplně mrtvej?!

To co teď mám, je spíše na efekt, když souprava stojí ve stanici nebo ve skleněné vitrínce. Musím pořádně vyřešit ten sběr proudu. Teď jsem použil jednu sadu na vnitřní osvětlení od ROCOa a vůbec to není ono. Je to taková ta rozporka na osičku nápravy. Každou chvilku to bliká a to bez ohledu na to jestli jedu přes izolovanou srcovku nebo po rovné koleji :-(

Mám jeden nápad :idea: , tak uvidím.

Zdravím pánové ....

je mi jasné, že kvalitní sběr proudu je základ :!: , ale k odstranění blikání by jistě pomohla i přidaná kapacita dle návodu, který zde už byl zmiňován,, tuším je to na straně 4 ...
http://amw.huebsch.at/Produkte/Anleitun ... al_LED.pdf

MartinM
MartinM

Příspěvekod kvasha » úte 29 led, 2008 2:58 pm

tak doplňuji údaje:
- průměr osičky: 2 mm
- délka osičky: 25 mm

dneska večer si zkusím vyrobit nějaké kovové pouzdro na hrot té osičky, jako další z možností.

Teď mě tak napadlo, nevyrábí někdo celokovové podvozky :?: to by mohla být definitivní výhra ...

Další nápady mám směrem k:
- uložení osičky do nějakého vodivého pouzdra (jakási objímka)
- vyrobení kovového rámu podvozku, na který by se jen zvenku dolepily lastové díly (pružiny, ...)
kvasha

Příspěvekod kvasha » úte 29 led, 2008 3:05 pm

MartinM píše:
kvasha píše:hmm, musím začít číst ty manuály :-)

tak jsem to nějak zbastlil a osvětlení (kombinace modrá/bílá) vypadá hezky. obzvlášť modrý interier k tomu modrému lůžkovému UNESCu. Bohužel mi stále nesvítí všechny LEDky. 1 pár B/M je úplně mrtvej?!

To co teď mám, je spíše na efekt, když souprava stojí ve stanici nebo ve skleněné vitrínce. Musím pořádně vyřešit ten sběr proudu. Teď jsem použil jednu sadu na vnitřní osvětlení od ROCOa a vůbec to není ono. Je to taková ta rozporka na osičku nápravy. Každou chvilku to bliká a to bez ohledu na to jestli jedu přes izolovanou srcovku nebo po rovné koleji :-(

Mám jeden nápad :idea: , tak uvidím.

Zdravím pánové ....

je mi jasné, že kvalitní sběr proudu je základ :!: , ale k odstranění blikání by jistě pomohla i přidaná kapacita dle návodu, který zde už byl zmiňován,, tuším je to na straně 4 ...
http://amw.huebsch.at/Produkte/Anleitun ... al_LED.pdf

MartinM

To máš samozřejmě pravdu. Já sám už mám doma jeden Power 1 připravenej, ale principielně to problém sběru neřeší. Pouze eliminuje krátkodobé výpadky způsobené např. přejezdy izolovaných srdcovek na výhybkách nebo přes izolované spojky kolejí a nebo jen nečistotami na kolejišti ....
kvasha

Příspěvekod Radek Mende » stř 30 led, 2008 4:33 pm

U rychlíkáče od TT model se to dá řešit takto : http://www.ukazto.com/?img=2059734,Napjenvagnucopy.jpg
Pružinka je fosforbronzová o průměru 0,83mm,na konci je nasazen uhlík(tuha z mikrotužky 0,7mm)
Radek Mende

Příspěvekod nadkachna » čtv 20 bře, 2008 9:35 pm

Dodělal jsem osvětlení u dřeváků z LPH Jíčín. Proud beru z náprav, uložených v ložiskách Peco, osvětlení je připojeno natvrdo na dvě diody a patřičný odpor - svítí tedy neustále. Během jízdy trochu problikávají a mě by zajímalo, zda je možné to eliminovat pouhým přidáním kondenzátoru, bez požití funkčního dekoderu. Na lokomotivách se tlumivky a kondíky demontují kvůli jejich vlivu na signál DCC, tak aby to pak u osvětlení nedělalo neplechu :?:
nadkachna

Příspěvekod kvasha » úte 25 bře, 2008 4:09 pm

nadkachna píše:Dodělal jsem osvětlení u dřeváků z LPH Jíčín. Proud beru z náprav, uložených v ložiskách Peco, osvětlení je připojeno natvrdo na dvě diody a patřičný odpor - svítí tedy neustále. Během jízdy trochu problikávají a mě by zajímalo, zda je možné to eliminovat pouhým přidáním kondenzátoru, bez požití funkčního dekoderu. Na lokomotivách se tlumivky a kondíky demontují kvůli jejich vlivu na signál DCC, tak aby to pak u osvětlení nedělalo neplechu :?:

máš nějaké fotky k tomu ložisku PECO? Jinak s tím kondíkem se to tady už taky řešilo. Není problém. Buď Power 1 nebo alternativa DoDo. :-)
H0 - digitál - RailCo 7.0 Gold - ep.V
kvasha

Příspěvekod richard0404 » úte 25 bře, 2008 5:16 pm

nadkachna píše:Dodělal jsem osvětlení u dřeváků z LPH Jíčín. Proud beru z náprav, uložených v ložiskách Peco, osvětlení je připojeno natvrdo na dvě diody a patřičný odpor - svítí tedy neustále. Během jízdy trochu problikávají a mě by zajímalo, zda je možné to eliminovat pouhým přidáním kondenzátoru, bez požití funkčního dekoderu. Na lokomotivách se tlumivky a kondíky demontují kvůli jejich vlivu na signál DCC, tak aby to pak u osvětlení nedělalo neplechu :?:

Někde jsem četl že se do obvodu dával kondík který se nabyl a pak pouštěl proud a světla svítila nějakou dobu i když se vypnul proud .
"H0-analog - V SBB" "Faller Car System" "Moduly sekce N"
richard0404

Příspěvekod kvasha » úte 25 bře, 2008 5:18 pm

richard0404 píše:

Někde jsem četl že se do obvodu dával kondík který se nabyl a pak pouštěl proud a světla svítila nějakou dobu i když se vypnul proud .

jo, to je přesně cílem a funguje to.
kvasha

Příspěvekod nadkachna » úte 25 bře, 2008 8:40 pm

kvasha píše:máš nějaké fotky k tomu ložisku PECO? Jinak s tím kondíkem se to tady už taky řešilo. Není problém. Buď Power 1 nebo alternativa DoDo. Smile J

Hledal jsem hledal, ale marně (a asi špatně):roll:
Můžu cvaknout zadělané ložisko, ale z toho asi moc chytrý nebudeš :) prostě jsem na druhou stranu ložiska připájel lakovaný drát z cívky a ten protáhl vyvrtanou dírkou dovnitř vozu. Zpočátku to blikalo jak šílené, ale postupný zajížděním se to podstatně zlepšilo. Přesto by to nějaké vyrovnávání výpadků sneslo. jen ještě jeden dotaz - jakou kapacitu by jsi doporučoval? A chápu to tedy dobře, že lze zapojit do série natvrdo kondenzátor před diody a napájet to DDC, nebo je potřena i usměrňovací dioda a tlumivka, viz. http://houmrovyvlaky.bluehost.cz/Galerie/M131/img00145.htm
nadkachna

Příspěvekod richard0404 » úte 25 bře, 2008 9:11 pm

No když jsem dělal u telecomu tak ve sluchátkách byly očka. Kde vnitřní průměr očka byl 2mm nešlo by to použít jako sběrače proudu :?: :?:
richard0404

Příspěvekod kvasha » úte 25 bře, 2008 9:28 pm

tak jsem učinil dlaší pokus sběru proudu.

Obrázek

Použil jsem 0,5 mm fosforbronzový plíšek. Pro přítlak plíšku na osičky náprav jsem použil malý vrutík. Přítlak musí být akorát aby nevznikla mezera, ale zase aby se točila osička. Plíšek je také malinko do vrtulky aby byl i pružný přítlak. Celé je to trochu "prasecké", ale byl to jen pokus. Oproti sběru pomocí ROCO rozpěrkám je posun spolehlivosti o jeden řád. I tak stále dochází k blikání. Zkusím nechat vagon přes noc jezdit, jestli se to náhodou neuklidní a do plíšku si osička nevytlačí drážku. Ta by mohla zvětšit styčnou plochu a mohlo by dojít ke zlepšení. Možná šílená teorie, ale viz. příspěvek výše, ke zlepšení by dojít mohlo.

Další pokus o přítlak bude za pomocí pružinek z propisovacích tužek, které budou tentokrát zvrchu přitlačovat malinko jinak tvarovaný plíšek.

Jinak Houmr používá pro přítlak natvarovanou kytarovou strunu E :-)

to nadkachna: myslím, že usměrňovací dioda a tlumivka potřeba jsou i bez dekodéru. Pořád se jedná o DCC?!
kvasha

Příspěvekod richard0404 » úte 25 bře, 2008 9:34 pm

Dobrý nápad ale já bych ten plíšek dal pod osičky z kus to takhle může občas dojít k pohybu a přerušení.
richard0404

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi