Čmelák T669/770 od Piko

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Čmelák T669/770 od Piko

Příspěvekod mastanec » stř 18 pro, 2013 10:11 am

mikinko píše:...tak zvukový dekodér je špecifický len pre jeden jediný model ...

este raz?
ČSD EP 3-4, H0, Digi, blog: http://goo.gl/KMybUF
mastanec

Příspěvekod A2C » stř 18 pro, 2013 10:28 am

Zhrňme si to, to aký zvuk si tam dáme je naša vec, zvuky ktoré má výrobca na stránke sú len pre zvýšenie predaja dekodérov. Veľa ľudí totiž nebude riešiť, že to nie je z tej mašiny hlavne, že to má zvuk parnej lokomotívy, dízla atď :)
Ak by žiadne zvuky neposkytoval nemusel by tie dekodéry ani vyrábať pretože dopyt by bol minimálny, fakt je bohužiaľ taký že sú drahšie, je po nich dopyt, a teraz bude už len na výrobcovi či sa zachová ako napr. Roco, je po nich dopyt = vyššia cena, alebo pôjde normálnym systémom ako to je v IT, je veľký dopyt, vyrába to konkurencia pôjdeme pekne s cenou dole nech predáme viac.
To že nám Jacek alebo Artol robia super zvuky je úžasné, ale je to logický dopyt trhu, keby sa to neoplatilo (nehovorím že na tom zarábajú milióny, len rozumný poplatok s ktorým všetci súhlasíme) tak to nerobia.
Vzhľadom k tomu že prvé Zimo som kupoval po 95€ a neskôr cena klesala až na dnešných 75€ (Roco Zimo) predpokladám že sa ide druhou variantou a cena bude naďalej klesať
ČSD ep.IIb + III-IVa + ŽSR. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
A2C

Příspěvekod Zx1974 » stř 18 pro, 2013 11:11 am

greenery píše:.....- model neumí jet krokem, nevhodné zpřevodování, posunovače neuspokojí, při extra pomalé jízdě cuká, digitál tomu asi pomůže.......

Není to u posunovací lokomotivy trochu problém?

No, aby to nebylo na způsob "Tak jak to šlape? No šlape to dobře, ale neseje to ....to je docela zásadní problém u secího stroje .... :)
Zx1974

Příspěvekod greenery » stř 18 pro, 2013 11:19 am

jj, neseje to :-).... ale za ty prachy, mámo... no nekup to!
... v analogu mi na minimu jemně poskakuje podle ozubení pastorku. Rozjezd taky není z nuly, ale s mírným trhnutím. Ale to už jsem věděl předem, na posunování holt bude ROCO. S jemnou regulací při extra nízké rychlosti to na Brawu nebo MTB nemá.
Naposledy upravil greenery dne stř 18 pro, 2013 11:22 am, celkově upraveno 1
greenery

Příspěvekod Ronoath » stř 18 pro, 2013 11:48 am

Chtěl bych se zeptat, zda někdo model zkoušel provozovat na start setovém regulátoru Piko. Mám totiž zkušenost s Herkulesem stejné značky, že na trafu Roco vystřelil jak F1 z depa, zatímco na "pikáckém" /samozřejmě novém, žádné FZ1 :) / se krásně pomalu rozjel. Netestovali jste to někdo?
H0, se zamračenými někde mezi roky 2001 - 2005 na Šumavě. V digitálu.
Ronoath

Příspěvekod George V. » stř 18 pro, 2013 12:35 pm

Startsetový regulátor PIKO je "elektronický", takže je to dost dobře možné...
H0/DCC - zatím sbírám co se dá... IV.-V.(i VI.) epocha,
TT - už jen zlehka sbírám, co se mi líbí....
George V.

Příspěvekod eduardo » stř 18 pro, 2013 1:25 pm

Tak práve mi kurier priniesol Čmeliaka domov. Maličké nedostatky ktoré tu už spomenuté boli síce má, ale vôbec neľutujem že som si model objednal. Celkové modelové prevedenie u tejto lokomotívy je na veľmi vysokej úrovni a pri bežnom pohľade ako predloha naozaj aj vyzerá. Večer ak už bude kľud ho vyskúšam, zatiaľ len v analogu, /zatiaľ nemám 16 pinový dekodér/ s pulzným ovladačom Roco.
H0 epocha IV ČSD DCC
eduardo

Příspěvekod SALMI » stř 18 pro, 2013 3:56 pm

Chlapci, nedělejte si iluze, i v digitálu má poměrně velkou prahovou rychlost a při ní sebou škube. Je li tam pětipólový motor a setrvačníky
(ten motor jsem si pro jistotu ověřil že je pětipólový ), tak by to nemělo jezdit hůř, než 50 ti leté babičky s třípólovým motorem.
Mohla by v tom ale být naděje, že se levná plastová ozubená kolečka převodů časem ošustí, a než se ošustí zcela, mohlo by to chvíli slušně jezdit.
Takže s přeměnou na maketu ještě posečkám, a budu šustit.
SALMI

Příspěvekod Bedlisch » stř 18 pro, 2013 4:52 pm

.....
Ale je potrebne si uvedomit, ze dekodery nie su v tomto ziadnou vynimkou .... aj v oblasti IT totiz plati, ze SW je mnohonasobne drahsi ako samotny HW .... Ludia vyvijajuci SW do dekoderov a sady zvukov tiez chcu svoju odmenu za vykonanu pracu ....

Přesně tak, poměrně velkou část ceny dekoderu je právě program pro tento dekoder. Pro neznalé, mrkněte na návod ZIMO, kolik je tam CV. Jak asi dekoder ví, jak má na jednotlivé CV reagovat. Zatím jsou tisíce hodin práce v €.
Bedlisch

Příspěvekod George V. » stř 18 pro, 2013 5:02 pm

Čmelák odzkoušen. S tím "těžkým" zpřevodováním to není tak žhavé, přibližně jako Hercules v HOBBY, který mi v digitálu jezdí jak brus, přestože nemá pětipól a setrvačníky. A to i při nízkých rychlostech. Možná, že by mu prospěla "amputace" jednoho kondíku v odrušení, jako se mi to osvědčilo u G1700.

Jinak zpracování je i na řadu Expert excelentní. Třeba detailnost provedení podvozků bude asi i pro Roco nedostižný etalon. Hadice písečníků se na podvozcích opravdu jen tak nevidí... Ty okna nejsou až tak patrným detailem, obzvláště v provozu na kolejišti, to už mi více vadí ty nárazníky. Myslím, že PIKO nastavilo laťku hodně vysoko a koupi nelituji...
H0/DCC - zatím sbírám co se dá... IV.-V.(i VI.) epocha,
TT - už jen zlehka sbírám, co se mi líbí....
George V.

Příspěvekod eduardo » stř 18 pro, 2013 5:24 pm

Tak,tak ako písal George V. Piko nastavilo latku v tejto triede a cenovej relácii neskutočne vysoko, zvlášť kvitujem prevedenie skrine a zábradlí. Tie nárazníky ma síce pobavili :lol: ale nieje vôbec problém si za pár šupov objednať správne, alebo si ich upraviť miernym dobrúsením z vonkajšej strany na menšie polguľovité. :roll: Tie strieborné lemy okien asi streknem matnou čiernou, možno to tie okná trochu opticky zväčší. :wink:
H0 epocha IV ČSD DCC
eduardo

Příspěvekod jirkan » stř 18 pro, 2013 7:28 pm

Bedlisch píše:
.....
Ale je potrebne si uvedomit, ze dekodery nie su v tomto ziadnou vynimkou .... aj v oblasti IT totiz plati, ze SW je mnohonasobne drahsi ako samotny HW .... Ludia vyvijajuci SW do dekoderov a sady zvukov tiez chcu svoju odmenu za vykonanu pracu ....

Přesně tak, poměrně velkou část ceny dekoderu je právě program pro tento dekoder. Pro neznalé, mrkněte na návod ZIMO, kolik je tam CV. Jak asi dekoder ví, jak má na jednotlivé CV reagovat. Zatím jsou tisíce hodin práce v €.

Tady by ale bylo třeba podotknout, že právě tato část SW není záležitostí konkrétní lokomotivy, ale je společná. Podstatná část těch CV nemá nic společného se zvuky, a je k dispozici i u běžných dekodérů. Takže ten rozdíl cen to moc nezdůvodňuje.

A to, že v ceně dekodéru si platím i zvuk, který si mohu zdarma stáhnout u výrobce, je sice pravda, ale ta nabídka široké palety zvuků ke stažení je jen u jednoho zde probíraného nejmenovaného výrobce. Pak je ale docela zajímavé, že jiný zde probíraný výrobce, který nabízí zdarma ke stažení jen pár vcelku nezajímavých zvuků, prodává své dekodéry za zhruba stejný peníz. A možná je poučné se podívat, co stojí ty placené zvuky....

A ještě jedna věc - proč dvě propojené (opět nejmenované) firmy, které dekodéry tohoto výrobce používají, nabízejí své zvukové modely dražší než analogové jen asi o 70 % ceny samotného dekodéru?

A úplně na závěr, tentokrát k pomalé jízdě u čmeláka v digitálu. Já ho sice ještě nemám, takže je to spíš zkušenost s jinými PIKO lokomotivami. A tam to občas chce si pohrát s několika z těch mnoha set CV, které jsou určeny pro nastavení řízení motoru, a obvykle to dost pomůže.
jirkan

Příspěvekod fousek » stř 18 pro, 2013 7:56 pm

George V. píše:Čmelák odzkoušen. .... Ty okna nejsou až tak patrným detailem, obzvláště v provozu na kolejišti, to už mi více vadí ty nárazníky...

Okna nevadí za podmínky, že se na jednom kolejišti nesetká Piko s Čmelákem od někoho jiného.
fousek

Příspěvekod JaroHo » stř 18 pro, 2013 8:47 pm

Čmelda je zatím na cestě, ale mám v plánu okna vycuknout, stříbrné rámečky prostě ubrousím a rozleštím.Vrátím zpět, jestli to půjde vyndat, toť otázka.
Takový je plán.

A s tím zvukem se podle mě platí za dekodér a ne z nahrávku, i když to musí bejt pro amatéra pakárna, pro profíka zábava.
Kdybych na to měl věci a nahrávky, taky bych to chtěl zkusit. Nemám ani prd.
Zvuky se dají nahrát různé, a věřím v to, že když vezmu 8pin dekodér z Roco Berty a prohodím ho se sergejem Roco,budou obě loko fachčit, vždyť mašinky maj ve směs stejnej hardware, tak vo co jde pánové.
Dekodéru je to fuk, kde je.
Naposledy upravil JaroHo dne stř 18 pro, 2013 8:55 pm, celkově upraveno 1
DR5000, Z21app,2x myš, kolejiště ve výstavbě
JaroHo

Příspěvekod nalini » stř 18 pro, 2013 8:51 pm

No a ještě jedno "překvapení" - PIKO už hlásí "vyprodáno" ...
http://www.piko-shop.de/index.php?vw_type=artikel&vw_id=15203
Poslední kousky jsou už pouze u některých prodejců ... kdo zaváhal ... bude si teď muset pár měsíců počkat :wink:
nalini

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)